“Çektiğimiz son 30 yılın hataları. 100 yılın hataları yok Bursa'da. Son 30 yılda yönetime gelenler de belli. Ancak şimdi iş zamanı.”

"Başkanlardan Bursa Vizyonları" röportaj dizimize Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile başlıyoruz.
Altepe, Osmangazi Belediye Başkanlığı dahil 15 yıldan fazla süredir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde siyaset yapan bir isim.
Seçildikten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binasını yeniden çekim merkezi haline getirmeye özen gösteren Altepe'nin buradaki makamında sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
EKOhaber: Sayın Başkan, biz muhabir takımı günlük koşuşturma içinde mesela, seçilen başkana 'hayırlı olsun' bile diyemiyoruz... Size önce nasıl bir belediye devraldığınızı sormak istiyorum
Altepe: Tabi, Türkiye'deki bütün belediyelerin içinde borç vardı, devralanlar da borçlu devralıyor. Biz tahmin ediyorduk, tablo belliydi aslında. Bu konuda söyleyecek çok fazla şeyimiz yok. Biliyorduk. Diğer belediyelerin de, büyükşehirlerin de ne durumda olduğunu biliyorum. Son dönemde alınan kararları biliyoruz. Borçlanma kararları meclisten geçiyordu. Tabi işlerin yürümesi açısından bunlara engel olamıyorduk. Sanki Bursa'nın işlerinin yürümesine takoz olmak gibi bir manzara oluyordu. Bunu düşünemeyeceğimizden borçlanmalar da yürüyüp gidiyordu. Malum, borcuyla vs. belediyeyi devraldık. Şimdi bizim için artık bundan sonrası önemli. Zaten şimdiye kadar her şey çok iyi gitseydi eski başkan devam ederdi. Demek sıkıntılar var ki, bizim devam etmemiz gerekti. Bu değişim bunun bir göstergesi. Önemli olan şimdiden sonra Bursa için ortaya güzel şeyler koymak. Mevcut sıkıntılı durumlardan en kısa zamanda çıkmak, Bursa'ya mesafe katettirmek. Bursa halkı bize inandığını, güvendiğini gösterdi, her ortamda da bunu kanıtlıyor. Bu güzel bir şey. Bizlerin amacı Bursa'da güzel, şeffaf, güvenilir bir yönetimle halkın desteğini, Bursa kamuoyunun, kent dinamiklerinin desteğini almak ve bu şekilde Bursamıza kısa zamanda büyük mesafeler katettirebilmek. Bu konuda problemleri çözmek, mazeret üretmek değil.
EKOhaber: Seçim öncesinde bir dolu projeler açıkladınız. Borçlar bu projelerin gerçekleşmesini zora sokacak boyutlarda mıdır?
Altepe: Bizim projelerimiz 1 aylık, 3 aylık projeler değil. Bunlar Bursa'da olması gereken projeler. Önemli olan bu konuda projelerini hazırlamak ve hazırlıklı olmak. Parayı bulduğun zaman onu en iyi şekilde kullanmak için projelerinin olması lazım.
