banner6

MKP kaderini değiştiriyor

MKP kaderini değiştiriyor

Kent 03.07.2006, 21:00 03.07.2006, 21:00
MKP kaderini değiştiriyor
MKP kaderini değiştiriyor
Hazır altyapısına rağmen sanayicinin ilgi göstermediği Mustafakemalpaşa OSB, 'arsası olan yatırıma başlayacak' yaptırımıyla hareketli döneme girdi.
uTESİSE YANAŞMADILAR
Altyapı projelerinin büyük bir kısmı yıllar önce tamamlanmasına, geçen aylarda da doğalgaz verilmesine karşın bir türlü istenilen randımanda çalışmayan, yatırımcıların arazilerine tesis kurmaya yanaşmadığı MKP Organize Sanayi Bölgesi, makus talihini bu dönem yenmek istiyor.
uYATIRIMDA HIZLANMA
MKP Ticaret ve Sanayi Odası'nın 1989daki girişimiyle yapımına 1993'te başlanan ve halen dört fabrikanın faal çalıştığı MKP OSBye doğalgaz verilmesiyle bölgenin cazibesinin artması ve işsizlik sorununu çözecek yatırımların hızlanması bekleniyor.
Altyapı projelerinin büyük bir kısmı yıllar önce tamamlanmasına, geçtiğimiz aylarda da doğalgaz verilmesine karşın bir türlü istenilen randımanda çalışmayan, yatırımcıların arazilerine tesis kurmaya yanaşmadığı Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, makus talihini bu dönem yenmek istiyor.
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MKP TSO) 1989 yılındaki girişimiyle yapımına 1993'te başlanan ve halen dört fabrikanın faal olarak çalıştığı Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne (MKP OSB) doğalgaz verilmesiyle bölgenin cazibesinin artması ve işsizlik sorununu çözecek yatırımların hızlanması bekleniyor.
MKP OSB'de halen Elmak, Tarkim, İndo Tekstil ve Atılım Yem olmak üzere dört tane tesis faaliyet gösteriyor. 68 parselden tamamına yakınının satıldığı Bölgede sekiz tane tesisin proje ve hafriyat çalışmaları, üç tesisin de fabrika inşaatı bitti. Başta doğalgaz, elektrik su ve yol olmak üzere tüm altyapı çalışmalarının tamamlandığı Bölgede, arsa metrekare fiyatı da peşin 8.5 YTL olarak belirlendi. OSB alanının fiziki şartlarının zorlu olması nedeniyle inşaasında güçlükler yaşandığını, fakat tarım alanlarına zarar vermemesi nedeniyle de en uygun yerin seçildiği belirtiliyor. Bölgeye doğalgaz verilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, ilçenin tarım bölgesi olmasından dolayı OSB'nin de tarıma dayalı bir sanayiyi içereceğini kaydetti.
MKP OSB'nin son durumu
Mustafakemalpaşa-Balıkesir yolu üzerinde 220 hektarlık bir alanda kurulu bulunan ve yer seçimi 1991, projesi ise 1992 yılında gerçekleştirilen MKP OSB'de altyapı ihalesi 1993'te yapıldı, 1999'da da tamamlandı.
Yol: Bursa-Balıkesir asfaltı ile Organize Sanayi Bölgesi'ni bağlayan ve OSB sınırları dahilinde olan 5 kilometre uzunluğunda 14 metre genişliğindeki yolda asfalt yapımı tamamlandı.
İçme ve Kullanma Suyu:
16 bin 210 metre ishale hattı döşendi.
Su Depoları ve Kuyuları:
Üç adet su deposu ile pompa binaları tamamlandı ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 adet sondaj kuyusu açıldı. Tesislere su veriliyor.
Kanalizasyon:
11 bin 480 metre kanalizasyon borusu döşendi.
Yağmur Suyu:
Beş bin 174 metre yağmur suyu şebekesi yapıldı.
Enerji: Dört adet trafo binası yapılarak ENG ve AG-OG elektrik şebeke inşaatı tamamlandı. Bölgeye enerji veriliyor.
Telekom: Telekom santralı Bölge tarafından yapıldı. Ağaçlandırma: Yolların yarma ve dolgu şevlerindeki akmaları önlemek için 33 bin 500 adet akasya fidanı dikildi.
Doğalgaz: Botaş ile kesintisiz doğalgaz satış sözleşmesi imzalandı, hatlar döşendi. Bölge tarafından iç dağıtım projeleri yapıldı. Haziran 2006 tarihinde doğalgaz açılışı yapılarak Bölgeye gaz verilmesine başlandı.
