banner34

banner50

banner6

DOSAB, 127 milyon dolara 'Buhar ve Elektrik Üretim Santrali' kuruyor

DOSAB

Kent 11.08.2014, 21:00 11.08.2014, 21:00
DOSAB, 127 milyon dolara 'Buhar ve Elektrik Üretim Santrali' kuruyor
DOSAB, 127 milyon dolara "Buhar ve Elektrik Üretim Santrali" kuruyor

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), 127 milyon dolara 390 ton/saat buhar ve 49,9 megavat elektrik kapasitesine sahip, kömür yakıtlı "Buhar ve Elektrik Üretim Santrali" kuruyor. DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman, "Baca külü çimento fabrikasına, yatak külü de kömür sahasında ÇED'i alınmış kül barajlarına boşaltılacaktır. Kömür ve kireç taşı tozu, kül ve baca emisyonları anlamında bu yeni nesil santral çevreye olumsuz etki yapmayacaktır. Bu santralin Bursa'nın havasına, suyuna ve tarımına olumsuz bir etkisi olmayacaktır dedi.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, DOSAB Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği "Buhar ve Elektrik Üretim Santrali" bilgilendirme toplantısında, DOSAB'ın tekstil ve otomotiv sektörü firmalarının yoğun olduğu, buhar ve elektrik tüketimi yüksek düzeydeki birkaç OSB'den birisi konusunda bulunduğunu belirtti. 
Kahraman, bölgedeki buhar tüketiminin tamamını, elektrik tüketiminin de üçte birini karşılayacak projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunu 4 Haziran'da Çevre ve Şehircilik bakanlığına yaptıklarını kaydederek, 5-6 ay süreceğini tahmin ettikleri ÇED sürecinde, halkı bilgilendirmeyi ve projeyi anlatmaya devam ettiklerini ifade etti. 
Buhar öncelikli bir yatırım yaptıkları için projeyi DOSAB içinde planladıklarını, bugünkü teknolojilerle buharı 5 kilometreden fazla taşımanın mümkün olmadığını vurgulayan Kahraman, kömür santralleri konusunda gerek dünyada gerekse Türkiye'de olumsuz örneklerin çok olduğunu ancak bugün teknolojinin bu santralleri de "çevre dostu" bir noktaya taşıdığını, 5'inci nesil bir projeyle ortaya çıktıklarını kaydetti.
Kahraman, kömürün Balıkesir yöresindeki açık ocaklardan, otoyolu kullanan kapalı kasa tırlarla geleceğini, santralin günlük ihtiyacı olan kömürün günlük 60 araçla taşınacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Kireçtaşı ve kül de kapalı kasa silobaslarla taşınacak. Bunun için de 30 araç ihtiyacı var. Günlük 90 bin araç kapasitesi olan otoyolda toplamda 90 araçlık bir trafik yükü olacak. Bu değerler olumsuzluk yaratmayacak kadar küçük düzeydedir. Günlük 2 bin tır ve 4 bin 500 araç kapasitesinin olduğu DOSAB'da da sadece yüzde 2 oranında artış olacaktır. Bursa ve bölgemiz trafik yoğunluğu ve egzoz emisyonları açısından korkulacak bir durum yoktur. Santral alanına gelen tırlar kömür yükünü kapalı ortamda, otomatik filtre sistemiyle donatılmış kapalı stok sahasına boşaltacaktır. Kömür, kapalı stok sahası içinden tamamen kapalı, yüzde 100 sızdırmaz olan boru konveyörlerle kazanlara taşınacaktır. Bu esnada, kömür ve kireç taşı hiçbir şekilde görünmeyecek, havayla temas etmeyecek, toz oluşması ve çevreye yayılması mümkün olmayacaktır. 'Akışkan yatak teknolojisi' denilen ve kömürün maksimum düzeyde yanmasını sağlayan kazanlardaki yanma sonucu oluşan baca emisyonları da ülkemizdeki yasal değerlerin en az 3 katı, AB sınır değerlerinin de 2 katı altında olacaktır."
