banner34

banner50

banner6

Tarihi birleşmede sanayiye güçlü işbirliği

Elif Didem DANACIOĞLU Bursa'da ilk kez iki organize sanayi bölgesi birleşti. Birleşme ile HOSAB, 216 hektar büyüklüğe ulaştı.

İNCELEME 16.09.2019, 21:00 16.09.2019, 21:00
Tarihi birleşmede sanayiye güçlü işbirliği
Elif Didem DANACIOĞLU


Bursa'da ilk kez iki organize sanayi bölgesi birleşti. Birleşme ile HOSAB, 216 hektar büyüklüğe ulaştı. Birleşme ile HOSAB'ın faal firma sayısı 130 üzerine çıktı. HOSAB Başkanı Ömer Faruk Korun, "Bu birleşme sanayicilere önemli avantajlar sağlayacak. Burada etap etap alt yapıyıyı kuracağızdedi.

Hasanağa ve Akçalar Organize Sanayi Bölgelerinin HOSAB çatısı altında birleşmesi nedeniyle gece düzenlendi. Akçalar Organize Sanayi Bölgesi'nin katılımı ile daha da büyüyen ve güçlenen Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, düzenlediği gecede AKOSAB sanayicileri ile güç birliği mesajı verdi.
HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, yaptığı konuşmada, Hasanağa ve Akçalar Organize Sanayi Bölgelerinin HOSAB çatısı altında birleşmesi nedeniyle düzenlenen geceye katılanlara teşekkür etti. Korun, "Hasanağa Organize Sanayi Bölgemizin, Bursa'nın batısında yıldızı parlayan bir bölge olduğunu; yapılan akılcı proje ve yatırımlarla hızlı bir büyüme süreci yaşadığını biliyorsunuz. Arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız çalışmalarla HOSAB'ı hem alan olarak büyütüyoruz, hem de gerçekleştirilen yatırımlar ile sanayimize verdiğimiz hizmetlerin kalitesini yükseltiyoruz dedi.
Yaptıkları çalışmalardan bahseden HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun,
"Atık su arıtma tesisimizin kapasitesini arttırdık. 2017 yılında devreye aldığımız yatırımımız ile bin metreküp gün olan kapasitemizi üç buçuk kat arttırarak, 4 bin 500'e çıkarttık. Bu artış yatırımımızın sebebi, Akçalar sanayisinin atık sularını arıtmaya başlamamız ve bölgemizdeki firmalardan kaynaklı atık su deşarjının da her geçen gün artıyor olmasıydı. Kayapa Organize Sanayi Bölgesinin atık sularını da HOSAB atıksu arıtma tesisinde arıtmak için mutabık kaldık ve bunun için teknik düzeydeki çalışmalar devam ediyor. DSİ ile anlaşmamız sonucu Hasanağa barajının yüzde 18 kullanım hakkını aldıktan sonra yaptığımız yatırım ile bölgemizdeki proses ve kullanma suyu sorununu tamamen çözdük. Bölge firmalarımıza birinci ve ikinci kalite su olarak sunduğumuz bu hizmette de kapasiteyi arttıran yatırımlarımıza başladık, önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz dedi.
"ELEKTRİK DAĞITIM ŞEBEKEMİZİ YER ALTINA ALMAYA DEVAM EDİYORUZ
"Elektrik dağıtım şebekemizi dağıtım merkezleri ve yer altı kablolarıyla, hücre sistemi olarak etap etap yer altına almaya devam ediyoruz diyen Korun, "Yine elektrikte TEİAŞ ile işbirliği içinde geliştirip nihayetlendirdiğimiz Hasanağa Trafo Merkezi projesi ile bölgemizin 50 yıllık elektrik enerjisi arz güvenliğini sağlamış oldukdedi.
"3 KAT YÜKSELDİ
