banner6

Yeni yılda yeni umutlar

Salgının etkileriyle küresel ölçekte yaşanan sıkıntılar Bursa’yı da etkiledi. Bursa iş dünyası temsilcileri, 2022’nin döviz kurlarındaki dalgalanmaların son bulup, öngörülebilir ekonomik şartların oluştuğu bir yıl olmasını diliyor.

İNCELEME 03.01.2022, 23:43 04.01.2022, 17:39
Yeni yılda yeni umutlar

Salgının etkileriyle küresel ölçekte yaşanan sıkıntılar Bursa’yı da etkiledi. Bursa iş dünyası temsilcileri, 2022’nin döviz kurlarındaki dalgalanmaların son bulup, öngörülebilir ekonomik şartların oluştuğu bir yıl olmasını diliyor.

  Bursa Valisi

Yakup CANBOLAT

Gerek ülkemiz gerekse dünya için birçok önemli gelişmeye sahne olan bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2022 yılının en iyi şekilde geçmesi için insanlık, hangi adımları atması gerektiğini düşünmeli, zamanını, enerjisini ve potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmelidir. Yeni yılda da bir önceki yıllarda olduğu gibi, özellikle ilimizin sahip olduğu bütün değerleri kullanarak gerçekleştireceğimiz projelerle, Bursa’nın her yönüyle bir marka kent haline gelmesi, en önemli hedefimiz olacaktır. Bursa olarak 2022 yılını Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak karşılayan Bursa’nın güzel insanlarının yeni yılını kutluyorum.

Alinur AKTAŞ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

2021 yılı; büyük bölümünü pandemi ile mücadele ederek geçirdiğimiz, bunun yanında ekonomiden siyasete, teknolojiden sosyal hayata kadar birçok alanda önemli gelişmelerin yaşandığı; ancak her şeye rağmen milli birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirdiğimiz bir yıl oldu. Bursa Büyükşehir Belediye’si olarak; ulaşımdan altyapıya, kültür ve sanattan spora kadar uygulanan projelerin sağlıklı bir şekilde tamamlanması, yeni uygulamaların hayata geçirilmesi noktasında verimli bir yıl geçirdik. Yeni yılda da hedeflerimizden ödün vermeden Bursa’nın geleceğini inşa etmeye, uygulayacağımız projelerle şehrimizin gelişim ve değişimini yönlendirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, tüm vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyor, 2022’nin bolluk ve bereketle dolu, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.

Mustafa DÜNDAR

Osmangazi Belediye Başkanı

Yeni ve güzel başlangıçların yaşanacağı, sağlık ve mutluluğun hâkim olduğu, bereket ve huzur dolu bir yıl geçirilmesi temennisi ile Bursalıların ve milletimizin yeni yılını kutluyorum.

Ülkemiz ve dünya açısından çok farklı süreçlerden geçtiğimiz 2021 yılını hep birlikte geride bıraktık. Pandemi süreci ile birlikte yaşanan doğal afetlerde kaybettiğimiz canlarımıza birlikte üzüldük. Bütün bu sıkıntılara rağmen milletçe birlik ve beraberlik bağlarımızı yeniden pekiştirdik. İyiliğin, hastalıktan daha bulaşıcı olduğunu hep birlikte yaşadık. Bu süreçte, hemşehrilerimize her zaman uzanan el olarak sosyal desteklerimizle esnafımızın, üreticilerimizin ve tüm hemşehrilerimizin yanında olduk. 'Kimse yatağa aç ve açıkta girmesin' düsturuyla, kimseyi ayırt etmeden, gönülden gönüle bağ kurarak şeffaf bir şekilde şehrimize hizmet ettik.

kalitesini klasik belediyecilik anlayışının çok ötesine taşıyarak hayatın her alanında örnek ve mega projelerle yeni yılda da şehrimize vizyon katmaya devam ediyor, geleceğe emin adımlarla hep birlikte ilerliyoruz.

yılında insan odaklı, marka ve vizyon projelerin üretileceği bir Osmangazi için hep birlikte çalışacak, güçlenmeye ve büyümeye devam edeceğiz. Şehrimizi, hak ettiği noktalara taşımak, değerlerine değer katmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Gözlerde umut, yüzlerde mutluluk olmak için tüm imkânlarımızla hemşehrilemizin yanındayız.

Yeni yılın kardeşliğin, birlik ve beraberliğin pekiştiği bir yıl olmasını ümit ediyor; ülkemize ve tüm dünyaya huzur, mutluluk ve hayırlar getirmesini diliyorum.

Turgay ERDEM

Nilüfer Belediye Başkanı

2021 yılı, pandeminin yarattığı karamsar tabloyu dağıtacak hayat normalleşecek diye umut ediyorduk ama tam tersi oldu. Pandemi bitmediği gibi yeni varyantlarla tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Öte yandan işsizlik ve ağırlaşan ekonomik kriz de umutsuz bir iklim yarattı. Zor bir yıl oldu. İnsan yeni bir yıla girerken umutlu olmak istiyor ama korkarım daha zor bir yıl bizi bekliyor. 2022’den en büyük beklentimiz elbette önce sağlık. Pandemi sona ersin hayat normalleşsin, ekonomik kriz ortamının yarattığı bu karanlık tablo sona ersin istiyoruz. Ülkemizin hem siyasi, hem ekonomik anlamda bir güven ortamına kavuşmasını istiyoruz. 2022’nin; kimsenin aç ve açıkta kalmadığı, herkesin özellikle ekonomik anlamda kendini güvende hissettiği, sağlıklı, umut dolu, verimli ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum.

Oktay Yılmaz

Yıldırım Belediye Başkanı

Ekonomisiyle, iş gücüyle, üretimiyle, eğitim hayatıyla, sosyal yaşamıyla Bursa’nın önemli değeri olan Yıldırım’da, hayatın her alanında en iyiye ulaşmak için yola çıktık. Kentimizin değerlerine sahip çıkmak, insanımızın yüzünü güldürmek ve hizmetlerimizi en doğru ve ulaşılır şekilde yapmak için buradayız. Yıldırım’ı, daha güzele, daha iyiye hep birlikte ulaştıracağız. 2022 projelerimizin meyvelerini vereceği bir yıl olacak. 2022’nin ülkemize, kentimize, ilçemize ve tüm insanlığa sağlık başta olmak üzere huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Hayri TÜRKYILMAZ

Mudanya Belediye Başkanı

Mudanya'nın geleceğini şekillendirecek projeleri “sosyal belediyecilik”, “eğitimde fırsat eşitliği”, “kimlikli turizm” ve “yerel kalkınma” başlıkları altında hayata geçirdik. Zübeyde Ana Çocuk Akademisi, Tirilye Taş Mektep’i, Tirilye Sanat Evi’ni bu yıl içinde tamamladık. Yine 2021 yılının önemli projelerinden Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezimizin ilk etap projesi de bitmek üzere. Bizim için çok önemli yatırımlardı. Mudanya’nın; tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin ön plana çıkarılacağı bir yatırım sürecini tamamladık. 2022 yılı ektiğimiz tohumların meyvelerini toplama zamanıdır.

Ali AYKURT

Orhaneli Belediye Başkanı

2021 yılının ilk ayı itibariyle hedeflemiş olduğumuz doğalgaz, içme suyu, kanalizasyon hatlarının yenilenmesi, elektrik hatlarının yer altına alınması, internet hatlarının düzenlenmesi ile alt yapı çalışmalarını tamamladık. Devamında ilçe merkezi caddelerde sıcak asfalt, ara sokaklarda parke, yol kaldırım düzenlemeleri çalışmalarımızı bitirdik. Yeniden yapılan meydan düzenlememiz ile ilçe merkezine farklı bir soluk kazandırdık.

7'den 77'ye tüm doğaseverler ve doğa sporları tutkunlarının vazgeçilmezi olan Orhaneli Rafting parkurunun çalışmalarına göreve gelir gelmez başladık. 5 haziranda açılışını gerçekleştirdik. Bu yaz döneminde kısa bir zaman içinde rafting sayesinde, 2 bin turist ağırladık. Şu an özellikle rafting sporuna meraklı olan kişiler, hafta sonu gelip parkurda, bu heyecanı doyasıya yaşıyor. Önümüzdeki sezonda Beyce Doğal Yaşam Merkezinin tamamlanması ile bu sayının kat kat fazla turisti Orhaneli’de ağırlamayı hedefliyoruz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Orhaneli Belediyesi iş birliği ile Karagöz piknik alanında oluşturduğumuz eko turizm tesisimizde sona gelindi. Doğamızı korumak kaidesiyle, insanlara yeşil alanlarımızı açmak istiyoruz. Bugün doğaseverlerin çok farklı istekleri var. Maceracıların jumping, paintball gibi hayvan severlerin at biniciliği gibi, kamp severlerin karavan ve çadır alanı gibi birçok örnekle arttıracağımız istekler var. Orhaneli bunların hepsine cevap verebilecek bir bölge. Bu isteklere kısmi cevap vermek için Kamp ve Karavan Festivalini Orhaneli’de gerçekleştirdik ilgi gayet güzeldi. Karagöz Festivalimiz gibi bu festivali de gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz. Eko turizm projemizde ilk etapta 1 restoran, 2 katlı kır evi, 15 adet bungalov evler yapılacak. Akabinde toplam 45 adet bungalov ev tamamlanmış olacak. Böylece yöre halkının hem gereksinimleri kısıtlanmıyor hem de ilçemize gelen misafirler ile Orhanelimizin tanınırlığı artıyor.

TOKİ konutlarının 1. Etabını tamamlayıp sahiplerine teslim ettik. 2.etap çalışmalarımız devam ediyor kısa bir süre sonra evler sahiplerine tamamlanmış şekilde teslim edilecek. Yine ilçemizin havasını bozduğu vatandaşlarımızın yaşam kalitesini etkilediği için vahşi depolama sistemini tamamen kaldırdık. Büyükşehir belediyemizin desteği ile Katı Atık Aktarım Tesisimizi tamamlayıp kullanımına açtık.

Bizim için en önemli projelerden biri de Cezaevi projesi. Hem açık hem kapalı olacak şekilde yapılacak olan cezaevinin kapasitesi 1000 kişilik. Dağ yöresinde sınırlı tarım yapılabiliyor, sanayi yatırımı da çok zor geliyor. O nedenle, bu tür yatırımlar bölgenin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Pandemi ile mücadelede en çok fedakarlığı gösteren esnafımıza da çok faydası olacaktır.

Vatandaşlarımızın en mutlu günlerini en güzel şekilde geçirmeleri için Düğün Salonumuzu yeniledik ek olarak Kır Düğün Salonunu tamamladık. Yörede gerçekleşen ticarete destek olma fiziksel şartları sağlamak adına Oto Galeri Sitemizi de halkımızın kullanımına sunduk. Gençlerimizin başarılı oldukları spor alanlarında kendilerini geliştirmelerine imkân sağlamak amacıyla halı saha, basket sahasını devamında da yürüyüş yollarının yapımını tamamladık. Önceki dönemlerde belediyemiz tarafından yapılan başkanlık konutunu kullanmayıp Orhaneli Kültür Evi'ne dönüştürüyoruz. Binanın zemin katını Orhan İli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimize tahsis ederek orada yöresel ürünlerimizi sürdürülebilir kılmak, kadın istihdamı sağlayıp ev ekonomilerine destek olmayı istiyoruz. Yine aynı binanın 3. Katını KODA derneğine tahsis ettik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenlerle kırsalda kalan öğrenciler için etkin öğrenme süreçlerinin gerçekleşmesi adına çalışmalar yapan çok önemli bir dernek. Okuryazar oranı gittikçe yükselen Orhaneli ’de Meslek Yüksekokulumuza ek bölümler açılması için çalışmalarımız tamamlandı.

Göreve geldikten sonra halk- belediye arasında ilişkileri her daim sıcak tutmak adına oluşturduğumuz sosyal hizmetler birimimize bağlı olarak Dost Eli Mağazamızı açtık. Mağazamızda her yaş grubuna hitap edecek giyim- ayakkabılar bulunmakta bizlere veya ilgili kuruma başvuran ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sıfır kıyafet temin ediyoruz. Mağazamızın çalışmaları kapsamında yeni doğan bebeklere doğum hediye kutularımızı ulaştırıyoruz.

2022 yılı çalışmalarımızı hızlandıracağımız bir yıl olacağına inanıyorum. Şöyle ki; Sıcak asfalt alanları dışında kalan bölgelerde asfalt çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Pandeminin getirdiği olumsuzları geride bırakmayı umut ederek birbirinden farklı alanlarda sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmayı düşünüyoruz. 2022 Dünya Rafting Kupası Orhaneli ‘de gerçekleştirilecek. Doğanın ve doğal insanların şehri Orhaneli birçok farklı ülkeden gelen macera sever sporcuya ev sahipliği yapacak. Farklı ülkelerden spor takımlarının yarışacağı organizasyonda yerli -yabancı turistleri Orhaneli ’de ağırlamak için tüm hazırlıklarımız tamamlandı, heyecanla misafirlerimizi bekliyoruz. Önümüzdeki yıl içinde şehitlik ve millet bahçesi projemizi tamamlayacağız. 2022 yılı Bursa Büyükşehir Belediyesi bütçe desteğini aldığımız ilçe merkezinde Gençlik ve Kültür Merkezi, Gölcük Yaylasında Gençlik Kampı ve Orhaneli İtfaiye ve Yol İşleri binasını tamamlayıp halkımızın kullanımına sunacağız. En yakın zamanda İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Bey’in müjdesini verdiği yeni hükümet konağımızın yapımı önümüzdeki yılın yatırım planına alındı. Buradan şunu söylemek isterim ki toprağı bereketli, doğası hayran olunası, insanı güler yüzlü Orhaneli farklı alanlarda gerçekleşecek atılımlar ile dağ yöresine yeni bir soluk getirecek. Ecdadımızın en büyük mirası bize bıraktığı değerlerdir, yaşam kültürümüzün vazgeçilmezleridir. İmece ise bizim hizmet anlayışımızın değişmez parçasıdır. İmece ruhu ile ilmek ilmek işlediğimiz Orhaneli’mize hizmet etmek için her daim yanımızda olan başta Büyükşehir Belediye Başkanım Alinur Aktaş beye, İl Başkanım Davut Gürkan Bey’e, milletvekillerimize, tamamlanan projelerimizde desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara hem şahsım hem ilçem adına çok teşekkür ederim. Doğanın ve Doğal İnsanların Şehri Orhaneli ’ye tüm hemşehrilerimizi bekliyorum. Sevgilerimle.

Mehmet KANAR

MKP Belediye Başkanı

Yeni yılın tüm insan­lığa huzur, refah ve mutluluk getirmesi­ni dilerim. Acısıyla tatlısıyla 2021 yılını geride bıraktık. 2022 yılı inşallah Mustafa­kemalpaşa yılı olacak. Söz verdiğimiz tüm projeleri bir bir hayata geçirdik. Öz kaynaklarıyla kalkınan, büyüyen, yaşanabilir bir Mustafa­kemalpaşa için çabamız sürecek.

Mehmet KESKİN

Keles Belediye Başkanı

2021 yılının pandemi­nin etkisine rağmen güzel bir yıl olduğu düşüncesindeyim. Eko­nomi açısından ise tüm esnafın, çalışan vatan­daşlarımızın kötü dö­nemleri oldu. Ülkemi­zin birlik ve beraberliği sayesinde zorlukların üstesinden gelmeyi bildik. Ülkemize içerden ve dışardan gelen tehditlere karşı başarılı sınav verdik

Prof. Dr. A. Saim KILAVUZ

BUÜ Rektörü

2022 yılında yerli aşının da kullanıma sunulma­sı ve aşılama oranla­rının yükselmesiyle birlikte coronavirüs illetinden kurtulaca­ğımızı ve hep birlikte asıl hedeflerimize odaklanabileceğimizi ümit ediyorum. Aşılama oranının toplum nezdinde artmasıyla birlikte 2022’nin ilk yarısından itiba­ren bu hastalığı yeneceğiz.

Prof. Dr. Arif KARADEMİR

BTÜ Rektörü

Zorlu bir yıla rağmen BTÜ olarak eğitim, Ar-Ge ve projelerinde azimle çalıştık. “2021 En Girişimci Üniver­site Endeksi”ne giren en genç üniversite olmak da gurur verici olmuştur. Ancak çok stratejik lokasyonda bulunan ülkemize asimetrik saldırılar ve özellikle eko­nomi manipülasyonları ne yazık ki devam ediyor. Çok şükür saldırılardan daha güçlü çıkan ve parlayan bir ülke olarak gelecek yıllar Türkiye’nin olacaktır.

Özer MATLI

BTB YKB ve TOBB YKÜ

Küresel ekonomide şok etkisi yaratan pandemi krizinin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. Türkiye böylesi olağanüstü bir dönemde, lojistik konumunun avantajını oldukça iyi kullanarak, küresel tedarik zincirinin merkezi olma yolunda önemli bir fırsat elde etti. Aşılama çalışmalarının hız kazanması, ekonomilerde gözle görülür bir toparlanmaya sebep olsa da pandeminin tetiklediği küresel arz-talep dengesizliği ile tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, dünya piyasalarında belirsizliğe yol açtı ve bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kur artışlarına ve yüksek enflasyona sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde tüm bunlara bir önlem olarak hükümetimiz tarafından açıklanan yeni mevduat sistemi dövizi frenlerken, piyasaların da rahatlamasını sağladı. Üreticilerimizin ve sanayicilerimizin önünü görmesini sağlayacak yeni destek paketlerinin de devreye alınması iş dünyası olarak bizleri memnun edecektir. 2022 yılının, finansal istikrarı sağlayacak adımların hızla atıldığı, kur ataklarının geride kaldığı, üretim ve yatırım teşvikleriyle birlikte istihdamın arttığı, özellikle tarım başta olmak üzere pek çok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak yapısal reformların gerçekleştirildiği bir yıl olmasını temenni ediyorum.

İbrahim BURKAY

BTSO YK Başkanı

Tüm dünyada kayıp yıl olarak kabul edilen 2020’nin ardından aşı çalışmalarının yaygınlaşması ve küresel ticaretin canlanması nedeniyle 2021 yılına toparlanma ümidiyle başladık. Ancak yeni varyantlarla ortaya çıkan koronavirüs salgını, küresel ticaretin ritmini bozdu. Arzın talebi karşılayamaması, navlun krizi, lojistik maliyetlerdeki rekor yükselişler, emtia fiyatlarındaki artışlar ve rekor düzeydeki enerji maliyetleri, küresel ölçekte hiperenflasyon oluşturdu. Buna karşın tedarik zincirindeki yeni arayışlar, iş dünyamızın azmi ve devletimizin toplumun tüm kesimlerine uzanan destekleri sayesinde gerek büyüme gerekse de ihracat odağında pozitif ayrışan ülkeler arasında yer almamızı sağladı.

Ancak Türkiye, yüksek faiz, yüksek enflasyon ve istikrarsız döviz kurunun tehdidi altında bu başarıyı gerek dış ticarette gerekse de iç pazarda sürdürülebilir kılmanın mümkün olmadığını birçok kez test etmiştir. Bu nedenle yeni ekonomi politikasının yüksek büyüme-düşük cari açık modeli üzerine yeniden kurgulanmasını önemsiyoruz. Bu gelişmeler ışığında bizler de BTSO olarak 2022’yi nitelikli üretim ve ihracat yılı olarak ilan ettik. Yıl boyunca yapacağımız çalışmalarla bir taraftan imalatı, istihdamı ve ihracatı artırırken, eş zamanlı olarak da girişimcilik ekosisteminin gelişimini, inovasyonu, katma değeri yüksek teknolojik ürünleri ve ölçek ekonomisine geçişi hızlandırmayı hedefliyoruz.

Yunus AYDIN

Uludağ OSB YK Başkanı

Tüm dünya ve ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu süreçte büyük bir özveriyle, yorulmadan, bıkmadan zorlu bir mücadele vererek 2021 yılının sonuna geldik. Uludağ OSB olarak ülkemizin geleceğinden umutluyuz. Her yeni başlangıç gibi 2022 yılının dünyada ve ülkemizde belirsizliklerin meydana getirdiği risklerin ortadan kalktığı pandeminin bittiği ve her alanda iyileşmelerin devam ederek sosyal ve ekonomik alanda daha iyi bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Yeni yılın sağlık huzur ve mutluluk getirmesini ve başarı dolu bir yıl olmasını diliyoruz.

Hüseyin DURMAZ

Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı

2020 yılından devreden pandemi nedeniyle ekonomi yönetimimizin zamanında alıp uyguladığı doğru kararlar yararlı oldu. Aşı çalışmalarının yaygınlaşmasıyla başlayan normalleşme süreciyle de Türk iş dünyası pandeminin beraberinde getirdiği olumsuz etkilerden korunmak için 2021’de canla başla çalıştı.

2021 yılı, pandeminin etkisinden kurtulmaya çalışan reel sektör için zor denilebilecek bir yıl olsa da üretim, ihracat ve istihdama yönelik çalışmalar kesintisiz devam etti.

Sonuç itibariyle baktığımızda ülkemiz yine birlik ve beraberlik içinde her şartta olduğu gibi bu zorlu süreçte de üretmeyi ve ürettikçe büyümeyi sürdürdü.

Bugüne kadar pek çok zorlukların üstesinden gelmeyi başaran aziz milletimiz, üretken sanayicimiz ve çalışkan iş görenimiz ile 2022 yılının çok daha iyi geçeceğini söyleyebilirim. 2022’den umutluyuz.

Ersan ÖZSOY

DOSAB YK Başkanı

Pandemi etkisindeki 2021 yılında genel olarak enflasyon, emtia fiyat artışları, tedarik zinciri darboğazları ve enerjideki dalgalanma küresel piyasalarda ve ülkemizde etkili oldu. İçeride ise bunlara ek olarak faiz politikası, TL’nin kısa sürede yüksek oranlı değer kaybı gibi konular belirleyici oldu.

Türkiye olarak ihracatımızda yüzde 55 dolayında paya sahip Avrupa pazarında talebin artıyor olması ve bu artan talebin başta lojistik maliyetler sebebiyle Çin yerine bize kayması, 2021 yılında imalat sanayinin yoğun olarak çalışması sonucunu getirdi.

Bu yoğun çalışmanın sonucunu OSB’ler olarak elektrik, doğalgaz, su gibi tüketim verilerini incelediğimizde bir önceki yıla göre yüzde 20’lere varan oranda artışlarda gördük.

Son iki yılımız koronavirüs pandemisinin yarattığı sert sorunlarla mücadele ile geçti. 2022’ye girerken de omicron varyantı, geleceğe dair soru işaretlerini artırmış görünüyor. Gelecek yılda global ölçekte enflasyon dalgası, emtia fiyatları ve tedariki, gelişmiş ülkelerde parasal sıkılaştırmalara gidilip gidilmeyeceği, bunun halihazırda türbülansta olan TL üzerindeki etkilerinin ne olacağı gibi sorulara yanıt arıyoruz. Doğru yanıtları zaman gösterecek ancak bugünden şunu söylemek mümkün; 2021 bir talep fazlası ve arz kıtlığı yılı oldu. 2022’nin ise böyle olmayacağı ve yavaş yavaş yeniden dengelenme yılı olacağı öngörülüyor. Reel sektör olarak bizleri daha zor bir yıl bekliyor olabilir.

Paşa AĞDEMİR

Gemlik TSO YKB

Yeni yılın üyelerimize, iş dünyamıza, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, 2022 yılının sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yıl olmasını diliyorum.

Osman AYBİL

İMOS Başkanı

2020’den devreden pandeminin etkisiyle 2021 yılının ilk yarısı kısıtlamalarla geçerken, aşı uygulamasının yaygınlaşması ve normalleşme sürecini yaşarken bu kez yılın ikinci yarısında global anlamda ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya kaldık. Ham madde tedarikinden fiyat artışlarına kadar değişik alanlarda reel sektör sıkıntılı bir döneme girdi. Bunu mobilya sektöründe de yoğun olarak yaşamaktayız. Bu sıkıntıların 2022 yılında geride kalması en büyük temennimizdir. Tabii ki bunun için alınması ve uygulanması gereken tedbirler vardır. Bunların başında da istikrar gelmektedir. Reel sektör olarak bizler her zaman üretmeye, istihdama ve ihracata hazırız yeter ki önümüzü görebilelim. Bu anlamda 2022 yılında herkese sağlık başla olmak üzere mutlu ve huzurlu günler diliyoruz.

Ömer Faruk KORUN

HOSAB YK Başkanı

Covid-19 pandemisi ile birlikte dünya bir değişimin içinde. Gelecek yıla bakarken, küresel ekonomiyi ve bizi etkileyecek en büyük faktörler arasında ilk sıralarda omicron da var. İşler pandemi nedeniyle kötüleşebilir. Yine enflasyon, emtia fiyat artışları, gelişmiş ekonomilerde parasal sıkılaştırmalar bizim gibi kırılgan ekonomileri kötü etkileyebilir.

İçeriye baktığımızda ise inşallah kuru istikrara kavuşturacak doğru bir proje ile ilerliyoruzdur diye düşünüyorum. Sanayicinin istediği şey herkes gibi istikrar ve öngörülebilirlik. Yani kuru istikrara kavuşturmadan ekonomiyi yönetmenin mümkün olmadığını bir kez daha gördük. Dün aldığımız teklifle bugün aldığımız teklifi veya verdiğimiz fiyatı kur değişikliği etkiliyor. İşler kilitlenme noktasına geldi. Bunun olmaması lazım. İnşallah yeni uygulamalarla yılın son çeyreğinde gördüğümüz bu oynaklık bitmiştir. Bizim tek isteğimiz güven içinde önümüzü görebilmek.