"Uluslararası denetim kuruluşlarından birine 'sürekli' denetim yaptıralım
Kömür ve kireç taşının yanması sonucu ortaya çıkan küllerin, yeni nesil torba filtrelerle toplanacağını ve kapalı silobaslarla taşınacağını anlatan Kahraman, şöyle devam etti: 
"Baca külü çimento fabrikasına, yatak külü de kömür sahasında ÇED'i alınmış kül barajlarına boşaltılacaktır. Kömür ve kireç taşı tozu, kül ve baca emisyonları anlamında bu yeni nesil santral çevreye olumsuz etki yapmayacaktır. Santral bacası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 gün 24 saat online izlenecektir. Burada ilave olarak bir öneride daha bulunmak istiyorum; bu konuda endişe duyan kim varsa, gelin birlikte olalım ve online izleme yanında bir önlem daha alalım. Tesis çalışma sürecinde çevre değerleri açısından uluslararası denetim kuruluşlarından birine 'sürekli' denetim yaptıralım, bunu Bursa adına denetleyelim ve sonuçları internet ortamında kamuoyuna açıklayalım. Biz buna varız ve görüşmelerimize de başladık. Çünkü biz projemize güveniyoruz. Santralimizle ilgili şimdiden kendimize hedef koyduk; biz bu tesisle Avrupa'da çevre konusunda ne ödül varsa aday olacak ve bunu da alacağız."
Kahraman, bölge sanayicisinin doğal gazdaki yüksek maliyetler nedeniyle uzun süredir kendi kömür santrallerini kurup buhar elde etmek için yatırım taleplerini ilettiklerini, ancak bu işin tek elden, son teknoloji ve çevre önlemleri alınmış bir yatırımla çözülmesinden yana olduklarını vurgulayarak, "Bu santralin Bursa'nın havasına, suyuna ve tarımına olumsuz bir etkisi olmayacaktır" görüşünü savundu. 
Santralle ilgili eleştirilere de değinen Kahraman, tüm önlemleri alırken "Ölüm Santrali" manşetlerini hak etmediklerini dile getirdi. 
127 milyon dolara mal olacak
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül de projeye ilişkin teknik bilgiler verdi. Projede, santral alanının 32 bin, stok alanının ise 20 bin metrekare olarak planlandığını anlatan Şengül, santralin buhar kapasitesinin 390 ton/saat, elektrik kapasitesinin ise 49,9 megavat olacağını kaydetti. 
Şengül, yakıt tipi olarak, yerli düşük kalorili kömür (linyit) kullanılacağını ve bunun Balıkesir ve çevresindeki özel maden ocaklarından temin edileceğini belirterek, 500 bin ton/yıl kapasitelerinin olacağını belirtti. 
Santralin yatırım maliyetinin 127 milyon dolar olduğunu bildiren Şengül, ÇED raporunun alınması halinde, bu yıl içinde ihaleye çıkmayı planladıklarını, santralin yapımının ise 30 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi. 
Tofaş'tan bacanın yükseltilmesi talebi
Bu arada, DOSAB'ın yönetim kurulu üyesi ve OSB'deki en büyük fabrika olan Tofaş'ın insan kaynakları direktörü olan Burhan Çakır da Tofaş olarak kömürle çalışan bir santralin otomotiv fabrikasındaki üretime yapacağı etki üzerinde durduklarına dikkati çekerek, şöyle dedi: 
"Türkiye'deki hiçbir otomotiv fabrikasının yakınında kömürle çalışan bir santral olmadığı için norm bulunmuyor. Bunu Fiat ve Chrysler'e soruyoruz. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren diğer firmalardan da araştırıyoruz. İlk etapta 65 metre olan termik santral bacasının yükseltilmesini isteyebiliriz. Fiat ve Chrysler'den gelecek sonuçlara göre görüşümüzü kesinleştireceğiz."

Sayı: 953 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51