banner6

Orhangazide sanayi sıkıntılı

Orhangazide sanayi sıkıntılı

Kent 19.06.2006, 21:00 19.06.2006, 21:00
Orhangazide sanayi sıkıntılı
Orhangazide sanayi sıkıntılı
Orhangazide sanayi sancılı süreçten geçiyor. Kapanan KAV'ın ardından Cargill de yeni yatırımını durdurdu.
uUYGUN YER BULUNAMIYOR
Bursa'nın birçok ilçesinde organize sanayi bölgesinin kurulması, kurulmaya devam etmesi, büyük ölçekli firmaları barındıran Orhangazi'yi de harekete geçirdi. İlçede çeşitli dönemlerde gündeme gelen ve halen yerel idarenin üzerinde çalıştığı OSB ile ilgili en önemli sorunun, 'uygun yer' bulunamaması olduğu belirtiliyor.
uOSBDE KARARSIZLIK
OSB'ye ilçe kamuoyu kararsız kalırken, Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz ile ilçe sanayicileri olaya sıcak yaklaşıyor. Orhangazi Kaymakamı Hikmet Çakmak, ilçede sanayinin son derece gelişmiş olduğunu ancak OSB'nin hem aşırı göçe, hem de değerli tarım topraklarının kaybedilmesine neden olacağını söyledi.
Bursa'nın birçok ilçesinde organize sanayi bölgesinin kurulması, kurulmaya devam etmesi, büyük ölçekli firmaları barındıran Orhangazi'yi de harekete geçirdi. İlçede çeşitli dönemlerde gündeme gelen ve halen yerel idarenin üzerinde çalıştığı OSB ile ilgili en önemli sorunun, 'uygun yer' bulunamaması olduğu belirtiliyor.
AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı'nın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Orhangazi ziyaretinde de gündeme gelen OSB'ye ilçe kamuoyu kararsız kalırken, Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz ile ilçe sanayicileri olaya sıcak yaklaşıyor.
Tarıma dayalı sanayi olmalı
Orhangazi Kaymakamı Hikmet Çakmak, ilçede sanayinin son derece gelişmiş olduğunu ancak OSB'nin hem aşırı göçe, hem de değerli tarım topraklarının kaybedilmesine neden olacağını söyledi. Çakmak, "Orhangazi doğal güzellikleri ve coğrafi konumu itibariyle korunması gereken bir bölge. OSB yapılacaksa da tarıma dayalı sanayiye müsaade edilmeli" dedi.
KOBİ'lere destek verilmeli
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çoklar, ilçede ağır sanayi yerine küçük ve orta ölçekli sanayilere yer verilmesi gerektiğini kaydetti. 50 ile 500 kişi arasında kişiye istihdam sağlayacak KOBİ'lere destek verilerek bir organize sanayi bölgesi oluşturulabileceğini ifade eden Çoklar, bu konuda bir komisyon kurulmasını istedi.
Sanayinin geleceği tehlikede
Orhangazi'de sanayinin geleceği adına olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Eski adı Kav Orman Sanayi olan Swedish Match fabrikasının kapatılması ve sivil toplum örgütlerinin kurulduğu günden itibaren büyük tepki gösterdiği, hukuk süreci bir türlü bitmeyen Cargill örnekleri sanayicileri tedirgin ediyor.
ORSİAD tepkili
Necdet Utkanlar başkanlığındaki Orhangazi Sanayici ve İşadamları Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu, yaşanan gelişmelere seyirci kalmayarak kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Orhangazi'ye sanayinin gelmesinde Swedish Match'ın büyük rol oynadığını söyleyen Utkanlar, "Derneğimizin de üyesi olan bir sanayinin kapanmasının üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.
Cargill de sıkıntılı
Orhangazi'de kurulu Cargill Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Danıştay 10. Dairesi'nin, firmaya ait, üzerinde mısır işleme tesislerinin bulunduğu alanın 'özel endüstri bölgesi' ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili olarak temyiz başvurusunda bulundu. Başvurunun bir ay içinde olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyleyen Cargill Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, aksinin olması ve başka sorunlarla da karşılaşılması durumunda ABD sermayeli firmanın kapanmaya kadar gidebileceğini söyledi.
