banner34

banner50

banner6

01.08.2022, 20:38

Kaç tane faiz var?

Faiz, basit bir ifadeyle paranın kullanıldığı sürede değer kaybı ve riskinin karşılığında alacaklı tarafa verilen bir primdir. İnsanoğlunun değiş tokuşa başla­dığı günden beri hayatın içerisindedir. Faizden kaçış yoktur. Normal şart­larda işleyen bir piya­sada dengeli bir faiz haddi olacaktır ki; bu da sistemin sürdürüle­bilirliğini garanti ede­cektir.

Faiz piyasa orta­mında belirlenmezse işte o zaman büyük haksızlıklar oluşur ve sistem sağlıksız nok­taya doğru ilerler.

Bir piyasa ne kadar iyi işliyorsa; rekabetçi, verimliyse ve kurallara uygun hare­ket ediyorsa orada faizler ihmal edilebilecek düzeye inecektir. Bir başka deyişle faiz piyasanın sopasıdır.

Suni olarak faiz belirlemek mümkündür. Dünya pi­yasalarından kopan, sadece iç dinamiklerle yönetil­meye başlayan ülkeler, faizi belirli bir süre kontrol altında tutabilir. Sözü edilen süre birçok değişkene bağlıdır ancak en önemlisi kitlesel psikolojinin yöneli­midir.

Faizin suni olarak belirlendiği ülkelerde birden fazla faizden bahis edilmesi doğaldır. Tüketici, ticari, yatırım, ihracat kredilerinde, merkez bankası, mevduat v.b. bir­çok noktada birbirinden kopuk faiz oranları söz ko­nusu olur.

Piyasaya dönüp bakanlar için güvenin tesis edilmesi gittikçe zorlaştığı için her geçen gün faiz daha sağlıksız bir seviyeye işaret etmeye başlar.

Güvenin yitirildiği bu noktada bu eksiği giderecek yeni bir siyasal yapılanma ve yapısal düzenlemelerle faiz doğal akışına geçer. Bu doğal süreç tarihte hep böyle tezahür etmiştir.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51