banner34

banner50

banner6

Ekonomide ne yaşıyoruz?

Ağustos ayından itibaren ekonomide yaşadıklarımızı nasıl adlandırılabilir? Medyadan bilgisine başvurulan uzmanların içinden geçtiğimiz süreçle ilgili tespitlerinde bir tutarsızlık olduğunu gördükten sonra bu yazıyı kalem almaya karar verdik. Aslına bakarsanız, 2018 yılı başından itibaren varlık değerlerinde önemli bir düşüş yaşanmasıyla vatandaşın ekonomiyle ilgili yorum ve beklentileri değişmeye başlamıştı.

İş Dünyası 04.02.2019, 22:00 04.02.2019, 22:00
Ekonomide ne yaşıyoruz?
Ağustos ayından itibaren ekonomide yaşadıklarımızı nasıl adlandırılabilir? Medyadan bilgisine başvurulan uzmanların içinden geçtiğimiz süreçle ilgili tespitlerinde bir tutarsızlık olduğunu gördükten sonra bu yazıyı kalem almaya karar verdik.
Aslına bakarsanız, 2018 yılı başından itibaren varlık değerlerinde önemli bir düşüş yaşanmasıyla vatandaşın ekonomiyle ilgili yorum ve beklentileri değişmeye başlamıştı. Aylarca pekişen kötümserlik sonunda Ağustos ayında TL'nin değerinde yaşanan düşüşle tepe yapmıştı.
İşte o nokta toplumun genelince krizin başladığı yer olarak değerlendirilmektedir. Dilerseniz kriz, resesyon ve bunalım sözcüklerinin aslında ne anlama geldiğine bir bakalım. Genelde toplum olarak bu kelimeleri birbirine karıştırdığımız görülmektedir. Ekonomistlerin gerçekleştirdikleri diyaloglarda mevcut durumu birinin kriz, diğerinin depresyon olarak adlandırdığına şahit oluyoruz. Krizin ekonomideki sözcük anlamı; bir finansal varlığın nominal değerinde ani bir düşüş yaşanmasıdır. Kısa sürede panik yaratan bir etkidir kriz. Ağustos ayında TL' nin değerinde yaşanan gelişme bir krizdir. Kriz o noktada aslında sonlanmış, krizin etkisi yani resesyon başlamıştır. Resesyon; ekonomide küçülme demektir ve teknik olarak iki çeyrekte küçülme yaşanması halinde resesyona girildiği kabul edilir. Bunalım (depresyon), uzun süreli resesyon yaşanması durumunda söz konusudur.
Mesela GSMH'da %10'luk bir daralma durumunda depresyon ifadesi kullanılabilir.
Bugün "kriz devam ediyor veya "depresyon içindeyiz ifadeleri teknik açıdan doğru değildir. Olumsuz etkilerini yaşadığımız ciddi bir daralma süreci yaşıyoruz. Bunalıma kadar ilerlemeden resesyondan çıkılmasını ümit ediyoruz.

Sayı: 1186 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51