banner6

Plastikçide indirim umudu

Plastikçide indirim umudu

Kent 26.06.2006, 21:00 26.06.2006, 21:00
Plastikçide indirim umudu
Plastikçide indirim umudu
Plastikçi, petrol fiyatı artışı, arz-talep dengesinin tüketimden yana olmasına bağlı tavan yapan hammadde fiyatlarında düşüş bekliyor.
FİYATLAR ŞAŞIRTTI
Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, son dönemde bir yükselen bir düşen hammadde fiyatları karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. En son Mayıs ayındaki zamla bin 400-bin 410 dolar arasında değişen hammadde fiyatının düşmesi bekleniyor.
SEKTÖR SIKINTIDA
Bil Plastik Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, Ay Plastik Genel Müdürü Kağan Yeşil ve Üftade Kauçuk Sahibi Ali Kemal Turhan, yüksek hammadde fiyatlarınedeniyle sektörün sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekti.
Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, son dönemde bir yükselen bir düşen hammadde fiyatları karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. En son Mayıs ayındaki zamla bin 400-bin 410 dolar arasında değişen hammadde fiyatının düşmesi bekleniyor.
BTSO Sanayi 18 Meclis Üyesi ve Bil Plastik Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, plastik hammaddesine bazen zam bazen de indirim geldiğini söyledi.
Dolar ile aldıkları hammaddeyi YTL bazında sattıkları için zorlandıklarını belirten Biliktü, üretimlerinde ithal ve Petkim menşeili hammadde kullandıklarına işaret etti. Petkim'in Mart'ta tonu bin 260 dolar olan plastik hammadde fiyatını Mayıs ayında yüzde 12'lik artışla bin 410 dolara çıkardığını ifade eden Biliktü, artışı, 'dünyadaki petrol fiyatının yükselmesine' ve 'arz ve talep dengesinin tüketimden yana olmasına' bağladı.
Ekonominin barometresi
Plastik sektörünü, bütün iş kollarında kullanılan bir ürün yaptığı için 'ekonominin barometresi' olarak nitelendiren Biliktü, şu anda gıda ve perakendenin gayet iyi olduğunu, tekstilin de yavaş yavaş hareketlenmeye başladığını vurguladı. Plastik hammadde fiyatının, parite farkından dolayı Avrupa ülkelerinde aşırı gevşeme göstermediğini, Çin'deki durgunluğun ise fiyatları düşüreceğini savunan Biliktü, sektördeki sıkıntının; fiyatlara gösterilen aşırı reaksiyon olduğunu dile getirdi. Biliktü, "Geçen yıl Ağustos ile Ekim ayları arasında hammaddeye yüzde 45 zam gelirken, Ekim ile Aralık arasındaki fiyat düşüşü yüzde 42 olarak gerçekleşti. Zamları müşterimize yansıtmakta zorlanıyoruz. Sektördeki aşırı rekabet de Bursa'da sayısı 50'yi geçen plastikçilerin işini zorlaştırıyor" diye konuştu.
Ay Plastik Genel Müdürü Kağan Yeşil, kendileri gibi büyük kapasitelerle çalışan firmaların mevcut durumda yüksek hammadde fiyatı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirtti. "Döviz kuru yükseldiği zaman elimizde 100 ton sipariş vardı. Bu, bize 70-80 bin YTL zarar getirdi. Bu yetmiyormuş gibi bir de hammaddeye dolar bazında artış gelince sektör iyice çıkmaza girdi" diyen Yeşil, sıkıntıyı aşmak için Petkim'e 'fiyat indirin' diye çeşitli defalar yazılar gönderdiklerini, gelen cevabın ise, '25 dolar indirim yaptık' olduğunu ifade etti.
