banner6

Kısa çalışmada 'çalışana bildirim yükümlülüğü'?

COVID - 19 pandemi sürecinde faaliyetleri idarelerce kısmen veya tamamen durdurulan İşyerleri, İşverenlerin çalışanlarına Kısa çalışma ödeneği ödenmesine dair başvuruları geçtiğimiz hafta oldukça yoğun biçimde hız kazandı. Burada İŞKUR görevlileri de sağlık ordusuna yakın özverilerle mesaide, yine işletmelerin mali müşavirlerinin başlarını kaşıyamayacak durumda olduklarını da gözlüyoruz.

Medya Kulis 06.04.2020, 21:00 06.04.2020, 21:00
Kısa çalışmada 'çalışana bildirim yükümlülüğü'?
COVID - 19 pandemi sürecinde faaliyetleri idarelerce kısmen veya tamamen durdurulan İşyerleri, İşverenlerin çalışanlarına Kısa çalışma ödeneği ödenmesine dair başvuruları geçtiğimiz hafta oldukça yoğun biçimde hız kazandı.

Burada İŞKUR görevlileri de sağlık ordusuna yakın özverilerle mesaide, yine işletmelerin mali müşavirlerinin başlarını kaşıyamayacak durumda olduklarını da gözlüyoruz.

Elbette ki yasa ve uygulamada gelen değişiklik ve kolaylıklar bir yana, dünyada ve ülkemizde bu boyutta başvuru ve uygulama ilk kez olduğu için onlarca yüzlerce yeni sorun ve soruna da rastlanmakta.

Bu anlamda şimdilik bazı önemli detaylara değinelim.
? İŞKUR, kısa çalışma başvurularında öncelikle devletçe kaptılan işyerlerini yanıtlıyor.
? İŞKUR tarafından Kısa çalışma başvurusu kabul edilen firmaya genellikle uzun bir eksikler listesi gönderilmekte.
? Bu listedeki gereklerin ilkinde "kısa çalışmanın işyerinde ilan edilmesi veya işçilere yazılı olarak bildirilmesi" şartı yer alıyor. Bu konuda Biz de pek çok arkadaşımız gibi, İşyerleri bu kritik dönemde zaten kapalı olacağından ilanın bir hükmü olmayacağı düşüncesindeyiz.
? Özellikle kalabalık yüzlerce çalışanı bulunan işletmeler için yazılı bildirim şartının yerine getirilebilmesi imkânı bu kritik ortamda şüphesiz pratik olarak çok zor? İş yasası 109. madde hükmü derhal elden geçirilebilir pratizmle tebliğlerle hiç değilse bu dönem için yumuşatılabilir. Bu hususta çalışandan onay alınması yükümlülüğünün bulunmadığını ancak ivedilikle çalışana bildirim yapılması gerektiği ise kaçınılmaz olarak bilinmeli. Whatsapp gibi gruplar kurulması ve buradan topluca bildirim yapılabilmesi firmalara ara bir çözüm yolu olabilir. Çıktılar alınmalı.
? Alternatif olarak 2020 yılında bir çok kurumsal işletmenin kullanıma geçmiş olduğu elektronik PTT kep adresi bulunmakta ve tek sağlam yol. Noter bildirimi masraflı ve uzun, elden tebliğ ve diğer yollar da zorlu.
? Firmalar böylece Çalışanına bordro bildirimlerini PTT kep adresinden yapmaktadır ayrıca bu duyuruyu kep adresinden de yapabilir.
? Umarız bir gün kamu kurum ve kuruluşları, işverenin "evet bildirim yapılmıştır. Beyanını yeterli sayar. Devletle muhatabı işveren arasında bu güvenin tesisi şart.

ÇEYREK ASRI geçtiğimiz hafta geride bırakan gazetemiz Ekohaber'in Bursa'nın hatta ülke ekonomi basınında sarsılmaz bir yeri olduğunu hissetmekten ve burada yazmaktan her an onur duyduğumu ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim. Gerçi vürüs salgını haftası, biraz Buruk oldu. Ama umarım bu günler çabuk geçecek, çok daha sağlıklı, iş,aş, hak ve hukuk dolu günlerde çok daha motivasyonla birlikte olacağız.

Sayı: 1245 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51