Erol GÜLMEZ

NOSAB YK Başkanı

2020 bütün dünyada zor bir yıl olarak geçti. Koronavirüs salgınının en çok etkilediği yıl olarak 2020’yi yaşadık. Bu yüzden 2021’den çok umutluyduk iş dünyası olarak. Şimdi bu umutları 2022 yılına aktarıyoruz. Gelen gideni aratır diye bir söz vardır; artık tüm yaşadığımız yıllar böyle olmaya başladı. Hep daha kötüsü olmaz derken, daha dip göremeyiz derken, her yıl bir önceki yılı arar hale geldik. İnşallah 2022’de 2021’i aramayız. Artık öngörü de yapamıyoruz; dövizdeki hareketlilik, ekonominin kendi kuralları dışında sürekli müdahalelerle yürümesi sağlıklı bir öngörüye de imkan vermiyor. Bu yüzden 2022’nin 2021’i aratmamasını sadece umut ve temenni ediyoruz.

Yalçın TOY

Kayapa OSB YK Başkanı

2020 yılında başlayan pandemi etkisini kısmen azaltsa da, 2021’de kendisini hissettirmeye devam etti. Ekonomide, sağlıkta ve hayatımızın her alanında içinden geçtiğimiz bu çalkantılı dönemlerin 2022’de olmamasını diliyorum.

Baran ÇELİK

OİB Başkanı

Pandeminin başladığı 2020 yılını yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kayıpla 25.5 milyar dolarlık bir ihracat rakamı ile kapatmıştık. Tedarik endüstrisi ihracatında düşüş %10 civarında kalırken, ana sanayinde daha yüksek oranlarda düşüş ile karşılaştık. 2020 yılında motorlu araç üretimimiz %11, adet bazında motorlu araç ihracatımız yüzde 27 azaldı. 2021 yılının ilk 11 ayında ise motorlu araç üretimimiz yüzde 0,3 düşüş gösterirken, adet bazında motorlu araç ihracatımız yüzde 1,5 artış gösterdi.

2021 yılına ise İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın yanında, Covid-19 salgını ile mücadelede aşılamanın başlaması ile daha umutlu girmiştik. Ancak yine pandeminin tetiklemiş olduğu yarı iletken çip krizi tüm beklentilerimizi değiştirdi. Yıla 30 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ile başlamıştık ancak Ocak- Kasım itibariyle yüzde 16 artışla 26.4 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabildik. Ocak-Kasım döneminde ülke ihracatında yine ilk sıradayız. Yine son olarak geçen kasım ayında ihracatımızda düşüş yaşamamıza rağmen 2.5 milyar dolarlık ihracat ile bu yılki ortalamanın üzerinde bir rakama ulaştık. 2021 yılını yaklaşık 29 milyar dolarlık bir ihracatla kapatacağız gibi duruyor.

Yarı iletken çip krizinin en azından 2022 yılı ortalarına kadar etkisini devam ettireceği tahmin ediliyor. Bazı tahminler sürecin 2023 yılına kadar uzayabileceği yönünde. Ancak sorunun 2023 yılı sonrasına uzamasını beklemiyoruz. Bu süreçte tüm dünyada çok fazla yarı iletken çip yatırımı yapıldı ve halen yapılmaya devam ediliyor. Bu yatırımların sonuçları hızlı bir şekilde alınamasa da, bir süre sonra yeterli arzın bu yatırımlar neticesinde sağlanabileceğini şimdiden söyleyebiliyoruz.

Tabi diğer taraftan yarı iletken çip sorununun yanı sıra hammadde, lojistik ve enerji krizi ile de karşı karşıyayız. Covid-19 pandemisinin küresel arz talep dengesini bozması ve aşırı iklim olayları bugünkü hammadde ve enerji krizinin dolaysıyla da fiyat artışlarının en büyük nedenleri olarak görülüyor. Enerji fiyatları inanılmaz bir hızla artışa geçti. Bu da üretim ve ihracat üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Zincirleme sorunlar ile karşı karşıyayız ve bu sorunların kısa vadede çözülebilmesi maalesef mümkün gözükmüyor.

Özetle 2022 yılının özellikle ilk yarısının da sektör açısından zor bir yıl olacağını söyleyebiliyoruz. Yine de önümüzdeki yıl ihracat hedefimizi 33 milyar dolar olarak belirledik. Bu yıl çip krizi nedeniyle yaşanan kayıpları 2022 yılında telafi etmeyi amaçlıyoruz. 30 milyar doların üzerine çıkabileceğimizi öngörmekle birlikte, çip sorunu olmasaydı 30 milyar doların çok daha üzerinde bir ihracat gerçekleştirebilirdik diye de düşünüyoruz.

Bu kadar bulutlu bir atmosferde güzel şeyler de oluyor. Bu yıl 10.’sunu gerçekleştirdiğimiz Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, ülkemizin otomotiv endüstrisinde yaşanan büyük dönüşümün bir parçası olması ve dünyada sektörün Ar-Ge, tasarım ve inovasyon üssü olması vizyonuna ortak olması adına önemli bir çalışma. Yarışmamızı bu yıl Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler ana temasıyla gerçekleştirdik ve sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verdik.

Pınar TAŞDELEN ENGİN

UTİB Başkanı

Geride bıraktığımız 2020 ve 2021 yılında küresel ticarette daha önce hiç yaşanmamış, farklı ve zorlu şartlar içinde mücadele etmek durumunda kaldık.

Henüz zor zamanlar tamamen atlatılmamış olsa da özellikle son bir yıldaki yükseliş trendi ileriye dönük ümitlerimizi ve heyecanımızı artırıyor. Üretimde ve ihracatta dünya sıralamasının üst basamaklarında yer alan, doğrudan ve dolaylı olmak üzere 2 milyon kişiye iş olanağı sağlayan çok büyük bir aile olan Tekstil ve konfeksiyon sektörleri olarak pandemi şartlarına rağmen yıl sonunda 30 milyar dolar ihracatla birlikte 18 milyar doların üzerinde bir dış ticaret fazlası gerçekleştirmiş olacağız. 2021 sonunda Birlik olarak da %30’un üzerinde artış ile 1,3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyoruz.

Pandemi koşullarında dünya pazar payını artıran ve Avrupa Birliği, BDT, Diğer Avrupa gibi yakın ve komşu bölgelerdeki ülkelerle ticari ilişkilerini daha da güçlendiren, ayrıca yeni pazarlarda çok farklı pazara giriş başarılarına da imza atan sektörümüzün geleceğinin son derece parlak oluğuna inancımız tam.

Teknoloji ve metotların üretime dâhil edilmesi, yenilikçi ürünler tasarlanması, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve tekstil alanında ihracatta katma değerin artırılmasını desteklediğimiz programımızda vereceğimiz eğitimlerle kendisini geliştirmek isteyen, projesini melek yatırımcılar ve Start-Up geliştiricileri ile buluşturmayı amaçlayan ve geleceğini planlama hedefi olan girişimcilerimizin önünü açıyoruz. Amacımız tekstil ve hazır giyim alanındaki katma değer yaratabilecek fikirleri desteklemek ve girişimlerin potansiyel müşterilere ulaşabilmesinin önünü açmak.

ABD Almanya Birleşik Krallık İspanya İtalya Fransa Rusya gibi bizim için en önemli pazarlara yönelik çalışmalarımızı planlarken tekstil sektörümüzün çok güçlü olduğu iki alt ürün grubu olan Ev Tekstili ve Hazır Giyim Tekstilini dikkate alıyoruz. Her iki alanda da Avrupa’nın ve genel olarak dünyanın en güçlü ve güvenilir ticaret partnerleri arasında yer alıyoruz. Birliklerimizin katılımlarıyla ortak organizasyonlarımız ile sektörümüzün tanıtımını farklı mecralarda yapıyoruz. Hem dijital ortamda hem de fiziksel olarak birçok faaliyetimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Bunlara örnek; PV New York, LA Textile Show, Munich Fabric Start, PV Paris, Denim by PV Milano gibi fuarları sayabiliriz. 2022 yılında da sektörümüze daha fazla sayıda etkinlikle katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Bildiğiniz gibi, ekonomimizin en önemli bileşenlerinden birisi olan ihracat; sürdürülebilir kalkınmamızı desteklerken aynı zamanda ülkemizin dünyaya tanıtımında da önemli bir rol üstleniyor. Dolayısıyla girişimcilerimizin, sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın ortaya koyduğu inovasyon başarıları, Ar-Ge becerileri ve yaratıcı girişimler; ihraç ürünlerimizin ve hizmetlerin hem değerini katlıyor hem de genel olarak ülkemizin tanıtımını sağlıyor. Temel hedeflerimizden biri “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” ve bu yolda da tasarımı, inovasyonu, Ar-Ge ve markalaşmayı en kritik önceliğimiz haline getirdik. Bugün bütün ilgili kurumlar ve firmalar hep birlikte dev bir Ar-Ge ve inovasyon hamlesi içerisindeyiz. Bu hamlelerimizi, bilim, teknoloji ve tasarıma dayalı dijital dönüşümü tamamlamış, bir “bilgi ekonomisine” çevirme yaklaşımı ile gerçekleştiriyoruz.

Ülkemiz keşfedilmeyi bekleyen birçok yeteneği ve her biri birer hazine sayılabilecek zihni bünyesinde barındırıyor. Bu yetenekleri cesaretlendirmek, bilgi açıklarını kapatmak, sektörle buluşturmak ve sonuçta da fikir ve projelerini ekonomiye kazandırmak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz girişimcilik platformu “TechXtile Start-Up Challenge”ı bu yıl yeniliklerle üçüncü defa düzenledik

Ülke genelinde dış ticaret fazlası veren, kişi başı geliri yükselmiş, birçok alanda öncü olmayı başarmış ve küresel markalara sahip bir Türkiye idealiyle hedeflerimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz.

Nüvit GÜNDEMİR

UHKİB Başkanı

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı 2021 yılı Ocak Kasım aylarını kapsayan on bir aylık dönemde yüzde 19,3 artışla 18 milyar 447 milyon dolara çıkarken, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) bu dönemdeki ihracatı yüzde 33,6’lık artışla 885,6 milyon dolara yükseldi. Böylece UHKİB, 2021 yılını 1 milyar dolara yaklaşan ihracat ile tamamlarken, tüm zamanların rekorunu da kırmış oluyor.

Birlik olarak bu dönemde en fazla ihracatı yüzde 48,9 artış ve 277,6 milyon dolar ile İspanya’ya gerçekleştirdik. Hollanda’ya ihracatımız ise yüzde 109,4 artarak 106,9 milyon dolar, Almanya’ya yüzde 0,6 artışla 95,3 milyon dolar olurken, yüzde 18,9 artış gösteren Birleşik Krallık’a ihracatımız da 82,2 milyon dolara yükseldi. Fransa’ya ihracatımız yüzde 118,9 artarak 42 milyon dolar seviyesine çıktı. Bu süreçte Birliğin ihracatında ortalama kilogram değeri ise 17 dolar oldu.

Sektörün ana pazarlarına yapılan ihracatta elde edilen kilogram başına birim fiyatlar da sektörümüzün yüksek katma değerli üretim ve pazarlama gücünün göstergesidir. Aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucudur. Bu dönemde Birliğimizin suni sentetik kadın dış giyim ihracatında bu değer 39 dolar ve pamuklu kadın dış giyim ürünlerinde ise 27 dolar ve pamuklu erkek dış giyim ürünlerinde ise 19 dolar düzeylerine yükseldi.

Bugünlerde, ihracat rakamlarında önemli gelişmeler kaydediyoruz. 2021 sonu için hedefimiz olan toplam 30 milyar dolar ile tüm zamanların rekorunu kıracağımız gibi, ülkemiz ekonomisine de 18 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası sunmuş olacağız.

Pandemide tek kaynaktan tedarik etmenin risklerini fark eden büyük firmalar, tedarik zincirlerinde değişikliğe gittiler. Yeni risklere karşı minimum stokla yönetim anlayışı da ‘yakın tedarik kaynaklarından, kullandıkça yerine tamamla’ şekline dönüştü. Bu durum, bazı ülkelerin taleplerini Türkiye’ye yöneltmesine neden oldu. Bununla birlikte dijitalleşme gerek günlük hayatımızın gerekse iş hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu süreçte ekonomilerin itici gücü olan sanayi sektörleri de bu dönüşüm sürecinden derinden etkilendi. Dönüşüme uyum sağlayamayan şirket ve ülkeler küresel ekonominin dışında kalacaklar. Dijital teknolojilerin yerlileştirilmesinden işgücü yetkinliklerinin artırılmasına, eğitimden kurumsal kültüre, Sanayi 5.0’ın dokunduğu her alanda hazır giyim sektöründe yapılması gereken çalışmaların önemi ortaya çıktı.

Dolayısıyla Ar-Ge’ye yatırım yapmaya mutlaka devam etmeliyiz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Dijital Dönüşüm Mühendisi Programı aracılığıyla, siber güvenlik, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut bilişimi, büyük veri, artırılabilir ve sanal gerçeklik, sistem analizi gibi önemli alanlarda mühendislerimize yetkinlikler kazandırıyoruz. ‘Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’ projemiz de başarı ile devam ediyor. UTİB ile ortaklaşa düzenlediğimiz “TechXtile Start-Up Challenge” zirvesinin, henüz üç yaşında olmasına rağmen tekstil ve moda dışındaki sektörler için de rol model olmaya başladığını gururla takip ediyoruz. İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile 2019 yılında başlattığımız proje kapsamında 20 öğrenci ve 13 alan öğretmenine ‘Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Programı’ eğitimi verdik. Eğitim alan 15 öğrenci, girdikleri sınav sonucunda yüzde 80 eğitim bursu hakkı kazanırken, 2 öğrenci ise hazır giyim firmalarında işe başlayarak sektöre ilk adımını attı.

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat başarısında payı olan sektörümüzdeki tüm firmalara sonsuz başarılar diliyorum.

Özkan KAMİLOĞLU

UMSMİB Başkanı

Türkiye geneli meyve ve sebze mamulleri ihracatı, 2021 Ocak-Kasım döneminde ise yüzde 20,4 artışla 1 milyar 844 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde UMSMİB’in ihracatı yüzde 24,8 artışla 212,5 milyon dolar olurken, Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 26 artışla 231,6 milyon dolara yükseldi

UMSMİB’in 2021 yılı ilk 11 aylık ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5’lik artış ve 38,6 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Sebze, Meyve, Bitki Parçaları Konserveleri Sirkeli mal grubu birinci sırada yer aldı. Bu mal grubunu dondurulmuş sebzeler ve gazlı sular, maden suları ve gazozlar mal grubu takip etti. Bu dönemde en önemli pazarlar sırasıyla Almanya, Birleşik Devletler, Hollanda, Irak ve Birleşik Krallıktır oldu.

Yılın 11 aylık döneminde 46 milyon dolar ihracat yaptığımız Almanya, yüzde 16’lık artış ile toplam ihracatın yüzde 22 sinin gerçekleştirildiği ülke oldu. Birleşik Devletler yaklaşık 26 milyon dolar ihracat değeri ile en fazla ihracatın gerçekleştirildiği ikinci ülke olurken, Hollanda’ya 23 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye 2020 yılında pandeminin zor şartlarına rağmen üretimini sürdürdü. Salgın döneminde önceliğin gıda ve hijyen ürünlerine yoğunlaşması üzerine de dünya genelinde bir talep artışı oluştu. Bu durum, mevcut pazarların yanı sıra pandemi döneminde yeni pazarların da doğmasına yol açtı. Öyle ki bugüne kadar bizden hiçbir şey talep etmeyen veya önümüzde engeller çıkaran ülkeler, bizden ürün talep etmeye başladı. Bu fırsatın devam ettirilebilmesi için sanayicinin ihtiyacı olan hammaddeyi doğru üretmesi bunun için de çiftçimizi desteklememiz gerekiyor.

Prof. Dr. Senih YAZGAN

UYMSİB Bşk. Yrd.

Türkiye yaş meyve sebze ihracatında 2020 yılında pandemiyle birlikte büyük bir ivme kazandı. Özellikle Avrupa pazarından gelen talepler doğrultusunda 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 26’lık bir artış yaşandı. Türkiye geneli yaş meyve sebze sektörü ihracatı, 2021 yılı ilk 6 ayında da (2020’nin ilk 6 ayına göre) yine yüzde 25’lik bir artışla yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleşti.

Sektör, 2021 yılı ilk 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik artışla yaklaşık 2,7 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatında Avrupa ülkeleri ve Rusya en önemli pazarlarımızın başında geliyor. Ocak-Kasım döneminde Rusya en önemli ihracat pazarı olarak 1. Sırada yer alırken bu ülkeyi Almanya, Romanya ve Irak takip etti.

Uludağ Yaş Meyve Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (UYMSİB) olarak, 2021 yılı ilk 11 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında artışla 148,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde en önemli ihraç kalemleri sırasıyla, kiraz/vişne, siyah zeytin, incir, armut, şeftali, hıyar/ kornişon, yeşil zeytin, domates, biber oldu. 2021 yılı ilk 11 aylık dönemde ülke bazında ihracata bakacak olursak, en öneli ihracat pazarlarının, Almanya, Hollanda, Romanya, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık, Avusturya, Fransa, Hong Kong, İsviçre, İtalya ve Birleşik Devletler olduğu görülmektedir.

Yine 11 aylık dönemde UYMSİB’ince gerçekleştirilen ihracatta ülke grupları bazındaki ihracat incelendiğinde, yaklaşık yüzde 72’lik pay ve 107 milyon dolarlık ihracat değeri ile birinci sırada Avrupa Birliği yer almaktadır. Avrupa Birliği pazarını yaklaşık 15,5 milyon dolar ile Diğer Avrupa ülkeleri ve yaklaşık 11,5 milyon dolarlık ihracat değeri ile Bağımsız Devletler topluluğu takip etmektedir.

Tarımda ihracat hedefi, söz konusu sektörün iklim koşullarından etkilenmesi (don, dolu, sel) gibi sebeplerle zordur. Ancak yaşadığımız salgın hastalık nedeniyle özellikle gıda tüketimi artmış ve artacağı da öngörülmektedir. İhraç ürünlerimizin herhangi bir iklim koşulundan etkilenmesi durumunda 2022 yılında ihracatımızda azalışların da olabileceğini yine de parantez içinde belirtmekte fayda var.

Bunun yanında Dövizdeki dalgalanma, enerji, zirai ilaç ve gübre gibi üreticinin temel girdilerinde yüksek fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. Bu durumun 2022 yılında üretimi olumsuz yönde etkileyeceğinden endişe ediyoruz. Üreticinin temel girdilerindeki yaşanan ve yaşanacak olan bu artışları bertaraf etmek amacıyla, devletin tarımsal üretime verdiği destekleri yeniden gözden geçirmesi, üreticiyi üretimden uzaklaştırmayacak destekler vermesi şarttır. Aksi takdirde 2022 yılı ihracatında uluslararası pazarlarda rekabet şartlarının aleyhimize işleyeceği ve ihracatta gerilemeler yaşanmasının kaçınılmaz olacağını düşünüyorum.

Yavuz UĞURDAĞ

İTSO YK Başkanı

2021 yılında yeni normalleşme dönemiakabinde yoğun bir iş temposu içerisine girilmiş, tüm sektörlerimizde canlılığı tetiklemek için yoğun çaba sarf edilmiştir. Bu ilerleyişi 2022 yılında da sürdürmek, sosyal ve ekonomik hayatta insanlarımızın hak ettikleri refah seviyesine ulaşmasını sağlamak  için İnegöl olarak üzerimizi düşeni yapacağız.

Naci GÜNCÜ

KTSO YK Başkanı

2021 yılı enflasyon ve emtia fiyatlarındaki eş zamanlı artışın yanı sıra kurdaki oynaklık nedeniyle piyasada hem üretimin hem de ticaretin dengesinin gerçek anlamda bozulduğu bir yıl oldu. Üretici tarafı üretim maliyetlerini hesaplayamamaktan şikâyet ederken, tüketiciler ise enflasyonun alım gücünü yok ettiği kanısında birleştiler. Piyasadaki tüm aktörlerin ne yapacağını bilemez durumda olduğu bir yılı geride bırakıyoruz. Yeni alınan kararlarla düzenli bir döviz kuruna kavuşursak artan ihracat ve üretimle 2022 yılının daha verimli geçeceği dileklerimizle yeni yılın sağlıklı bereketli geçmesini diliyoruz.

Mehmet AYDIN

BTB Meclis Bşk.

Dünya, korona virüs salgınının ortaya çıktığı ilk günden itibaren özellikle ekonomide kendini tarihi bir sınavın içerisinde buldu. Bu dönemde ülkeler ekonomilerini ayakta tutabilmek için olağanüstü önlemlere başvurdu.

Türkiye ise bu süreçte ekonomi yönetiminin zamanında aldığı koruyucu önlemler ile dünya ekonomisinden pozitif yönde ayrışmayı başardı. 2021 yılında Türkiye ekonomisi ABD, OECD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha iyi bir performans sergilerken, ihracatta da tarihi zirveler yaşadı. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren dünya piyasalarında artan enflasyon baskısı ve kurdaki oynaklık, ülkemizde maliyet artışlarına bağlı olarak fiyatların da yükselmesine neden oldu.

Ne var ki hükümetimizin açıkladığı Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi ile Türk Lirası’nın değerini korumak adına önemli bir adım atıldı. Bu sistem hızlı bir şekilde kurdaki gereksiz atakların önüne geçerken, piyasalarda güven ortamı oluşturarak önümüzdeki günlerde fiyatların aşağı yönlü revize edilmesini de sağlayacaktır. 2022 yılının, finansal istikrar ile birlikte üretimin artarak cari açığın azaldığı, yeni pazar alanlarının yaratıldığı, ihracatta yeni başarıların yazıldığı bir yıl olmasını diliyorum.

Ergun Hadi TÜRKAY

BUSİAD YK Başkanı

Dünya ve Türkiye pandemiyle birlikte yeni bir durumun içinde buldu kendini. Bu duruma göre konumlanmaya çalışırken haliyle dengeler de değişti. Lojistik yavaşladı, pahalılandı. Emtia ve ara malı fiyatları arttı. Dünyada enflasyon yükseldi. Bu koşullar altında yeniden dengeye oturmaya çalışan dünya ekonomisi, sancıları da beraberinde taşıyor. Türkiye, yıllardır dünya ekonomisi ile bütünleşmiş olmasının neticesi olarak, bu yeni durumdan da etkilendi. Hatta bu duruma hazırlıksız yakalandı da diyebiliriz.

Hal böyle olunca kayıp bir 2020’yi telafi ile geçirdiğimiz 2021, başka sorunların da görünmesine neden oldu. Artık paraya ulaşmak daha da zor hale geldi. Türkiye’de öngörülemez bir durum yaşanması, doğrudan yabancı yatırımcıyı da olumsuz etkilemeye başladı. Dövizde aşırı oynaklık ihracatçıyı hedef koyamaz hale getirdi. Faiz-kur ve enflasyon sarmalında işler olması gereken gibi gitmiyor.

Dünya dijital dönüşüm, yeşil ekonomiyi tartışırken bizim bunları birer entelektüel konu gibi konuşmamız, bu konuları hayatın içine sokamamız umudumuzu kırıyor. Eğitimsiz ya da iyi eğitim almamış insanımız çok fazla. Ayrıca zaten az olan nitelikli personelimizi de ülke dışına kaptırmanın acısını yaşıyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yılı yaklaşırken, yokluktan bugünlere gelen güzel ülkemizin, küllerinden doğabilme becerisine olan güvencimiz de tamdır. İş insanın esnekliği ve cesareti bu güvencenin kaynaklarının başındadır. Tüm zorlukları aşacak azim ve beraberliği sağladığımız müddetçe gelecek yıllar Türk halkınındır. Yeni yılın herkese önce sağlık ve huzur, ardından da bol kazanç getirmesini umarım.

Nilüfer ÇEVİKEL

TÜGİAD ve DOSABSİAD Bşk.

2021 yılında sürekli artış gösteren üretim maliyetleri, sanayicimizi oldukça zorlasa da üretme ısrarından vazgeçilmedi. Ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda yılmadan çalıştık. 2022 yılında da aynı azim ve kararlılıkla yeşil ve dijital dönüşümün öncüsü olma yolunda hızla ilerleyerek teknoloji ürettiğimiz günlere kavuşmak için çalışacağız. Mücadelemiz, ülkemizin rekabet gücünü artırarak küresel arenada oyun kurucu pozisyonda olması içindir. Yeni yılın, ülkemizin kur-faiz-enflasyon sarmalından uzakta kalkınma hızını artırmasına vesile olmasını diliyorum.

Rasim ÇAĞAN

BOSİAD YK Başkanı

2021’i Türkiye çift haneli bir büyüme ile bitirmiş olacak. Her ne kadar büyüme ile kapanacak olsa da, iş dünyası için çok zorlayıcı bir yıl olmuştur. 2022 yılında AB ülkelerinin yakın coğrafyadan ticaret yapma stratejisi sonucu ihracatımız aynı performansı gösterecek. 2021’e göre daha düşük büyüme performan sergileyeceğimizi düşünüyorum

Engin ÇETİNER

GÖRSİAD YK Başkanı

Hepimiz zor bir yılı daha geride bırakıyoruz.

Pandemi nedeniyle çok sayıda insan maalesef yaşamını yitirdi ve ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldı. İnsan sağlığına derin etkilerinin yanı sıra, ekonomilerin de büyük darbeler aldığı bu dönemde, ortak sorunlar derinleşti.

Bunun yanı sıra pandemi aslında ülkemiz açısından bazı sektörlerde fırsat oldu. Uzakdoğu lojistik fiyatlarının artması ve mal teslim sürelerinin uzamasıyla çok sayıda AB ülkesi, Türkiye’den çeşitli ürünleri tedarik etmeye başladı.

