banner6

18.10.2021, 23:12

Lojistikten ne anlıyoruz?

Son dönemde günlük hayatımıza yabancı bir kelime girdi. LOJİSTİK olarak tanımlanan bu sektör nedir, neleri içerir diye bir sorunun karşılığını irdelemek istiyorum. Hakçası herkesin buna ortak bir karşılık vermesi mümkün değil.  

Önce bu kelimenin bir tanımını yapalım. Burada değişik kesimler için farklı açıklamalar var.  

-Askerlikte kullanılan bir terim olarak alırsak; savaş sırasında ya da askeri bir yürüyüşte ordunun yiyecek-içecek sağlama, sağlık ve haberleşme hizmetleri, yol koşulları vb. yönlerinden en etkili durumda bulundurulması amacını güden çalışmaları bir araya getiren işler.  

-Sivil hayatımızla ilgili olarak da birkaç tanımına bakalım: -Lojistik: Kısaca; Ürün, servis ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araçtır. -Lojistik: Tedarik, üretim, satın alma, finansman, nakliye, depolama, stok, envanter, malzeme idaresi, ambalajlama (paketleme), sevkiyat, teknoloji ve güvenlik bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Şirket yapılarına ve sektörlerine göre değişim gösterebilir. -Lojistik: İşletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafik korunması, proseslerin (süreçlerin) işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin tamamlanmasıdır.  

-Lojistik: Doğru ürünün, doğru yere, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru maliyette, en yüksek esneklikte hasarsız teslimidir. (Sigorta kapsamında)  

-Lojistik: Tedarik zinciri yönetimidir.  

Genel tanımına gelirsek;  

LOJİSTİK kelimesi ilk olarak kullanıldığı askeri alanda “Muharip unsurlara, strateji ve taktiğine uygun, gerekli olan ikmal maddeleri ile hizmet desteğini sağlamak için yapılan faaliyetlerdir. Yani askeri lojistikte malzemenin (silah) yanı sıra asker (insan), barınma, yiyecek-içecek, bakım-onarım ve diğer hizmetler de entegre bir şekilde verilmeye çalışılır.  

Sivil alanda ise “sevkiyat noktaları ile teslim noktaları arasındaki malzeme, bilgi ve hizmetlerin iki yönlü akışı” şeklinde tanımlanabilir. Bütün bu tanımları şu şekilde toparlayabiliriz:  

Belirli ve devam ettirilebilir bir hizmet seviyesi çerçevesinde  

-Ürünlerin üretimini,  

-Müşteriye doğru zaman ve mümkün olan en uygun koşullarda (fiyat, adet) teslimatını, sağlayabilmek üzere tedarik zinciri üzerinde yer alan: -Tedarikçi,  

-Üretici,  

-Toptancı ve  

-Satıcıların etkin şekilde entegrasyonudur.  

Lojistik; tarihin çok eski dönemlerinden beri var olan bir sektör. Önceleri basit şekilde yürütülen çalışmalar zaman içerisinde entegre olmuş ve 20. yüzyılda ciddi bir sektör olarak dünya yaşamında yerini almıştır.  

Günümüzde artık, olmazsa olmaz bir konuma gelmiştir. Şimdilerde e-lojistik, hızla gelişmektedir. Lojistikte; özellikle taşıma bölümünde, Türkiye ciddi bir oyuncu durumundadır.  

Kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığında; büyük tüketici ve yüksek gelir grubu ülkelerin merkezi konumunda olmamız nedeniyle ciddi bir kazanım sağlayabiliriz. Nitekim son yıllarda bu konuda ciddi aşamalar kaydettik.  

Çin’den başlayan ve kesintisiz Batı Avrupa’ya ulaşan demiryolu ve karayolu taşımacılığında daha da etkin olabiliriz.  

Lojistik konusuna ara ara döneceğim. Şimdilik bu kadarla yetinmeyi düşündüm. Her şeyi kolaylıkla sağlayabileceğiniz günler diliyorum.

  

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51