banner34

banner50

banner6

Ülkeler ve teknik eğitim - 4 (Finlandiya)

Dünyadaki tüm ülkelerin küçük veya büyük farklılıklarla uyguladığı Teknik Eğitime bu hafta Finlandiya ile devam edeceğiz. Finlandiya; Avrupa'nın kuzeyinde, ormanlarla kaplı, 5,5 milyon nüfuslu, 338.

Medya Kulis 21.10.2019, 21:00 21.10.2019, 21:00
Ülkeler ve teknik eğitim - 4 (Finlandiya)
Dünyadaki tüm ülkelerin küçük veya büyük farklılıklarla uyguladığı Teknik Eğitime bu hafta Finlandiya ile devam edeceğiz.
Finlandiya; Avrupa'nın kuzeyinde, ormanlarla kaplı, 5,5 milyon nüfuslu, 338.145 km2'lik bir ülke. Kişi başı milli geliri 45.730 dolar. Ülkenin önemli özelliklerinden biri, eğitim konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olması. Dilleri Fince; Türkçenin de dahil olduğu Ural-Altay dil grubundandır.
Şimdi bu ülkenin Mesleki ve Teknik Eğitimine bir göz atalım
Finlandiya'da, 9 yıl süren zorunlu eğitimin sonunda öğrenciler lisede kariyer yollarını belirlemek üzere hangi okul türünde eğitim almaya devam edeceklerine karar vermektedirler. Öğrencilerin önünde genel lise ve mesleki okul olmak üzere iki türde okul bulunmaktadır. Öğrenciler, her ikisi de üç yıl süren iki okul türünden birini seçebilir ya da tercihlerine göre her iki okul türünde de eş zamanlı eğitim görebilirler. İki programın birlikte seçilmesi durumunda eğitim süresi dört yıla çıkmaktadır.
Öğrencilerin lisede mesleki ve teknik eğitim almayı seçmeleri durumunda 120 kredilik bir programı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. 
a) Mesleki Dersler ve İşbaşı Eğitimi (Staj ve Beceri Eğitimi) - 90 kredi
b) Ortak Konular - 20 kredi (16 kredi zorunlu, 4 kredi seçmeli)
c) Öğrenci seçimine bırakılmış konular - 10 kredi (Bitirme projesi zorunluluğu bulunmaktadır.)
Mesleki eğitimin verildiği alanlar; Beşeri ve Eğitim Bilimleri, Kültür Çalışmaları, Turizm, Yiyecek Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Sağlık ve Spor, Doğal Kaynaklar ve Çevre, Teknoloji, İletişim ve Ulaşım, Doğa Bilimleri ve Sosyal Çalışmalar, İşletme ve Yönetim olarak sınıflandırılmıştır.
Öğrencilerin en fazla tercih ettiği meslekler; 2004 yılı itibariyle teknoloji, iletişim ve ulaşım alanlarındadır.
Mezun olan öğrenciler değişik meslek alanlarında istihdam olanaklarından yararlanabilmektedir. Buna karşın; Polis Okulu, Hava Trafik Kontrolörlüğü vb. dallardan mezun olabilmek için mesleki eğitimin yanında Genel Lise'den de mezun olmak şartı bulunmaktadır.
Mesleki okullar için geliştirilen müfredat, mesleki becerilerin geliştirilmesine odaklıdır. Ancak alanın özellikleri açısından önemli görülen akademik konular da müfredata dahil edilmiştir. Tüm eğitim alanlarında olduğu gibi mesleki eğitim alanında da düşük gelirli öğrencilerin devlet tarafından desteklenmesine ilişkin yasalar bulunmaktadır.
Finlandiya'da mesleki ve teknik eğitimle ilgili temel konu; sunulan eğitim fırsatları arasından öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmelerini sağlayacak politikaların geliştirilmesidir. Bu çalışmalar, yıllar içinde ilgiyi arttırmıştır. Ancak okul terk oranları da artmıştır. Eğitim politikacılarının bu duruma çözüm bulmaları gerekmektedir. Mesleki ve teknik eğitim sisteminden mezun olmadan ayrılan öğrencilerle yapılan çalışmalar; yaşadıkları tecrübeler tatmin edici olmadığında ya da beklentileriyle uyuşmadığında, öğrencilerin devlet tarafından sağlanan diğer imkanlara geçiş yaptığını göstermektedir.
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir kongre vesilesiyle bulundum. Bize göre 4 kattan fazla Kişi Başına Milli Geliri olan bir ülkedeki mütevazi yaşam beni çok etkilemişti. Bu dönemde NOKIA dünya lideri idi. Bunun nasıl başarıldığını sorduğumda bu şirketin Ar-Ge bölümünde binlerce kişinin çalıştığını söylemişlerdi. Ormanlarına gözleri gibi bakıyorlardı. Yüzlerce adaya motorlu araçlardan sakınmak için köprü yapmıyorlardı. Hedefleri çağı yakalamak değil, onun bir adım önünde olmak.
Başka ülkelerle devam edeceğim. Esenlikle kalın

Sayı: 1221 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51