banner6

Yenilikçi fikirler sanayi ile buluştu

Elif Didem DANACIOĞLU Tekstilde inovasyonun artması ve inovasyona yatırım yapan firmaların teşvik edilmesi amacıyla yapılan Türkiye Tekstil İnovasyon Ligi Ödül Töreni düzenlendi. Akbaşlar Tekstil, Barutçu Tekstil, Bossa, Bursalı Tekstil, Elyaf Tekstil, Erak Giyim, Gamateks, Işıksoy Tekstil, İskur Tekstil, Kipaş Mensucat, Korteks Mensucat, Küçükçalık Tekstil, Organik Kimya, Polyteks, Sun Tekstil, Turkuaz Tekstil, Yeşim Tekstil firmaları Tekstil İnovasyon Ligi Ödülü sahibi oldu.

İNCELEME 28.10.2019, 22:00 28.10.2019, 22:00
Yenilikçi fikirler sanayi ile buluştu
Elif Didem DANACIOĞLU

Tekstilde inovasyonun artması ve inovasyona yatırım yapan firmaların teşvik edilmesi amacıyla yapılan Türkiye Tekstil İnovasyon Ligi Ödül Töreni düzenlendi. Akbaşlar Tekstil, Barutçu Tekstil, Bossa, Bursalı Tekstil, Elyaf Tekstil, Erak Giyim, Gamateks, Işıksoy Tekstil, İskur Tekstil, Kipaş Mensucat, Korteks Mensucat, Küçükçalık Tekstil, Organik Kimya, Polyteks, Sun Tekstil, Turkuaz Tekstil, Yeşim Tekstil firmaları Tekstil İnovasyon Ligi Ödülü sahibi oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından BTSO, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), BEBKA, BUTEKOM ve TÜBİTAK iş birliğinde düzenlenen Techxtile Start-Up Challenge etkinliği gerçekleşti. Techxtile Start-Up Challenge etkinliğinde tekstilde bilişim, yenilikçi malzemeler, teknik tekstiller, sektöre özel uygulamalar, yeni üretim süreçleri, çevreci ve sürdürülebilir alanlar gibi konulardaki projeler yarıştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin ise yenilik ve dönüşümler ile yıkıcı inovasyonun hayatın bir parçası olduğu günlerde tekstil sektörünün tecrübesiyle değişen rekabet şartlarını birleştirdiklerini aktardı.Yapılabilir, satılabilir, ölçeklenebilir, teknolojik yeniliği ve derinliği olan, tercihen bir ekip ruhuyla hazırlanan, milli ve yerli üretimi destekleyen proje başvurularını aldıklarını belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin,"Proje sahiplerine girişimcilik/inovasyon eğitimi ve mentorluk gibi destekler sağlıyoruz, onları potansiyel müşterileriyle buluşturuyoruz, onları bu süreçte şirketleştirip ve zaman içerisinde öne çıkan girişimcileri kuluçka ve diğer desteklerle daha da yukarılara taşımak istiyoruz şeklinde konuştu.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şöyle devam etti: "Teknolojinin baş döndürücü bir hızda geliştiği ve yıkıcı inovasyonun etkilerini her alanda hissettirdiği yeni ekosistemde, çok daha dinamik ve yeniliklere açık bir bakış açısı oluşturmalıyız. Bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz Milli Teknoloji Hamlesi ışığında özgün, yenilikçi ve rekabetçi bir üretim anlayışını sürdürülebilir kılmalıyız. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin de anahtarı olan bu yeni bakış açısı bizlere zorlu bir değişim süreciyle birlikte yeni fırsatların kapılarını açmaktadır. Ar-Ge ve inovasyon kültürünü geliştirmek üzere iş dünyamıza sunduğunuz desteklerle Bursa'da mentörlüğümüz ve saha çalışmalarımızla Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunan firma sayımızı son 6 yılda 23'ten 154'e yükselttik. Bu sayı 2023 yılına kadar 200'ün de üzerine çıkacak. Bugün 11 bin kilometrekarelik alanda Bursamızın mevcut sanayi yatırımı binde 8 civarındadır. Buna rağmen sanayimizin kent ekonomisine doğrudan katkısı yüzde 46 seviyesindedir. Yürüttüğümüz çalışmalarımızla birlikte merkezinde Bursamızın bulunduğu Marmara Havzası'nın mekansal planlaması da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat değerlerimizi yeni bir eşiğe taşıyacaktır. Merkezi bütçeye katkısını son 6 yılda yüzde 216 artıran Bursa, yeni nesil teşviklerle milli ekonomideki liderliğini daha da artıracaktır. Dünyada artık bölgesel bazda kalkınma ajanslarından ziyade start-up'lara yatırım yapan girişim fonları bulunuyor. Bugün mevcut odalar, borsalar, ihracatçı birlikleri ile kalkınma ajansları, TÜBİTAK ve diğer kurumlarımızın yeni ekonomiyi iyi okuyup teşvik mekanizmalarını da buna göre düzenlemesi gerekiyor. Bu konuda gerekli yasal altyapının hazırlanması adına sizlerin de desteklerinizi bekliyoruz.

