banner6

Gözler dolardayken

Evet, herkesin gözü TL'nin yabancı para birimleri karşısındaki değerinde. TL değerlendikçe kendimizi mutlu, değer yitirdikçe mutsuz hissetmekteyiz.

İş Dünyası 27.05.2019, 21:00 27.05.2019, 21:00
Gözler dolardayken
Evet, herkesin gözü TL'nin yabancı para birimleri karşısındaki değerinde. TL değerlendikçe kendimizi mutlu, değer yitirdikçe mutsuz hissetmekteyiz. İşlerimizden daha yoğun bir şekilde döviz piyasalarındaki hareketleri takip eder olduk.
İş insanından, politikacısına ekonomi üzerine yapılan yorumlarda dolar kurundan başka bir şey konuşulmuyor. Dolar yükselince kötümserler, düşünce iyimserlerin sesi duyuluyor.
Aslında içinde olduğumuz bu durumun bir açıklaması vardır. Geçmişine baktığınızda her zaman Türkiye ekonomisinin krize girmesinin nedeni döviz kıtlığı olduğu görülmektedir. Ödemeler dengesinin negatife dönmesi olarak ifade edilebilecek bu durum toplumda büyük bir korkuya dönüşmüştür. Vatandaşlar tasarruflarının önemli bir kısmını yabacı para birimlerinde tutmaya başlamıştır.
Bugüne geldiğimizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tasarruflarının % 53 yabancı para birimlerinde, % 47'sinin TL' de park etmiş olduğunu görülmektedir.
Bu durumu dünyanın başka ülkelerinde görülebilmek mümkün değildir. Uzun bir zamandır oluşan bu refleksin hayatın sonuna kadar sürmesi beklenmemelidir.
Dolarizasyon olarak adlandırılan bu sürecin belki sonlarına gelmiş olabiliriz?
Döviz kıtlığına bağlı korkularımızda aşırılığa kaçmış olma ihtimalimiz yok mudur?
TL' de yaşanan değer kaybının enflasyona, enflasyonun da varlık değerlerindeki artışın yakıtını oluşturduğuna inanıyoruz.
Varlık değerlerinde yaşanacak düşüşe bağlı, reel olarak TL' nin değerlenmesiyle sonuçlanacak bir sürecin yaşanabileceğini hiç düşündünüz mü?
Daha basit bir anlatımla, hisse senetleri veya gayrımenkullerin değerleri düşerken TL' nin değer kazanacağı bir dönemi tecrübe etsek nasıl olur? TL' de kalmayla paranın değerinin artacağı böylesi bir ortamda kimse harcama yapmayacaktır. Paranın el değiştirme hızı düşeceği gibi iş imkanları azalacaktır. İşyerleri kapanacak, gelir etme imkanı azalacaktır.
Tüketim düşeceği için sanayi üretiminin de azalacağı bir ekonomik iklimden söz ediyoruz.
Yaşamadığımız ancak dünyada daha önce yaşanmış bu tip ekonomik süreçlerin beraberinde ciddi sorunlar getirdiği bilinmektedir. Nasıl bugün dolar korkumuz oluştuysa, ifade edilen sürecin yaşanması durumunda en büyük korku harcama yapmak olacaktır.
Gözler sürekli dolarda ancak ekonomik olarak çok farklı bir ortama girmemiz ihtimal dahilindedir.

Sayı: 1202 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51