banner6

29.06.2021, 00:05

Karbon ayak izi

Karbon ayak izi, bir insan ya da kuruluşun yaptığı eylemler nedeni ile doğrudan veya dolaylı olarak etrafa yayılmasına sebep olduğu karbon miktarını belirten bir terimdir. Her bir birey yaptığı eylemlere yaşadığı yere ve yaşam şekline göre farklı miktarda karbon salımına neden olur. Gündelik yaşantımızdan iş aktivitelerimize kadar dünyaya sürekli olarak karbon etkisi yaparız.


Yediğimiz gıda tipinden ulaşım şeklimize ve elektrik tüketimimize göre hepimizin karbon ayak izi farklıdır.
Karbon ayak izinde en büyük payı olan faktörler şunlardır:
•Enerji tüketimi
•Sanayileşme
•Hayvancılık
•Atıklar
•İnsan faaliyetleri
Karbon ayak izi  
iki ana parçadan oluşur:
1. Doğrudan/birincil ayak izi: Birincil karbon ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
2. Dolaylı/ikincil ayak izi: kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
Global ölçekte ülkelerin karbon ayak izine baktığımızda en büyük pay Çin, Amerika’ya ait görünüyor. Dolayısıyla küresel ısınmaya sebep olan karbon emisyonlarının azaltılmasında da en büyük pay yine onlara ait olacak.
{efsun dindar yazi resim.jpg}
Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?
*Araba kullanmak yerine otobüs veya tren gibi toplu taşımayı kullanmak
*Enerji tasarrufu yapmak
*Yenilenebilir enerji kaynağı kullanmak
*Kırmızı et tüketimini azaltmak
*Ağaçlar karbondioksiti emip oksijen üretirler. Bu sebeple doğaya olan borcumuzu az da olsa ödeyebilmek için ağaç dikmek
*Gereksiz ambalaja sahip ürün ve hizmetlerden uzak durmak
*Su tüketimini azaltmak
*Bir şeyler satın aldığınız zaman, bu ürünlerin nerelerde üretildiğini ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığını göz önün almak. Örn: Şişe suyu satın aldığınızda, suyun nakliyesinin karbon ayak izini hayal edin. Bir de buna şişeleme ve/veya geri dönüşümden kaynaklanan emisyonları ekleyin.
*Uzak mesafelerden gelen ürünler tercih etmemek. Örn: Dünyanın öteki ucundan gelen bir ürünü satın alırken iki kez düşünün!!

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51