Son dönemde öngörülmeyen döviz kuru ile maliyet hesabı yapılması imkansız hale gelmiştir. 2022 yılında arzumuz enflasyonun düşmesi ve kurlardaki istikrarın sağlanması.

2021 yılını tamamladığımız bugünlerde sıkıntılarında geride kalmış olması ümidiyle, 2022 yılının ülkemiz ve sanayicimiz adına önce sağlık sonrasında mutluluk ve yeni iş fırsatları getirmesini dilerim. Sağlıkla kalın.

Ali GÜLER

KSİAD YK Başkanı

2021 yılında bölgemizdeki sanayicilerin bir kaybı olduğunu düşünmüyorum. Firmam özelinde de 2020 yılına göre daha iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Şu anda da 2022 yılı için yurt dışı bağlantılarımız geçmiş yıla oranla oldukça başarılı gidiyor. Bu anlamda önümüzdeki yıl için bir kaygım yok.

Arif DEMİRÖREN

BARSİAD YK Başkanı

Sanayici olarak 2021 yılında döviz kurlarındaki hareketlilik, uluslararası çapta yaşanan hammadde krizi ve enerji maliyetlerinin artış göstermesi nedeniyle üretimde zorluklar yaşadık. Tüm bunlara karşın ihracat odaklı firmalarımızın gösterdiği başarı, takdire değerdi. 2022’de de bu başarının sürdürülebilmesi amacıyla yeni desteklerin hayata geçirilmesi ve üretim maliyetlerini artıran nedenleri ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu çerçevede ülkemizin büyüme kaydetmesi için özverili sanayicilerimizin çalışmalarının güçlendirilmesi adına yüklerinin hafifletilmesi, büyük önem arz etmektedir. Yeni yılda ülkemizin daha fazla üreten ve yatırım yapan bir yapıya kavuşmasını temenni ediyorum.

Ramazan KAYA

MARSİFED YK Başkanı

2022 yılına yeni umutlarla girmek istiyoruz tabii ki. Fakat maalesef 2022 yılının da kolay geçmeyeceği ortadadır. Hem pandeminin 2022 yılında da devam edeceği görünmektedir. Hem de tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar, kurdaki dalgalanmalar ve yüksek enflasyon ve işsizlik gibi sorunlar 2022 yılında ülkemizi zorlayacaktır. İnşallah 2022 yılında bu sorunların üstesinden geliriz. Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutlar, mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yıl geçirmelerini dilerim.

Nihat ALPAY

MÜSİAD Bursa Bşk.

2021 yılını pandemi şartlarında geçirdik. Fakat Türkiye olarak hizmet sektörü hariç ekonominin diğer şubelerinde çok fazla sıkıntı yaşanmadı. Yaz aylarıyla birlikte başta turizm olmak üzere hizmet sektöründe de bir toparlanma oldu ancak sonbahardaki kur atağıyla birlikte birtakım dengesizlikler oluştu. Yeni ekonomi programıyla birlikte MÜSİAD olarak finansal tabloda dengenin sağlanacağını ve 2022’de de öngörülebilir bir ortam oluşacağını düşünüyoruz. Ayrıca 2022 ile alakalı ülkemizin özellikle ihracat yönündeki kuvvetli duruşu devam edecek. Yeni ekonomi programı ve pandeminin şartlarının hafiflemesiyle birlikte 2022’de önümüzün açık olduğu kanaatindeyim.

Mustafa ANDIÇ

İMSİAD YK Başkanı

2021 sektörümüz açısından düşündüğümüzden daha zor geçti. Gerek ham madde gerekse arsa fiyatları aşırı yükseldi. Satışlar azaldı. Dövizdeki dalgalanmalar yatırımcıları başka noktalara çekti. Taahhüt müteahhitleri açısından çok ağır bir yıl oldu. Anahtar teslim alınan işlerde fiyat artışları firmaları batma noktasına getirdi.

2022 bizim için belirsizliğini koruyan bir yıl. İnşaat sektörü yatırımlarını hâlâ daraltıyor. İstikrar ortamı oluşmazsa gelecekte ciddi bir arz daralması olacak. Bu da kira fiyatlarına artış olarak yansıyacak.

Ali UĞUR

BTSO Meclis Başkanı

Ülkemizin üretim ve ihracat başkenti Bursa’mız, 2021 yılında Türkiye’ye yönelen ilave tedarik talebinin karşılanmasında yüksek bir rol oynadı. Bursa’da yılın ilk 11 aylık döneminde demir çelik sektöründe yüzde 83, kimya sanayinde yüzde 53, demir ve demir dışı metallerde yüzde 44, makine sanayinde yüzde 40, mobilya ve kağıt sanayinde yüzde 34, tekstil sanayinde yüzde 32 ve hazır giyim sanayinde ise yüzde 26 artış yaşandı. Genel ihracatımız ise yılın ilk 11 ayında yüzde 17 arttı. Otomotiv sektöründe tüm dünya genelinde yaşanan çip krizi ve tedarik sıkıntıları olmasaydı kentimizin yıllık ihracatı 19-20 milyar dolar seviyelerine ulaşmış olacaktı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız bu süreçte proaktif ve sonuç odaklı yoğun bir çalışma sergiledi. Başta bakanlıklar olmak üzere tüm paydaşlarla yapıcı bir diyalog ve işbirliği anlayışı eşliğinde 50 bini aşkın BTSO üyesinin sorunlarına çare ve çözüm arandı. Yönetim Kurulumuz, Meclis Başkanlık Divanımız, Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komitesi Üyelerimiz omuz omuza çalışarak bu zorlu sürecin ekonomik etkilerini asgari düzeyde tutmayı başardı. Odamız, sanayi ve ihracat odaklı çalışmaları ile Bursa’nın 2021 yılındaki toparlanma dinamiklerinden yararlanmasına katkı sağladı. Bursa iş dünyası olarak yeni bir yıla girerken ekonomideki toparlanma ivmemizin devam etmesi iş dünyası olarak elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Ali İhsan YEŞİLOVA

Yeşilova Holding YKB

Tüm dünyanın büyük bir belirsizlik ve sıkıntı yaşadığı, hemen her konuda kuralların yeniden belirlendiği, hepimizde derin izler bırakan bir yılı geride bırakıyoruz.

Biz Yeşilova olarak 2021 yılını, bütün bu sıkıntılara rağmen arkadaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde yaptığımız planlar doğrultusunda kararlılıkla hareket ederek yeni başarılara imza attığımız, hem ülkemizin hem de şirketlerimizin geleceği adına güçlü yatırımlar yaptığımız bir sene olarak yaşamayı başardık. 2022 yılının geçmişten aldığımız gücü aktaracağımız, yenilikçi bakış açımızla projelerimizi yürüteceğimiz, ekip olarak tüm zorlukları göğüsleyerek ilerleyeceğimiz bir sene olmasını umut ediyor, tüm insanlık olarak güzel günlere sağlıkla, mutlulukla ve başarılarla ulaşmayı diliyorum.

A. Yalçın YEŞİLOVA

Yeşilova Holding İcra Kurulu Bşk.

Yeşilova Holding olarak 2021 yılında ortaya koyduğumuz çabayı, 2022’de daha da artırmayı hedefliyoruz.

Bu hedefimizi de ekiplerimiz arasındaki ‘İş Birliği & Sinerji’ parolamızdan aldığımız güçle başaracağımıza olan inancımız tam.

Yeni bir yıla girerken mutluluk, huzur ve başarı diliyorum. Yapılan her işten keyif alacağımız, ailemizi daha da büyüteceğimiz mutlu yıllarımız olsun.

Yasemin YEŞİLOVA

Yeşilova Holding YKÜ

Sadece ülke olarak değil tüm dünya olarak etkilendiğimiz zorlukların 2022’de son bulmasını ümit ediyorum. Geleceği oluşturacak her yeni günün, bir öncekinden daha güzel, tüm beklentilerinizi gerçekleştirecek ve sizi daha da mutlu edecek bir yıl olmasını diliyorum. Sağlıklı ve mutlu yıllar!

Ömer KOCAKUŞAK

Bilen Patent YKB

2021 yılı pandeminin biraz daha ülkemiz açısından ticari alana talep olarak döndüğü bir yıl oldu. 2020 yılından bekleyen talep ve Çin pazarı başlamak üzere ülkemize geçiş yapan pazar Payı Sanayi üretimini ciddi manada artırdı. Artan sanayi üretimi beraberinde ar-ge çalışmalarını hızlandırdı ve dolayısı ile patent sayıları da arttı. 2022 yılında başta yine Çin pazarı olmak üzere ülkemize daha fazla talep geleceğini Daha doğrusu söz konusu talebin ülkemize kayacağını düşünüyorum. Dünya çapında yaşanan küresel krize fırsat gözüyle bakan Ülkemizdeki önemli kuruluşlar ve girişimciler Ar - Ge ve üretim odaklı anlayışları ile pandemi döneminde hiç durmaksızın çalıştılar. Tüm bu bilgiler ışığında ülkemizin geleceğine çok daha ümit ile bakıyorum.

Ali Erman AYTAC

Limak Enerji Uludağ Elektrik Gen. Md.

Enerji, her alanın vazgeçilmezi. Dolayısıyla enerjiye olan talebi sosyal hayat ve yaşam koşullarından bağımsız düşünemeyiz. Geride bıraktığımız 2020 yılı alışılagelmiş yaşam alışkanlıklarımızı ters yüz eden, olağan dışı bir yıldı. 2021 ise salgınla mücadelede tecrübe kazanıldığı, önceki yılın şok etkisinin atlatıldığı bir yıl oldu. 2020 yılında elektrik tüketimlerinde bir daralma gözlesek de 2021’de küresel iklim değişiminin sonuçlarından olan aşırı hava sıcaklıklarının da etkisiyle elektrik tüketim rekorlarını gördük. Artan elektrik talebi, global arenada emtia fiyatlarını ciddi ölçüde etkiledi. 2021 yılının dünya genelinde ekonomik faaliyetlerin yeniden canlanmaya başladığı bir yıl olması, ticarethane ve sanayide elektrik talebinde güçlü bir artış yaşanmasına neden oldu. Konutlarda ise elektrik talebinin büyümeye devam etmesi, enerji piyasalarını da hareketlendirdi. 2022 projeksiyonunda ise değişen çalışma şekilleri, iklim koşullarının etkisi, dijital sistemlerin pazar ağının genişlemesi ve enerjinin her geçen gün hayatımıza daha fazla entegre oluşuna bağlı olarak bu hareketliliğin devam etmesini ve özellikle haneler bazında elektrik tüketimlerinin artmasını bekliyoruz. Küresel iklim krizinin oluşturabileceği riskleri en aza indirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarına iki elle sarılmamız gerek. Enerji sektörü olarak, büyük bir sorumluluk hissederek tüm projelerimizde karbon nötr anlayışını yaygınlaştırıyoruz. Yeşil hareketler dünden çok daha fazla yarınımızda önem kazanacak. Bu parametreler ışığında enerjinin daha verimli ve tasarruflu kullanılacağı bir yıl diliyorum.

Efe YAŞA

Yaşalar Kalıp Gen. Md.

2021 hepimiz için uzun soluklu bir süreçti. Covid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz ve ekonomik hareketliliğin çokça olduğu bu yıl da gelişme odaklı çalışmalarımız devam etmektedir. Bizler Türk sanayicileri olarak yola çıktığımızdan beri gelişimimizde fark yaratan roller üstlenmek üzere üretimimize değer katmaktayız. Sektörel gelişimimiz ve atılımlarımız bizler için önemli olmakla birlikte ülkemize yaptığımız en büyük yatırım olduğunu farkındayız. Bu yüzden yıllardan beri süre gelen çalışma azmimiz, yenilikçi hedeflerimiz doğrultusunda büyük emek vermeye devam edeceğiz.

Ömer Faruk ÇEVİK

Cevval Grup YKB

2021 Yılı bizim için çalkantılı bir yıl oldu. İlk üç çeyrekte yaşadığımız büyüme ve ihracattaki artışımız 2020 yılında yaşanan pandemi kaynaklı küresel durgunluğun yaralarını sarmamızı sağladı. Fakat bilhassa son çeyrekte yaşadığımız kurdaki belirsizlikler, emtia fiyatlarının dünya çapında artışı ve ülkemiz özelinde maruz kaldığımız yüksek enflasyon bizleri çok zorladı. 2022 yılından beklentimiz ise artık ülkemizin kur/faiz sarmalından çıkarak fiyat istikrarını yakalaması ve tekrardan gönül rahatlığıyla yatırım yapılabilir hale gelmesidir.

Erdoğan AKYILDIZ

BOSAB YK Üyesi

Sanayinin lokomotif kenti Bursa’nın doğusunda yer alan bölgemizin sürekli gelişimine ivme kazandırmak amacıyla uluslararası geçerliliği olan ve kalite sistemini güçlendiren sertifikalarla gelişimimizi sürdürdük. Bölgemizdeki firmalara en iyi hizmeti vermek ve performanslarını iyileştirmek için fiziksel altyapı çalışmalarımızı da tamamladık. 2022 yılında Bursa sanayisinin üretim ve yatırım ortamının güçlendiği bir yıl geçirmesini diliyorum. Üretim üzerindeki maliyetlerin hafifletildiği, finansmana erişimin kolaylaştırıldığı ve iç ticaretin canlandırıldığı bir ortamda ülke ekonomimizin güçleneceğini ve uluslararası düzeyde önemli bir merkez hâline geleceğini düşünüyorum.

Ömer YILDIZ

BEKSİAD YK Başkanı

2020’de hayatımızı değiştirmeye başlayan 2021’de de devam eden pandeminin 2022’de hem ülkemiz hem de dünya açısından bittiği, hayatımızın ve iş dünyasının normale döndüğü, ekonomik olarak da istikrara kavuştuğumuz bir dönem olmasını temenni ediyorum.

Oya EROĞLU

BUİKAD YK Başkanı

2021 yılı geride kalmak üzereyken bankalardan gelen faiz kararları ve para politikalarına ilişkin açıklamalarla son derece hareketli günler yaşıyoruz. 2020 yılında Covid-19 salgınının başlamasından sonra 2021 yılını pozitif beklentiler ile karşılamıştık. Ancak ne yazık ki bu yıl boyunca hem küresel ekonomiler tarafında hem de yurtiçi ekonomik görünümde çok da olumlu bir seyir hakim olamadı. Artan enerji, gıda ve tarım emtia fiyatları, tedarik zincirlerinde henüz tam olarak çözülemeyen sorunlar, nakliye masrafları, hammadde temini konusundaki sıkıntıları topladığımız zaman ortaya çıkan yüksek enflasyon oranları ve beraberindeki öngörülemezlik durumu 2021 yılında tüm dünyayı etkisi altında tuttu. Ülke olarak ekonomik büyümenin canlılığı rakamlara yansıdı ancak reel koşullar bu gelişimden etkilenemedi. 2022 yılına girmek üzere olduğumuz şu günlerde ise önümüzdeki dönemin zorlayıcı etkilerinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Enflasyon başta olmak üzere dengelerde ciddi bozulmalar yaşanıyor. Aslında bu kadar yüksek büyümeye izin verilmemesi, normal şartlarda bunun için sıkı para politikası uygulanması gerekiyor. Yeni yılda bu politika sağlıklı bir şekilde sürdürülemez ise yine farklı adımlarla yüksek büyümenin bozduğu dengeler onarılmaya çalışılacak. Bireyler ve şirketler açısından bakıldığında 2022 yılının da zorlayıcı şekilde geçeceğini bilerek o yönde hazırlıkların yapılması gerekiyor. Önümüzde ki yılın ülkemize sağlık, barış ve refah getirmesini temenni ediyorum. 2022’den beklentimiz yüksek, Herkese Mutlu Yıllar!

Murat KAYA

GESİAD YK Başkanı

Gerek tüm dünya üzerinde görülen pandemi ve ekonomik krizler dolayısıyla zorlu geçen bir yılı geride bırakıyoruz. 2022 yılından ümitliyiz. Öncelikle tüm iş alemine sağlık, mutluluk, bereket ve huzur dolu bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum. Bir önceki yılı aratmayacak güçlü bir ekonomiye sahip bir yıl diliyorum.

Fatih ŞAKİR

BALKANTÜRKSİAD YK Başkanı

2021, tüm dünya için son dönemlerin en zor yılıydı. Lojistikten ham madde tedariğine kadar zorluklar yaşanırken, fiyat artışları görüldü. 2022’nin daha iyi olacağını ve yavaş yavaş toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum. Herkese sağlık, sıhhat ve huzurlu bir yıl diliyorum.

Zarif ALP

RUMELİSİAD YK Başkanı

2021 herkes için zorlu geçen bir yıl oldu. Tüm zorluklara rağmen 2022 yılına dair kötümser değilim.

İş dünyasının daha fazla çalışarak, daha fazla üreterek ve yeni projelere imza atarak yeni yılda da başarılı bir süreç yaşamasını umut ediyorum.

Kökleri Balkanlar’a uzanan Bursalı sanayici ve iş dünyası temsilcileri olarak, çatısı altında toplandığımız RUMELİSİAD aracılığıyla ülkemize ve doğduğumuz topraklara fayda sağlayacak çalışmalar üretmeye devam ediyoruz.

Ülkemizin daha da büyüyüp kalkınması noktasında bizler, her zaman için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.

Bu vesileyle 2022’nin sağlıklı, huzurlu ve başarılarla dolu bir yıl olmasını diliyorum.

İdris DOĞRUL

BİSİAD YK Başkanı

2021 yılında ülkenin ve dünyanın gündeminde pandemi yerini korudu. Buradaki esas önemli nokta bir organizasyonda ya da bir fabrikada olası bir pozitif vaka çıkması halinde yapılan vardiya değişikliği ya da evden çalışma metotları ile üretim sektörü krizden tam anlamıyla kurtulamadı. Emtialar, enerji fiyatları yukarı yönlü harekete geçtiler. Bu durumda tüm ülkeler kendi para birimlerinin değerini korumak kaydıyla faiz artışına geçtiler. Biz de ise durum aksi yönde hareket etti. Kurlarda ki esas sorun da USD ya da euronun şu kadar ya da bu kadar olmasından ziyade hareketlerin çok ani dalga boyunun çok yüksek olmasıdır. Bu tarz durumlarda maliyet hesabı yapmamızı çok zor hale getirmiştir. Bu tüketiciye fiyatların yansımasında da olumsuz etki yapmaktadır. Zorlu bir yılın ardından, 2022’nin daha bir zor yıl olacağı izlenimini veriyor. Açıklanan kur korumalı mevduatın 2022 yılın ilk üç ayında sağlayacağı devamlılık ve güven ortamı kalıcı olabilecek mi? Hep beraber göreceğiz. Piyasaların 2022 yılını tetikte geçireceği belki de devamiyetlerini sorgulayacakları bir yıl olacak.

İbrahim ÖZMEN

TOBB GGK Bursa Bşk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bursa Genç Girişimciler Kurulu olarak, küresel pandemik salgın sonrası yeniden toparlanma yılı olarak gördüğümüz 2021 yılının ilk yarısı ve son çeyreğine kadar büyümeyle tamamladık. 2021 yılının son çeyreğinde yaşanan yüksek döviz kuru dalgalanması, buna bağlı olarak yaşanan enflasyon artışları ile akaryakıta gelen zamlar piyasalarda bir güvensizlik, kırılganlık ve belirsizlik iklimi doğursa da 2022 yılına yeni umutlar, yeni heyecanlar, yeni beklentiler ve yeni hedefler ile başlıyoruz.

Türkiye, pandemi sonrası oluşan yeni dünya düzeninde düşük faiz ve yüksek işgücü verimini ortaya koyan yeni bir ekonomik anlayışla yoluna devam ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bursa Genç Girişimciler Kurulu olarak, girişimcilerimiz ile yaptığımız istişareler neticesinde ülkemize dün olduğundan daha fazla güveniyoruz. Türkiye'nin enerjisine, potansiyeline ve gücüne inanıyoruz. Genç girişimciler olarak, ülkemize ve Bursa'mıza daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat kazandırmak için her zamankinden daha fazla çalışmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu noktada 2022 yılının Türkiye'nin gençlerinin, genç girişimcilerinin yılı olacağını düşünüyoruz. Devletimizden gençlerimize daha fazla girişimci desteği verilmesi noktasında da proje, öneri ve beklentilerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 2022 yılının ülkemiz, Bursa'mız ve genç girişimcilerimiz için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.

Haşim KILIÇ

Bursa PERDER YKB

Koronavirüs salgınının etkilerinin devam ettiği 2021 yılında, perakende sektörü olarak vatandaşlarımıza uygun fiyatlı ve güvenilir bir şekilde hizmetler vermeye devam ettik. Pandemi nedeniyle tam kapanmaların yaşandığı dönemlerde dahi özverili çalışan personelimiz ile birlikte kentimize istihdam kazandırmayı ve ekonomik değer katmayı sürdürdük. Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve hammadde fiyatlarındaki artışlara paralel olarak yükselen ürün fiyatlarını, dövizdeki düşüş nedeniyle indireceğimizi de açıkladık. 2022 yılında da yerli ve milli zincir marketler olarak, müşterilerimize kurallı bir rekabet ortamında hizmet vermeyi temenni ediyoruz.

İbrahim DOĞANGÜN

TÜYİDER YK Başkanı

Mevcut işleyişte çevre kirliliği riski yüksek tehlikeli sınıf üretim grubunda sayılan yüzey işlem üretimleri ile işletmelerin zorlandığı; merkezi ve yerel yönetimlerinin uzak durduğu endüstride adı dahi tanımsız bir iş kolu olarak Yüzey İşlemler sektörümüz içinde yer aldığı otuzu aşkın ana ve yan sektörün tüm üretim süreçlerinde değer artırıcı, ekonomi sağlayıcı uygulamalarıyla belirleyici rol ve öneme sahiptir. Yeni uygulama ve teknolojiler üretmek; bunu yaparken de ülkemizin imzaladığı Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yüzey işlemlere ilişkin mevcut sorunlara karşı proje ve çözümler üretmek; gereklilikten öte artık bir zorunluluk haline gelmiştir. 2022 ülkemize, ortak geleceğimize bize bakan uzak yakın tüm coğrafyalara ışık olabilmek, dertlerimizi paylaşmak, sorunlarımızı çözmek; ortak geleceğimize dair stratejik hedeflerimize ulaşmak üzere kamu ve üniversitelerle olan iletişim ve iş birliğimizin daha da artacağı, sektörel potansiyellerimizi açığa çıkarmaya yönelik projelerimizin gelişerek meyvelerini vermeye başlayacağı; yüzey işlemlerin yoğun olduğu merkezlerde şube, hedef ülkelerde temsilcilik yapılanmaların başlayacağı bir yıl olacaktır. Türkiye çapında ve Türkiye’nin uzak yakın ticari ilişkide olduğu tüm ülkelere yönelik yüzey işlemler alanında sektörün temsilcisi bir dernek olarak tüm sektör firmalarımızı yanımıza alarak kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler nezdinde stratejik planlarımızla örtüşen konularda planlı, aşamalı ve sonuç odaklı işbirliği kurmak ve gerçekleştirmek noktasındayız. Yüzey işlemler sektörünün paydaşı hedef sektörlerle iki yönlü gelişirken geliştirme döngüsünde sektörlerimizin gelişimi ve çok boyutlu dönüşümü için çevre ve insanı önceleyen ortak Ar-Ge ve iş geliştirme çalışmaları ve teknolojiye yatırım ortamları oluşturulacaktır.

Kağan YEŞİL

BURPAS YK Başkanı

Bursa plastik, ambalaj ve sektörü olarak 2021 yılını beklentilerimizin gerisinde bir yıl olarak kapattık. BURPAS üyesi sanayiciler olarak, 2022 yılına umutla bakıyor, yatırım, üretim, istihdam ve daha fazla ihracat hedefiyle yolumuza devam edeceğiz.

Murat ÇAKMAKER

BURTİMDER YK Başkanı

2022’nin 2021’den daha iyi geçmesini umut ediyoruz. Arsa ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar ile konut kredilerindeki yüksek faiz oranları nedeniyle inşaat sektörünün daralması, kurlarda yaşanan aşırı oynaklık yüzünden ithalatta yaşanan problemler, yerli üreticinin ihracata yönelmesi ile ürüne ulaşmada yaşanan sorunlar, tesisat ve inşaat malzeme sektöründe iş miktarına, cirolarına ve kârlılığına olumsuz yansıdı. Ayrıca 2020’de başlayan yenileme pazarındaki hareketlilik 2021’e azalarak devroldu. Yılın son çeyreğinde yabancıya yapılan satışlardaki artış bir nebze de olsa sektöre umut verdi. Her ne kadar şimdilik piyasaya yansımamış olsa da hükümetin faiz indirimleri konusundaki kararlılığının olumlu bir gelişme olduğunu belirtmek lazım. Türkiye geneli 2 milyona yakın kişinin istihdam edildiği inşaat sektörünün tüm paydaşları ile birlikte gelecek yılın geçtiğimiz yıldan daha iyi olmasını beklediğini söylemek istiyorum.