"Deneme tahtası değil"
Denemiş olmanız, dünyadaki örneklerini incelemiş, görmüş olmanız lazım. Burası bir deneme tahtası değil. Bizim burada çektiğimiz son 20 yılın hatalarıdır. Hadi çok çok gerilere gidin, 30 yılın hataları... 100 yılın hataları yok Bursa'da, 30 yılın hataları bunlar. Son 30 yılda yönetime gelenler belli. Burada önemli olan, ne yapacağını bilmek. Bakınız bu borçlar biter, geçer, 500 milyon raylı sistem de ödenir, diğer hatlar da biter. Belki bir miktar zarara uğrarız, ama bunlar geçer sonuçta. Bir malı çok pahalı almışsanız da artık almışsınızdır. Sonuçta bir ev alırken de taleplere göre fiyatlar değişiyor. Belki bugün bize 35 lira olan bir malın fiyatı belki de yarın 40 lira olur. Bunlar geçici şeyler. Önemli olan kent yönetiminin ne yapacağını bilmesi, attığı adımları en doğru şekilde atması. Bunu yaparken dünyadaki örnekleri en iyi şekilde görmesi, buraya yanlış bir şey yaptırmaması, zaman kaybettirmemesi, parayı boşa harcattırmamasıdır.. Yani biz diyoruz ki 500 trilyonluk raylı sistem ihalesi veya 200 trilyonluk Merinos projesi yerine 700 trilyonu çok değişik şekilde kullanabilirdik... Bursa müthiş şekilde ayağa kalkardı. Bunun karşısında itirazı olan varsa çıksın. Ama o iş geçmiş artık. Geçmiş olsun. Bunun geri dönüşü yok. Merinos'a 150 trilyonluk harcama, inşaat yapılmış. BursaRay'da da iş başlamış, müteahhit çalışıyor. Geri dönüşü yok bunların, bizim elimizde yok. Biz şimdi bunları nasıl revize ederiz? Nasıl aldığımız noktadan daha iyiye getiririz, bizim görevimiz şimdiden sonra bu... Kent yönetimi proje hazırlayacak. Sizin elinizde proje olursa, parayı kuruşu kuruşuna yerinde harcarsınız. Ama projeniz olmazsa parayı gider bir yere gömersiniz. Bir noktaya gömersiniz 500 trilyon, bir noktaya gömersiniz 200 trilyon... Ondan sonra da şehir bekler on sene.. Bizi bir ilçe belediyesinde bile 750 inşaat yaptık. Bir yere park, meydan, sağlık tesisi, bir yere eğitim tesisi, toplamı 750, bu şehrin tamamını ayağa kaldırmak demek. Sizin her mahalleye yaptığınız meydan, hizmet binası, çevre düzenlemesi, bir sosyal donatı alanı, o mahallenin değerini artırır. O mahalleye açtığınız yol, çıkmaz sokaklar, parklar, hepsi ayrı bir hizmet. Hepsi bölgeleri canlandırır. Sadece paraları belli noktalara gömdüğünüz zaman şehir ayağa kalkmaz ki!
Öncelikli projeler listesi...
EKOhaber: Öncelikle ele aldığınız veya acil projeler neler?
Altepe: Ulaşımın öncelikle çözümlenmesi gerekiyor. Uğraştığımız en önemli konu da raylı sistem. Etapların tamamlanması, daha sonra şehir içindeki sıkıntıların halledilmesi lazım. Yeni açılacak arterler var. Ankara yolu altı, Uludağ etekleri gibi. Dikine açılacak yıllar var. Başlıyoruz. Yapılması gereken otoparklar var, bunlara da başlıyoruz. Şehrin değişik yerlerinde, her semtte kilitlenen noktalar var. Bunlarla ilgili lokal çözümler var. Ulaşım büyük sorun. Ondan sonra da şehrin güzel gelişmesi, yaşanabilir hale gelmesi için başta meydanlardan başlayacağız. Kent Meydanı, Tabakhaneler gibi düzenlemeler, kentsel dönüşüm ve meydan projeleri, bölgesel düzen projeleri, kentsel donatı alanları, parklar, spor tesisleri, sağlık tesisleri gibi her bölgede olması gereken tesisler... Sonuçta Bursa'nın çağdaş bir kent olması yolunda atılması gereken adımlar, bunları yapacağız. Birçok projemiz var. Şu anda acil olarak sıraladığımız proje sayısı 30'u geçti. (Cebinden bir kart çıkarıyor ve listeyi gösteriyor) Tam 32 proje. Burada Stadyumdan, Kent Meydanı'na, Tabakhaleler'den dere ıslahlarına kadar hepsi var. Bu işlerin hepsi olacak. Bursa'nın ayağa kalkması için bunların olması gerekiyor. Stadyumun olması gerekiyor. Stadyum yapmak hemen bir mimari proje hazırlayıp, küt diye ihaleye çıkmak, yaptırmak demek değil... Göreceğiz Fenerbahçe Stadı'nı, Barselona'yı... Uygulamaya başlamadan bunları görmemiz lazım. Çünkü bizim zaman kaybettirmemiz lazım. Stadı 20 trilyona yapmak da var, 80 trilyona yapmak da var. Arada çok fark da olmayabilir. Ben o stadı 20 trilyonlar da bitirebilirim. Önemli olan belediyenin bütçesinden en az parayı kullanarak yapmak. Biz, 'bunu yapalım da bir gün önce yapalım, belediyenin bütün parasını buraya gömelim' diyemeyiz. Bu da iş değil. Bizim kullandığımız para milletin parası, ölçülü ve yerinde kullanmamız gerekiyor.
