banner34

banner50

banner6

Zafer Plaza 20. yaşını kutladı

Bursa'da yaşayanlar bilir veya büyüklerinden dinlemişlerdir, 1958 Kapalı Çarşı yangınını, gerçekten kentimizin perakende sektörünün kalbinin attığı bir değer yok olmuştu. Yangın sonrası bir yandan çarşı içinde onarımlar hızla devam ederken, o günkü belediye yönetimi de, İtfaiye meydanındaki belediyeye ait alanda sıra dükkanlar yapmış ve esnafa dağıtmıştı.

Medya Kulis 21.10.2019, 21:00 21.10.2019, 21:00
Zafer Plaza 20. yaşını kutladı
Bursa'da yaşayanlar bilir veya büyüklerinden dinlemişlerdir, 1958 Kapalı Çarşı yangınını, gerçekten kentimizin perakende sektörünün kalbinin attığı bir değer yok olmuştu. Yangın sonrası bir yandan çarşı içinde onarımlar hızla devam ederken, o günkü belediye yönetimi de, İtfaiye meydanındaki belediyeye ait alanda sıra dükkanlar yapmış ve esnafa dağıtmıştı. Kapalı Çarşı onarımları bitti, herkes dükkanını açtı ama o dükkanlar el değiştirerek benim dönemime kadar yerinde kaldı.
Başkanlığa aday olurken, kafamdaki Bursa'nın şekillenmesinde bu dükkanların kaldırılması, yerine kentimizin bu tarihi ve ticari bölgesine yakışır bir düzenin kurulması da vardı.
Başkan olduğumda Bursa için bu alanın nasıl en verimli bir şekilde değerlendirilebileceğini araştırmaya başladım. DSİ yıllarımda görev nedeniyle bulunduğum ABD şehirlerinde gördüğüm alış veriş merkezleri önümde canlandı, Ankara'da böyle bir alış veriş merkezinin olduğunu öğrendim, gidip onu da gezdim, yapımcılarından bazı bilgiler aldım. Ardından bir danışmanımı ve projeyi yapacak firma yetkilisini ABD'ye gönderdim, oradaki AVM düzeni bilgilerini elde ettiler. Bu bilgilerin en önemlisi, ticaret uzmanlarının müşteri eğilimleri üzerinde yaptıkları gözlemlere dayalı verilerdi. Bu veriler, örneğin bir çocuk giyim mağazasının AVM'nin neresinde yer alacağı, onun sağında/solunda hangi mağazaların yerleşeceği şeklindeki düzeni tanımlıyordu, merkezin tüm yerleşimi bu tarzda oluşturuluyordu.
Proje çalışmaları devam ederken, belediyenin mülkiyetinde olan dükkanlar ve itfaiye binası alanının bu kapsamdaki bir AVM için yeterli olmayacağını, çevreye genişlememiz gerektiğini anladık ve bölgedeki mülk sahipleriyle konuşmaya başladık. Onlar ve büyükleri uzun yıllardır bu evlerde yaşayan ailelerdi, mülklerini kamulaştırıp onları buradan uzaklaştırmaya gönlüm razı değildi, uzman arkadaşlarım her binanın değerlendirmesini yaptılar. Sonra hepsini toplayıp burada oluşacak projeyi kendilerine anlattık, bu alanda çok büyük ve değerli bir ticari ortam oluşacağının altını çizerek kendilerine, mülklerinin değeri karşılığında bu ticari oluşumda hissedar olma önerisi getirdik. Tabii çok uzun ve zorlu bir süreç yaşadık, ama sonunda başardık. Bu başarının temelinde benim uzun yıllardır DSİ Bölge Müdürü olarak yaptığım hizmetlerde bir yanlışımın olmayışının bilinmesi vardı ve bu özelliğim mülk sahiplerinin hepsinin bana güvenmelerini sağladı. Noterden, mülkleri üzerinde her türlü işlemi yapma yetkisi veren vekaletnameyi bana verdiler. Böylece 100'e yakın mülk sahibini ve belediyeyi, ortak bir ticari yapıda buluşturacak müthiş bir proje oluştu.
Proje bitti, maliyetler ortaya çıktı, özel mülk sahiplerinin ve belediyenin arsa değerleri karşılığında kurulacak AVM'de hissedar olmalarını içeren şartname hazırlandı ve Resmi Gazetede, Bursa ve İstanbul gazetelerinde ihale ilanımız yapıldı. Tüm Türkiye'ye açık bir ihaleydi ama tek firma, TORAY İNŞAAT firması katıldı ve şartname esaslarında geçerli olan teklif verdi. Yaptığımız araştırmalarda firmanın güvenilir olduğunu, bu kapasitede bir işi yapabilecek güçte olduğunu belirledik ve kararı verdik, ihaleyi onayladık, sözleşmeyi yaptık. Bu arada, başkanlıktan ayrıldıktan sonra, neden tek firmaya ihaleyi verdim, diye hakkımda dava açıldı, tabii bir yamukluk bulamadılar.
Bu noktaya kadar yaşadığımız süreç gerçekten çok zordu, ama tamamen tarihi bölge içinde, bir tarafta Tophane surları, öbür tarafta Hanlar bölgesi gibi Bursa'nın tarih yapısının merkezinde, çok derin kazılar içinde oluşacak büyük bir inşaat süreci çok daha zordu. İşin sahibi Aziz Torun, İstanbul'da yaptığı büyük inşaatlarda tecrübe kazanmış yetenekli teknik ekibini projenin başına getirdi, kendisi de tüm bu süreci çok yakından izledi ve de inşaat küçük bir kaza bile olmadan bitirildi.
İnşaat yürürken Aziz Torun, Bursa'nın kalbinde oluşmakta olan bu merkezde, Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen markalarının bir araya gelmeleri çalışmasını başlattı. Aslında Zafer Plaza'nın kiralama ve markalarla buluşma süreci, aynı zamanda perakende sektöründe de bir dönüm noktası oldu ve çok profesyonel bir oluşum ortaya çıktı ve de Bursa bu sayede birçok dünya markasıyla tanıştı.
Bu arada küçük ve fakat önemli bir ayrıntının altını çizmeden geçemeyeceğim, piramidin bulunduğu bölümle itfaiye binası tarafı yer altından bağlanmak zorundaydı, ancak bu bağlantı devletin malı olan yolun altında yapılacaktı, kamulaştırma yapılamaz, tahsis edilemezdi, o günkü Milli Emlak Müdürü yolun altını kullanmamıza çözüm buldu, daha doğrusu Bursa'nın bu önemli projesinin önünü tıkamamak için sorumluluk yüklendi, benim DSİ'de alışık olduğum yönetim tarzıydı, kendisine Bursa adına çok teşekkür etmiştim, kent adına bu yapıcı davranışın bugünkü Milli Emlak yöneticilerine örnek olmasını dilerim.
İşte yirmi yıldır, ZAFER PLAZA açıldığı günlerdeki canlılığını koruyor, eskimiyor, eskimeyecek te, hemen yanı başındaki ULUCAMİ yüzyıllar boyu nasıl eskimediyse, ZAFER PLAZA da eskimeyecek, hep canlı kalacak

Sayı: 1221 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51