Murat SARAÇOĞLU

TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı

Turizm sektörü 2021 yılının ikinci yarısında aşılamaların artması ve Covid virüsünün etkisinin nispeten azalmasıyla birlikte hareketlilik kazandı. Uzun süredir evlerinden çıkamayan ve tatil yapamayanlar Temmuz başından itibaren yoğun şekilde tatil yörelerine akın ettiler, kültür turlarında da aynı şekilde yoğun katılımlar olmaya başladı. Acentalarımız ve otellerin hizmet alımlarında ve servislerinde sağlık tedbirlerinin uygulanmasına gösterdikleri dikkat ve özen, tüketicilere güven verdi ve tatile çıkmaya teşvik etti. İç pazarda hareketlilik yaşanırken, yurt dışından ülkemize gelen turist sayılarında da artış oldu. Dövizin aşırı değer kazanması Türkiye'den yurt dışına olan seyahatleri azalttı. Suudi Arabistan'ın yasak uygulamalarından dolayı Hac Umre faaliyetleri tamamen durdu. Bu durum acentalarımızı olumsuz şekilde etkiledi. 2022 yılından daha fazla umutluyuz, özellikle Bursa önümüzdeki yıl uluslararası etkinliklerle öne çıkacak ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden turistleri Bursa'da görebileceğiz. Kaliteli hizmeti en uygun fiyata sunmamız nedeniyle Ege ve Akdeniz başta olmak üzere yabancı turist sayısında rekora koşacağını düşünüyoruz. İç turizmde ise ülkemizin çeşitli yerlerinde yaptığımız tanıtım ve pazarlama çalışmaları meyvelerini verecektir. Yeni yılda vaka sayıları artmaz ve olağanüstü durumlar yaşanmazsa pandemi öncesi yakaladığımız başarıyı tekrar elde edeceğimizi düşünüyoruz.

Ersin YAZICI

GÜMTOB YK Başkanı

Zorlu geçen bir yılı geride bırakıyoruz. 2022 yılı için umutluyum. Yurt dışı geliş ve çıkışlarının kısıtlı olacağını; aşılanmanın artması ile uzun zamandır gezmeye özlem duyanların iç turizmi canlı tutacağını ve 2021 yılının üzerine çıkacağımızı düşünüyorum.

Ersin GÖKDAĞ

GÜMOSED YK Başkanı

Dünya genelinde olumsuz sonuçlara yol açan pandemi süreci biz otomotiv sektörünü de oldukça kötü etkiledi. Bu zorlu sürecin 2022 yılında bitmesini dileyerek Ülkemize, Bursa’mıza ve bütün insanlığa sağlık, mutluluk, huzur, başarı ve bol kazanç getirmesini diliyorum.

Emin DİREKÇİ

KalDer Bursa Bşk.

Tüm insanlığın adeta sınavdan geçmeye devam ettiği bir yılı ne yazık ki kayıplarıyla beraber geride bırakırken, 2021 için “çok iyi geçti” diyenlerin sayısı herhalde çok azdır. Hangi şartlar içerisinde olursak olalım; hayata sarılmalı, geleceğe umutla bakmalıyız. 2022 yılının başka ülkem ve tüm insanlık için; huzur, sevgi, saygı, hoşgörü ve mutluluk getirmesini diliyorum. Unutmayın; her yeni gün kalan yaşamınızın ilk günüdür, tadını çıkarın, hakkını verin…

Ülfet ÖZTÜRK

BUMKAD Kurucu Bşk.

Pandeminin gölgesinde bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2021 yılını, bir önceki yıldan kazandığımız öğretilerimiz ve farkındalıklarımızı bilerek bunları tecrübelerimize ekleyerek, krizleri yöneterek geçirdik. Dijital dönüşümün hızını giderek arttırdığı 2022 yılına giriş yapıyoruz. Daha iyi bir dünya için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

Zeki DURAK

BEBKA Gen. Sek.

2021 yılında Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerini kapsayan Bölgemizin kalkınmasının ivme kazandırmak adına stratejik planlamalar ve sektörel analizler gerçekleştirdik. Bölgesel kalkınma vizyonumuz doğrultusunda yenilik ve verimlilik, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ile kırsal kalkınma ve turizm tanıtıma odaklandık. Bu alanlarda kritik öneme sahip birçok projeye mali ve teknik destek verdik. 2022 yılında da kırsal kalkınmaya yönelik mali destek programı ile özel sektöre yönelik dijital dönüşüm ve kaynak verimliliği projelerini destekleyeceğimiz faizsiz kredi programı üzerine çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yılının temasının Sanayi ve Teknoloji Bakanımız tarafından ‘genç istihdamı’ olarak belirlemesi çerçevesinde gençlerimizi geleceğe hazırlamak adına birçok projeye destek verecek ve üniversite-sanayi iş birliklerini artıracağız. 2022 yılının pandeminin olumsuz etkilerinin giderilerek ülkemiz kalkınmasına adına verimli işbirliklerine vesile olacağı, desteklerimizin artarak devam edeceği bir yıl olmasını diliyorum.

Bilal TUNÇ

TKDK Bursa İl Koor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa ailesi olarak, geride bıraktığımız 2021 yılını; Kurumsal olarak her alanda çok başarılı bitirdik. Öncelikle 2021 yılının başında Kurum Merkezin ilana çıktığı IPARD II Programı 10. Başvuru döneminde; 103 İşleme Tedbiri (Süt İşleme & Toplama, Et İşleme & Kesimhane, Meyve Sebze İşleme & Soğuk Hava) ve 101 Hayvancılık Tedbiri Ana Başlıklarından Rekor Proje Başvurusu kabul ettik. Bu rekorla birlikte Türkiye’de desteklenen 42 il arasında en fazla proje başvurusu kabul eden 2. İl olduk. Toplam 80 Proje Başvuru ile birlikte yaklaşık 460 Milyon TL yatırım talebine Başvuru üzerinden yaklaşık 200 Milyon TL hibe desteği talebi aldık. (47 tane Soğuk Hava Deposu, 3 Süt ve Ürünleri İşleme, 5 Süt Toplama, 1 Kırmızı Et, 1 Su Ürünleri İşleme, 8 İnek Sütü Hayvancılığı, 1 Keçi Sütü Hayvancılık, 11 Büyükbaş Besi, 2 tane Küçükbaş Besi, 1 Hindi Kümesi Projesi).

Ülkemizde bu yıl içerisinde; İnşaat Kalemleri ve Makine ekipmanlar ile ilgili yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeniyle, Başvuru yapan yatırımcılarımız için “Proje Uygun Harcama Tutarları” üzerinden İnşaat kalemlerinde %20’ye ve Makine Ekipmanda %15’e varan oranlarda Artırma Hakkı ve aynı zamanda alacakları Proje bedellerinde hibe oranını da %10 daha ekleme yapılmıştır. Ayrıca yatırımcılarımızın sermaye erişimini kolaylaştırmak adına hibe tutarlarının yarısı kadarını Yatırım Uygulamasına başlamadan önce “Avans” şeklinde bizden temin edebilmektedir. Bu imkân doğrultusunda 37 Proje Başvuru Sahibi Avans Talebinde bulundu.

2021 yılının sonlarına doğru İl Koordinatörlüğü olarak Ödeme hedeflerimizi üstüne çıkmanın onurunu da yaşıyoruz. En fazla Ödeme yapan iller arasında yer alan Bursa, şuan kadar yaklaşık 82 Milyon TL olmak üzere devam eden ödeme evrak işlemleri ile birlikte 90 Milyon TL üstünde Ödeme ile yılı kapatmak istiyoruz.

2022 yılı içinse şehrimize iki büyük müjdemiz var. Öncelikle Şubat ayının başında ilana çıkmak üzere 302 Çiftlik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Kırsalda İş Geliştirme tedbirinden başvuru kabulüne başlayacağız. Bu tedbirde Bitkisel Üretim (Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Süs Bitkisi, Mantar, Fide ve Fidan Üretimi) Arıcılık (Arı ürünlerinin İşlenmesi dâhil), Zanaatkârlık & Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığı, Üretici Örgütlerine Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji alanlarında yatırımcılarımıza Uygun Harcamalarının %55’ni, üretici Örgütlerimize %65 kadarının hibe desteği sağlayacağız. Bu önümüzdeki dönemde yeni rekorlar kırmayı hedefliyoruz.

İkinci müjdemiz ise Bursa ilimizin de içinde bulunduğu 27 ilde yer alan Küçük ilçeleri kapsayan (ilimizde İznik, Büyükorhan, Orhaneli, Keles, Harmancık ilçeleri) yerlerde “Yerelin Kalkınmasına” yönelik kurulan Yerel Eylem Gruplarına, uygun harcamalar üzerinden %100 hibe desteği ile desteklenecektir. Küçük ilçelerimizin de kalkınması adına yeni Başvuru Çağrılarının şehrimize  hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Mehmet ALBAYRAK

İMO Bursa Şb. Bşk.

Malzeme fiyatlarındaki artış inşaat sektörünü yavaşlattı. Uzun süre üretim çarkları da dönemedi. Dünyada ve ülkemizde hammaddeye ve mamul maddeye olan ihtiyaç had safhaya ulaştı. İnşaat mühendislerinin işsizlikle karşı karşıya kaldığı bir dönem geçirdik. 2021 yılındaki umutları 2022 yılına devrediyoruz.

Şirin RODOPLU ŞİMŞEK

Mim. Od. Bursa Şb. Bşk.

2021 yılı, hem pandeminin devam etmesi hem de ülkemizde yaşanan afetler ve gelişen ekonomik kriz nedeniyle gerçekten zor geçti. Çalışma alanımıza dokunan yönetmelik değişiklikleri bizleri mesleki anlamda çok yordu ve yıprattı. Umarız 2022, sorunlarımızı aştığımız bir yıl olur. Yeniden özgürce etkinliklerimizi yapabileceğimiz, çalışma alanlarımıza sakınmadan gireceğimiz bir yıl olsun. Herkese önce sağlık sonrasında bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.

Uğur Onur ÇİNKO

Tekstil Müh. Od. Bursa Şb. Say.

2021 yılı hem ülkemizde, hem de dünyada pandeminin dönemi düşük üretim ve pandemi sonrası talep nedeniyle farklı alanlarda olduğu gibi tekstilde de tedarik belirsizliklerine neden oldu. 2022 yılında da bu sürecin devam etmesini beklemekle beraber, önemli tekstil markalarının Türkiye’den yaptığı alımlarını arttırma istekliliği, ihracatın daha iyi bir seviyeye yükselmesi konusunda umutlandırıyor.

Özcan MERTYÜRK

Nurel Medikal Gen. Md.

2021 Yılı şirketimiz için bütçe hedeflerinin tutturulduğu bir yıl oldu. 2021 bütçelerimizi yaparken, Pandeminin medikal sektörüne "talep" yönünde olan olumlu etkisinin ortadan kalkacağını öngörmüştük. 2022 yılı için de medikal sektörün kendi gerçek mecrası içerisinde devam edeceğini öngörüyoruz. Planlamalarımızı ve yatırımlarımızı bu doğrultuda yapacağız. 2021'in son ayındaki kur dalgalanması en büyük açmazımız olarak görünüyor zira üretim maliyetlerimiz içerisinde dolarizasyon oldukça fazla, bunun üzerine en büyük müşteri durumundaki kamunun ödemelerindeki büyük gecikme bize faaliyet zararı olarak yansımakta. Kısaca merkezi otoriteden beklentimiz volatilitesi düşük döviz kuru ve vadesi gelen ödemelerin geciktirilmeden yapılması.

Sertaç KARAALP

Alpiş Holding YKB

Aşı uygulamasının yaygınlaşması nedeniyle 2021 yılı, 2020’ye nazaran daha olumlu bir tabloda başladı. İlk 9 ayda ekonomik büyüme yüzde 12’yi geçti. İhracatta rekor seviyeler yakalandı. Sonbahardaki kur atağı ekonomik dengeleri riske etse de gereken müdahale yapılarak, Türk Lirası’nda yaşanan olağandışı değer kaybı geri alındı. Yüksek büyüme-düşük cari açık modeli üzerine kurgulanan yeni ekonomi politikası ile 2022’nin istikrarlı ve büyüme odaklı bir yıl olacağını düşünüyor ve biz de yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz.

Ahmet Özkul

Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı

2021 salgının etkisinde geçen bir yıl oldu. Ancak sektördeki 40 yıllık deneyimimizle krizlerin üstesinden gelebilen bir yapımız var. Sağlık çalışanları olarak salgında hep ön saflarda yer aldık. Bu zor şartlarda da hastalarımızın, vatandaşlarımızın en iyi sağlık hizmeti alması için görevimizin başındaydık. Aşının bulunması hepimiz için umut oldu.

Herkese başta sağlık olmak üzere bereketli ve mutlu bir yıl diliyorum.

Ayhan KORGAVUŞ 

ÜNVER Group YKB

Firmamız 2021yılını daha önce almış olduğu yeni projelere istinaden ciro olarak %45 büyüme ile geçirdi fakat içinde bulunduğumuz yıl özellikle hammadde tedariğinde olağanüstü sorunlarla karşılaştığımız ve çok zorlandığımız bir yıl olarak geçti. Ayrıca çip tedariğinde yaşanan sorunlar nedeniyle OEM’lerin belirli aralıklarla üretimlerini durdurmasına ve üretim hedeflerini eksi yönde revize etmeleri tabii ki bizi de olumsuz yönde etkiledi. 2021 yılında yaşanılan ve halen yaşanmaya devam eden çip krizi, hammadde tedarik sorunu ve lojistik sorunlarının bir anda bıçak gibi kesileceğini öngörmüyorum, bu nedenle daha bir umutla bakmak istediğimiz 2022 yılının, 2021’den pozitif yönde farklı olacağını düşünmüyorum. Firma olarak ise; yapmış olduğumuz iş bağlantıları paralelinde %20 ciro artışı ile 2022 yılını kapatacağımızı öngörmekteyim.

lhan PARSEKER

Bursa Temiz Enerji YKB

2021’de dövizdeki hareketlenmelerden dolayı stabil olmayan durumlar oluştu ve bu tüm iş dünyasını etkiledi. Umudumuz 2022 yılında pandeminin bitmesi ve ekonominin daha stabil bir hale geçmesidir. İş dünyasının ekonomik açıdan önünü görebileceği bir yıl olması.

Uzm. Dr. Fatih Özkul

Özel Hayat Hastanesi Başhekimi

Salgın devam ediyor. Aşının bulunması ve aşılama faaliyetlerinin başlamasıyla biraz nefes alsak da tedbiri elden bırakmıyoruz. Sağlık hizmetlerimizi aksatmadan yolumuza devam ederken yeni normal düzende diğer etkinliklerimizi de sürdürüyoruz.

Sağlık bir yanıyla da teknolojik yenilenmeyi gerektiriyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar bu anlamda sektörümüzü etkiledi. 2022 yılında belirsizliğin ortadan kalkacağına olan inancımızla herkese sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum.

Cüneyt ŞENER

BTSO YKÜ

Geride bıraktığımız 2 yıl, tüm dünyanın virüse karşı korumaya alındığı, sanayide çarkların durduğu, çarklar tekrar dönmeye başladığında ise arzın biriken talebi karşılayamadığı bir dönem oldu. Domino etkisi gibi küresel ticaretin ritmini bozan tüm bu gelişmelere karşın Türkiye, devletimizin toplumun tüm kesimlerine uzanan destekleri ve iş dünyamızın gayretleri sayesinde hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bizler de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaklaşık 50 bin üyemizin kazanımlarını korumak adına yoğun bir mesai harcadık. Ekonomi yönetimine sunduğumuz raporlarla neredeyse tüm sektörlerimizi yakından ilgilendiren birçok yasal düzenlemenin uygulamaya alınmasına imkân sağladık. Gelişmiş ekonomilerin de temel sorunları arasında bulunan yüksek enflasyonun oluşturduğu ağır yükler karşısında ülkemizin düşük faiz, ihracat artışı ve cari denge odaklı yeni yol haritası, yeni yıla üretim ve yatırım ikliminin geliştirilmesi açısından umutlu girmemizi sağlıyor. Bu sürecin öngörülebilirliği artıran ekonomi politikalarıyla desteklenmesi sayesinde Türkiye, istihdam oluşturan ve katma değer üreten bir büyüme performansı yakalayacaktır.

İbrahim ORHAN

Orhan Holding Onursal Bşk.

Yakın tarihimizin belki de en zor yılını geride bırakıyoruz. Başta bütün dünyayı tehdit eden pandemi olmak üzere yaşadığımız tüm zorlukların da böylece geride kalmasını diliyorum. Yeni yıl ülkemize, tüm insanlığa barış ve huzur getirsin.

Celal GÖKÇEN

B PLAS YKB

Yılın son çeyreğinde özellikle biz sanayicileri zorlayan bir sürecin içine girsek de üretim ve yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Grup şirketlerimize bağlı yeni fabrika alımımız sonrası yatırımlarımızı iyice şekillendirdik.

Ahmet ÖZKAYAN

Ermaksan YKB Vkl. ve Gen. Md.

Ermaksan olarak, dünya genelindeki büyüme hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken, 2021’i de pandemi koşullarına rağmen yılı hedeflediğimiz şekilde kapattık.

Bu dönemde özellikle dijital altyapımızı güçlendirecek çalışmalara imza attık. Uzun yıllara dayanan know-how birikimimizi, hızlı aksiyon alabilme ve teknoloji geliştirme yetkinliğimizle birleştirerek, dünya pazarlarında Ermaksan’ı daha iyi noktalara taşımak ve ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yeni yılda da bu yöndeki çalışmalarımız sürecek. Dolayısıyla 2022 yılından umutluyuz.

Herkese sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu ve güzel bir yıl diliyorum.

Vehbi VARLIK

İNOKSAN YK Başkanı

2021 yılı 2020 yılından daha iyi geçti. 2022 yılı da 2021’den daha iyi olacak inşallah. 2021 yılının 2. Yarısında turizmin pozitif rüzgârı ile endüstriyel mutfak pazarı ve genel piyasalarda önemli gelişmeler oldu. Yurt dışı pazarlarda ihracatta Türkiye olarak, rekorları kırarak, moral motivasyon oluşturduk. 2022 yılında özellikle İHRACATTA önemli büyüme hedefledik. 2022 yılı İnoksan için ihracat yılı olacak, ARGE Merkezinde yaptığımız çalışmalarla üründe ve hizmette yenilikler yapacağız markamızı güçlendireceğiz. Çalışan, müşteri ve tedarikçi memnuniyetine odaklanacağız. 2022 İnoksan için çok iyi bir yıl olacak.

İbrahim GÜLMEZ

HAKSAN Otomotiv YKB

2020 yılı malum Covid sıkıntısı ile tamamlanırken 2021 yılı hammaddeye ulaşmanın ve fiyat artışlarının etkisinde tamamlamış olduk. Haksan Otomotiv olarak tüm bu olumsuzluklara rağmen hedeflerimizi tutturduk. 2022 yılından beklentimiz başta ülkemiz olmak üzere dünya da stabil ve öngörülebilir bir yıl olmasıdır.

İlker ORAL

SİNTA YKB

Her sene aynı dileklerle karşılıyoruz yeni yılı; sağlık istiyoruz, huzur istiyoruz, hayırlı ve bol kazançlı işler diliyoruz. Her yeni yıl bir önceki yılı aratmasın diyoruz. Arkamızda bıraktığımız son 2 yılda gerek ekonomideki dalgalanmalarla gerekse Covid-19 salgınıyla mücadele ettik. Kaybettiklerimiz oldu ama yılmadan mücadeleye devam ettik. Firmamızda bu zorlu dönemde 48 yıllık tecrübe ve birikimiyle müşterilerimizin bizlere duyduğu güveni de yanına alarak almış olduğumuz taahhütleri zamanında tamamlayarak geçtiğimiz yılı tamamladık. 2022 yılının Ülkemiz ve Tüm Dünya Ülkelerine aydınlık ve sağlık dolu yarınlar getirmesini ve gelen yılın geçtiğimiz yılı aratmamasını temenni ediyoruz.

Şenol ŞANKAYA

Yeşim Grup Ceo’su

Zorlu sayılabilecek 2020 yılının ardından 2021’i kayıpların telafi edildiği ve büyüme odaklı bir yıl olarak geride bırakıyoruz. Grup nezdinde 2022 planları kapsamında üretim ve ihracattaki yukarı yönlü ivmemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Mevcut stratejilerimize uygun olarak gerek Türkiye’de gerek yurt dışında gösterdiğimiz yüksek performansla 2021’de Grup nezdinde yüzde 45’ler seviyesinde bir büyüme elde ettik ve 2022’de de bu performansımızı koruma arzusundayız.

2022’de otomasyonla kapasiteyi artırmak, bizim için çok önemli bir hale gelecek. Sürdürülebilirlik de en öncelikli konularımızdan biri olmaya devam edecek. Ayrıca çevreye ve doğaya karşı olan sorumluluğumuza uygun olarak adımlar atmaya devam edeceğiz. 2022 yılı için son bir gelişme olarak dünyaca ünlü spor giyim markası Kappa markasını da müşterilerimiz arasına kattığımızı söyleyebiliriz. Yeni yılla birlikte lansmanını yaparak stratejik üretim ortaklığı sürecini başlatacağız. Bu bizim için önemli bir gelişme oldu. Böylece 2022’ye son derece hızlı bir başlangıç yapmış olduk.

R. Serkan AKTAŞ

Aktaş Holding YK Başkanı

Pandemi gölgesinde geçen 2021 yılı, tüm dünya açısından zorlu bir yıl oldu. Bu süreçte Aktaş Holding olarak, tüm zorluklara rağmen üretmeye ve ülkemize katma değer sağlamaya devam ettik. Dolayısıyla yılı istediğimiz noktada kapattığımızı söyleyebilirim. 2022 yılıyla ilgili kötümser değilim, yeni yıldan beklentimiz yüksek…

Yeni yılda da fırsatlara odaklanarak, sürdürülebilir büyümeye öncelik vermeye devam edeceğiz.

Herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Sağlıklı ve huzurlu bir yıl olması dileğiyle.

Osman GÜLER

Elektroteks ve IBIA YKB

Elektroteks olarak güzel bir yıl geçirdik. 2020 yılına nazaran döviz bazında yüzde 60, TL bazında ise yüzde 100 büyüdüğümüzü söyleyebilirim. Bunun daha iyisi olmasını isterdik; döviz bazında yüzde 100 büyüme arzusundaydık. Çalışan eleman bulmada yaşadığımız sıkıntılar bu hedefe ulaşmamıza engel oldu.

IBIA olarak ise sektörümüzde yüzde 75’e yakın bir büyüme yaşandığını gözlemledik. Sektör olarak geçen sene pandemiyle birlikte yaşanan talep patlaması seviyesini koruduk ve bunu bir adım daha yukarı çıkarmayı başardık.

Yeni yıldan en büyük temennimiz bir an önce virüsten kurtularak dünyada yaşamın normale dönmesi. Şu anda dünyada bir malzeme ve ürün tedarik krizi var. Bu krizin büyük sıkıntılar yaratacak boyuta gelmemesini temenni ediyoruz.

İhsan İPEKER

İPEKER Tekstil YKB

Anlam ve amaç odaklı bir marka olarak, iş modelimizde yeniden tanımladığımız kavramlar, yeniden şekillendirilen yol haritaları doğrultusunda katma değeri 30 – 35 USD/KG arasında olan ürün gamımızı ve pazar koşullarını korumak ve geliştirmek için üretmeye devam edeceğiz. Pandeminin getirdiği değişken piyasa koşulları nedeniyle her konuda evrimleşme yaşanılan bu dönemde her şirketin adaptasyon yeteneğinin güçlü olması gerektiğini düşünüyoruz. 2022 yılının ikinci yarısında sağlık koşullarının daha da iyileşeceğini ve sektörümüze ivme kazandıracağına inanıyoruz.

Muzaffer ÇİLEK

Çilek Holding CEO

2021 yılını tasarım, üretim ve satış faaliyetlerimizi planladığımızın bir miktar üstünde başarılı bir şekilde kapatıyoruz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’mizin 2022 yılı çalışmaları dahilinde ürünlerimizin kilogram başı ihracat değerini artırmaya yönelik birçok yeni projeyi başlatıyor olacağız. 2021 yılında olduğu gibi önümüzdeki yıl da dijital projelere aynı şekilde önem vermeye, ek yatırımlar yapmaya ve dijitale odaklanmaya devam edeceğiz. Özellikle Türkiye pazarında derinleşirken, diğer güçlü olduğumuz ülkelerde ve yeni hedef ülkelerde ihracat hacmimizi yükselteceğiz. Her zaman olduğu gibi globalde de marka değerimizi ve bilinirliliğimizi artırma gayretinde olacağız. 2022 yılının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dilerim.

Hüseyin Ergün KIRATLI

Kıratlı İnşaat YKB

Pandemi kaynaklı sorunlar ve ekonomik dalgalanmalar bizleri ve aslında tüm sektörleri zorlamasına rağmen 2021 yılını yine de olumlu ve pozitif büyüme ile kapatmayı başardık. 2021 bazı sektörler açısından da özellikle ihracatçı firmalarımız için inanılmaz fırsatlar sunan bir yıl oldu. 2022 yılının 2021 yılına göre çok daha iyi geçeceğini öngörüyorum. Ekonomideki özelikle kurlarda ki aşırı oynaklık giderildiği takdirde tüm sektörler olumlu yönde etkileneceklerdir. Pandeminin etkisini kaybetmesinin de toparlanmaya yardımcı olacağını düşünüyorum.

Erol TÜRKÜN

Türkün Holding YKB

2021 yılı acısıyla ve tatlısıyla geride kaldı. Şimdi yeni umutlarımızı beslemenin vakti. Pandeminin etkisiyle tüm dünyada yaşanan zorluklara rağmen Türkün Holding olarak, yıl boyunca gösterdiğimiz başarılı performansla 2021’i hedeflediğimiz noktada tamamladık.

Yeni yılda umuyorum ki daha da güzel sonuçlar elde ederek, ülke ekonomimize en yüksek düzeyde katkı sağlayacağız.

Yeni yılın hepimize başta sağlık olmak üzere huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Herkese mutlu yıllar…

Osman NEMLİ

Bursa Çimento Gen. Md.