EKOhaber: BursaRay C Etabı inşaatı bir revizyonla yoluna devam edecek galiba.
Altepe: Bizim açımızdan o konu halloldu. Şimdi müteahhitlik firmasından proje değişikliği bekliyoruz. 'Pahalı olan kısmı, yani tünelleri kaldırılsın ve daha ucuzlasın, biz de o parayı diğer hatların uzatılmasında kullanalım' diyoruz. Bu konuda müteahhit firmayla öyle anlaşmaya vardık.
Tramvay 3 yıla hazır
EKOhaber: Bursa'da tramvay yapımı için karosercilerle görüşüyor musunuz?
Altepe: Karoseri bizim mesleğimiz. Ben de makine mühendisiyim. Otomotiv imalatçısıydım, bu işlere uzak değilim. Biz burada 6 ay sonra vagon çıkartmış da olabiliriz. Ama bizim ortalama hedefimiz 2-3 yıl arasında vagon üretmek. Biz vagonu sadece kâr elde etmek için yapmıyoruz. Otomobil şehri Bursa'yı öne çıkaracak bir değer lazım. Madem böyle bir gücümüz var, bunu yapalım. Üzerinde 'Bursa' yazan tramvaylar, vagonlar dünyada dolaşsın. Renault, Fiat arabaları Bursa'da yapılıyor, ama üzerinde Bursa yazmıyor. Bizim vagonların üzerinde Bursa yazsın, insanlar Bursa'yı tanısın istiyoruz. Önemli olan kentin marka olması. Marka kent nasıl olur? Belediyenin, devletin yapacağı iş değil tramvay yapmak. Biz dinamik bir işletme düşünüyoruz. Bugün tramvay yapacak, yarın, vagonu, alçak tabanlı, yüksek tabanlı değişik projeler. Özel sektörle ortak yapılacak dinamik bir program bu. Siz bugün üretime aldığınız siparişi projelendireceksiniz, 6 ay sonra üretime geçeceksiniz. Bunu devlet kuruluşları yapamaz. EKOhaber: Umarım dişli tren de Bursa'da yapılır...
Altepe: Yapılır, neden olmasın... Önemli olan gerekli izinleri alabilmek.
EKOhaber: Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde kongre turizmi için bir işletici firma eksikliği çok eleştirildi. Ne düşünüyorsunuz?
Altepe: Şirket kurulmuyor. İşletici bulunacak. Kongre Merkezi işletmek bizim işimiz değil. Şu anda böyle bir firma bulunmadı. Onu çözdüğümüz zaman bitecek. Yoksa hazırlığı, hedefi olmayan bir proje olmaz. Geçici olarak orayı Burfaş işletiyor. Ama Burfaş'ın yapacağı iş değil kongre turizmi. Dünya çapında organizasyonlar lazım.

Müteahhitler Doğanbey'e girmez
EKOhaber: Kentsel dönüşüm kriz nedeniyle biraz yavaşladı ama yürüyor. İnşaat sektörü ile ortak projeler düşünüyor musunuz?
