banner6

Sanayici enerji verimliliği  teşviklerinden haberdar değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından Aklınla Verimli Yaşa Projesi hayata geçirildi. IPA 2013 projelerinin görünürlüğünün ve yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında kamu farkındalığının artırılmasına yönelik uygulamaya konan bu iletişim kampanyası ile her bir bireyin hem kendi ekonomisi hem de ülke ekonomisi konusunda daha verimli bir yaşam için yapabilecekleri hakkında bilinç oluşturulması hedeflenmekte.

# İşimizenerji 17.01.2022, 23:01
Sanayici enerji verimliliği  teşviklerinden haberdar değil

Ülkemiz de enerji kaynaklarını ve tabii kaynakları verimli ve çevreye duyarlı şekilde değerlendirerek ülke refahına en yüksek katkıyı sağlamak misyonu ve enerji ve tabii kaynaklarda güvenli bir gelecek vizyonu doğrultusunda, enerjinin üretiminden tüketimine kadar bütün süreçlerde verimliliği artırmayı hedefliyor. 
Sanayi, hizmet, ulaştırma ve tarım işletmelerinde enerji verimliliği konusundaki bilinci ölçmek, buna yönelik bilgi düzeyini ve davranışları tespit etmek, bu sektörlerin hızla bilinçlenmesi gereken konuları ortaya koymak sürdürülebilir enerji geleceği hedefine giden yolda anahtar rol oynamaktadır.
Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği tarafından ulusal olarak enerji verimliliğinin hem bilgi hem de davranış boyutunda gelişimini tespit etmek ve ölçümlemek üzere Sanayi, Hizmet, Ulaştırma, Tarım İşletmelerinde Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi Araştırma Raporu 2020 hazırlanmıştır. 
Rapora göre, bu dört sektördeki işletmelerin 2019 yılında Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 151 – 167 değer aralığında 158,5 olarak tespit edilmiştir. Bu değer, işletmelerin enerji verimliliği konusunda orta üst seviyede olduğunu göstermekte. 
Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi sanayi işletmelerinde 152,1 (orta üst), hizmet işletmelerinde 141,0 (orta alt), ulaştırma ve tarım işletmelerinde 162,3 (orta üst) olarak tespit edilmiştir.
Raporda işletmelerin yüzde 94’ü enerji verimliliği konusunda bilgi sahibi, yüzde 95,6’sı enerji tasarrufu hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiştir. 
İşletmeler enerjinin verimli kullanılmasını maliyetleri azaltmak nedeniyle önem verirken, önem vermeme sebeplerinde ise bilgi eksikliği ve mali nedenler ön plana çıkmakta. 
Rapora göre sanayi işletmelerinin yüzde 64’ü enerji verimliliğine enerji tasarrufundan daha fazla önem verdiği, hizmet, tarım ve ulaştırma işletmelerinin ise enerji tasarrufuna daha önem verdiği ortaya konmuştur.
Enerji verimliliğine sanayi sektörü ülke ekonomisine katkı sağlanması, hizmet sektörü işletme giderlerinin azaltılması, ulaştırma ve tarım sektörleri ise çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlaması amacıyla önem verdiklerini belirtmiştir. 
Sanayi işletmelerin yüzde 50,8’i herhangi bir teşvik ve destekten haberdar değildir. Sanayi işletmelerinin yüzde 83,1’i enerji verimliliği konusunda teşvik ve desteklerden yararlanmak istemektedir. Teşvik ve desteklerden yararlanmak isteyen ancak bilgi eksikliği olan ciddi bir kesim olduğu görülmektedir.
Enerji verimliliğinde teşvik ve desteklerin oldukça önemli bulunduğu ama uygulamada yeterince faydalanılamadığı değerlendirilmektedir.
İşletmelerde enerji verimliliğine yönelik uygulamalar arasında verimli aydınlatma ürünleri kullanımı en yaygın uygulama olarak öne çıkmaktadır. Akabinde ise tesisat yalıtımı, merkezi iklimlendirme sistemi kullanımı ve pencere yalıtımı, yalıtımlı cam gelmektedir. 
İşletme yapısına uygun olmasına rağmen kullanımın en düşük olduğu uygulama ise yenilenebilir enerji kaynakları olmaktadır. 
Her 10 işletmeden 9’u işletmede yakıt tüketimi düşük ulaşım aracı kullanımına önem verildiğini belirtmektedir. Yakıt tüketimi düşük ulaşım aracı kullanımına hizmet sektörünün sanayi, tarım ve ulaştırma sektörüne daha az önem verdiği görülmektedir.
İşletmelerin yüzde 53,0, enerji verimliliğini arttırma uygulamaları için bütçe ayırmama durumunun daha yaygın olduğu görülmektedir.
İşletmelerin yüzde 73,3’ü kurumsal strateji ve hedeflerinde enerji verimliliğine yer verirken ve yüzde 76,8’i enerji yöneticisi gerekli demesine rağmen, yarısında enerji yöneticisi bulunmamakta, enerji yönetim sistemi kuranlar yüzde 20 oranında sınırlı kalmaktadır.
Çalışanlara enerji verimliliği eğitimi verilmesi yüzde 87,2 önemli görülürken uygulama etkinliğinin %30,5 ile zayıf olduğu bir diğer alan olarak belirtilmektedir. 
Hizmet sektörünün strateji ve hedeflerinde enerji verimliliği diğer sektörlere göre uygulamada daha az yer bulmuştur
Günlük hayatımızda konfor ve standartlardan ödün vermeden, Üretimde miktar ve kalitesi düşüşüne yol açmadan enerji verimliği sağlayacak bilinç ve davranışlar geliştirmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda Bursa Enerji Yönetim Birimi Sanayi, Hizmet, Ulaştırma, Tarım İşletmelerinin her zaman yanında olacaktır. 
Enerji verimliliği; aynı zamanda: rekabetçilik, istihdam, üretkenlik, varlık değer artışı, kaynakların etkin yönetimi açısından fırsat alanıdır.
Enerji Verimliliği Haftanız Kutlu Olsun.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51