2021 yılı maalesef bir önceki yıl gibi tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs sürecinin yansımaları ile geçti. Bursa Çimento olarak, sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yol alarak pandemi sürecine rağmen, hedeflerimizde büyük sapmalar olmadan yılı kapattık.

2022 yılında da var gücümüzle çalışmaya ve ülkemize katma değer sağlamak için yol almaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle; 2022’nin başarımızın arttığı, hedeflerimize teker teker ulaştığımız, tüm hayallerimizin gerçek olduğu ve umudumuzu asla kaybetmeyeceğimiz bir yıl olmasını diliyorum.

Umuyorum ki; 2022 yılı sağlık, mutluluk, başarı ve huzuru da beraberinde getirir.

Herkese mutlu yıllar.

Burak ARAS

Gökçelik Strateji ve İş Geliştirme Md.

2021 yılı, pandeminin etkisinin aşı ile azaldığı, fuarlara ve yurtdışı gezilerimize başladığımız daha umut dolu bir yıl oldu. 2022 yılından en büyük beklentimiz, ekonomik belirsizliklerin azaldığı daha sağlıklı ve barış dolu bir dünya olması.

Eren SÖZAL

Sözal Kimya YKB

Ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan Türk Kimya endüstrisi diğer sektörler gibi pandemiden etkilendi. Dolar kurundaki ani değişimler, artan hammadde fiyatları, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sınırda karbon düzenlemesi ve ithalat sorunları gündemimizdeydi. Ancak yaşanan zorluluklara rağmen ihracatta büyümesini sürdürdü. Dünyada kimya sanayinin önünde gelişime çok açık büyük bir pazar bulunuyor. Zorluklarla birlikte bu pazardan Türkiye olarak pay almak istiyoruz. Sektörümüzün 2022’de de Türkiye ekonomisi için üretimde duraksamadan ancak temkinli adımlarla itici güç olmaya devam edeceğine inanıyorum.

Özgür ŞAHİN

Şahince Otomotiv Gen. Md.

Otomotiv sektörü olarak, özellikle çip krizi ve kur problemleri başta olmak üzere birçok sorunun gölgesinde zor geçen bir 2021 yılı yaşadık. Bütün bu zorluklara rağmen firmamızın ve sektörümüzün ihracat gücü sayesinde yolumuza devam edebiliyoruz.

Bu olumsuzlukların yanında ise daha önce çalışma fırsatı bulamadığımız bazı ülke ve firmalarla tanışma ve yeni projelerle ilgili görüşme imkânı bulabilmemiz gelecek umutlarımızı arttırmaktadır.

Tahminlerimize göre önümüzdeki senede de yaşadığımız problemler azalarak da olsa devam edecek. Bu çerçevede 2021 yılına paralel bir 2022 beklemekteyiz. Sonraki yıllar biriken taleplerin de etkisi ile tekrar yükseliş trendine girecektir.

Selçuk ÇELİK

MEKLAS Gen. Md.

2021 yılı ihracatçılar için gerek kur gerekse hammadde ve navlun fiyatlarındaki artışlar ile geçiş yılı olduğunu düşünüyorum.

2022 de ihracatçılar olarak önümüzde ciddi bir potansiyel var.

Rekabet ve lojistik avantajımızı, tasarım ve kalite ile birleştirerek daha fazla katma değer üretmeliyiz.

Bu süreçte en büyük yanılgılardan biri de kendi içimizdeki rekabet, Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların birbiri ile rekabeti en büyük risklerden biri olarak görüyorum.

Erol DAĞLIOĞLU

Dağlıoğlu Grup YKB

2021 yılının ilk çeyreği enerji emtiaları için (akaryakıt, kömür, yağ vb) pandeminin etkisi ile durgun ve sıkıntılı geçti. Üçüncü çeyrekte dünyadaki açılmanın etkisi ile enerji talebi artmış ve emtialardaki fiyat artışıyla karlılıklar yükselmiştir. Dördüncü çeyrekte kurlarda hızlı yükselişte eklendiğinde şirketlerin işletme sermayeleri yetersiz kalmaya başladı. 2021 yılı sektörümüz için tabiri caizse gel-git yılı oldu. Enerjiye olan talebin artmasıyla sektördeki hareketliliğin 2022 yılında da devam etmesini öngörüyoruz.

Levent BİLEK

Bilekler Group YKB

2021 yılı beklentilerimizin üzerinde geçti. Enflasyon ve döviz endeksinden arındırsak bile oldukça iyi bir rakamda büyüdüğümüzü gördük. Fazla dalgalanan kurlar, sektörü zorlasa da ihracatta gelişim kaydettik. 2022 yılının daha büyük bir ivmelenme ile geçeceğini düşünüyorum. Bekletilen projelerin hayat bulmaya başlayacağını da düşünürsek 2022 altın yıllardan biri olmaya aday! Pasif yatırım araçlarının getirisinin azalması nedeniyle özellikle üretim, sanayi ve inşaat sektörlerinde büyük hareket olacağını düşünüyorum. İhracatta ülkemiz yeni rakamlar peşinde olacaktır.

Yiğit DURAK

Durak Tekstil YKÜ

2020 yılında pandeminin ekonomileri alt üst eden ilk şokunun ardından 2021 yılı aşılanma yılı olarak kayıtlara geçti. 2020 yılında yaptığımız kapasitemizi yüzde 50 artıran yatırımın meyvelerini 2021 yılında almaya başladık. Pandeminin devam etkilerine rağmen yılın ilk yarısında dolar bazında ciromuzu yüzde 20 artırmayı başardık. Yıl sonu itibariyle bu artışın devam ettiğini söyleyebilirim. Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi olarak 2022 yılında yerel ve küresel tekstil endüstrisindeki büyüme trendimizi sürdüreceğiz. Özellikle ihracat pazarlarına dönük ciddi adımlarımız olacak. Ülke ekonomimizde ve döviz kurlarında stabilitenin ve öngörülebilir seviyelerin sağlanması bize bu süreçte ciddi katkı sağlayacaktır.

Şinasi GÜNEŞ

BEMİS YKB

2021 yılı satış ciro açısından iyi geçti ancak fiyatlama maliyetleme ve tedarik açısından sıkıntılı geçti 2022 yılından beklentimiz olumlu yönde daha stabil piyasalar daha rahat bir üretim yapacağımızı ve daha kontrollü olma imkanı bulacağımızı düşünüyoruz ihracata yönelik daha aktif çalışmalar yapmayı planlıyoruz yatırımlarımızı da kesmeden devam edeceğiz ülke yönetimine ve ülkemize güveniyoruz.

İlhan ERSÖZLÜ 

Tüyap Bursa Fuarcılık Gen. Md.

Zorunlu verdiğimiz aradan sonra yoğun bir şekilde düzenlemeye başladığımız fuarlarımızla sektörde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için var gücümüz ile çalışıyoruz. Dijital platformlarla destekleyerek dünya pazarlarına hızlı ve etkili ulaşma imkanı sağladığımız fiziki fuarlarımız ile bölge ve ülke ekonomisine değer katmaya kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bursa’dan aldığımız güç ile arttırdığımız çalışmalarımızın şehrimizin ve bölgemizin tanıtımına, ekonomik dinamiklerine, sosyal ve kültürel hayatına katma değer sağlamasını hedeflemekteyiz.

Erdem ACAY

Coşkunöz Holding Ceo’su

Coşkunöz Holding olarak, 2021 yılını yılın başındaki hedeflerimizin de üzerinde yaklaşık 350 milyon euro ciro ile kapatacağız. Bu yıl CODE 2025 mottosuyla global iş ortağı olma hedefiyle başlattığımız dönüşüm sürecimiz hız kazanacak.

Ertan DEMİRDÜZEN

 TKG Otomotiv YKB

TKG Otomotiv Grubu olarak, 2021 yılının başında planladığımız bütçe ile uyumlu bir yılı geride bırakıyoruz. 2021 yılı bizim için daha çok yatırım ve inovasyon yılı oldu. Müşteri taleplerini karşılamak ve yeni teknolojileri bünyemize katmak için Adapazarı ve Bursa’da mevcut açık ve kapalı alanlarımıza ilave yatırımlar yaptık. Adapazarı’nda yatırımı yeni tamamlanmakta olan 7.300m2 kapalı alana sahip olan yeni fabrikamızın 2022’nin ilk ayında üretime başlamasını planlıyoruz. 13 milyon euro yatırımla inşa ettiğimiz bu fabrikaya önümüzdeki dönemde 15 milyon euro’luk ek yatırım yapmayı planlıyoruz. Yeni fabrikanın devreye alınmasıyla birlikte ilk etapta üretim kapasitesini yüzde 25, ikinci faz yatırımın tamamlanmasıyla birlikte kapasite artışını yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz. Gelecekte akıllı ve karanlık fabrika konseptine uygun olacak şekilde oluşturduğumuz altyapısıyla fark yaratan akıllı fabrikamız, aynı zamanda çevre dostu ‘yeşil fabrika’ özellikleriyle de dikkat çekiyor. TKG Otomotiv Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Plus Tooling için Bursa’da yıl sonunda devreye aldığımız fabrika ise 6.000m2’lik bir kapalı alanda konumlanıyor. Yeni fabrikamız üretim kapasitemizi yüzde 20 oranında artıracak. Maliyet, kalite ve üretim süreçlerimizde iyileştirme yapmak, otomotiv sektörüne sağladığımız katkıyı üst seviyelere taşımak için yeni makine ve teknoloji yatırımlarını burada devreye alıyoruz. TKG Bursa şirketimiz için yeni proses olarak devreye alacağımız Roll form hattının 2022 yılında devreye alabilmek için alt yapısını oluşturduk. 2022 yılının ilk yarısında bu hattımızı devreye almış olacağız. Üretim teknolojisi, kapasitesi ve üzerindeki ekipmanları ile bu seviyede Avrupa bölgesindeki 2. hat olacak. Birde ilave olarak yatırımını 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 2000 Ton transfer/progresif presimizi de 2022 yılının ilk çeyreğinde devreye alacağız. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nca (OSBÜK) ilk kez yapılan ve Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerini kapsayan “OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması”nın sonuçlarında TKG Otomotiv Grubu olarak en fazla ciro yapan, en fazla istihdam yapan, en fazla kadın istihdamı yapan ilk 100 firma arasında, en çok yatırım yapan ilk 50 firma arasında yerimizi aldık. 2022 yılında da yatırımlarımız devam edecek ve teknik, kalite, güven anlayışımızla yaptığımız işin en iyisini yapmak için çalışacağız. Yeni yılın herkese sevdikleri ile beraber sağlık, mutluluk, huzur ve başarılar getirmesini temenni ederim.

Ahmet ATIŞ

Atış Yapı YKB

2021 yılı pandemi sürecinden normal piyasa şartlarına geçiş yaptığımız bir yıl olarak geçti. Yılın 2. çeyreği ile birlikte gayrimenkul satışları eski yıl ortalamalarının üzerine çıktı. Pandeminin olumsuz etkilerinin tamamen ortadan kalkacağını öngördüğümüz 2022 yılının, özellikle bu süreçte gayrimenkul alımı için fırsat yılı olarak geçmesini bekliyoruz.

Mahmut KOÇASLAN

KOÇASLANLAR HOLDİNG YKB

2021 yılı, tüm zorluklarına rağmen var gücümüzle çalışıp, istihdamı arttırıp katma değer yarattığımız bir yıl olarak geçti. Yine her yılbaşında olduğu gibi, 2022 yılına da müşteri memnuniyeti ve güvenilirliği esas alarak, yüksek hedefler ve çalışma azmimiz ile giriyoruz. Aynı mentalite ile ekonomimizin ve geleceğimizin çok daha iyi olacağına olan inancımız tam. Daha yüksek katma değerli bir yıl dileklerimizle.

Selim YEDİKARDEŞ

SYK Grup YKB

2021 yılı tarihe ekonomi ve pandemi savaşları olarak geçiyor. Salgın döneminde devletlerin uyguladığı açığa para sistemi, dünya ülkelerinde enflasyonlara ve devalüasyonlara neden olmakta. Bunun yansımasını ülkemizde de gördük. Bununla beraber tedarik zincirlerinin, navlun fiyatlarının savaşlarını yaşadık. Alanın mı karda, satanın mı karda olduğu belirli olmayan bir yıl geçirdik.

Yeni yılda nisan ayıyla beraber ekonomi yönetimleri, pandeminin yerine gündemi alacak. Burada kendi maliyetlerini disipline etmiş, enerjisini kendi yenilenebilir kaynaklarından sağlayanlar avantajlı olacak. Dünyada bundan sonra ilk başta enerji savaşları olacak. Dünyada fosil yakıtların kullanımının oldukça azaldığını 2022 yılı ile birlikte göreceğiz.

Orhan ER

ERFAB / ERBEND Makina YKB

2021 Yılına ekonomi damgasını vurdu. Pandemi ikinci planda kaldı. Enflasyon-faiz ve kur üçgeni üzerinde konuşarak ve tartışarak sene sonunu getirdik. Tabii ki belirsizlikler ülkemizin her ferdini ve her firmayı olumsuz etkilemektedir. Şirketlerimiz 2021 yılı zor olmasına rağmen, hedeflerini tutturdu ve başarı ile yılı kapattı. 2022 yılı yine Türkiye için zor bir yıl olacağına inanıyorum, o nedenle çok dikkatli hareket etmek gerektiğini ve ilk altı ayı geçirdikten sonra, aksiyon alabileceğimizi düşünüyorum.

Ali Hakan SÜALP

İnsu Teknik YKB

2021 de maalesef tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle sıkıntılı günlerin yaşandığı bir yıl oldu. Ancak İnsu Teknik olarak, pandemi dönemine rağmen 2021’i hedeflerimiz doğrultusunda kapatma başarısı gösterdik.

2022 yılında da başarılı projelere imza atacağımıza yürekten inanıyorum.

Yeni yılda öncelikle salgının bir an önce son bulmasını temenni ediyor; 2022’nin başta sağlık olmak üzere beraberinde başarı, mutluluk ve huzuru da getirmesini diliyorum.

Herkese sevdikleriyle birlikte, keyifli ve güzelliklerle dolu yıllar.

Ülkü ÖZCAN

Türk Prysmian Kablo CEO’su

Türk Prysmian olarak tüm şirketler gibi 2021’de biz de belirsizliklerle mücadele ettik. Ama aldığımız önlemler ve attığımız adımlarla güzel işlere imza atmayı başardık. Sürdürülebilirlik vizyonumuzla “Türkiye’yi sürdürülebilir yarınlara bağlıyoruz” sözümüzün arkasında durmaya devam ettik. Hem pandemi dolayısıyla hem ekonomik açıdan zorluklar sürse de 2022’ye dair olumlu beklentilerimizden vazgeçmiş değiliz. 2022’yi de yine önceki yılın üzerine koyarak, çok önemli projelere imza atarak ve Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayarak geçirmeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz her zamanki gibi sürdürülebilirlik ve Ar-Ge’ye odaklanarak, katma değerli ve kaliteli üretime devam etmek ve sektördeki öncülüğümüzü korumak olacak.

Tülin TEZER

Seger A.Ş. Gen. Md.

Bilindiği üzere pandemi 2020’de hayatın tüm alanını etkilemiş ve durağan geçmesine sebep olmuştu. 2021 yılı, Covid-19 pandemi etkilerinin 2020’ye göre daha az hissedildiği bir yıl olarak geçti. İş dünyası için döviz kurlarının beklentilerin çok üstüne çıktığı Aralık ayı hariç, 2020’ye kıyasla bir nebze daha verimli ve hareketli geçtiğini söyleyebiliriz. 2021 de pandemi kısıtlamalarının gevşemesi ile kapanmalar da azalınca tüm sektörlerdeki iş hacimlerinde artışlar yaşandı. Ancak ham malzeme fiyatlarındaki artışlar, konteyner kıtlığı sebebiyle artan navlun fiyatları ve çip krizi sebebiyle oluşan ana sanayi üretim kısıtları, otomotiv sektörünü olumsuz etkileyen faktörler olarak 2021 de karşımıza çıktı. Ayrıca, yılın son çeyreğinde dövizdeki dalgalanmalar iş dünyasında belirsizliklere ve tedirginliğe yol açtı. Geçtiğimiz hafta başlayan döviz kurlarındaki düşüşün sürmesini ve 2022 yılına etkisinin minimun düzeye inmesini umuyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına 1 yıl kala devletimizin ekonomi politikaları ve faaliyetleri çerçevesinde 2022 yılının ülkemiz adına yükseliş yılı olacağını öngörüyoruz.

Murat BAYRAM

Hitachi Astemo TR. Fab. Gen. Md.

Hitachi Astemo Türkiye olarak, dünya genelindeki büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yol almaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 2021 yılını hedeflediğimiz şekilde kapattık. 2022 yılında da başarılı çalışmalara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.

Bu vesileyle; yeni yılın başta sağlık olmak üzere mutluluk, başarı ve huzuru da beraberinde getirmesini temenni ediyorum.

Herkese mutlu ve huzurlu yıllar…

Tülay HACIOĞLU ŞENGÜL

Maysan Mando Gen. Md.

Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi Maysan Mando olarak, 2021’in zorlayıcı şartlarına rağmen gerek yurt içinde gerekse globalde gösterdiğimiz başarılı performansla, yılı hedeflediğimiz şekilde tamamladık.

Kriz döneminin beraberinde taşıdığı tehditlerin yanı sıra, planladığımız iyileştirme çalışmalarımız için bu dönemi fırsat olarak değerlendirip, çevik iş gücü yönetimi ile operasyonel verimliliğimizi artırıp, dijital ek çözümlerle iş süreçlerimizi destekleyerek, firmamızı pandemi sonrası globalde daha yaygın ve etkin konumlandırma çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

Hedeflerimize paralel yeni yıla dair umudumuz ve inancımız yüksek!

Pandemi hepimize ‘an’ ın ve içinde bulunduğumuz ‘an’da yüksek farkındalık ile sevdiklerimizle birlikte olmanın değerini şükür ile anlamanın önemini bir kez daha hatırlattı. Yaşamımızda her bir ‘an’ın çok yüksek ve özel bir değeri vardır. Yeni yılda herkesin ‘an’ları dolu dolu yaşayarak çoğalttığı, geleceğimizin sorumluluğunu sürdürülebilirlik bilinci ile daha da üstlendiği, ve her açıdan öncekilerden daha bereketli bir yıl yaşamasını, yeni yılın herkes için sağlık, mutluluk ve katma değeri yüksek fırsatlar getirmesini diliyorum.

Bige T. SUSUZLU

CEV Müdürü

Bursa’daki tüm meslek lisesi okul müdürleri için başlattığımız Liderlik Gelişim Projesi bu yılın sonunda TİSK tarafından ödüllendirildi. Gelecek yıl hem eğitimler, burslar ve iş birlikleri ile hizmetlerimizi genişletmeye devam edeceğiz hem de uluslararası ortaklıklar ve istihdam fırsatları ile ülkemize katkı sağlayarak daha fazla kişiye ulaşacağız.

Emel ÖZKAN TAŞYAKAN

Destek Amortisör YKÜ

2020 yılında üretimde yaşanan duraklamanın ardından gelen tedarik sıkıntıları ve lojistik problemlere rağmen 2021 yılında üretimde olumlu bir ivmelenme sağlandı. Aşının bulunması ve yaygınlaşması ile tüm sektörlerde pandemi artık yönetilebilir risk olarak değerlendirilmeye başlandı. Yılın son çeyreğinde ekonomide yaşanan problemler bizleri yem üretim hem de yatırım konusunda endişelendirse de planlarımız doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürdük. Yeni yıl itibari ile firmamızda yeni ürünlerin devreye alınması, yeni yerleşim planı ve yeni yatırımlar ile oldukça yoğun, aktif bir çalışma programı bizleri bekliyor. 2022’nin ilk çeyreğinin aşılması ile birlikte başarı dolu bir yıl olacağını ümit ediyor, yeni yılda herkese öncelikle sağlık diliyorum.

Merve ÖNSEVER ÇAĞLAYAN

PMS Alüminyum YKÜ

PMS Alüminyum olarak, tüm dünyadaki zorluklara rağmen güzel ve başarılı bir yıl geçirdik. Umuyorum ki 2022’de çok daha güzel işlere imza atıp, ülkemize en yüksek düzeyde katma değer sağlamaya devam edeceğiz.

Yeni yılda yeni fırsatlar, yeni hedefler, yeni başarılar ve yepyeni mutluluklar bizleri bekliyor. 2022’nin başta sağlık olmak üzere bizlere mutluluk getireceğine yürekten inanıyorum.

Sevdiklerinize doya doya sarılabileceğiniz, keyifli ve güzelliklerle dolu bir yıl olması dileğiyle…

Veda GİRGİN EROĞLU

VGE Tekstil YKB

Covid salgının etkileri hepimizi sararken ev tekstil sektöründe canlanmalara sebep oldu. Bireylerin evlerinde daha fazla vakit geçirmeye başlaması ve buna yönelik alışverişe yönelmeleri biz VGE Tekstil gibi hem ev tekstilinde çalışan hem de ihracat yapan firmaların ciro artışlarını sebep oldu. Pandemi koşullarına rağmen çalışmaya ve üretmeye ve ihraç etmeye devam ettik. Hem ülkemizde hem de dünyada 2022 yılı boyunca sıkılaştırılmış bir para politikası izleneceğini tahmin ediyoruz. Hem şirketler hem de kişiler açısından bakıldığında 2022 yılının da zorlayıcı şekilde geçeceğini öngörerek hazırlıklar yapmalıyız. VGE tekstil olarak çok çalışmaya, ihracatımızla ülke ekonomisine katkı koymaya ve geleceğe umutla bakmaya devam edeceğiz.

Elif ÖZHAN

Özhan Marketler Zinciri YKÜ

Bu yıl öngörü geliştirmenin, hızlı aksiyon almanın ve müşteri odaklı olmanın önemini gördük. Dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylar ve müşteri tepkisi gösterdi ki; güven, ilgi ve tutkuyla yapılan işler başarılı oluyor. 2022 yılında müşteri deneyimi ve tatmini en önemli konu olacak. Mutlu yıllar.

Nurcan ÖZDEMİR

EPSA Yalıtım A.Ş. YKB

Hem temkinli hem de umutluyuz. Omikron varyantı ile devam eden pandemi, kovid virüsünün ilk çıktığı günlerdeki kadar işgücünü ve üretimi olumsuz etkilemese de yüksek faiz, istikrarsız kur, lojistik sorunları, enerji maliyetlerinde artan yük, krediye ulaşmada yaşanan sorunlar, yüksek enflasyon ve emtia fiyatlarındaki aşırı artışların gölgesi altında geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk sanayicisi ihracatta yeni bir rekora imza atmayı başardı. Olumsuzlukların bir kısmının küresel piyasalardan kaynaklandığını görüyoruz. Pandemide yeni olumsuz gelişmeler yaşanmadığı takdirde ve devlet tarafından sağlanacak güçlü destekler ile gelecek yıl hem reel sektör hem de turizmde büyüme yaşanacağına ve yeni rekorlar kırılacağına inanıyorum.

Hilal GÜLSEÇEN

Seçen Tekstil Gen. Md.

Bir önceki yıl başlayan salgının getirdiği, değişim rüzgarlarına adaptasyonumuzu devam ettirdiğimiz bir yıl oldu. Bunun yanı sıra ikinci yarıda yüksek seviyelere ulaşan ham madde, emtia, navlun temini ve tedariğiyle mücadele ederek geçti. 2022 yılının küresel tadarik zincirindeki yeniden yapılanmanın tamamlanacağı bir yıl olacağı görüşündeyiz. Uzun vadeli talepler ve siparişlerle geçireceğimiz bir yıl olacağını umut ediyoruz. İhracat potansiyelimizi, katma değerli ürün koleksiyonlarımızla gerçekleştirmek hedefindeyiz.

İpek YALÇIN

Thierry Diniz Genel Müdürü

2020 yılını pandemi gölgesinde geçiren sektörümüz 2021 yılında ise pandemi sırasında tedarik zinciri kesintilerinin ve talep artışının neden olduğu çip krizi nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya.kaldı. Çip krizini takip eden süreç de ise malzeme fiyatlarındaki artış, container problemleri ve yıl sonuna doğru kurdaki ciddi dalgalanma ile zor dönemlerden geçiyoruz. 2022 yılından beklentimiz “öngörülebilir” bir ortam yaratılması ve tüm piyasanın beklediği Güven ortamının sağlanmasıdır. Ekonomik beklentilerin yanında; pandemi ile birlikte hayatımıza giren sürdürülebilirlik kavramı ile ilgili de hem bireysel hem de kurumsal üzerimize düşen sorumluluklar var. Yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde; çevrenin korunmasını, sürekli iyileştirmeyi, doğal kaynakların etkin kullanılmasını, her türlü atığın öncelikli olarak kaynağında azaltılmasını, ayrıştırılmasını, geri dönüşüme kazandırılmasını ve en uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini içeren politikalar geliştirmeli; içinde yaşadığımız dünyaya iyi iz bırakmayı, toplumsal ilerlemeye katkı vermeyi önceliklerimiz arasına almalıyız.

Dilara ARSLAN

OBA Grup Gen. Md.

2021 yılında iş insanları olarak tüm sektörlerde kurdaki dalgalanmalardan dolayı ekonomik bir belirsizlik ve karamsarlık hakimdi. Aralık ayında atılan kurdaki dengeleme adımı sayesinde 2022 planlarımızı daha net yapabilir hale geldik. 2022 yılında hep birlikte içinde olduğumuz risklerden kurtulacağımız, büyümeye devam edeceğimiz, aydınlık ve ferah bir yıl olmasını diliyorum.

Fatma AYYILDIZ

Finezza Kurucu Ortağı

2021 yılı pandeminin gölgesinde olmasına rağmen ihracatımız yükseldi. 2022 beklentimiz pandeminin bitmesi ve ihracatımızın yükselmesi herkese sağlık ve hayırlı bir yıl diliyorum.