Altepe: TOKİ'nin yürüttüğü Doğanbey projesi. Doğanbey'e zaten özel sektör girmez. Çünkü kâr edilen bir iş değil orası. Burada kamu yararı var. Yani vatandaşın menfaati var. Belediyeye faydası var. Özel sektör para harcamak için değil, para kazanmak için gelir. Ama şimdiden sonrakilere de zaten TOKİ girmez. İsteseniz de girmez. Bursa için bunu yaptı. Yakın tarihte bir daha böyle bir işe gireceğini tahmin etmiyorum. Tabi bizim işimiz özel sektörle. Özel sektöre cazip gelecek projeler yapmamız lazım. Yoksa biz bütün projeleri TOKİ'ye yükleyemeyiz. Kentsel dönüşüme kim girerse girsin, biz projenin verimliliğine, Bursa'nın, kentin menfaatine, verdiği katkıya bakarız. İhale olur, TOKİ gelir, o işi alırsa, gelsin girsin. Ama ben artık TOKİ'nin gireceğini de sanmıyorum. Özel sektöre tamam. Ama yıktığınız binanın yerine en azından iki bina yaptırmalısınız ki kurtarsın. Birisini zaten yer sahibine vereceksiniz. Yıkılan binanın yerine tek bina yapacaksan, özel sektör bunu nasıl yapacak ki? Orada iş sıkıntıya giriyor. Bizim öncelikle düşündüğümüz kentin menfaati. Bursa nasıl gelişir? Bursa'nın çöküntü bölgeleri nasıl en kısa zamanda ortadan kalkar, ona bakıyoruz. İnşaat sektörüyle falan kimsenin uğraştığı yok. Bursa ile uğraşıyoruz.

BESOB projesine destek
EKOhaber: BESOB, Kestel bölgesinde pek verimli olmayan bir arazide 7 bin işyeri kapasiteli sanayi sitesi kurmak istiyor. 1/100 Ölçekli Nazım İmar Planı tadilat projeleri İl Genel Meclisi'nden geçmiş. Şimdi sıra belediyeye geldi. Siz seçim öncesinde Bursa'da yeni sanayi bölgesine izin vermeyeceğinizi söylediniz. Ne olacak?
Altepe: BESOB'un projesini görüşeceğiz. Başlatılmış bir proje. Bu kadar esnafa 'şehrin dışına çık' deniyor. 'Bu şehri adam edelim' deniyor. Onlara yeni bir sanayi yaptırma projesi değil, mevcut işyerlerini şehirden uzaklaştırma projesi olarak görüyorum. Bu gözle bakmak lazım. Bunlar çevreye büyük zarar veriyorlar. İşte şu anda dökümcülere 30 gün süre tanıdık. Artık bunları çalıştırmayacağız. Atılan adımlar var. Biz de elimizden gelen katkıyı göstereceğiz. Ama burada şunu da düşünmek lazım. Bunun negatif etkisi olmasın, çevreye zararı olacak etkilerden kaçınmakla ilgili tedbirleri de tabi alacağız.
EKOhaber: Siz sınırları 10 kat büyümüş bir belediye aldınız. Belediye sınırlarında tarımsal faaliyet için özel planlarınız var mı?
Altepe: Köyler köy olarak devam ediyor. Değişen bir şey yok. Bize sadece imar olarak bağlılar. Ama onlar başka konularda da bizlere bağlı imiş gibi geliyorlar, biz de destek veriyoruz. Mesela çöpleri toplanıyor, yolları yapılıyor. Aslında köyler bize değil, Valiliğe, İl Özel İdaresi'ne bağlı. Köy statüleri devam ediyor. Köylerle ilgili imar planı yaptığımız yok. Büyükşehir'e girince belki umuyorlardır. Ama onlar için aslında değişen bir şey yok. Sadece evlerini, inşaatlarını yaptırmak için bizden ruhsat alacaklar. Bize bağlılıkları bu kadar. Aslında tamamen her konuda bize bağlı olmaları lazım. Ama İl Özel İdaresi'nin aradan kalkması gerekiyor.

Sayı: 680 - Sayı'nın Kapağı