banner34

banner50

banner6

Emekli olan işçinin tekrar çalışması

Emekli olan çalışanın, tekrar aynı iş yerinde çalışması durumunda, işçinin emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödendiğinde, yeni bir iş sözleşmesi olarak değerlendirilerek, İş Hukuku kapsamında aşağıda belirtilen haklara sahip olur: a) Emekli olup aynı iş yerinde çalışanlar, koşulları yerinde ise, 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesinde öngörülen ihbar tazminatı alma hakkına sahiptir.

Medya Kulis 02.06.2020, 00:00 02.06.2020, 00:00
Emekli olan işçinin tekrar çalışması

Emekli olan çalışanın, tekrar aynı iş yerinde çalışması durumunda, işçinin emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödendiğinde, yeni bir iş sözleşmesi olarak değerlendirilerek, İş Hukuku kapsamında aşağıda belirtilen haklara sahip olur:



a) Emekli olup aynı iş yerinde çalışanlar, koşulları yerinde ise, 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesinde öngörülen ihbar tazminatı alma hakkına sahiptir.

b) Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sonra, aynı işverenin aynı yerinde çalışmaya devam eder ve iş yerinde emeklilik sonrası en az bir yıl çalışıp, iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise, ikinci defa çalışmaya başladığı süreyle sınırlı olarak kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ancak bir yıllık süre tamamlanmaz ise, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşçi emekli olduktan sonra kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmemişse ve işçide halen aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorsa, işçinin emeklilik sonrası iş sözleşmesi de kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulmuş ise, kıdem tazminatının hesabında, emeklilik öncesi süre ile emeklilik sonrası süre birleştirilir ve en son ücret üzerinden kıdem tazminatı ödenir.

c) Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışan işçinin yıllık izin sürelerinde, emeklilik öncesi çalışma süresi emeklilik sonrasının kıdeminde dikkate alınarak, kesintiye uğramamış sayılarak işveren işçi lehine pozitif uygulama yapabilir. Fakat işçi, işvereni eski çalışma süreleri dikkate alınarak yıllık izin süresi belirlemeye zorlayamaz. Diğer bir anlatımla, işveren, emekli olan işçiye, emekli olduktan sonra bir yıl tamamlanmak suretiyle yeni işe başlayan bir işçi gibi uygulama yapar.

Emekli olduktan sonra aynı işverene ait olmayan yani, başka işverenlere ait iş yerlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri hesap edilirken, emeklilik olmadan öncesi çalıştığı işverene ait işyerlerindeki çalışma süreleri nazara alınmaz. Bu yeni işverene ait işyerinde çalışan işçinin yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için, en az bir yıl çalışmış olması gerekir.

Esenlik ve mutluluk dileklerimizle, en içten saygılarımızı sunarız.


Sayı: 1253 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51