Rengin EREN

Erener Otomotiv Dış Tic. Md.

2021 geçen yıl olduğu gibi salgın etkisinin hissedildiği bir yıl oldu. Çip krizine bağlı olarak yaşanan araç bulunurluğu sorunu en önemli gündem maddelerimizden biriydi. Üretimde kullanılan materyallerin tedarikinden kaynaklı bazı yedek parça gruplarındaki üretim ve bulunurluk sıkıntısı ile lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar da arz-talep dengesini büyük oranda etkiledi. Bu durum sadece Türkiye'de üretim yapan fabrikaların değil, dünyada üretim yapan tüm fabrikaların karşılaştığı sorundu. 2022 için ise, üretimde bazı yedek parçaların tedarik edilememesi, çip krizi başta olmak üzere salgın döneminin getirdiği belirsizliklerin sürmesi durumunda pazar tahmininde bulunmak oldukça güç. 2022'deki satışların 2021 yılı ile aynı seviyelerde olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra kurlar, faiz seviyesi de çok belirleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. 2022 yılının en azından ilk yarısının yüksek enflasyonist bir ortamda yaşanacağını da unutmamak gerek. Kurun, enflasyonun ya da faiz oranlarının yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olması da çok önemli. Öte yandan, döviz kurundaki volatilitenin seyrine göre bir taraftan temkinli, diğer taraftan iyimser duruşumuzu sürdürerek tüketicilerimizden gelen talepleri karşılamak için çalışmaya devam edeceğiz. Tüm bu gerçeklerden hareketle önümüzdeki yıl için en iyi senaryo, sektörün bu yıl gerçekleşen üretim,

ihracat ve satış rakamlarını yakalaması olacaktır.

Aygül AYLA

Büke Plastik Gen. Md.

2021 yılında başta ülkemiz, halkımız ve dünya halkı adına ciddi, üzücü bir virüs ile mücadele etmek zorunda kaldık. Maalesef 2021 yılı pandemi ve beraberinde getirdiği olumsuz etkileri biz sanayici kimlikli üreten kişileri fazlasıyla olumsuz etkiledi. Pandemi ile başlayan fiyat artışları, döviz kurundaki dalgalanmalar biz üreticileri zorladı. Hammadde ve lojistikteki yüzde yüz artışların yanı sıra doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar biz sanayicilere maliyet baskısı yaşattı. Hammadde tedariğimiz büyük oranda sıkıntıya sebep oldu ve üretmekte zorlandık. Var olan müşterilerimizle mücadelemize devam ettik, ürettik ve durmadan çalıştık. 2022 yılından önce sağlık sonra bol kazançlı hayırlı uğurlu bir yıl diliyorum.

Simge KAYA

ÖZBAY Eğitim Kurumları YKÜ

2021 yılı aşı uygulamalarının da artmasıyla eğitim sektörünün biraz daha rahatladığı bir yıl oldu. İlk yarı yılda eğitimlerimize online olarak devam ettik. İkinci yarıyılda ise ülkece yaşanan kısa bir kapanmanın ardından yüz yüze eğitimlerimizin başlamasıyla salgının yarattığı negatif etkilerin azaldığı bir süreç yaşadık. 2021 yılında salgının toplumsal hayata etkisi 2020 yılına oranla her ne kadar azalmış olsa da ekonomik etkileri hala devam ediyor. Yeni dalgalar ve sürpriz gelişen olumsuz durumlar yaşanmazsa yeni düzenlemelerle ivmenin sektörümüzde yukarı doğru seyredeceğine inanıyorum. 2022 yılının, hayatımızın her aşamasına etki eden Covid salgının tümüyle hayatımızdan çıktığı ve normal yaşamımıza geri döndüğümüz sağlıklı ve mutlu bir yıl olmasını diliyorum.

Gülçin GÜLEÇ

BTSO Meclis Divan Katibi

2021 yılı pandeminin devam etmesi, piyasalarda öngörülemeyen kur artışlarının getirdiği belirsizlik içinde zor bir yıl olmasına rağmen, ciro bazında bir önceki yıla göre kazançlı bir yıl oldu. 2022 yılında artan maliyetler ve yine belirsizlik içinde önümüzü göremediğimiz bir yıl olacaktır. Ancak, öngörülerimizi doğru hedeflere yönlendirirsek,2023 ve sonrası için temel atılmış bir yıl olacağı inancındayım.

ALNIPAK

Alnıpak Tekstil Kurucu Ortağı 

Hayat tarzımızı kısıtlayan pandemi birçok sektör gibi moda sektöründe de ciddi bir daralma yaşattı. 2020 yılında yaşanılan bu süreç yaratıcılığımızı da sınırlamıştı ancak marka olarak dijital alt yapı sayesinde teknolojinin ticari başarıdaki önemini kavradık. 2021 sektör açısından sıçrayışta olduğumuz bir yıl oldu, tüm sektörler genelinde her işletmenin dijitale uyum sağlama süreci hızlandı. Moda sektörü, toparlayıcı bir yılı geride bırakıyor. 2022’den beklentilerimiz daha yaratıcı ve yüksek. Yeni yılın daha şık ve kaliteli geçeceğine inanıyoruz.

Murat TUTANÇ

Türk Kızılay Bursa Şb. Bşk.

2021 yılında iyilik çınarı Türk Kızılayımızın 153’üncü, Bursa Şubemizin 110’uncu yılını kutladık. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, nerede olurlarsa olsunlar yardım elimizi uzatarak evleri ve gönülleri ısıttık. Yaptığımız çalışmalarla bu yıl da diğer şubelerimize örnek teşkil eden konumda yer aldık ve öncü olduk. Bu yıl da hız kesmeden, vites yükselterek tüm ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşacak, dezavantajlı gruplarımızın yanında yer alacağız. Bizlere bu gücü veren bağışçılarımıza ve özverili çalışmalarıyla her zaman bizlere destek olan gönüllülerimize teşekkür ediyorum.

Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ

ULUTEK Teknopark Genel Müdürü

2021 yılında, bölgemizde faaliyet gösteren 160’ı aşkın firmamız ile birlikte kentimizin en önemli merkezlerinden biri olduk. 2020 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sıralamasında ülkemizdeki 63 teknopark arasından 14’üncü olmayı başardık. Teknopark yönetimi ve 160’ı aşkın firmamızın katkılarıyla Teknoparklar sıralamasındaki gerçekleşen bu yükselişte, sürdürülebilir bir başarı elde etmek istiyoruz.

Kentimiz ve ülkemizin geleceğini teknoloji üreticisi olarak tasarlamak için ekosisteme katkı sunacak faaliyetlerimizi özveriyle sürdürmeye devam edeceğiz. Yenilikçilik odaklı çalışmaları destekleyerek, geleceğe yatırım yapmayı ve yüksek katma değerli ve ileri teknoloji üretim için hizmetlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Teknolojik dönüşüm içerisinde olduğumuz günümüzde firmalarımızın küresel ölçekte başarıya götürecek ihracat odaklı faaliyetlerle ekosistemi destekliyoruz.

Prof. Dr. Recep EREN

Bursa Uludağ TTO Genel Müdürü

2021 yılında dijitalleşmenin önem kazandığı yeni ekonomi modelinde, ülkemizin teknoloji üretmesi ve pazarlaması amacıyla birçok girişimciye yol haritası çizerek destek olduk. Geleceğin teknolojilerini geliştiren girişimcilerimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılara imza atacak kalitede köprüler kurarak bizleri birçok kez gururlandırdı. 2022’de de ana hedefimiz kapsamında inovatif, ticari faaliyete dönüşebilecek ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin gelişimini sağlayarak Marmara Bölgesi’nde bilişim sektörünü ve girişimcilik ekosistemini güçlendireceğiz.

Ülkü ÖZCAN
Türk Prysmian Kablo CEO’su

Tüm şirketler gibi 2021’de biz de belirsizliklerle mücadele ettik. Aldığımız önlemler ve attığımız adımlarla güzel işlere imza attık. Sürdürülebilirlik vizyonumuzla çalışmaya devam ettik. 2022’yi de önceki yılın üzerine koyarak, önemli projelerle Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacağız.

Abdullah BURKAY

Abdullah Burkay İnşaat YKB

Abdullah Burkay inşaat olarak inşaat sektörünü bir anlamda piyasaların nabız ölçeri olarak görüyoruz. Ekonomik dalgalanmalardan hem arz hem talep hem de taahhüt anlamında ilk etkilenen sektör bizim sektörümüz olmaktadır. Özellikle 2021 yılının son çeyreğinde yaşanan kur türbülansının demir, çimento ve diğer ana girdilerdeki fiyatlara yansıması ve devam eden özel inşaatlarda öngörülemeyen fiyat artışları taahhüt sektöründe ciddi sorunlar doğurmuştur. Abdullah Burkay İnşaat olarak bu süreçte doğru planlamalar ile gücümüzü korumanın gayreti içinde olduk ve özellikle sanayi inşaatlarının durmaması gerektiği inancı ile yolumuza devam ettik. 2022’ de de aynı anlayış içinde ülkemiz ekonomisine ve istihdama katkı koyacak doğurgan üretim ve taahhütlerimize devam edeceğiz.

Hasan EKER

BURKON Turizm YKB

Sağlık sorunlarının, iş kayıplarının ve gelecek kaygılarının olduğu bir yılı geride bıraktık. TÜRSAB üyelerinde yüzde 90’a kadar ciro kayıpları oldu. Yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma oldu. Gelecek yıl aşıdaki başarı ve pandemilerin genelde 2 yılda biteceği ön görüsüyle, acentalarımız 2022 yılı için sözleşmelerini imzalayıp satışlara başladılar. Bir sürpriz olmaz ise, turizmde gelirleri anlamında 2019 yılını yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Şeref DEMİR

Akyükselen İnşaat YKB Yrd.

2021 döviz ve altının TL karşısında değer kazandığı, tasarrufların büyük bölümünün bu tarafa doğru yöneldiği bir yıl oldu. İnşaat malzemelerinde büyük artışlar olması gibi olumsuz etkilere rağmen konut satışlarında kayda değer oranlar yakalandı. Önümüzdeki yıl, son günlerde alınan ekonomik kararların de etkisiyle karşılanamayacak taleplerin olmasını bekliyoruz. Firma olarak yılbaşından sonra büyük bir projenin startını vereceğiz inşallah.

Nejat YAHYA

NUY Tekstil Kurucu Ortağı

2021’de iç ve dış piyasalarla sosyal hayat da pandemiye endeksli olarak hop oturup hop kalktı diyebilirim ancak sağlıklarla ayakta kalmak çok önemliydi.

Ülkemizde devletin enerji ürünlerine yaptığı yüksek orandaki zamlarla döviz ve faiz piyasalarındaki aşırı ve zamansız oynaklıkla bu sisli ortamda öngörü ve pozisyon alamamak iş alemini oldukça tedirgin etmiştir.

Ülkemizdeki sermaye çıkışıyla birlikte çok yetenekli gençlerimizin Erasmus vb. eğitim imkanlarıyla dış ülkelere yerleşmelerini vahim olarak görüyorum.

2022 için ülkemizden başka gidecek yerimiz yoktur diyerek insanlığın barış ve mutluluğu için çalışmalarımıza sağlıklarla birlikte devam edeceğiz temennilerimle.

YENİ YILIN ORTAK SLOGANI HALİMİZE ŞÜKRETMEK olacaktır zira koronaya ve omicrona yakalanmamak İçin tıp ve eczacılığın sunduğu imkanları tereddütsüz kullanım içinde olacağız derken iş ve sosyal ortamdaki dostlarımıza çok iyi bir 2022 yılı diliyorum.

Rıdvan İŞBAŞARAN

Masachi YKB

2021 yılı pandemiye, döviz kurlarında ki oynaklığa ve buna bağlı hammadde tedarikinde ki sıkıntılara rağmen umduğumuzdan çok iyi geçti. 2022 yılında Dünya da ve Ülkemizde çok ekstra beklenmeyen gelişmeler olmazsa ümitliyiz. Döviz kurlarının stabil olması ve pandeminin artmaması dileğimizdir.

Serdar SAĞLAM

Yavuzlar Dişli YKB Yrd.

Yavuzlar Dişli olarak 2021 yılında hedef ve beklentilerimizi büyük ölçüde yakalandığımızı söyleyebilirim. Pandemi süreci firmamıza yavaşlatma etkisi değil, iti güç haline dönüşerek ihracat rekoru kırmamıza vesile oldu. Geçtiğimiz yıl ve önümüzdeki yıl için, endişelerimizin değişmediğini söyleyebilirim. Ham maddeye rahat ulaşım, nitelikli personele erişim ve yatırımlar için uygun oranlı krediler. 2022 yılında bunlara ulaşımımız kolaylaşırsa üretim, yatırım ve ihracat yapmak için daha çok çalışacağız.

Hamdi ERÇELİK

Borusan Limanı Gen. Md.

Borusan Limanı olarak, Gemlik bölgesinde konteyner, genel kargo, proje kargo ve bitmiş araç faaliyet alanlarında yıllık 5.000.000 ton genel kargo, 450.000 TEU konteyner ve 350.000 adet araç elleçleme kapasitelerinde hizmet veriyoruz. 2021 yılını genel kargoda 3,5 milyon ton, konteynerde 140 bin TEU, araç faaliyet alanında ise 190 bin adet araç olarak gerçekleşecek olan hacimlerimiz ile kapasitelerimizi etkin olarak kullandık. Borusan Limanı olarak yıl boyunca gündemimize dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularını aldık ve yatırımlarımızı bu yönde yapıyoruz. İş gücü yoğun olan ve akıllı otomasyonları uygulayabileceğimiz alanlarda üç boyutlu stoklama sistemlerini devreye aldık. Dijitalleşme yolculuğumuzda önemli bir yere sahip olan “Borusan Port SafeCard” uygulamasına geçtik. Uygulama sayesinde IoT altyapısıyla çalışma ortamımızın daha da güvenli hale getirerek iş sağlığı ve güvenliği kültürel dönüşümünde fark yaratıyoruz. Önümüzdeki dönemde benimsemiş olduğumuz bütünsel lojistik anlayışı ile faaliyet gösterdiğimiz üç segmentte mevcut pazar payımızı korumanın yanı sıra hinterlandımızdaki tüm proje kargo yüklerine hizmet verebilen bir liman olma hedefimizi sürdürüyoruz. Genel kargo faaliyet alanında sahip olduğumuz tecrübe, terminal sahası, ekipman, güçlü IT altyapısı ve 3PL, gümrük entegrasyonları ile bölgemizde fark yaratan liman olma özelliğini devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Depolama hizmetleri alanında, bu yıl liman içerisindeki üzeri kapalı sahamızın kapasitesini genişletmeye yönelik planlarımızı devreye alıyoruz. Ayrıca liman sahamıza komşu bir alanda gümrüksüz depolama hizmetleri konusunda hizmet verecek önümüzdeki yıl devreye girecek projelerimize başladık.

Melih İYİGÜLLÜ

İyigüllü Şirketler Gr. İş Glş. Md.

2021 yılı global tedarik kesintileri ve sonucunda oluşan fiyat artışları, pandemi ve kur dalgalanmaları ile geçti. Buna rağmen yüzde 12'lik bir büyüme ile kapatmayı başardık. 2022 yılında pandemi etkisinin gündelikleşmesini tedarik kesintilerinin rahatlayacağını ve kurların ülkemizde daha dengeli olacağını öngörüyorum. Bununla birlikte 2022 yılı için grup olarak 1 milyon dolarlık bir yatırım yaparak yüzde 5 büyüme planımız var.

Mehmet KURT

Lik Yapı YKB

2021, Pandemi ve küresel piyasaların yol açtığı durgunluktan dolayı global anlamda zor bir yıl oldu. Konut kredisi faizlerinin yüzde 0,60’lara düşmesi bu süreçte hem bizim hem de müşterilerimiz için fırsattı. Bu yılın ikinci döneminde maliyetlerimizin aşırı yükselmesine rağmen alınan ekonomik tedbirlerle 2021’in ilk çeyreğinin sonu itibari ile gerek inşaat sektörü gerekse ülkemiz için piyasaların olumluya döneceğini ve 2022 yılını bu yılda çok daha iyi bir seviyede tamamlayacağımızı umuyoruz.

Haluk TOPBAŞ

TOPBAŞ Grup YKB

Tüm dünyada hissedilen Covid-19 salgınının etkileri firmamızda da 2021 yılı yarısına kadar olumsuz hissedilse de yılın 2. yarısındaki üstün performansımızla, yıllık kayıpları büyük oranda telafi etme şansı bulduk. Otomotiv sektörünün 2022 yılı projeksiyonunu çok iyi görüyor ve buna göre Topbaş grup firma yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin geleceğine yatırım yapmaktan gururluyuz.

Haluk ÖZBEK

Saloni Mobilya YKB

Türkiye 2021’de ihracatını yüzde 10 civarında yükseltti. Bunun en büyük nedeni Uzak Doğu’daki navlun fiyatlarının astronomik biçimde artması ve Avrupa Birliği ülkeleri ile Amerika’nın Çin’le yapılan ticarete bir takım kısıtlamalar getirmesiydi. Bu sebeple ülkemizdeki sektörlere ve endüstrilere ciddi bir yöneliş oldu. Son üç aydır döviz kurlarında yaşanan aşırı dalgalanma ihracatçıların fiyat belirleyememesine ve müşterileri ile ilişkilerini sağlam zemine oturtamama gibi problemler yaşanmasına neden oldu. Şu an yaşadığımız yüksek enflasyon, gelecek yıl da devam edecek gibi görünüyor. Dolar yine yüksek enflasyonu takip edecektir ve 2022 yılının sonuna doğru 18 lira seviyelerini göreceğini düşünüyorum. 2022 yılı içerisinde omicron varyantının etkileri artarak devam ederse küresel ticarette kısmen bozulmalar olabilir. Türkiye açısında 2022 yılında 250 milyar dolar civarında ihracat beklentim var. Mobilya sektörünün ise 2022’de 10 milyar dolar ihracat rakamını kolaylıkla aşacağını düşünüyorum.

Mehmet Çetin ÖZEL

Marsala Tekstil YKB

2021 yılı Marsala için organizasyonel yetkinliğimizde çok önemli gelişimler sağladığımız güzel bir atılım yılı oldu. Aynı zamanda 2021 yılını, bizim için büyük ve önemli yatırımları hayata geçirdiğimiz, bu gelişimlerin katkılarıyla da verimli ve hedeflerimize ulaşmada çok başarılı bir yıl olarak nitelendirebiliriz. 2022 yılı da verimliliğimizi, karlılığımızı ve her türlü süreçlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışacağımız bir yıl olacak. Öncelikle ülkemiz adına ardından da şirketimiz ve tüm çalışanları adına harika bir yıl diliyorum.

Muhammed ADİLOĞLU

Adiloğlu Grup YKB

Geride bıraktığımız 2021 yılının ilk yarısında pandemi tedbirleri sebebiyle iç piyasada ticari faaliyetlerimizde durağan bir yapı mevcuttu. 2021 yılı ikinci yarısında pandemi tedbirlerinin azaltılması ile iç piyasada hareketlilik oluştu. Fakat bu hareketlilik tedarik zincirinde ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi. Tedarik zincirindeki problemler hızla fiyatlamalara yansıdı.

Tedarik zincirindeki düzelmeler ve açıklanmış olan yeni ekonomi paketleri ile birlikte 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren iç ve dış piyasada ticaretin çok hareketli olacağını düşünüyorum. Yeni yılın iş dünyası açısından bereketli ve kazançlı geçeceği kanaatindeyim.

Erhan ALTUN

Hisar Reklam Firma Ortağı

2021 yılı genel itibarıyla şirketimiz adına olumlu geçti. Yatırımlarımıza devam ederek 500 cm eninde sektörümüzün en geniş formatlı dijital baskı makinasını bünyemize katarak Bursa’ya getirttik. Son 3 ayda ekonomide yaşanan dalgalanmalar biraz işlerimizi zor duruma soksa da üretim ve montajlarımız durmadı. 2022 yılı içinde piyasalarda güvenin oluşması ile birlikte daha iyi bir yıl geçireceğimizi ümit eder, herkese güzel bir yıl dilerim.

Ufuk BADIR

Vatan Pres İş Gel. Dir.

İnsanlık tarihi adına unutulmayacak bir yıl oldu 2021. Pandemi sorununa ilaveten, henüz net bir çözüm bulunamayan çip tedariki, otomotiv sektöründe ciddi daralmaya sebep oldu ve yan sanayi firmalarını da olumsuz etkiledi. Yine de kriz yönetimini doğru biçimde uygulayarak, yatırımlarımızı arttırdık ve önemli müşteriler kazandık. Vatan Pres olarak 2022 yılına; katma değerli üretim hacmini arttırdığımız, teknoloji ve insana yatırımı sürdürdüğümüz bir yıl olarak bakıyoruz. Global anlamda bir toparlamanın ise 2022 yılı son çeyreğinde mümkün olacağını öngörüyoruz. Hawking’in dediği gibi; hayat varsa, umut da vardır.

Fatih SEZGİN

SLM Sezgin Lazer Gen. Md.

2021 yılı metal makine sektörü için oldukça hareketli geçti. Firmalar yatırımlar yaparak sektöre olan inançlarını net şeklide gösterdiler. Ekonomik anlamda inişler ve çıkışlar yaşansa da pandemi sürecinden uzaklaştığımızı hissettiğimiz bir yıl oldu. 2021 yılında yukarı doğru olan ivmenin gelecek 2022 yılında da devam etmesini bekliyorum.

Kerem BAYRAK

ELS Lift Gen. Md.

Faaliyet göstermekte olduğumuz makine sektörü, 2021 yılında pandeminin olumsuz etkilerinden sıyrılarak kapasite kullanım oranını arttırmış ve pazarda büyüme yakalamıştır. Tedarik zincirinde meydana gelen kırılmaların 2022 yılı itibariyle düzelmesi sonucunda, geride bırakılan yılda elde edilen büyümeye katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Günden güne dijitalleşen ve sürdürülebilirlik vizyonu ile kendini geliştirmekte olan dünyada, üretim süreçlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra tüm ekipmanların da birbirleriyle bağlantılı ve uyumlu olacak şekilde çalışması üreticileri yenilikçi olmaya zorunlu hale getirmektedir. Umuyoruz ki, 2022’de sektörümüzdeki yerlilik oranını arttırıp, ürün çeşitliğini katma değere yayarak faaliyetlerimizi sürdürüyor oluruz. Pazarda ki yerlilik payı arttıkça ithalata olan ısrarın azalacağına yürekten inanıyoruz.

Durmuş KUMRU

MASSİF Mobilya YKB

2021 yılının pandemininde oluşturduğu tahribata ilaveten ekonomik belirsizlikler neticesinde ülke olarak satın alma gücümüz çok düşmüştür. 2022 yılında kararlı ekonomik bir program oluşturulmasını ve orta vadede öngörülebilir oluşmasını temenni ederim.

Erol SAPÇI

FKT Koltuk YKB

2021 yılını hedeflerimize uygun bir şekilde yılı kapatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yıl hammadde fiyat artışları, tedarik zincirindeki problemler ve kur değişkenliklerini yönetmenin yanında, önümüzdeki yıldan başlayarak geri dönüşlerini göreceğimiz önemli çalışmalar yaptık. Proseslerimizin dijitalize edilmesi, ürünlerimizin elektrifikasyon çalışmaları ve tren koltuğu üretimi yatırımlarını tamamladık. 2022 yılı için tren koltuğu satışları ile ihracat oranımızı %60’a çıkarmayı hedefledik. 2022 yılının sağlık ve mutlulukla birlikte, kenetlendiğimiz, herkesin ekonomik refaha ulaştığı bir yıl olmasını dilerim.

Ali GÜZELDAĞ

AG Mensucat YKB

2021 yılına pandemi gölgesinde başlamamıza rağmen yıl ortasından itibaren hızlı bir toparlanma yaşadık. Tedarik zincirindeki azda olsa aksama ve sonrasında siparişlerin akışı sayesinde bir düzene oturdu ve bu ihracat rakamlarına da olumlu yansıdı. Faiz indirimi kararı, ülke ekonomisinde yeni bir soluk getireceğini öngörmekle beraber, süreci 2022 yılına yatırım ve dış ticarete olumlu etki yapacağına inanıyorum.

Evren DAĞDEVİREN

BYB Etiket YKB

2021 yılı bizim için hem adres değişikliği hem de makina yatırımlarından dolayı oldukça hareketli bir yıl oldu. Ekonomi olarak da, son aylardaki dalgalanmaları saymazsak 2021 i oldukça verimli geçirdik. Fakat son aylarda yaşanılan kur dengesizlikleri ve hala yaşanılan belirsizlikler, 2022’nin üretimsel anlamda sıkıntılı geçebileceğini göstermektedir. Umarım her yeni başlangıçların umutla başladığı gibi 2022’nin de, öncelikle sağlık, sonra da ekonomik olarak problemsiz bir yıl olarak başlamasını ve devamını temenni ediyorum.

Murat KILIÇ 

Sunvıtal Energy YKB

Zamanın çok ötesinde hızla değişen dünyamızda, sürdürülebilirlik ve üretimin önemini çok daha iyi anladığımız geçen yıllarda ileriye bakarak yeni projeler üretiyoruz. Güneşten aldığımız enerjiyi tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz. 2022 yılında da enerjimizi, mutluluğumuzu ve heyecanımızı paylaşmaya devam etmeyi diliyoruz. Sunvital Enerji ailesi olarak mutlu yıllar dileriz.

Yavuz GÜNAYDIN

Elringklinger TR Gen. Md.