"50 BİN LİRAYA KADAR YENİ
BİR KREDİ PROGRAMI
BAŞLATIYORUZ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, "Tekstil sektörü istihdam ve ihracatta gururumuz. Sektörü daha da ileri taşımak adına ciddi destek veriyoruz. Katma değerin artması çok önemli. Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve İnternet Sitesini kuruyoruz. Bu platformda yatırımcıların tanıtılmasının yanı sıra, girişimcilerin kullanabileceği kaynaklar hakkında bilgilendirme yapacağız. Erken dönem girişimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi mekanizmaları geliştirmek istiyoruz. Yurt dışından gelen girişimciler için hoş geldin paketi ve girişimci vizesi gibi uygulamaları ilgili bakanlıklarımızla çalışacağız. KOSGEB'in Girişimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilerimize, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı başlatıyoruz. İlk defa uygulanacak bu mekanizmayla; 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda 50 bin liralık limit 70 bin liraya çıkacak dedi.

MELEK YATIRIMCILARIN
SAYISI ARTIRILACAK
Varank, erken dönem girişimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi mekanizmaları geliştirmek istediklerini dile getirerek, yurt dışından gelen girişimciler için "hoş geldin paketi ve girişimci vizesi gibi uygulamaları ilgili bakanlıklarla çalışacaklarını dile getirdi. Ekosistem için finansman kaynakların da özel bir önem taşıdığını aktaran Varank, "Bu maksatla melek yatırımcıların sayısını ve etkinliğini artıracak, kitlesel fonlamanın kullanımını yaygınlaştıracağız dedi. Varank, girişim sermayesi fonlarının hacmi ve kullanımını artıracak tedbirler de alacaklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "KOSGEB'in girişimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilerimize, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı başlatıyoruz. İlk defa uygulanacak bu mekanizmayla, 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda 50 bin liralık limit 70 bin liraya çıkacak. Kredinin teminatını ise Kredi Garanti Fonu verecek. Girişimcilerimiz sadece anapara ve çok cüzi miktarda bir faiz ödemesi yapmış olacak. Biz bu programla, girişimciler için önemli olan işletme sermayesine ek bir katkı sağlamayı hedefledik. Ar-Ge ekosistemini iyileştirmek için 17 senede önemli adımlar atıldığına işaret eden Varank, 200'ü aşkın üniversite, bin 500'ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 84 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacının bu ekosistemin temel aktörleri olduğunu, niceliğin yanı sıra niteliği de daha üst basamaklara çıkarmak istediklerini ifade etti. Varank, üniversite-sanayi iş birliğini daha güçlü ve verimli bir hale getirmek amacıyla başlatılan Sanayi Doktora Programı için çağrıya çıktıklarını hatırlatarak, tekstil mühendislerinin de söz konusu programa başvurması için çağrıda bulundu. Programa kabul edilen doktora öğrencilerine aylık 4 bin 500 lira burs verildiğini aktaran Varank, "Doktora öğrencilerimiz, pratikte uygulama şansına kavuşacakları alanlarda eğitim alacaklar. Mezuniyet sonrasındaysa, sunduğumuz istihdam garantisi sayesinde çalıştıkları alanda hiç ara vermeksizin katma değer üretmeye devam edecekler diye konuştu.

İHRACATTA YÜKSEK TEKNOLOJİLİ
ÜRÜNLERİN PAYINI ARTIRMA HEDEFİ
Varank, bu politikalarla milli gelirde imalat sanayinin payını ve işçi başına katma değerini artıracaklarını belirterek, "Hedefimiz ihracatımızda orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50'ye çıkarmak. Tekstil sektörümüzün de tüm bu hedeflerde öncü rol oynamasını istiyoruz. Sektörde oluşturacağımız yeni markalar, yeni iş modelleri ya da teknoloji yoğun ürünler ülkemize rekabet avantajı sağlayıp, sıçrama yaptırabilir dedi. Ekonomiye ilişkin göstergelerde olumlu sinyaller olduğunu aktaran Varank, şöyle devam etti: "Faizler ve enflasyon düşüyor. İmalat sanayinde siparişler artıyor. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar art arda ülkemize yönelik büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiler. Hal böyleyken, reel sektörün de üretim yapmaya, daha fazla istihdam oluşturmaya istekli olması gerekiyor. Barış Pınarı Harekatı boyunca halkımız, çağrılarımıza da kulak vererek, Türk lirasının arkasında ciddiyetle ve sağlam bir şekilde durdu. Çok şükür kurda ciddi dalgalanmalar yaşamadık. Aslında bu bile ekonomiye duyulan güvenin güzel bir göstergesi. Ekonomimizi daha da güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte bölgemizdeki meydan okumalarla mücadelemizi de kararlılıkla sürdüreceğiz.