Fosseptik: Bölgeye arıtma tesisi yapılıncaya kadar ihtiyacı karşılamak üzere bin metreküplük, 5 bin kişi kapasiteli fosseptik inşaatı tamamlandı.
Parsel Sayısı:
68 adet (5000-48000 metrekare arası) Parsel Tahsis Sayısı: 61 adet
İdareye Ait Boş Parsel:
7 adet
Satış Şartları:
Parsellerin peşin metrekare fiyatı; 8.5 YTL.
Fabrika Sayısı: Dört adet fabrika faaliyet gösteriyor.
Sekiz tesisin proje temel hafriyat çalışmaları bitti. Üç tesisin de fabrika inşaatı tamamlandı.
Ulaşım: Bölgenin demiryolu bağlantısı 15 kilometre ile Susurluk, denizyolu bağlantısı 60 kilometre ile Bandırma, havayolu ulaşımı ise 80 kilometre ile Bursa Havaalanı üzerinden yapılıyor. Bu mesafe, otoban yapımından sonra 45 kilometreye inecek.
Rezerv Alan: OSB bitişiğinde ayrıca 220 hektar büyüklüğünde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca onaylı rezerv alan mevcut olup ihtiyaç halinde büyük parsel olarak sanayicilere tahsis yapılabilecek durumdadır.
'Talep çok, yer yok'
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erhan Onar ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Gültaş, yaklaşık 13 yıldır söylenen 'sanayici MKP OSB'ye ilgi göstermiyor' lafının artık çok eskide kaldığını vurguladı. "Bölgedeki parsellerin hepsi satıldı. Dört fabrika hizmet verirken, inşaat sayısı birden bire 15 yükseldi" diyen Onar ile Gültaş, altyapı anlamında hiçbir eksiğin kalmadığına işaret etti.
'Yaptırımlar uyguluyoruz'
Yaklaşık bir yıl önce, arsa alıp da hala yatırıma başlamayan ve ödeme yapmayan yatırımcılara birtakım yaptırımlar uyguladıklarını anlatan Onar, "Ödeme yapmayan iki yatırımcının arsası geri alındı. Artık Bölgeden arsa alanların iki yıl içinde projeyi getirip inşaata başlamaları mecburi.
Başlamazlarsa onların da arsaları geri alınacak. Bu çalışmalarımız neticesinde önümüzdeki iki yıl içinde Bölgemizin en az 30 işletmeli bir yer olacağını söyleyebilirim" dedi.
MKP OSB'ye Bursa dışından da ilgi olduğunun altını çizen Erhan Onar, yer kalmadığı için Bölgenin hemen yanında 200 dekarlık bir alanı daha sanayinin hizmetine açabileceklerini, ancak öncelikle mevcut Bölgeyi tam anlamıyla faal hale getirmeye çalışacaklarını ifade etti. Onar, Bölgenin tapu verme yetkisini aldığını da dile getirdi.
Mustafakemalpaşa Mermer OSB...
Yapı proje çalışmaları devam eden ve Sanayi-Ticaret Bakanlığı'nın 2006 yılı yatırım programında yer alan Mustafakemalpaşa Mermer OSB'de halen irili ufaklı 7 tane mermer işleme atölyesi faaliyet gösteriyor.
Onayın alınmasından ve kamulaştırma işlemlerinin bitmesinden sonra firmaların daha büyük kapasiteli çalışmalara başlayacağı belirtiliyor.
Altyapı proje aşamasında olduklarını belirten MKP Mermer OSB Başkan Vekili Fahri Hacıalioğlu, Bakanlıktan onay alır almaz kamulaştırma yapacaklarını ifade etti. İlk etapta 10 civarında tesise ev sahipliği yapacak
Bölgenin ileride genişleyecek alanı olduğunu vurgulayan Hacıalioğlu, "Biz işe tersten başladık. Önce yerleştik, sonra OSB olduk" dedi.
İlçenin Devecikonağı ile Gündoğdu köyleri arasındaki 110 hektarlık bir alanda kurulu bulunan Mermer OSB, dar bir bölge üzerinde olduğundan ortalama 45 yatırımcıya yer verilebilecek.
Jeolojik ve jeoteknik zemin etüd raporuna Bakanlık tarafından vize verilen Bölge için kamu kararı yetkisi alındı.
Kredi için gayrimenkul teminatı alınan ve imar planı yapılan Mermer OSB'de şu anda 7 adet mermer işletmesi ile bir adet un fabrikası bulunuyor.
Yer talebinde bulunan 3 işletme daha var. Kamulaştırma işlemleri başladıktan sonra yer talebinde büyük bir artış olması bekleniyor.

Sayı: 530 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51