2021 yılı otomotiv tedarik sanayii için çok parlak geçmedi. Bunun en önemli sebebi ana sanayinin yarı iletken (Çip) bulamaması sebebiyle oldu. Aslında talep vardı ancak malum sorun sebebiyle üretim en az yüzde 25 düştü. Bu elbette ki global bir tedarik sorunuydu. 2022 yılında da gelen haberlere göre kısmi düzelme olsa da sorunun üçüncü çeyreğe kadar devam edeceği ve hatta buna hammadde ve lojistik sorunlarının ilave olması olasılığı bizi tedirgin ediyor. Beklentimiz tüm bu sorunların çözülüp tam kapasite çalışmak, çünkü satış sorunu yok.

Hakan SÖĞÜNMEZ

Sönmez Makine YKB

2021 yılı pandemi etkisinin biraz azalması ve uluslararası seyahatlerin açılması ile kısmen üreticiyi rahatlatmış ancak tedarik sıkıntısı ve düzensiz piyasa hareketlerinin hammadde fiyatlarını olumsuz etkilenmesiyle tedarik sıkıntıları oluşmuştur. Yılın sonuna yaklaşıldığında düzensiz kur hareketleri finansal piyasalarda gerginlik yarattı. 2022 yılı beklentilerimiz daha stabil bir piyasa olmasıdır. İnişli-çıkışlı ani kur hareketleri üreticileri çok zorlamaktadır. İnşallah beklentilerin gerçekleştiği huzurlu, sağlıklı bir yıl olur.

Cemal TUNA

Tuna Boya YKB

Son 2 yıl dünya genelini etkileyen Covid-19 pandemisinin yoğun etkisinde geçti. Bizler de bu süreçte hem kendimizin hem de sevdiklerimizin sağlığına dikkat etmeye çalışırken bir yandan da işlerimizin bu süreçten en az etkilenmesi için yoğun bir çaba gösterdik. Pandemi ve tüm ekonomik sıkıntılara rağmen ihracat, üretim ve istihdam odaklı çalışmalarımızı sürdürmeye uğraş veriyoruz. Gelecekten ümitliyiz. Bu ümidin motivasyonuyla, şevkle çalışmaya devam ediyor, 2022 yılının tüm dünyaya ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.

Burhan SAYILGAN

ŞENER Gıda YKB

2021 yılı pandemiden dolayı gıda ve benzeri bazı sektörlerde yukarı doğru ivme kazansa da ihracatta beklenen rakamlardan fazla talep oldu. Fazla talepten dolayı kontrolsüz ve çok hızlı fiyat artışları oldu ki halen devam ediyor bu artışlar. Gıda üreticisi olarak; fiyat artışlarının sebepleri araştırılmadan doğru olmayan ve halkı paniğe iten açıklamaların yanlış olduğu kanaatindeyiz. 2022 yılı ise, son günlerde ani ve hızlı artan kurun hammadde fiyatlarına anında yansıması ve raf satışlarının %40 civarında düşmesine sebep oldu. Şeker fabrikalarının şu anda üreticilere şeker verememesi, sektör olarak fiyatların bir daha atağa geçmesine sebep olmaktadır. Üreticiye şeker verilmemesi demek, üreticiyi iki katı fiyatlara şeker almak için özel şeker fabrikalarının kucağına itmek demektir. Devletin önümüzdeki Ramazan ayına kadar un, şeker, yağ, makarna, mercimek ve benzeri fiyatı hızlı yükselen ürünleri kontrol altına almalı ve mutlaka doğal seviyeye inmesini sağlamalı. Alınacak kararlara bu işin mutfağında olanlarla karar verilsin. 2022 yılından endişeliyiz ancak frene basmayacağız.

Ümit OKYAY

YAMAS Makine A.Ş. YKB

Dünyayı etkisi altına alan ve 2021 yılın da etkisi devam eden pandemi sürecinin tedarik zinciri ve hammadde fiyatlarına negatif etkisi yıl boyu devam etti, buna ülkemizin yaşadığı ekonomik süreç, istikrarsız kur, yüksek enflasyon ile beraber global olumsuzluklar daha negatif anlamda tetiklenmiş oldu. 2022 yılı öngörülemeyen bir yıl olması ile beraber en büyük problemin hızla artan banka kredi faizleri ve kredi kaynaklarına erişim zorlukları olacağı kanaatindeyim. Buna ilave kurdaki istikrarsızlığın devam etmesi durumunda yeni ilave yatırımlar açısından uygun olmayan bir yıl yaşayabiliriz. Avantajlarımızın 2022 yılında 2021 yılında olduğu gibi Avrupa'daki talep artışının devam edeceğini ihracat açısından çok iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Dezavantajımız ise artan enflasyon, finansman maliyetleri ve kur istikrarsızlığı ile beraber düşen kârlılık ve maliyet riskleri olacaktır.

Orhan SERBEST

Derhan Tekstil YKB

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve neredeyse 2 yıldır süren Covid-19 salgını herkesi etkilediği gibi tekstil sektörünü de olumsuz etkiledi. Bizi de üretim, satış ve pazarlama konusunda zorladı ancak hızlı aksiyon alarak bunların üstesinden gelmeyi başardık. 2022 yılında sanayicilerimizin önünü görebileceği ekonomik ortamın yaratılmasını bekliyoruz. 2022 yılı başta üretim yapan sanayicilerimiz ve tüm ülkemiz için güzel bir yıl olur.

Taner YILMAZ

MAY Fren Gen. Md.

2021 yılı bizim açımızdan olumlu geçerken euro bazında yüzde 23 büyüme kapatacağız. Bunun yanı sıra savunma sanayinde 2 projemizde onaylanırken faaliyete başladık. 2021 yılında bankalardaki faiz oranlarının yüksek olması üreticiler açısından sıkıntılı bir dönem oldu. Yılın son çeyreğinde yurt dışı kaynaklı hammadde fiyatlarının yükselmesi ile üreticiler erişim noktasında ciddi sorunlar yaşadı. 2022’de ise euro bazında yüzde 15’lik büyüme hedefliyoruz. Bankalar tarafındaki sıkıntının devam edeceği görüşündeyiz. Bu durumda işletmeleri yapacağı yatırımlar açısından epey zorlayacağı bir yıl olacak.

Yavuz ÖZDEMİR

Akrida Tekstil

Küresel anlamda zorlu sürecin devamı olan 2021 yılı bizlere, mevcut konumunu koruyan firmaların başarılı sayıldığını gösterdi. Yaşanılan sancılı döneme ve neden olduğu belirsizliğe rağmen büyüme çalışmalarına hız kesmeden devam edip, İstanbul şubemizin açılışını gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. 2022 yılında bu zorlu sürecin son bulmasını ümit ediyorum. Ülkece nice başarılara imza atacağımız; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl olmasını temenni ederim. 2021 yılında 600 bin euroluk makine yatırımı yaparken 2022 yılında ise 500 bin euroluk makine yatırımı yapacağız. 2022 yılında aftermarket tarafında işlerin yoğunlaşacağını düşünüyorum. Özellikle Çin’den kaynaklanan enerji kısıtlaması üretimin düşmesinden dolayı Türkiye’nin bu durumdan avantajlı çıkacağı öngörüsündeyiz. Hammadde fiyatlarındaki dalgalar bizleri zorlayacak. Otomotiv sektörü açısında baktığımızda dünyanın magnezyum ihtiyacını karşılayan Çin’in üretim kısıtlaması ile fiyatlardaki artış olumsuz yönde etkileyecek. Talebi karşılamakta zorlanacak ve fiyatlar artacak

Dr. Eng. ŞÜKRÜ KAYAOĞLU

PLZ Grup YKB

2021 yılı Otomotiv sektöründe ilk çeyrekte durgun başlamasına rağmen, sonrasında ciddi bir ivme kazanarak devam etti. İkinci çeyrekle birlikle kendimizi hızlı bir süreç içerisinde bulduk sürekli artış gösteren adet ve talepler özlemiş olduğumuz çalışma koşullarına geri dönmemizi sağladı ve bizlerin heyecanını, motivasyonunu artırdı. Son iki çeyrekte çok güzel işlere imza attık ve yaklaşık yüzde 35’lik bir büyümeyle 2021 yılını bitirmekten çok mutlu ve gururluyuz. 2022 yılının da olumlu güzel bir yıl olacağı beklentisindeyiz ve bu doğrultuda yatırımlarımızı planlıyor, ülkemize katma değer sağlamak için büyük bir gayretle geçe gündüz hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarız ki 2022 yılı sağlıklı huzurlu ve başarılı bir yıl olur.

Cem KALELİ

NUMAN KALELİ A.Ş. YKB

2021 yılı yapı malzemeleri sektörü açısından oldukça hareketli geçti. Özellikle ürüne ulaşmanın çok zor olduğu bir yıldı. Ancak güçlü stok yapımız sayesinde elimizden geldiğince müşterilerimizin ihtiyaçlarını sağladık. 2022 yılının ilk çeyreğindeki döviz kurlarının seyri ise 2022 yılının tamamının nasıl geçeceğine dair sinyalleri verecektir. Öyle sanıyorum ki 2021 yılından çok da farklı olmayan bir arz-talep dengesi göreceğiz. 2022 de ihracat hızından dolayı yurtiçi ürün satışlarında stok bulunduran firmalar hizmette öne çıkacaktır diye düşünüyoruz.

Murat ZÜMBÜLYUVA

Akarca Tekstil YKB

2021 senesinin ilk 3 çeyreği, 2020 de yaşanan olağandışı pandemi koşullarının ardından, yaraların belli bir miktar sarıldığı bir sene olarak devam ediyordu. Bu 3 çeyrekte firmalar cirolarını ve üretimlerini arttırıp nefes almışlardı... fakat son çeyrekte yaşanan ekonomik gelişmeler, hepimizi kötü anlamda etkilemiş durumda. Yaşanan belirsizlik bizleri korkutuyor.

2022 yılında, yeni covid dalgasının, tüm dünyayı etkilememesi ve hep beraber sağlıklı kalmayı diliyorum. Türkiye'de de ekonominin stabil kalıp, sanayicilerin yatırıma ve ihracata teşvik edilmesini bekliyorum.

Türker Duran

TÜRKERAS Danışmanlık YKB

Değişen dünya konjektörü ile birlikte 2021 yılında iş hacmimizi ikiye katlarken müşteri profilimizi de üst segmente çıkarmayı başardık. Yılın son çeyreğinde kurdaki dalgalanmaların piyasaya etkisi tedirginlik yaratsa da 2022 de Türkiye'de yapılması planlanan reel yatırımlar şirketimizin politikalarını belirlemede yardımcı oldu. Türk Sanayicisi, ihracatçısı ile her ölçekten iş insanımızın devletin destekleri ile birlikte kazançlı bir sene geçirmelerini temenni ediyorum.

Arkın BİAN

BoldTECH Kurucu Ortağı

2021 yılı korkulanın aksine özellikle otomotiv sektörünün büyüdüğü ve yeni yatırımcıların iştahının kabardığı bir fırsat yılı olmuştur. Ticaret olumlu yönde değişkenlik arz etti ve şirketlerin üretim hacimlerinde önemli oranda bir artış yaşandı. 2021 yılı ekonomik verilerin olumlu yönde dalgalandığı ve yatırımcıya yeni iş fırsatları sunmuştur. Ekonomik göstergelere bakılacak olursa 2022 yılında otomotiv sektörü büyümeye devam edecek ancak ana sanayi üreticilerinde bir düşüş bekleniyor. Buna karşın yedek parça piyasasını hareketli ve olumlu bir trend bekliyor. 2022 yılında finansal yapısı sağlam olan ve biraz da kurumsallaşan firmalar için iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.

Mesut OKYAY

BEBETTO YKB

2021 Yılı birazda olsa pandeminin gölgesinde geçti. Ekonomik olarak çok büyük gelgitler yaşadık. Yurtdışı üretim ve satışlarında çok iyi bir ihracat rakamları yakalandı. Firma olarak yapmış olduğumuz hedeflerde çok sapma olmadı. Dışadönük bir firma olmamız hasebiyle 2022 yılında döviz kurlarının ihracat açısından olması gerektiği yerlerde kalmasıdır. Çok büyük yükseliş ve düşüşlerinin yaşanmamasını istiyor, daha öngörülebilir bir üretim ve piyasa bekliyoruz.

Atakan NERMİNER

Anerka Makina YKB

2021 yılına tüm dünyada hızla başlanan aşılama çalışmalarıyla, umutla başladık. 2019 ve 2020’de yaptığımız yatırımlar sayesinde 2021’ de ihracatımızı yüzde 55 arttırmayı başardık. Katıldığımız uluslararası fuarlarda firmamızı tanıtma ve yeni pazarlar bulma fırsatımız oldu. Yatırımlarımıza, üretmeye ve katma değer sağlamaya 2022 yılında da devam edeceğiz.

Nedim YILMAZ

3dMaket YKB

2021 yılı inşaat sektörü için bir hayli zorlu geçti. Faizlerin istenilen seviyede olmaması, dolar-euro kuru ve lojistik problemleri nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretim maliyetlerini bir hayli arttırdı. Bunun sonucunda da konut fiyatlarında artışlar yaşandı ve konut üreticileri yeni proje üretme konusunda çekimser kaldı. 2021 yılı her ne kadar sektör adına problemli geçse de yıllara dayanan tecrübemiz, farklı alanlardaki atılımlarımız ve yut dışı ihracatımız ile bizim için verimli bir yıl oldu diyebilirim. 2022 yılı içerisinde ekonomi alanında atılan adımlarla birlikte, ekonomik denge sağlanırsa, piyasa da canlanma yaşanacaktır.

Ertuğrul ÇELİK

BEFAŞ Mekatronik ykb

Umudumuzu yitirmeyelim, krizler gelip geçici bulutlar gibidir. Piyasalar gökyüzü gibi hep mavidir. Yaşanan tüm sıkıntıların ve zorlukların geride kaldığı, daha çok ürettiğimiz, desteklediğimiz ve paylaştığımız yeni bir yıl olsun 2022. Hem sağlık hem de ekonomik anlamda iyi haberler beklediğimiz, sürdürülebilir başarıların olduğu, herkes için umut dolu, mutlu yıllar dileriz."

Kamil BURLU

BG-TEK

2021 Yılı 2020 yıllının yaralarının sarılmaya çalışılması ile geçen bir yıl oldu, Firma olarak hedeflerimizi tutturmanın yanında asıl önemli olanın Sağlık olduğunu bize tekrar hatırlattı. 2022 yılından beklentimiz Sağlık ve Huzur u beraberinde getirmesi

Yusuf ŞEHİTOĞLU

Şehitoğlu İnşaat YKB

Covid süreçlerini derinlemesine yaşadığımız 2021 yılını iniş çıkışlarla yaşadık. İhracatın çok yoğun olduğu ancak iç piyasasın ortalama bir çizgide hareket ettiği bir yıl diyebilirim. Kur hareketlerini tüm sektörlerde ve özellikle inşaat sektöründe tedarik süreçlerinde yaşadık. 2022 yılında ekonomik istikrar en büyük beklentimiz. Kur kaynaklı süreçleri Yaşamadan üretim ve büyüme odaklı bir yıl geçmesini temenni ediyorum.

Hasan OKUMUŞ

Okumuşlar Yapı YKÜ

2021 yılı inşaat sektörü açısından özellikle dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle gelen zamlar ve bunların fiyatlara yansıması nedeniyle zorlu geçti. Özellikle mal tedariki noktasında, üreticilerin ihracata yönelmesi ve ihracat fiyatlarının iç piyasaya yansıtılması konut projelerinde fiyat artışına neden oldu. Geçmişi olan bir firmayız ve bayiliğini yaptığımız markalar açısından biz ürün temini noktasında sıkıntı yaşamadık ve mevcut durumdan çok etkilenmedik. Son dönemdeki ekonomik kararlar sonrasında, üreticilerin bunu fiyatlarına yansıtmasını bekliyoruz. 2022 yılının da benzer şekilde geçeceğini düşündüğüm halde biz yine de umutluyuz. Balıkesir’de başlattığımız konut projesi devam ediyor. Mart ayında yeni mağazamızda hizmet vermeye başlayacağız. Çalışmaya devam edeceğiz, yeni tekliflerin hepsine açığız.

Engin SARIKAYA

Sarcan Tekstil Gen. Md.

2021 yılı pandemi den sonra oldukça iyi geçti. Ülke olarak sıkıntılar olmakla beraber ihracatta ve büyümede rekor kırdığımız bir yıl oldu. Ben Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize güveniyorum.2022 yılının çok daha iyi olacağına inanıyorum. Üreteceğiz ihraç edeceğiz. Bizde kazanacağız ülkemizde kazanacak inşallah.

Ender KARAELLİ

Protech Arıtım YKB

2021 yılında Marmara Denizinde yaşanan musilaj sorunu çevresel faktörlerin tüm insanlık üzerinde ne kadar önemli etkileri olduğunu çok net olarak göstermiştir. Evet ekonomik büyüme, sanayileşme, teknolojik gelişim, küresel güç bunlar çok cazip ancak bunlar gerçekleşirken çevresel faktörleri bertaraf edersek geleceği bertaraf ederiz. 2022 tüm bu değerlerin bir bütün olarak ele alındığı ve değerlendirildiği bir yıl olmasını diliyorum. Unutmamalıyız ki “Gidilebilecek Bir Başka Dünya Yok… “

Gökhan YAVUZ

Endogaz Gen. Md.

Firma olarak 2021 yılında faaliyetlerimizi sürdürdük. Çalıştığımız firmaların projeleri sürdükçe biz de çalışmaya devam ettik. Ancak mevcut ekonomik durum ve çalıştığımız firmaların faaliyetlerini daraltması nedeniyle biz de kapasite olarak belli bir seviyenin altında hizmet vermek zorunda kaldık. 2022 yılında ekonomik belirsizliğin kalkmasını diliyoruz. Çalışmayı seven dinamik bir toplumuz. Heyecanlıyız, hareketliyiz. Herkesin önünü görebileceği bir yıl olsun.

İbrahim ŞAHİNTAŞ

Tek Enerji YKB

2021, yenilenebilir enerji kaynaklarının günden güne daha fazla tercih edilir olduğu bir yıl oldu. 2022’de bu alandaki çalışmaların çok daha hızlı ilerleyeceğini ve cazip hale geleceğini düşünüyoruz. Dünyamızın yaşanabilir kalması için hayata geçirilen en önemli adımlardan olan yenilenebilir enerjinin yıldızı bu yıl çok daha fazla parlayacak. Sanayiciler başta olmak üzere toplumun her kesiminin daha da bilinçlendiği bir yıl olacağını temenni ediyor, bu alanda verilen desteklerin artmasını ve sürdürülebilir yeşil üretime geçiş yapan firma sayısının artmasını diliyorum.

Murat ÜNAL

PenDC YKB

Pandemi nedeniyle değişen ve gelişen dijitalleşme, hız kazanarak hiç olmadığı kadar hayatımızın her alanında varlık gösterdi. Her geçen gün daha fazla önem kazanan dijital dönüşüm, 2022 yılına da damgasını vuracak. Salgının yarattığı tahribata rağmen ülkemiz, bilişim sektörünün güçlenmesi amacıyla birçok atılım gerçekleştirildi. PenDC olarak biz de geleceğimizi inşa edecek olan verileri bünyemizde saklama ve yedekleme hizmeti sunarak kentimizde sektörümüzün lokomotiflerinden biri olduk. 2022 yılında, ülkemizin çıtasını küresel ölçekte daha yükseklere çıkarmak için dijitalleşme kasımızı güçlendirmeli ve teknoloji üretmeliyiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yeni yılda da genç girişimcilere desteğimizi artırarak sürdüreceğiz.

Mustafa AKDEMİR

2MBT Bilgi Tek. Gen. Md.

2021 yılında pandeminin biteceğini öngörürken farklı varyantlarla tekrar piyasa diken üstünde yılı bitirdi. Bununla beraber tedarik zincirinin bozulmasıyla, ürünlerimizin geliş tarihleri 180 gün üstüne çıktı. Yıl sonuna doğru Kurlarda ve emtia da yaşanan olağan dışı hareketlilik bizim sektöre de olumsuz etkiledi. Çok uzun yıllar sonra ürünlere döviz cinsiden zam geldi. 2022 yılında da benzer sorunların devam edeceğini düşünerek alternatif çözümler arayışımız devam ediyor. Yeni yılda da bilişim sektörü olarak sorunlarımız devam edecek gibi.

Mesut ERDUMAN

Erduman Otomotiv YKÜ

Covid 19 pandemisi birçok sektörü Türkiye ihracatı açısından olumlu etkilerken otomotiv sektörünü her alanda olumsuz etkiledi. 2021 pandemi şokunun atlatılmaya çalışıldığı olumlu gelişmelerin kısmende olsa görüldüğü bir yıl oldu. 2022 yılının birçok sektör için üretim ve ihracat açısından daha iyi olacağını, otomotiv sektörü için yaşanan olumsuzlukların devam edeceğini düşünüyorum.

Hakan ALOĞLU

FOREN İnşaat YKB

FOREN İNŞAAT olarak 2021 yılını beklentimizin üzerinde bir iş hacmi ile kapatıyoruz. Sektörümüzün Yapı/Konut İnşaat grubunda ilk iki çeyrekte ciddi bir daralma söz konusu oldu. Bunun aksine Endüstri İnşaatları grubunda ise ciddi bir büyüme söz konusu oldu. Enflasyon ve likidite problemlerinin sonuçlarını doğrudan ve dolaylı olarak hissettiğimiz bir yıl oldu. 2022 yılında, son yıllarda içinde bulunduğumuz pandemi ve ekonomik problemlerin sonuçlarını daha da yakından hissedeceğimiz bir yıl olacağını düşünüyorum. Fakat her zaman olduğu gibi bu problemlerden de ders çıkararak, tecrübe ederek, umutla bugünleri aşacağız.

Kaan KAYA

UAT İnşaat Op. Md.

2021 yılı aslında pandemi etkisinde kaygılarla başlamıştı. Ancak alınan tedbirler ve aşılamadaki yaygınlaşmayla birlikte inşaat sektörü üzerinde etkisi giderek azalan bir süreçten geçmemize neden oldu. 2021’in sonunda normalleşme beklentisiyle 2022 yılını bekliyoruz.

2021 yılında pandemi döneminin bize kazandırmış olduğu müşteri deneyimlerimiz sonucunda farklılaşarak ve rekabet gücümüzü arttırarak öne çıkmayı başardık. Alanında uzman yeterli sayıda deneyimli mühendis ve teknik personele sahibiz. Güçlü tedarikçi ağımız ve çözüm ortaklarımızla endüstriyel yapılar için sunduğumuz doğru çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz.

2021 Yılında ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgemizin yanına süreçlerimizde iyileştirmeler yaparak ISO 450001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetim Sistemi belgelerimizi kattık.

Ülkemizde ve Dünyada kendisini hissettirmeye başlayan enflasyon ve tedarik zincirlerindeki değişimin etkisi bize 2022 yılının inşaat maliyetlerinin daha pahalı olacağını gösteriyor. Bununla birlikte halihazırda değişim içinde olan inşaat sektörümüzdeki gelişmelerin 2022 ’de hızlanmasını da bekliyoruz.

Yılın son zamanlarında oluşan yoğun talebin 2022 yılı ve sonraki senelerde de devam edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada bizim için asıl zorluk bu talebe en doğru biçimde cevap vermekte yaşanacaktır. Ekonomideki belirsizlikler, hammadde ve tedarik süreçlerinde yaşanan sıkıntıların aşılması durumunda 2022 yılı hem sektörümüze hem de geleceğe daha mutlu bakabileceğimiz bir yıl olacaktır.

Uğur SÖNMEZYUVA

Uğur Karoseri Gen. Md.

2021 yılı pandemi ile birlikte yaşamayı öğrendiğimiz yıl oldu. Sektörümüzle alakalı olarak; tamamen durma noktasına gelen turizm taşımacılığında kullanılan minibüs ve otobüs üretimlerimizin yerine, bireysel tatil ihtiyaçlarını güvenle karşılayabilmek için karavan üretimine başladık. Bu sektör şu an inanılmaz potansiyele sahip oldu. Yurt dışına ihraç eder duruma geldik. 2022 yılının özellikle ihracat için çok yoğun ve verimli geçeceğini düşünüyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

Hüseyin KUL

Bars Teknik Kimya YKB

2021 yılı da pandeminin devam eden etkisiyle artan enerji maliyetleri, döviz artışı nedeniyle yükselen hammadde fiyatları ve tedarik zincirindeki bozulmalar sebebiyle hammaddeye ulaşma zorluklarıyla geçti tüm bu olumsuz durumlara rağmen inşaat sektörü hareketliydi biz gerek iç pazar gerek yaptığımız ihracatlarla birlikte satış ve cirosal anlamda iyi bir yıl geride bıraktık diyebilirim. 2022 yılında yeni ekonomi modeli ile birlikte dövizde kurlarının stabil kalması sağlandığı takdirde yeni yılın, pandeminin azalan etkisiyle birlikte daha iyi olabileceği öngörüyorum.

Engin BAYRAM

Zenke Automatic Door Systems YKB

Sektörümüz olan otomatik kapı sektörü, salgın döneminde önemini arttırdığı için 2020 yılında olduğu gibi işlerimizde 2021 yılında da düşüş olmadı. 2021 yılı sonu döviz dalgalanmaları her alanda olduğu gibi bizimde çalışmalarımızda zorluklar yaşattı. 2022 yılında inşallah daha sağlıklı işler yapabileceğimiz bir ortam kalıcı olarak oluşur. 2022 yılında YERLİ ÜRETİM önemi daha fazla vurgulanıp buna destek verilmelidir.

