banner6

Yerli muharip uçağının makinesi İğrek’ten

75 yılı aşkın sanayi geçmişi ile Türkiye ve Bursa makine sektörünün öncü firmalarından İğrek Makine, yerli muharip uçağının titanyum taşıyıcı gövdesini ve karbonunu işleyen makineyi üretti. Firmanın ürettiği benzer bir makine de 1,5 yıldır MKE’de kullanılmakta.

Şirketler 29.08.2022, 22:05
Yerli muharip uçağının makinesi İğrek’ten

Semih AYDIN

İğrek Makina, ürettiği ürünlerle Tür­kiye savunma sanayiinin önde gelen aktörlerinden olmaya devam ediyor.

Firmanın imal ettiği 5 eksen CNC tez­gahı, TUSAŞ’ın ürettiği milli muharip uçağın kompozit malzemelerini işleyecek.

Bundan önce milli deniz topu konsorsi­yumun ortağı olarak, deniz topunun üreti­minde önemli pay sahibi olan İğrek Makina’nın yerli ve milli muharip uçağın üretiminde de imzası olacak.

İğrek Makina’nın ürettiği 5 eksen CNC tez­gahı hakkında açıklamalarda bulunan İğrek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, “Milli Muharebe Uçağımızın titanyum gövde ve diğer taşıyıcı aksamlarını işleyen makinemiz, bunun yanında 2 ana mili saye­sinde de uçağı hafifletecek karbon malzeme­leri de işleyebilecek. Boyu 15 metreyi bulan makinemizin 12 metre boyunda olan bir benzeri de 1,5 yıldır Makine Kimya Endüstri­si’nde (MKE) kullanılıyor. MKE’de kullanılan bu ürünümüz de ıslah çeliklerden mühim­mat kalıpları işliyor” dedi.

Makinanın döküm gövde parçalarının ta­mamen kendi imalatları olduğunu söyleyen İğrek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, Türk savunma sanayinde bu gibi önemli projelerin içinde olmaktan mut­luluk duyduklarını söyledi.

“Kalitemiz Avrupa’nın önünde”

Üretimini gerçekleştirdikleri freze makine­sinin Avrupa’da üretilen benzer ürünlerin önünde bir kaliteye sahip olduğunu kayde­den Orhan İğrek makine hakkında şu bilgi­leri verdi:

“Kullandığımız teknolojiler ve imalat tec­rübemiz sayesinde Avrupa’yla olan yarışı­mızı kazandık. 5 eksen simültane üst gantry tipi CNC frezemizde tüm eksenler su soğut­malıdır. Böylece, ağır komponentlere sahip eksenlerin hareketi sırasında termal stabili­zasyon ve yüksek hassasiyet sağlamaktadır. Komponentlerin ölçümleri ve montajı sahip olduğumuz en son teknolojiler kullanılarak yapılmakta. Tüm kinemetik, pnomatik, hid­rolik ve elektronik komponentler sınıfının en üst düzey ürün ve markalarıdır. Yüksek ka­lite ve güvenirlik anlayışı ile üretilen bu ürü­nümüz yüksek stabilite, rijitlik ve hassasiyete sahiptir.” Bu tarz projeleri vatani görev olarak gördüklerini dile getiren Orhan İğrek, yeni projeler üzerinde de çalışmaları­nın sürdüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51