banner6

Üretim yönetiminde

Üretim yönetiminde karar verme teknikleri (4) KARAR TEORİSİ; Karar verme ile ilgili genel bir yaklaşımdır. Bu teorinin sonuç aşamasında ortaya atılan alternatif çoğunlukla yeterli olmayabilir.

Medya Kulis 22.09.2014, 21:00 22.09.2014, 21:00
Üretim yönetiminde
Üretim yönetiminde
karar verme teknikleri (4)

KARAR TEORİSİ;
Karar verme ile ilgili genel bir yaklaşımdır. Bu teorinin sonuç aşamasında ortaya atılan alternatif çoğunlukla yeterli olmayabilir. Karar teorisi üretim yöneticilerine, kuruluş yeri, envanter ve kapasite gibi süreç aşamalarında karar vermede yardımcı olur. Kararın geleceğe dair olduğu için gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz bilinmemektedir. Teori ile aşağıdaki süreçler takip edilerek pek çok tercihte bulunulabilir:
1-Uygulanabilir alternatiflerin listesi yapılır. Referansa temel oluşturacak şekilde düşünülmesi gereken bir alternatifte esas nokta hiç bir şey yapmamaktır. Temel varsayım bir dizi alternatifin sınırlı olması üzerine kuruludur. Örneğin perakende mağazasının şehrin hangi bölgesinde olacağına karar verilirken, her kare teorik olarak dikkate alınır.
Gerçekçi olunursa, seçimler makul sayıya indirilerek sınırlandırılmalıdır.
2-Kontrolümüzde olmayan, seçimin sonucunu etkileyen olayların listesi yapılır. Örn. tesis için ihtiyaç duyulan talep az veya çok olabilir.
Bina konumunun müşterilere uygun olmamasıyla birlikte rekabetin ortaya çıkardığı genel perakende akımlarıyla yakından ilişkilidir.
3-Her bir olay içindeki alternatiflerin sonucunu hesaplamak gerekir. Sonuç, toplam kar veya toplam maliyet olarak adlandırılır.
Bu sonuçlar, gerçekleşmesi mümkün bir olay karşısında yer alacak alternatifin miktarını gösterecektir. Paranın zaman değeri tanımlanmaz ise önemli aksaklıklar ortaya çıkar.
Sonuçlar bugünkü değer veya iç verim oranı olarak ifade edilmelidir.
Çok kriterli önem değeri yüksek nitelik belirten faktörler için matris yaklaşımının ağırlıklı puanlaması kullanılabilir.
4-Geçmiş bilgileri, yönetici görüşlerini ve tahmin metotlarını kullanarak olayların gerçekleşme olasılığını belirlemeye çalışın.
Geçmiş bilgi geleceğe ışık tutuyorsa olasılık tahminlerini geliştirilebilir.
5-Alternatifleri değerlendirmek için karar kuralı seçilmeli. Tahmin değeri en düşük maliyetin alternatifi seçilerek yapılabilir.
Seçilen kural, olayın olasılıkları üzerinde yöneticinin sahip olduğu bilginin seviyesine ve risk karşısındaki tutumuna bağlıdır.
Bu süreci kullanarak kararları 3 farklı durum altında inceleyebiliriz.
Belirlilik, belirsizlik ve risk.
Haftaya belirlilik altında, belirsizlik altında ve risk altında karar verme modüllerini örnekleri ile açıklamaya çalışalım.

Sayı: 959 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51