İbrahim DOĞRU

Doğru Lift Gen.Mdr.

Her anlamda dünyayı büyük bir dönüşüm ve değişime zorlayan pandemi, küresel ekonomide uzun yıllardır görülmeyen ciddi bir daralmaya yol açtı. Ülkemiz de bu global sorundan doğal olarak etkilendi. Bizler de bu süreçten herkes gibi etkilendik ancak ne olursa olsun her şartta üretmeye ve çalışmaya devam ettik. Her yeni yıl, yeni umutlar demektir. 2021 sona ererken iş dünyası olarak pandeminin etkilerinin zayıfladığı ve ticaretin artık tamamen eskiye döndüğü bir yıl umut ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle şimdiden herkesin yeni yılını Doğru Lift ailesi olarak kutluyor, tüm insanlığa sağlık ve mutluluk diliyoruz.

Muhammet KUL

KRAFTEK

Ticaretin değişimine ayak uydurmaya çalıştığımız bir yılı geride bıraktık. Değişen tüm bu süreçlerin üzerine, ürün tedarik krizi işletmeler için önemli bir sorun oldu. Tüm bu değişimlerde bizde varız demek için, 2 yıldır geliştirdiğimiz Satış-Tedarik portalımız Stoklink.com ile, 2022 yılında, firmaların müşteri ve tedarikçi ağlarını genişleterek, tedarik sorunlarını azaltmayı planlıyoruz. Yeni yılda işletmelerin operasyonel yükünü hafifletecek online servislerin daha da popüler olacağına inanıyoruz.

Selahattin TALUM

S.T. Çağdaş Otomotiv YKB

2021 yılı covid 19 a rağmen bizim için iyi geçti işimizi ve ciromuzu artırdık 2022 yılının daha iyi olacağına inanıyorum çünkü asgari ücretin iyileştirilmesinin Çalışanlara pozitif enerji katacağına ve performans artışı sağlayacağı için verimlilik eşittir sonuç diye düşünüyorum yeni yılda covid belasından kurtuluruz inşallah birde siyasi istikrar açısından sert olmayan bir yıl geçirirsek ülkemiz için büyüme devam eder diye düşünüyorum

Yahya SAĞIR

YGBS Easy Life YKB

Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılının Mart ayından bu yana hem bireysel hem de firmalar olarak bu süreçten en az hasarla çıkmak için yoğun çaba sarf ettik. Zor bir süreç yaşandı, kısmen yaşanmaya da devam ediyor. Pandeminin gölgesinde geçen süreçte özellikle son dönemde ekonomik olarak da yaşanan birtakım sıkıntılar neticesinde 2021, hatırlamak istemeyeceğimiz bir yıl oldu. Ne olursa olsun hayat devam ediyor, hayat devam ettikçe de umut hep vardır. Öncelikle 2022 yılının tüm insanlığa sağlık ve barış, ülkemize ve hanelerimize bereket getirmesini diliyorum. Bu vesile ile herkesin yeni yılını tebrik ediyorum.

Tamer DURMAYAZ

Endura Enerji Gen. Md.

2021 yılında pandemi kısıtlarına rağmen 3 farklı Organize Sanayi Bölgesinde GES tesisleri devreye aldık. Türkiye’nin imzaladığı Paris anlaşması, karbon ayak izinin ticarette artan öneme sahip olması, Ges yatırım maliyetlerinde düşüş ve enerji maliyetlerinin artması ile 2022 yılında daha fazla sanayicinin Güneş Enerji yatırımı yapmasını bekliyoruz. Enerjisini kendi kaynaklarından üreten ülkeler krizlere karşı da önlem almış olurlar. Endura Enerji GES sektörünün gelişimi için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

Orkun ESTİK

EPOT Mühendislik Firma Sahibi

2021 yılı enerji kalitesi çözüm ürünlerinin gelişimi açısından çok önemli bir seneydi. Yurt dışında imalatı birkaç yıldır olan ama ülkemizde henüz (know-how) geçmiş ve gizli bilgi birikimine yeteri kadar sahip olmadığımız statik var jeneratörlerinin yerli olarak imlatının yapılması ile sanayimizde güç-enerji kalitesinin artırılması artık daha kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir hale geldi. Gelişen teknolojyi önümüzdeki süreçte de takip ederek sanayimize destek vermeye devam edeceğiz.

Fatih CAN BOZKURT

FCB İnteriors YKB

2021 yılı bizim için çok verimli bir yıl oldu. İhracat kanallarımız açıldı. Farklı ülkelere farklı tasarım projeleri çizdik. 2022 yılında tasarım sürecini tamamladığımız yurtdışı projelerin uygulamalarına yoğunlaşarak ihracat oranımız daha da artıracağız.

Sami KOÇASLAN

YSH Koç Kalıp Plastik Gen.Mdr.

2021 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde geriye dönüp baktığımızda; otomotiv sektöründe bir önceki yıla kıyasla güzel gelişmelerin yaşandığını, pandeminin olumsuz etkilerinin azaldığını söyleyebiliriz. YSH KOÇ KALIP olarak 2022 yılında ülke büyümesine de katkı sağlamak amacı ile ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz ve yatırımlarımıza bu anlayışla devam ediyoruz. 2022'nin ise tüm sektörler adına verimli geçmesini temenni ediyorum. Bu vesile ile herkese sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum.

Murat ASLAN

GRL Otomotiv Gen.Mdr.

2021 de aşı ile birlikte sektörümüzde toparlanmalar oldu. 2022’de otomotiv sektöründeki özellikle çip kaynaklı tedarik problemlerinin 2. yarıdan itibaren çözüleceğini ve pandemi öncesi rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. Ayrıca kurlardaki aşırı hareketlilikte azalmalar devam ederse fiyatlara da istikrar getirecektir.

Özleyiş ARDALI

Senteservıces Ajans BŞK

Pandemi, ekonomik ve siyasi gelişmeler doğrultusunda hayatımızda büyük değişimlerin yaşandığı zor bir yılı geride bırakıyoruz. Bununla birlikte kurumsal hayatın aktörleri olarak; yepyeni sorular ve sorunların yanıtlarını ve çözümlerini aramaya başladık. Normalde yıllar sürecek bir dijital dönüşüm süreci koşullar gereği birkaç aya sıkıştırıldı. Dijital altyapı ve teknolojinin ticari başarıdaki kritik önemi de bu sayede bir kez daha vurgulandı. 2022’de gerek ekonomik gerek siyasi gerekse sosyal alanda beklentiler doğrultusunda akılcı kararlar ile uygulamalarımızın değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Ahmet ER

BATISİAD YK Başkanı

2021 pandemiyle mücadeleyle geçen bir yıl oldu. Yılın ikinci yarısında toparlandık. 2022 yılında da pandeminin artık geride kaldığı, işlerimizin tamamen açıldığı, piyasaların oturduğu, ihracatın, üretimin ve istihdamın artarak devam edeceği bir yıl olmasını diliyoruz.

Doğan YILMAZ

BSMMM Başkanı

Pandeminin sağlık başta olmak üzere; sosyal ve ekonomik anlamda tüm olumsuz etkilerini iliklerimize kadar hissettiğimiz ve önümüzü göremediğimiz zor yıllardan geçiyoruz.

2019 yılının son aylarında ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, küresel düzeyde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Geçen bu iki yıllık zorlu süreçte; milyonlarca insan pandeminin pençesine düşerek sağlık problemi yaşadı, hayatını kaybetti ve işsiz kaldı. Sosyal ve ekonomik zorlukların, küresel bazda hiç olmadığı kadar keskinleştiği bu süreçte; salgının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla dünya genelinde büyük çaplı genişletici para ve maliye politikaları devreye alınsa da ekonomik toparlanma süreçleri, büyük ivme kaybetti. Geride bıraktığımız 2021 yılını olumlu beklentiler ile karşılamıştık fakat yıl boyunca gerek global ekonomi, gerekse ulusal ekonomi tarafında maalesef olumlu bir tablo göremedik. Pandemi beraberinde gelen ekonomik kriz, etkisini artırarak sürdürmeye devam ediyor. Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, kur baskısı 2021 yılında hayatımızı adeta alt üst etti. Yeni yıla girerken de maalesef ki enflasyon oranlarının yükseklerde seyredeceğini öngörüyoruz. Yapılan değerlendirmeler sonucu; enflasyon rakamlarındaki yükseliş seyri, 2022 sonuna kadar da sürecek. Siyasi ve ekonomik öngörülebilirlik sağlanır da doğru zamanda, doğru öngörülerle, doğru adımlar atılabilirse sıkıntılar biraz olsun aşılabilir. Ancak, belirsizlik ortamı devam ettiği müddetçe; yaşanan ekonomik krizin sona ermesi maalesef ki mümkün görünmüyor. Hatta; dünya genelinde alınacak daha sıkı salgın tedbirleri, salgının yeni varyantlarının ortaya çıkma olasılığı ve ekonomik buhranlar dikkate alınırsa 2022 de oldukça zorlu geçecek.

Fahrettin GÜLENER

Ermetal Şirketler Grubu YKB

1972 Mart ayında iş dünyasına bulaştım… Kendime soruyorum; cehennem mi daha cehennem, iş dünyası mı daha cehennem? Neden cehennem kelimesini kullandım? Çünkü dinler arası disiplinde ortak fikre göre; hayatın kurallarını yerine getirmediğin kadar cehenneme yakınsın! Bilmem anlatabildim mi? Neden ihracatın ithalatı karşılama oranı halâ yüzde 12’lerde duruyor? Bunların yarattığı cehennem az şey mi? Aklımızı toplasak ne iyi olurduk!!!

Özkan İRMAN

Minteks Şirketler Gr. Bşk.

Minteks Şirketler Grubu olarak havlu ve bornoz grubu başta olmak üzere, ev tekstili ve dekorasyon, gıda üretimi, temizlik &hijyen ürünleri, akaryakıt işletmeciliği alanlarında faaliyet gösteriyoruz. 2021 yılında pandemi sürecinin iç piyasada yarattığı durağan dönemi ve dövizdeki dalgalanmanın ekonomideki olumsuz yansımalarını, hali hazırda ihracat yaptığımız ülkelere ağırlık vererek ve de yeni pazarlar yaratarak aşmaya çalıştık. Sürekli yatırım yaptığımız ve ürün çeşitliliğimizi artırdığımız e-ticaret sitemiz mintekshome.com’da da ciddi bir büyüme sağladık. 2022 yılında da gündemimizde yeni yatırımlar, markalaşma ve sürdürülebilirlik var. Hali hazırda faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin yanı sıra; giyimde IRWEAR, davet & organizasyonda Minör Davet, eğitimde Minör Majör Eğitim Kurumları ve yayıncılık alanında Majör Yayınları markalarımız ile de büyümemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Farklı alanlarda katma değer yaratacak iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz.

Uzm. Dr. Erol KILIÇ

Burtom Sağlık Gr. YKB & BTSO Sağlık Kon. Bşk.

Her başlangıç yeni imkanlar, yeni fırsatlar ve yepyeni umutlar barındırır. Bu yüzden her başlangıç güzeldir aslında. 2022’yi ülkemiz ve insanlık için nice güzellikler, barış ve özellikle sağlık umutlarıyla karşılamak istiyoruz. Pandeminin gölgesinde geçen 2021 yılı hüzün ve ümitlerle gelip geçti. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizde en kaliteli ve insan odaklı sağlık hizmetini sunmayı benimsemiş olan Burtom Sağlık Grubu olarak yatırımlarımızı ve hizmet kalitemizi geliştirmeyi canla başla sürdürmeye devam ettik. Her geçen yıl hasta memnuniyetini daha yüksek hizmetlerle karşılamayı ve sağlıkla uğurlamayı hedef seçtik. Bir yandan fiziki yatırımlarımız devam ederken, diğer yandan başta doktorlarımız ve yardımcı sağlık personelimiz olmak üzere, yöneticisinden hasta kabul personeline kadar hepimiz, sağlığınızın kıymetini en iyi bilenlerden olmayı, sizi memnun kılmayı amaçlamış durumdayız ve bununla birlikte yeni yılda hizmetlerimizi en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz. 2022 yılında da sadece sağlıkta değil ulaşım, tarım, sanayi ve diğer alanlarda Türkiye’yi parlak yarınlara taşıyacak hamleler yapılmasını umut ediyor, bu vesile ile yeni yılınızı kutluyorum.

Eren ERTOKSÖZ

Oktay Holding YKB

Ekonomik pandeminin dünyayı sarstığı bir seneyi acı tatlı geride bıraktık. Salgından hayatını kaybedenleri de saygı ile anıyorum… 2022 yılının önce sağlık sonra mutluluk getirmesini temenni ediyorum.

İbrahim ÖZHAN

Özhan Marketler Zinciri Gen. Md.

Yeni bir ekonomi, yeni müşteri, yeni iş yaklaşımı konuları 2022 yılı temel konuları olacak. 2021’i değerlendirdiğimizde pandemi ve ülke gündemi bazı müşteri refleksleri oluşturdu.

2022 yılında iş dünyasının en fazla üzerinde duracağı konular; verimlilik, sürdürülebilirlik ve değer yaratma olacaktır. Bu bağlamda 2022 yılı müşterisini en iyi anlayıp ona değer yaratan markaların yılı olacak. 2022 işimize iyi gelsin.

Dr. Cemal TURHAN

Doruk Yıldırım Hst. Başhekimi

2021 yılında Sağlık sektörünün de ana gündem maddesi Covid-19 pandemisiydi. 2020 yılında başlayan pandemi ve beraberinde getirdiği olağan üstü koşullar; aşılamanın başlaması ve geniş kitlelerin hızla aşılanabilmesi nedeni ile 2021 yılında etkisini nispeten azaltarak devam ettirdi. Vaka sayılarında istenilen gerileme yakalanamamış olsa da hastaneye yatış ve yoğun bakıma geçiş sayılarında azalma olması son derece olumlu bir gelişmeydi. 2022 yılına omicron varyantının bilinmezlikleri ile başlamak tedirgin edici olsa da tam doz aşılama ile bu sürecinde atlatılabileceği kanaatindeyim. 2022 yılı Doruk Hastaneleri için özel bir yıl olacak. Nitelikli sağlık hizmeti sunumunun önemi her geçen gün artarken Güney Marmara’nın en büyük özel hastanesi olacak olan Doruk Nilüfer Hastanesi’ni faaliyete geçirecek olmanın heyecanını şimdiden hissediyoruz.

Yusuf YARAR

Referans Grup YKB

Önceki seneden devreden Covid-19 nedeniyle özellikle 2021 yılının ilk yarısı pandemiyle mücadele ile geçti. Yılın ikinci yarısında kısıtlamalar kaldırıldı ancak bu kez global anlamda yaşanan ekonomik sıkıntılar etkisini hissettirdi. 2022 yılının her anlamda daha iyi olmasını diliyoruz ve çok umutluyuz. Bu anlamda yeni yılda herkese önce sağlık ardında mutluluk, huzur ve işlerinde başarılar temenni ediyorum.

Turgut İNAL

İnallar Otomotiv YKB

2021, her şeyin bir arada olduğu bir yıl olarak hafızalarımızda kalacak; Covid yeni varyantlar, virüs bulaşma riski yüzünden yüksek araç talebi, fakat çip krizinden dolayı araç tedarik sıkıntısı, taşıt kredi faizlerinin yüzde 18’lerden yüzde 30’lara yükselmesi, sene başında 7.5 ₺ olan $’ın yüzde 140 artarak 18 ₺’e gelmesi, sonra 13 ₺’e düşmesi yüzünden araç fiyatlarının oynaklığı. Sonuç olarak otomobil satışlarının en hızlı olduğu aralık ayını, yılın en durgun ayı olarak kapıyoruz ve sektör olarak belirsiz bir yıla giriyoruz.

Arzu IŞIK 

IŞIKSOY Tekstil YKÜ

Süregelen pandeminin etkilerinin yanı sıra 2021 yılı içerisinde gerçekleşen hammadde fiyatlarındaki yüksek artış, döviz kurundaki ani dalgalanmalar, enflasyon gibi sebeplerden dolayı tekstil imalat sektöründe de zor bir yılı atlattık. 2021 yılı hepimiz için zorlu bir yıl olsa da 2022 yılının ülkemiz için ekonomik istikrarın sağlandığı, üretimin ve istihdamın arttığı, ülkemizin yıldızının parladığı, bolluk bereket dolu bir yıl olmasını diliyorum.

Tayfun KURDAL

Kayra Yemek Gen. Md.

2021 tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli olumsuzlukların yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı. Buna rağmen beklentilerin üzerinde bir büyüme sağlayan ekonomimiz, bizlerin geleceğe daha umutlu bakmasına neden olmuştur. Döviz kurlarında yaşanan afaki artışlar ve buna bağlı olarak enflasyonda yaşanan yükselmenin zorluklarını hep birlikte yaşadık, yaşıyoruz. Yeni yılda bu durumun tersine döneceğini ümit ediyorum. Ülkemizin potansiyeline her zaman yürekten inanan iş insanları olarak, 2022 yılında da ülkemize katma değer sağlamak adına çok çalışacağız. Bu duygu ve düşünceler ile yeni yılın tüm dünyaya sağlık, mutluluk, huzur ve bereket getirmesini dilerim.

Barış GÜL

Faveo Gen. Md.

2020 yılında Covid-19 virüsüyle tanıştık. Hepimize zor bir yıl yaşattı. 2021 yılında başta sağlık diledik ve mücadelemiz daha zor oldu. Umarım 2022 yılında her zaman dileklerimizin başında olan sağlığımızı yakalar akabinde ekonomisiyle, refah düzeyimizle, mutlu ve huzurlu yaşam seviyesine ulaşırız. Herkese umudu yüksek bir yıl dilerim.

Zerrin ÖZGÜLE

Zerrin Özgüle İnşaat YKB

2021 yılını Zerrin Özgüle İnşaat olarak iyi geçirdik. Yaptığım projeler yerini buldu, özellikle Görükle’deki projem çok ilgi gördü. Plaza, iş yeri projelerimize de çok talep var. Yeni bir projeye başlayacağım. Otomasyon üzerine olan diğer firmamızda da çok başarılı bir ivme yakaladık.

Gürsel DURMUŞ
ARSİYAD YK Başkanı

Sıkıntılı bir yıl oldu. Pandeminin etkilerinin sürdüğü ve ülke içerisinde bir takım ekonomik dalgalanmaların yaşandığı bir yıl geçirdik. 2022 yılının daha iyi bir yıl olmasını umut ve temenni ediyoruz. Ancak 2022´de dünya ile paralel, güven verici politikaların olması yeni yılın daha güzel geçmesini sağlayacak.

Bige T. SUSUZLU

Coşkunöz Eğitim Vakfı Müdürü

Coşkunöz Eğitim Vakfı olarak, verdiğimiz nitelikli meslek eğitimlerini bu yıl pandemi nedeniyle yüz yüze kısımda azaltsak dahi Youtube kanalımız üzerinden ücretsiz olarak yayınlayarak daha fazla kişiye ulaşmayı başardık. Verdiğimiz eğitimlerin sayısını artırdık ve programlarımızı dijital dönüşümün gerektirdiği yeni ihtiyaçlara yönelik eğitimlerle genişlettik. Katmanlı üretim konusunda çalışan ülkemizin ilk vakfıyız. Sanayi ve üretime dönük mesleki eğitimlerle istihdama ve sanayimizin büyük ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetişmesine katkı sağlıyoruz. CEV’in verdiği eğitimlerden yararlananların neredeyse tamamı istihdama katılıyor. Bununla da ayrıca gurur duyuyoruz. Ayrıca, Bursa’daki tüm meslek lisesi okul müdürleri için başlattığımız Liderlik Gelişim Projesi de bu yılın sonunda TİSK tarafından ödüllendirildi. Gelecek yıl hem eğitimler, burslar ve iş birlikleri ile hizmetlerimizi genişletmeye devam edeceğiz hem de uluslararası ortaklıklar ve istihdam fırsatları ile ülkemize katkı sağlayarak daha fazla kişiye ulaşacağız.

Burak COŞKUN

 KURT ÇİNİ Gen.Mdr.

2021 yılı pandemiden dolayı sıkıntılı bir dönemdi, aynı zamanda bu kurdaki artıştan dolayı hammaddelere gelen zamlar bizi çok zorladı. 2022 yılındaki beklentilerimiz bir fiyat istikrarı, dolardaki kurun belirli bir stabilize haline gelmesini ile rahat bir şekilde ticaretimize devam etmek istiyoruz.

Sinan TOPUK

BOLT Bağlantı Elemanları Gen.Mdr

2021; sosyolojik ve ekonomik olarak geleneklerin, alışkanlıkların dışına çıktığımız yeni tecrübelerin yılı oldu. Tüm belirsizliklere içerisinde ülkemiz iş dünyasının iyi bir sınav verdiğini ve başarılı bir yıl geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu başarı 2022 yılı için ayrıca bizleri ümitlendirmekte.

Ahmet KAŞLIOĞLU -

APEX Lift Gen.Mdr.

2021 yılı ak akçe kara gün içindir sözündeki kara gün idi. İhtiyatlı ve sağlam adımlarla ilerlememiz gerekti. 2022 yılının ilk yarısının ise daha zorlayıcı olacağını, sonrasında biriken iş potansiyelinin serbest kalacağını düşünüyorum.

Serkan DURMUŞ

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Bşk.

2021 yılı tarım ve gıdanın ülkemiz için bir milli güvenlik unsuru olarak değerlendirmemiz gereken bir konu olduğunu hissettiğimiz bir yıl oldu. 2022 yılında da yeterli ve güvenilir gıdaya erişimin daha da önemli bir yıl olacağı düşüncesi ile gerekli tarım ve gıda politikalarının oluşturulması ve uygulanmasının son derece önemli olduğunu düşünmekteyim. Bu vesile ile vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu güvenli gıdaya erişebildiği sağlıklı mutlu ve huzurlu bir yıl dileğimle yeni yılınızı kutlarım.

Çiğdem Değirmencioğlu

Elatek Kauçuk Genel Müdür Yardımcısı

2021 yılı tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü açısından da birtakım zorluklar yaşattı ancak karşılaştığımız problemler işimize farklı bakmamızı sağladı. Karşılaştığımız zorlukların bazılarını Ar-Ge çalışmalarımızla çözme fırsatı yakaladık.

Otomotiv sektörünün karşılaştığı makro düzeydeki problem tedarik zincirinin bozulması oldu bunların başında yaşanan global çip krizi gelmektedir.

Bentley, Porsche, Volkswagen Audi, FCA ve Ford gibi dünyaca bilinen markaların tedarikçisi olarak sektördeki çip krizi etkisini 2021 2. Yarıyıldan sonra daha sert hissettik. Çip krizi kaynaklı ani sipariş değişiklik ve iptalleri ile karşı karşıya kaldık; Bu süreci de daha esnek ve dinamik aksiyonlar alarak yönetmeyi başardık.

Yan sanayi olarak karşılaştığımız makro düzeydeki diğer zorluk global pazarda enerji ve lojistik maliyetlerinin artmasıyla hammadde emtia fiyatlarımızın ciddi seviyede artması oldu.

Özetle 2021 yılı makro düzeyde birçok fark problemleri eş zamanlı yönetmemizi gerektiren yoğun bir dönemdi; bu süreçte dijitalleşmenin risk yönetimindeki rolünü daha gerçekçi şekilde görme fırsatımız oldu. Hızlı aksiyon almak ve anlık verilerle daha esnek çözümler yaratmak adına digital fabrikaların sektörümüzdeki önemini idrak ettik. 2021 yılında yaşadığımız riskler ile dijitalleşme yol haritamızı belirledik. 2022 yılında bu plan doğrultusunda aksiyon almak adına çalışmalarımızı başlattık.

2022 yılıyla ilgili beklentimiz çip krizi etkilerinin azalarak devam edeceği yönündedir. Hammadde tedariğinde yaşanan makro düzeydeki zorluklar 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bu zorlu süreci tüm paydaşlarımızın desteğiyle aşacağımızı inanıyoruz.

Olgun KARABİBER

Limadem YK. Başkanı

Pandeminin görgesinde başladığımız 2021 yılın da yıl içinde yapmış olduğumuz atılımlar ile, hizmet verdiğimiz firmaların arasına yenilerini katarak iş hacmimizi artırmış olduk. Sayısal veriler ile konuşmak gerekirse 2020 yılına göre personel sayımız 2,5 katına çıkarken, ciromuzu %120 artırmış olduk.

Firmasal bazda bakınca da sektörümüzde talep gören bir firma konumuna gelmiş olduk.

Bu başarılar bizleri memnun ederken 2022 hedeflerimiz içinde bizleri daha çok motive etmiş oldu.

2021 kasım aralık aylarında ki kurda yaşanan dalgalanmalar ticari faaliyetlerimize etki etmiş olsa da 2022 yılına olumsuz bakmıyoruz. 2021 yılında arkamıza aldığımız rüzgarı sürdürerek firmalarımızı sektörümüzün öncüsü haline getirmek için büyük bir motivasyon ile çalışmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz de 2022 yılı için çeşitli senaryolar konuşulsa da, bizim kendimize ilke edindiğimiz bir gerçeğimiz var. Biz işimizde en iyisini yapmak için gece gündüz çalışacağız.

Beklenti sel olarak baktığımızda da biran önce kurun sabitlenmesi ve kgf vs gibi krediler ile üreticiler ve ticari faaliyet gösteren firmaların önünün açılmasını bekliyoruz ayrıca vergisel bazda ticari faaliyet gösteren firmaların üzerinde ki vergisel yükün hafifletilmesi konusunda beklentilerimiz bulunmaktadır.

Bu beklentilerimizin üretimi daha artırıp hem ekonomi hemde istihdam konusunda ülkemize büyük katkılar sağlayacağınız düşünüyoruz.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51