banner34

banner50

banner6

22.03.2021, 20:05

Merkez Bankası bu kez daha şahin!

Merakla beklenen TCMB Mart ayı PPK faiz toplantısı yapıldı. Toplantı sonrasında TCMB oldukça şahin davranarak politika faizini 200 baz puanlık artışla %17’den %19’a çıkardı. TCMB’nin bu kararı piyasalar için sürpriz oldu ama benim için değil. Geçen hafta Ekohaber Tv’nin “Piyasa Analizi” programında da dile getirmiştim, TCMB’nin omuzlarındaki yükler arttı. Bu nedenle faiz artırmadan bu ayı pas geçerse ve hatta yeterince faiz artırmazsa bu çok rasyonel bir karar olmaz demiştim. Çünkü bir tarafta bozulan dolar/TL kuru bir tarafta da son aylarda yüksek gelen ve sürekli emtia fiyatlarından beslenen bir enflasyon var. Bu nedenle faiz artışı kararı hayli yerinde oldu.
Öte yandan piyasada talep enflasyonu zayıfken 200 baz puanlık artışın enflasyon üzerinde çok etkisi olmayacağını düşünenler var. Ben TCMB’nin faiz artışını öncelikle son 3 haftadır bozulan dolar/TL kurunda bir düzelme için yaptığını düşünüyorum. Öyle de oldu. Karar sonrasında kur gün içinde Mart ayının en düşük seviyesi olan 7.20 düzeyine geriledi. Hatta kur son birkaç gündür 200 günlük ortalamaların yer aldığı 7.20-7.35 bandında dengelenmiş görünüyor. Önemli olumsuz gelişmeler olmadığı sürece bu düzeyler ve altında dengelenmiş bir kurda teknik olarak yukarı yönlü yükselmeler gerçekleşmeyebilir. Artışlar olsa bile bunlar sadece tepki hareketi niteliğinde olur.
Ayrıca son faiz artışı kararının şu açıdan da önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Bildiğimiz gibi Şubat ayının başından bu yana ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artışla birlikte dolar endeksinde de bir artış yaşanıyor. Bu etki ile birlikte küresel yatırımcıların riskli gördükleri piyasalardan çıkış yapmaları sonucu gelişmekte olan ülke paralarında olduğu gibi TL’de de dolar karşısında ciddi değer kayıpları oldu ve oluyor. Bu açıdan ABD 10 yıllıkları dolar/TL kuru için ciddi bir tehlike oluşturuyor. FED’in Çarşamba günkü güvercin tutumuna rağmen ABD 10 yıllıklarında hala bir yükselme var. Şu an 1,73 düzeyinde ve kritik eşik 1.80’e yaklaştık. İşte bu nedenle TCMB’nin almış olduğu bu faiz artışı kararının ABD 10 yıllıklarındaki artışa karşı bir kalkan oluşturarak riski belirli düzeyde bertaraf ettiği kanaatindeyim.
Faiz artışının kuru baskılayıcı etkisinin yanı sıra özellikle maliyet kanalı aracılığıyla enflasyonu da azaltıcı etkisi olacaktır. Döviz kurunun birikimli etkisinin azalması hem Yİ-ÜFE’yi hem de TÜFE’yi azaltacaktır.
Ayrıca faiz artış kararı ile oluşacak 2-3 puanlık reel faizin en kötü ihtimalle dolarizasyonda azalma olmasa bile artış eğiliminin önüne geçeceği kesin. Dolayısıyla zamanla hem halk hem de şirketler artan reel faizlerle birlikte döviz yerine TL’ye yönelebilirler.
Toplantı sonrasında TCMB’nin sitesinde yayınlanan PPK karar metni de bir hayli şahin. Karar metininde 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir ve gerekirse ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır vurgularına yine çok açık ve net bir biçimde yer verilmiş.
TCMB verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor. Yani sadece mesaj vermiyor bunu uygulamaya da yansıtıyor. Bu açıdan TCMB bu son kararla hem içeride hem de dışarıda güven vermeye devam ediyor ve son 4 aydır inşa ettiği kredibilitesini daha da artırarak yoluna devam ediyor. Bu yazının kaleme alındığı 20 Mart Cumartesi gecesi resmi gazetede yayınlanan bir kararla TCMB Başkanı Naci Ağbal görevden alınarak yerine yeni başkan olarak Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Yeni başkan ile birlikte TCMB’nin, enflasyonun ve kurun nasıl bir seyir izleyeceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.
Güvercin FED
FED geçtiğimiz Çarşamba günü piyasalara yön verecek o çok önemli faiz toplantısını yaptı. Toplantı sonrasında beklenildiği gibi faizleri ve tahvil alım miktarı ve hızını değiştirmedi. Fakat toplantı sonrası konuşan Fed başkanı Powell’ı piyasalar hayli güvercin buldu. Powell önemli ilerleme olmadan varlık alımlarını azaltmayacağız ve ekonomiyi desteklemeye devam edeceğiz mesajını verdi. Bu konuşmayla küresel piyasalar yakın zamanda parasal sıkılaşmanın olmayacağını anlayınca risk iştahı yeniden artış gösterdi. Artan risk iştahı özellikle borsalara yaradı. Borsa endekslerinde önemli yükselişler görüldü. Ayrıca artan enflasyon karşısında faizlerin sabit tutulmaya devam edileceğinin anlaşılması sonucu oluşan negatif faiz endişesi de altına yaradı. Fed kararı sonrası ons altın fiyatı da son iki haftanın en yüksek düzeyine yükseldi. Bizde de dolar/TL kuru Powell konuşması sonrasında 7.64’ten 7.49’a düzeyine geriledi.
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51