Şu an Petkim'den aldıkları 'aype' hammaddesinin tonunun bin 375 dolar artı KDV olduğunu söyleyen Yeşil, buna karşılık ithalatın ton başına 30 dolar avantaj sağladığına işaret etti. Yeşil, "Fiyat yurt içinde yüksek olduğu için mecburen ithalat yapıyoruz. Ancak bu şekilde ülkemiz döviz kaybına uğruyor. Petkim'in yurt dışındaki petro-kimya tesislerini yakın markaja alması lazım" diye konuştu.
Kauçuğa zam darbesi
BTSO Sanayi 18 Meclis Üyesi ve Üftade Kauçuk'un sahibi Ali Kemal Turhan, kauçuk fiyatının hem yerli hem de yabancı piyasalarda artışa geçtiğini söyledi.
Yeni zamların sektörde sıkıntı yarattığına dikkat çeken Turhan, bir ayda dünya borsalarındaki artışın yüzde 25'e ulaştığını kaydetti. Artışı, 'dünya piyasalarındaki hareketliliğe' ve 'piyasaya hakim birkaç gücün davranışlarına' bağlayan Turhan, fiyatı İngilizler'in belirlediğine işaret etti, kauçuğun ton fiyatının son bir ayda 2 bin 150 dolardan 3 bin 200 dolara kadar yükseldiğini de vurguladı.
Yağdaki ÖTV de zorluyor
Bursa'da kauçuk işi yapan dört tane orta ve büyük ölçekli firma olduğunu hatırlatan Ali Kemal Turhan, parafinik yağdaki ÖTV oranının da sektör firmalarını zorladığını dile getirdi. Turhan, "Kullanılan parafinik yağ miktarı kapasite raporlarıyla tespit edildiği zaman ÖTV alınmıyor. Ancak altı ayda bir yeminli mali müşavir onaylı kapasite raporu isteniyor. Bu da ek maliyet getiriyor. Kapasite raporu ile birlikte onay olmadan direkt faaliyet raporu yeterli olmalı" dedi.
Petkim'den yüzde 15 zam
Hammaddeyi ithalatçı firmalardan tedarik ettiklerine dikkat çeken Turhan, Petkim'in sentetik kauçuğa yaptığı yüzde 15 zamma da isyan etti. Zammın devam edeceği duyumunu aldıklarını vurgulayan Turhan, hammadde ile sanayinin diğer girdi maliyetlerine yapılan yüksek oranlı zamlardan dolayı sektörün çıkış yolunun kalmadığını ifade etti.
Hammaddeyi zamlı almalarına karşın piyasanın zam kabul etmediğini söyleyen Turhan, hala iki yıl önceki tarifelerinin geçerli olduğunu kaydetti. Turhan, "Kaliteyi ilke edinmiş bizim gibi firmalar mevcut durumda maalesef kar elde edemiyor. İşimiz zor. Ancak piyasa yeni duruma alıştıktan sonra zam yapabileceğiz. Piyasada daralma, ekonomide durgunluk var. Ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Bu durumun en az Eylül ayına kadar devam edeceğini düşünüyorum. Mevcut stoklarımızla işi götürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
İndirim beklentisi...
Ağırlıkla süper ve gross marketlere polietilen torba ile şiring üreten Poliner Plastik'in Genel Müdürü Hüseyin Yılmaz, plastik sektöründe dengeleri bozan yüksek hammadde fiyatlarından kaynaklanan sıkıntının, yakın zamanda indirimle aşılacağı umudunu taşıdığını söyledi.
Plastik hammaddesinin, yurtiçi ve dışındaki ton fiyatının ortalama bin 400 dolar seviyesinde olduğunu belirten Yılmaz, doların YTL karşısında birden bire yüksek oranlı değer kazanmasından da sıkıntı yaşadıklarını anlattı.
Yılmaz, "Hammaddeye en son Mayıs ayında zam yapıldı. Son dönemde ise durgun bir seyir var. Şimdilik zam yapılmıyor. Zaten dünyada tüm ana hammaddelerinin fiyatı o kadar yükseldi ki piyasalarda dengeler bozuldu.
Deyim yerindeyse fiyatlar tavan yaptı, buna paralel talep kısıldı, stoklar arttı, üretimler azaldı. Dolayısıyla bütün bu gelişmeler ışığında artık hammadde fiyatının düşmesini bekliyoruz. Bu, şart" diye konuştu.

Sayı: 529 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51