banner34

banner50

banner6

01.08.2022, 20:31

Kredi notumuz

Geçen hafta ajanslara düşen habere göre: kredi derece­lendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunun ardın­dan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) kredi notunu da düşürerek B artıdan B’ye çevirdi. Görünümün de negatif ol­duğu belirtildi.

Fitch, yaptığı açıklamada TVF’nin uzun vadeli yabancı para ve uzun vadeli Türk lirası görünümünü de B artıdan B2’ye düşürdüğünü duyurdu.

Kurum, TVF’nin yabancı para ve Uzun vadeli Türk lirası gö­rünümünü 18 Şubat’ta BB eksiden B artıya düşürmüştü.

Fitch, Türk hükümetine kredi sağlayan TVF’nin ülkesel de­ğerlendirmeyle eşitleme kararını, fonun devletle sıkı bağlan­tısı bulunan ve devlet tarafından desteklenen bir teşvik olmasına bağladı.

Bunlar ne anlama geliyor? Uluslararası kredi derecelen­dirme kurulu Fitch’in düşüncesine göre, Türkiye devletinin kredi notu giderek düşüyor. Ve görünümü negatif. Bunun yanında Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) kredi notu da düşüyor. Fitch bu durumu fonun devletle sıkı bağlantısı olmasına bağlıyor.

Varlık fonu, hükûmet tarafından 2016 yılında “Sermaye piyasala­rında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağla­mak, yurt içinde ka­muya ait olan varlıkları ekonomiye kazandır­mak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara işti­rak etmek” amacıyla ku­rulmuş, devletin sahipliği ve yönetimi altında çe­şitli finansal varlıklara ya­tırım yaparak şirketlerin gelirini artırmayı hedeflemişti.

Bunun yanında 14 Temmuz 2022 itibarı ile, Türkiye’nin son 5 yıllık Kredi Risk Pirimi (CDS) 885 puanı görerek, 2003 yılından bu yana en yüksek düzeye çıktı.

Bir ülkenin dış borçlanmasındaki en önemli göstergeler­den biri olan CDS primi ne demek ve yükselmesi ne an­lama gelir?

Türkçe’de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası ola­rak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit si­gortalama işlemi olarak tanımlanabilir. Basit bir açıklama ile, “Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verir­ken, o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığı­nız sigorta poliçesine CDS denir” Nasıl hesaplanır derseniz:

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS’leri (sigortaları di­yelim) genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlar ve o ülkelerin borcunu geri ödemede problem yaşanması halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş olur. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekono­mik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirler. Bu oran be­lirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında birçok faktör de göz önünde bulundurulur.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir oran olarak belirlenir. Örneğin 14 Temmuz 2022 itibariyle Hollanda’nın CDS primi 13, İngiltere’nin 18, Amerika Birleşik Devletleri’nin 20 olurken 2010 yılında iflasın eşiğine gelen komşu ülke Yunanistan’ın risk primi 180 oldu. Ukrayna’yı iş­gali sonrası batılı ülkelerden daha önce görülmedik yaptı­rımlara maruz kalan Rusya’nın CDS primi ise 13775 baz puanın üzerine çıkmış durumda.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51