banner34

banner50

banner6

Başarı, doğru kişiyle çalışmayı zorunlu kılıyor

Yine yeni bir yıl, yine BÜTÇELER İşletmelerin en büyük sıkıntısıdır doğru adayı bulabilmek, onları çalışmaya ikna edebilmek ve istediği verimi alabilmek. Firmalar üst üste gelen ekonomik krizlerle ve özellikle pandemi kaynaklı daralmalarla birlikte personel giderlerinden kısıntıya giderek farklı gider kalemlerinden oluşan bütçe açıklarını dengelemeye çalışıyor.

İş Hayatına Doğru Bakış 18.01.2021, 20:37 18.01.2021, 20:37
Başarı, doğru kişiyle çalışmayı zorunlu kılıyor
Yine yeni bir yıl, yine BÜTÇELER
İşletmelerin en büyük sıkıntısıdır doğru adayı bulabilmek, onları çalışmaya ikna edebilmek ve istediği verimi alabilmek. Firmalar üst üste gelen ekonomik krizlerle ve özellikle pandemi kaynaklı daralmalarla birlikte personel giderlerinden kısıntıya giderek farklı gider kalemlerinden oluşan bütçe açıklarını dengelemeye çalışıyor. Aslına bakarsanız bir de bu maliyetlere eklenen, hiç hesapta olmayan ve bütçeleri darmadağın eden gene pandemi kaynaklı bir işçi sağlığı iş güvenliği maliyetleri var. Hal böyle olunca da kasalarının içinde ne olduğunu bilmeyen işletmeler son 5 yıldır artık bütçe çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.
• Uzun Dönemli (Stratejik) Planlama ve Kısa Dönemli Planlama
• Faaliyet Tabanlı Yönetim
• Faaliyetlerin Bütçelenmesi
• Bütçe Organizasyonu ve Hazırlık Çalışmaları
• Satış Tahminleri ve Satış Bütçeleri
• Direkt ve Endirekt
İşçiliklerin ve İşçilik
Saatlerinin Planlanması
• Satınalma Bütçesi ve Satınalma
Maliyetleri
• Satış Hâsılatının Bütçelenmesi
• Ücretlerin Bütçelenmesi
• Bütçe Sapmalarının Analiz Edilmesi Raporlanması, vb…
Konu başlıkları işletmelerde yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Bu başlıklar arasında en önemlisini de sıcak para akışını direk etkileyen işçilik maliyetleri oluşturmaktadır. Bu aşamada işletmeler artık hata yapmamayı, maliyeti yüksek olsa bile doğru personelle çalışmayı hedeflediler. Kar oranlarının üst seviyelerde seyrettiği dönemlerin artık geride kaldığını düşünecek olursak da geç kalınmış bir çalışma olarak göze çarpıyor.
Doğru personele ulaşmak
bir meziyet olmaya başladı
İşletmeler ihtiyaç duydukları personel profiline, hep hayalindeki personellerin özelliklerini yazarlar. Şöyle yapsın, böyle işlerde çalışsın, şunu bilsin, bunu da yapsın, hatta mümkünse 3-5 yabancı dili de şakır şakır konuşsun. Firmalar bunu ister istemesine de hiçbir firma kendi işletme kültürünü ortaya koyarak bu kültür için de devamlılığı olabilecek, kültüre adapte olabilecek, işletmeye vizyon kazandırabilecek bir aday özelliği yazmaz. İletişimi çok kuvvetli bir aday arar bulur, işe alırız sonra kişilere hakarete varan konuşmalar yaparız. Sular seller gibi yabancı dil ararız, çalışanın yabancı dilini kullanmasına bir kere bile imkân sağlamayız. Şu yazılım programını da bilsin bunu da bilsin deriz. Firmaya o programı dahi sokmayız. O zaman da bu adayı 3-4 aydan fazla elimizde tutamaz bir de gittiği zaman arkasından yaramaz adammış yakıştırmasını yaparız. Artık şunu bilmeliyiz ki; mal ve hizmet satışındaki yaşanan sert rekabet, insan kaynağında da yaşanmaya başladı. Hatta çok kısa bir zaman da yetişmiş işgücü kaynağı tüm kaynaklara açık ara fark atacak. Firmalar “BİLEN İNSAN” için birbirlerini kıracak. Bazı büyük firmalar aralarında iyi niyet anlaşmaları bile imzalamaya başladılar. Benim çalışanımı çalma diye. Hani hep gündemde olan maçlara yabancı hakem getirsek mi acaba tartışması, iş gücüne de sıçrayacak. Filipinler’den, Hindistan’dan, Pakistan’dan, hatta Çin’den ucuz iş gücü ama verimsiz işgücü getirmeye kadar iş varacak. Ama dediğim gibi sadece bedensel iş gücü. Ülkemiz sanayisinin artık “Bilen çalışanlara” ihtiyacı var. Onları araştıralım, bulalım, ikna edelim, uygun çalışma ve başarma koşullarını sağlayalım, önünü açalım. Ama öncelikle kendi firmamızı doğru analiz edip, gerçekten nasıl bir çalışan istediğimizi belirleyelim.

İK’nın 2021’de Yeni Gündemi:
Yeteneği Yönetmek
KPMG’ nin dünyada bin 300 üst düzey İK yöneticisiyle gerçekleştirdiği “Yeni Gerçeklikte İK’ nın Geleceği Araştırması” sonuçları açıklandı. Buna göre Covid-19 salgını şirketlerin yetenek ihtiyaçlarını açığa çıkardı.
KPMG’ nin küresel pandemi de belirsizlikleri yöneten 1.300 İK lideriyle yaptığı araştırma Covid-19 salgınının, şirketlerin insan yönetimi konusundaki yapılanma ve stratejilerini nasıl etkilediği gösteriyor. Araştırmaya göre yeni gerçekliğin getirdiği değişim, İK’nın rolünü yeniden tanımlıyor. Yeni gerçekliğin en önemli sonuçlarından biri, mevcut yetenekleri değişen ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmek ve dijitalleşme ile daha da globalleşen yetenek havuzunda elde tutmak olarak öne çıkıyor. Yetenek yönetimini doğru kurgulayan şirket, pandemi sonrası rekabet avantajı kazanacak. İK bölümlerinin bu nedenle işlevi de sorumluluğu da artacak.

Vodafone’dan Evden Çalışan
Çalışanlarına Ergonomi Desteği
Vodafone, evden çalışma uygulaması kapsamında çalışanlarına yeni bir yan hak sunuyor. Vodafone, Mart 2020’den bu yana evden çalışmakta olan personeli için yeni bir yan hak sunmaya başladı. Evdeki çalışma ortamını daha ergonomik hale getirmek isteyen Vodafone çalışanları, şirketin sunduğu Ergonomi hediye çekini kullanarak, ihtiyaç duydukları ofis malzemelerini IKEA ya da Trendyol’dan temin edebilecek. İşe yeni başlayanlar da dâhil tüm Vodafone çalışanları bu haktan yararlanabilecek.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51