banner34

banner50

banner6

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının

Kent 19.01.2015, 22:00 19.01.2015, 22:00
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının
mesleki hizmet çalışmaları tam gaz

Bakan Güllüce, İmar Kanunu ile yerelde gerçekleştirilen imar uygulamalarının denetlenmesine yönelik Bakanlığa verilen yetki çerçevesinde ilgili personelin etkin ve verimli hizmet vermesini sağlayacak şekilde eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan Güllüce, sürdürülebilir yeşil binalar ile sürdürülebilir yerleşmelerin değerlendirme ve belgelendirmesine yönelik yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini bu sayede binaların doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevresel etkilerinin azaltılmasını amaçladıklarını kaydetti.
İdris Güllüce, Enerji Kimlik Belgesinin (EKB) binaların enerji verimliliği açısından önemli olduğunu, 100 bin 520sinin 2014 yılında olmak üzere toplam 241 bin 300 adet EKB düzenlendiğini söyledi.
Yapı ve yapılaşma standartlarına yönelik çalışmalar hakkında önemli bilgiler veren Güllüce şunları kaydetti: "Dış cephe iş iskeleleriyle ilgili yapılan düzenlemeyle; bina inşaatlarında kullanılacak ahşap, çelik ve alüminyum iş iskelelerinin hesap, proje ve detay çizimlerinin yapı ruhsatiyesi alabilmek için müracaat dilekçesi ekinde ilgili idareye sunulması mecburi kılınmıştır. İş iskelelerinin TSE standartlarına uygun olması, sorumlu teknik elemanların yönetim, gözetim ve denetimi altında projesine ve malzeme gereklerine uygun olarak kurdurulması ve söktürülmesi ile her aşamasının sorumlularınca denetlenebilmesi sağlanmıştır. Buna ilaveten yüksekliğin 13.50 myi aştığı hallerde iş iskelelerinde ahşap malzemelerin kullanılmaması öngörülmüş, çevre sakinlerinin malzeme, alet-edevat vb. düşmesi sonucu zarar görmelerini engellemek üzere iş iskelesi dış yüzeyinin uygun nitelikli malzeme ile kaplanması şart koşulmuştur. Böylece yüksekten düşme sonucu oluşan iş kazalarının bertaraf edilmesi, çalışanların yaşamını yitirmesi veya iş göremez hale gelmesi gibi tehlikelerin ortadan kaldırılması adına iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir adım atılmıştır dedi.
İdris Güllüce, müteahhitlik sektörünün kontrolünü ve disiplinini sağlayabilmek için İmar Kanunu kapsamında sorumluluklarını yerine getirmeyen yapı müteahhitlerinin geçici süre ile yasaklama sürecini çalıştırabilmesi için "Yapı Müteahhitlerinin Yetki Belge Numaralarının İptal Edilmesi İle Şantiye Şefleri Hakkında Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ çıkartarak yürürlüğe koyduklarını dile getirdi. Bakan Güllüce, bu güne kadar 225 bin 180 yapı müteahhidine yetki belge numarası, 74 bin 136 kişiye geçici müteahhitlik numarası verildiğini belirtti. Güllüce, yapı ustasına ilişkin geçici belgelendirme sayısının düşük olduğunu, düşük olan bu sayının hızla artırılması gerektiğinin altını çizen İdrisGüllüce, "işinin ehli, aranılan elemanlar sloganıyla 10 yapı ustalığı branşında usta eğitimine yönelik pilot uygulamalar başlattıklarını kaydetti. Bu kapsamında ilk olarak betonarme demirci ustalarına yönelik eğitimlerin Ankarada verildiğini ifade eden Bakan Güllüce, "40 saatlik eğitimi müteakip kursiyerler sınava tabi tutulmuş olup, başarılı yapı ustalarına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yeterlilik belgesi verilecektir dedi. AB uygulamaları çerçevesinde Yapı Malzemeleri Yönetmeliğini sürekli güncelledikleri bilgisini veren Bakan İdris Güllüce, su yalıtımı uygulamaları yönetmelik çalışmalarının da başlatıldığını kaydetti. Bakan Güllüce, İTÜ ile yürütülen ar-ge projesi ile "Binalarda Gürültüye Karşı Koruma Hakkında Mevzuat Hazırlama Projesi Protokolü yapıldığını, mevzuata ilişkin çalışmalarında devam ettiğini ifade etti.Yapı malzemeleri piyasa gözetim ve denetiminde e_denetime geçileceğini belirten Bakan Güllüce yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "İnşaat çeliği ve beton gibi yapı malzemelerinde etkin denetim sağlanacaktır. Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleri kapsamında 2014 yılında 4 bin 14ü hazır beton, 140ı betonarme çeliği ve 7 bin 880i diğer yapı malzemeleri olmak üzere toplam 12 bin 034 adet yapı malzemesi denetimi gerçekleştirilmiştir. İmar Kanunu ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik revizyon çalışmalarının devam ettiğini kaydeden İdris Güllüce, Türkiyedeki otopark sorununun asgari düzeye indirilebilmesi amacıyla Otopark Yönetmeliğinde gerekli düzenlemeleri yapmak üzere Gazi Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan "Otopark Yönetmeliğinin Hazırlanmasına Yönelik Hizmet Uygulaması Protokolü ile ülkedeki mevcut durumun etüt edilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi, yapılan tespitlere göre çözüm önerilerinin sunulması ve mevzuat taslak metninin hazırlanmasını amaçladıklarını ifade etti.

Sayı: 976 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51