"İŞİMİZE DAHA FAZLA BİLİM KOYMALIYIZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'nin 182 milyar dolar seviyesinde olan yıl sonu ihracat hedefine doğru ilerlediğini söyledi.Türkiye'nin, ihracat birim değerini yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Gülle, şöyle devam etti: "Yaptığımız işe akıl, fikir, ilim, bilim koymamız gerekiyor. İşimize daha fazla bilim koymalıyız. Üniversitelerimizle birçok proje gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz ancak böylelikle ilerleyebiliriz. Sektör bazında hazır giyim olarak, 14 dolarlık bir katma değerimizi var. Tekstilin 4,5 dolarlık bir kilogram birim olarak katma değeri var. Burada çıkacak sonuçların endüstride uygulanmasıyla, sosyal hayata geçmesiyle, üretilmesiyle çok daha fazlasını yakalayabilecek imkanlarımız mevcut. İnanıyorum ki pek çok çıktı, endüstriye girdi. Önümüzde çok başarılı hikayeler var. Aynı yere ısrarla durmak, devam ettirmek gerekiyor. Önümüzü görerek uzun vadeli işler yapmalıyız. Bugünü değil, geleceği tasarlamalıyız. İhracat birim fiyatımızı 2 doların üstüne taşımalıyız.

İLK 3 SEKTÖRDEN BİRİ
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, en çok ihracat yaptığımız ilk 3 sektörden biri konumunda olduğu bilgisini veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2018 yılında 14,4 dolarlık kilogram başına değeriyle de en yüksek katma değerli sektörlerimizden birisi olduğunu vurguladı. Tekstil ve Hammaddeleri sektörünün de benzer şekilde 4,3 dolarlık kilogram değeri ile toplam ortalamamız olan 1,3 doların üzerinde ciddi bir katma değer barındırdığını belirten Gülle, "Bugün tam 223 ülke ve bölgede "Made in Turkey etiketli ürünlerimiz raflarda yer alıyor dedi Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçı birlikleri ile İnovasyonun ve Girişimciliğin tüm ülkeye yayılması için aralarında Bursa'nın da bulunduğu 10 ilde Girişim Evleri oluşturduğunu söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bugüne kadar 650'den fazla girişimci yetiştirdik. Her bir girişimcimize ayrı ayrı eğitimler verdik. İnosuit programındaki 480 öğretim üyesi ve uzmanla, ihracatçı firmalarımıza, inovasyon ve girişimciliğe yönelik mentorluk hizmeti sağlıyoruz. Azimli girişimcilerimiz de verdiğimiz desteklerin katkısıyla birçok başarıya imza atıyorlar, uluslararası ödüller alıp, ihracatlarını katlıyorlar dedi.


17 senede 8 yeni OSB kente kazandırıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BTSO ev sahipliğinde Bursa iş dünyası ile buluştu. Bursa'nın ne kadar dinamik ve üretken bir şehir olduğunu bir kez daha gördüğünü ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yılın ilk 9 ayında Bursa'nın gösterdiği 11 milyar dolarlık ihracat hacmi de üretkenliğinizin bir diğer yansımasıdır. Bursa, hemen hemen her sektörde ihracat yapabilen bir sanayi altyapısına sahip. Tabii bu altyapının gelişmesinde sunduğumuz desteklerin büyük katkısı oldu. Bugüne kadar Bursa'da 40 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 50 binin üzerinde vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık dedi. 2002 öncesi dönemde Bursa'da 9 OSB varken, 17 senede 8 yeni OSB'yi kente kazandırıldığını ifade eden Bakan Varank, "Bu yatırımlarla 100 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşturduk. Yine bu sene Bursa'da 2 yeni özel endüstri bölgesi ilan ettik. Bu 2 bölge tam kapasiteyle çalıştığında, cari açığımızda yıllık 330 milyon dolarlık azalma olacak. Bursa'nın bir diğer ayırt edici özelliği de inovasyona olan yatkınlığı. Bursa'da 128 Ar-Ge merkezi bulunuyor, bu da Bursa'yı İstanbul'un ardından ülke genelinde 2. sıraya taşıyor. Nitekim, Bursa'nın ihracatında orta ve yüksek teknolojili ürün payının yüzde 58'in üzerinde olması tesadüf değil dedi. Bursa'nın üretim yeteneğini daha da geliştirmek amacıyla Ankara'dan sonra ikinci model fabrikayı mart ayında BTSO öncülüğünde Bursa'da açtıklarını hatırlatan Mustafa Varank, "Bakanlık olarak buraya 4 milyon TL katkı sunduk diye konuştu.

Sayı: 1222 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51