Cargill'in ilçeye 90 milyon dolarlık bir yatırım kazandırdığına vurgu yapan Necdet Utkanlar ise, "Bu yatırımı geliştirmek amacıyla 30 milyon dolarlık yeni yatırıma başladılar. Projeler hazırlandı, temeller atıldı. Tam yola devam edecekken yine bir problemle karşılaşıldı. İdare ile olan birtakım davalık konulardan oluşan bu problem, bölgenin özel sanayi bölgesi olarak ayrılması, bölgesel bir iznin verilmesi ile oluşan ve herkesin yakınen bildiği yılan hikayesine dönen sorunlar... Cargill üst kurulu da yaşanan sıkıntılar sebebiyle sorunlar bitene kadar 30 milyon dolarlık yeni yatırımı durdurma kararı aldı. 2005 yılında yüzde 100 yerli mısır işleyerek, 260 bin ton mısır tüketimi yapan ve tarımla uğraşan Türk köylüsüne 50 milyon dolar peşin ödeme yapan Cargill'de şu an 130 kişi çalışıyor. Firma bununla birlikte kendisiyle çalışan diğer firmalarda da dolaylı istihdam yaratıyor. Bütün bunlar dikkate alındığında bu yatırımların ve gelirlerin artmasını hedeflerken, başlayan yatırımları da bürokratik ve siyasi nedenlerle durdurtmaya başlıyoruz" diyerek tepkisini gösterdi.
Orhangazi'de sanayi
Orhangazi'de orta ve büyük ölçekli olmak üzere 40'tan fazla sanayi kuruluşu var. İlçede tekstil, metal, otomotiv, gıda ve madencilik sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yapılıyor. Üretim faaliyetlerini değişik sektörlerde sürdüren bu işletmelerde 5 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Gayri Safi Milli Hasıla'nın bir milyar dolardan fazlasının Orhangazi'deki sanayi kuruluşları tarafından ekonomik katma değer olarak üretildiği belirtiliyor. İlçede yılda 300 milyon dolardan fazla ihracat yapılıyor. Rakamlar, ilçenin ülke ekonomisine katkı bakımından onlarca il merkezini geride bıraktığını gösteriyor. Ekonomiye yön verenler ise, bu yapının ülkede, hatta ilçede bile bilinmemesinden yakınıyor.
Orhangazi'de büyük ölçekli, çok uluslu ve ulusal, kendi sektörlerinde lider-lokomotif olan çok önemli kuruluşlar var. Genel olarak profesyonellerin gücü elinde bulundurduğu bir sanayi yapısının ilçenin güçlü yanı olduğu belirtiliyor. Çoğunluğu kendi sektörünün lideri olan Orhangazi'deki bazı işletmeleri Türkiye'deki yaklaşık üretim paylarına göre değerlendirdiğimizde; Asil Çelik, Türkiye üretiminin yüzde 65'ini, Cargill, yüzde 50'sini, Bamesa, yüzde 60'ını, Döktaş, yüzde 42'sini, Kırpart, yüzde 52'sini, Polifleks, yüzde 92'sini, Ormo ise yüzde 42'sini karşılıyor. Orhangazi'de faaliyet gösteren Asil Çelik'te kalite karbon çelikler, az alaşımlı ve yüksek alaşımlı çelikler üretiliyor. Ce-Sa Çember Sanayi'nde ambalaj ve sanayi çemberi ile çeşitli şeritler, Koç Holding kuruluşu Döktaş Dökümcülük'te ise motor gövdeleri ile otomotiv yedek parçaları üretiliyor. Yine bir Koç iştiraki olarak kurulan ve kibrit üretimi yapan Kav Orman Sanayi fabrikası daha sonra satılmış ve Swidish Match adını almıştı. Bu işletme 2006 yılı Nisan ayı itibariyle üretim faaliyetlerine son verdi. Ayrıca tekstil ve iplik sanayi alanında faaliyet gösteren Mensucat, Ormo Yün İplik, Okiteks, Elsan Elyaf, Sarender Tekstil gibi birçok kuruluş da ilçede bulunuyor.
Kimya sektöründe faaliyet gösteren Karbogaz, sanayi için sıvı oksijen, Cargill de, kurduğu mısır işleme tesisinde tatlandırıcı ve diğer mısır ürünlerini üretiyor.
Öte yandan son yıllarda hızla gelişen dondurulmuş gıda sanayi, ilçedeki verimli topraklarda üretilen lezzetli ürünleri dünya pazarlarına sunuyor.
Otomotiv devleri
Otomotiv endüstrisinde önemli bir yeri olan Faurecia Polifleks, Aka Otomotiv ve Kırpart ile metal saç işleme tesisi Bamesa da Orhangazi'de faaliyet gösteren diğer fabrikalar arasında yer alıyor.
Madencilik alanında ise, mozaik, kalsit tozu ve taşı ile mermer ve kireç üretimi yapılıyor.
Efendioğlu Mermer, ORTAŞ, Karadeniz Madencilik ve Örgün Madencilik ile Demireller Kireç bu alandaki önemli kuruluşlardan bazıları. Değişik sektörlerde üretim faaliyetlerini sürdüren diğer bilinen işletmeler ise, Yılkan Metal, Zeytursan, Durmaz Zeytin, Sert Teneke, Kılıçlar Çelik Konstrüksiyon, Güneri Makine Sanayi, Namsal Gıda ve İpek Yemek Sanayi olarak sıralanabilir.
Bu işletmelere, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren onlarca KOBİ de katılabilir.
Üretilen zeytin tüm Türkiyeye gönderiliyor
Orhangazi'nin İznik Gölü kıyılarında yer alan 14 köyünde yaşayan insanların tek geçim kaynağı zeytincilik. Buralarda yetişen sofralık zeytinlerin, iklim özelliklerinden dolayı dünyanın en kaliteli zeytinleri olduğu iddia ediliyor. Yaklaşık beş yıldır da çok sayıda üretici zeytin fidanı ekimi yapıyor.
Yılda yaklaşık 20 milyon zeytin fidanı Orhangazi'de yetiştirilip ülkenin zeytin ekimine uygun her bölgesine gönderiliyor.

Sayı: 528 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51