banner34

banner50

banner6

Esnaf kredisine AB modeli

Esnaf kredisine AB modeli

Kent 10.07.2006, 21:00 10.07.2006, 21:00
Esnaf kredisine AB modeli
Esnaf kredisine AB modeli
TESKOMB ile AECM esnaf ve KOBİ'lerin finansmanı için ortak proje yürütüyor. Kredi sistemi AB'ye uyumlu olacak.
Dursun EROĞLU
Esnaf ve sanatkarlarla küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanında artık Avrupa Birliği'ndeki sistemlere geçiliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) ile Avrupa Kredi Garanti Kuruluşları Birliği (AECM) arasında yürütülen ortak çalışma ile, bu alanda yeniden yapılanma ve AB'ye uyumun adımları atıldı.
Geçen hafta Büyükyıldız Oteli'nde bu amaçla yapılan seminerde, AECM Genel Sekreteri Andre Douette, TESKOMB Marmara Bölge Birlik Başkanı Bahri Şarlı, BESOB Başkanı Arif Tak, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, KOSGEM Bölge Müdürü Nadir Kaçmaz, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan ile çok sayıda esnaf odası başkanı katıldı.
Gün boyu devam eden konuşmalara göre, TESKOMB, AB'den sağlanan 10 milyon Euro kaynakla, tamamen yeniden yapılandırılıyor. Bu desteğin yarısı yeniden yapılandırma, yarısı da "çekirdek sermaye" olacak. Yeniden yapılandırmada 4 pilot ilden birisi de Bursa olacak.
Sistem nasıl işliyor
Türkiye'de esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'ler bütün işletmelerin sayısal olarak yüzde 99'unu, yatırımların yüzde 77'si, katma değerin yüzde 38'ini yaratmasına rağmen toplam kredi hacmi içindeki payı yüzde 5 civarında. Yani bu kesim yeterli finansman imkanlarına sahip değil. "Esnaf Bankası" olarak bilinen Halk Bankası'de bile esnaf sanatkar kesimine kullandırılan kredi, toplam kredinin yüzde 30'u civarında. Finansmanın büyük bölümü TESKOMB'a bağlı kefalet kooperatifleri aracılığı ile sağlanıyor.
Türkiye'de 3,5 milyon civarında kayıtlı esnaf var. Kefalet kooperatiflerinden kredi alanların sayısı ise 700 bin civarında. Halk Bankası'nın, 1951'de kurulan ve 900 kooperatifi bulunan TESKOMB aracılığı ile kullandırdığı toplam kredi miktarı 4 milyar YTL. 700 bin esnaftan 243 bini toplam 2 milyar YTL "risk bakiyesi" yarattı. Takipteki alacaklar nedeniyle 150 kooperatif artık yeni kredi veremiyor. "Esnaf kredisi", "ziraat kredisi" gibi devletin sübvansiyonu sayesinde düşük faizle veriliyor, olarak biliniyor. Aslında düşük faizin maliyetini büyük ölçüde kefalet koperatifleri sırtlanıyor. Halk Bankası, krediyi yüzde 100 oranında kooperatifin kefaleti ile veriyor ve vadesinde ödenmediği takdirde, 15. günün sonunda kooperatifin hesabından parasını çekiyor. Paranın krediyi kullanandan tahsili işe yine kooperate kalıyor.
Esnaf kredisinin "faiz farkı" ise kooperatifler ile Hazine'den karşılanıyor. Örneğin Halk Bankası, en son esnafa uyguladığı kredi için yüzde 20 faiz alıyor. Esnaf, krediyi yüzde 13 olarak kullanıyor. Aradaki farkı ise birlik ile Hazine karşılıyor. "Görev zararlı" tarihe karıştı. Yani Halk Bankası özelliştirilse bile yeni sistemde esnaf kendisine kredi verecek bankaları bulacak.
Avrupa'da nasıl işliyor?
AB ülkelerinde ise, 2000 yılı "KOBİ Şartı" kararları doğrultusunda KOBİ'lere destek öngörülüyor. Sübvansiyonların kalkmasını hedefleyen AB'de 2007-2013 dönemini kapsayan yenilik ve rekabet programı geliştirildi. AECM'nin fonksiyonu, küçük firmaların kefalet yetersizliğinde devreye giriyor. 29 KOBİ Garanti Kurumu'nun bulunduğu AB'de bu kuruluşların toplam 4 milyar Euro sermayesi ve buna bağlı 40 milyar Euro garanti gücü bulunuyor. Yani Avrupa'daki sistem, kredi vermeden ziyade kredi garanti kurumu olarak çalışıyor. Örneğin İtalya'da sanatkarların yüzde 40'ının garanti kurumu Confidi'nin üyesi. Fransa'daki Socama, hepsi müteşebbis olan 300 bin civarında hissidara sahip. Socama, 2005'de toplam 725 milyon Euro kefalet sağlamış esnafa. Bu ülkede Socama aracılığı ile sanatkar kesimini en çok kredi veren banka ise Banque Polulaire. 5 bin civarında KOBİ danışmanı bulunduran bu banka, esnafa azami 30 bin Euro kredi veriyor. Finlandiya'da Finnvera ise, tamamen devlet kurumu.
AB'de KOBİ finansmanındaki önemli araçlardan birisi de Basel 2 kararları doğrultusunda firmaların risk derecelenmesine tabi tutulması.

Sayı: 531 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51