Korun, şöyle devam etti: "HOSAB'ın büyümesine paralel elektrik tüketimi de hızla artıyor; puant gücümüz 2011-2016 yılları arasında 3 kat yükseldi. Bu artış karşısında geliştirdiğimiz proje ile HOSAB'ın günümüzde 25 mw olan elektrik kullanım ihtiyacının 4 katına kadar kapasite artışı sağlanmıştır. Hasanağa Trafo Merkezi yatırımı, sadece HOSAB'ın değil, Kayapa, Akçalar dahil hem sanayi bölgelerinin hem de yerleşim alanlarının kaliteli ve kesintisiz enerjiye ulaşmasını sağlayacak bir anlam ifade ediyor. HOSAB olarak bölgemizin 1 kilometre kuzeyinde sınırlarımıza kattığımız 24 dönümlük arazinin 17 dönümünü Trafo Merkezi için Türkiye elektrik iletim anonim şirketi olan TEİAŞ'a tahsis ettik. Mevcut durumda Görükle'den 7 kilometre kablo mesafesinden getirdiğimiz elektrik enerjisi için bu aydan itibaren Hasanağa TM'den beslenmeye başladığımızda, teknik kayıpların azalması sayesinde bugünkü fiyatlarla yıllık 600 bin lira tasarruf sağlamış olacağız. bir başka ifadeyle bu miktar sanayicimizin cebinde kalmış olacaktır. Bu açıdan bakıldığında da Hasanağa TM projesi, HOSAB'ın sanayicisine rekabetçi hizmet üretme sorumluluğunu yerine getirdiğini göstermektedir.
"İTFAİYE
KONUSUNU DA
ÇÖZÜME
KAVUŞTURUYORUZ
Bölge için önemli eksikliklerden birisi olan itfaiye konusunu da çözüme kavuşturmaya devam ettiklerini belirten Korun, "10 Temmuz tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanımız ile HOSAB'a itfaiye merkezi kurulmasını içeren protokolü imzaladık. Buna göre HOSAB'ın tahsis edeceği alanda Büyükşehir Belediyemiz itfaiye binası yapacak. Böylece sadece HOSAB değil Hasanağa, Akçalar, Kayapa gibi geniş bir bölgeye bu merkezden hizmet verilecek. HOSAB itfaiye merkezi yapımı için 18 ay süre öngörüldü ancak, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve biz daha kısa sürede bitirmek istiyoruz. İtfaiye merkezi konusunda gösterdikleri hassasiyet ve destek için Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a ve belediyemizin değerli yöneticilerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorumdedi.
Korun, sözlerini şöyle tamamladı: "Sınır komşusu olan Akçalar Sanayi Bölgesi ile birleşme konusu bizim öteden beri üzerinde önemle durduğumuz bir konu oldu. 2012 yılından bu yana gündemde olan ve görüşmeleri yapılan iki bölgenin birleşmesi konusu, Akçalar'ın bu yılın başında organize sanayi bölgesi hüviyetini kazanmasının ardından gerçekleşti. Hem HOSAB olarak bizler hem de AKOSAB yönetimi ve sanayicileri, yaptığımız görüşme ve değerlendirmeler sonunda, birleşmenin daha verimli olacağı konusunda mutabık kaldık. Bakanlığımız, Bursa Valiliğimiz, yerel ve merkezi yönetim birimleri de bu birleşme için bizleri teşvik etti. nihayetinde birleşme protokolünü imzaladık ve Akçalar OSB, belirli yatırımları gerçekleştirene kadar HOSAB Akçalar Gelişim Bölgesi adı altında HOSAB'a katılmış oldu. Bursa'da ilk olan bu birleşme ile HOSAB, 155 hektar büyüklükten 216 hektar büyüklüğe ulaştı.Sanayi parseli, faal firma ve istihdam sayımız arttı.Biz inanıyoruz ki, sınır komşusu iki bölgenin birleşmesi ile sanayimiz, Bursa ve ülkemiz kazanacaktır.
Kaynaklarımız daha etkin kullanılacak, sanayimize daha nitelikli ve kaliteli hizmet verilecektir. Buradaki sanayicilerimizle görüş alışverişi çerçevesinde, ortaklaşa karar vereceğimiz alt ve üst yapı yatırımlarını, günümüz ekonomik gelişmeleri çerçevesinde kararlaştırarak yapacağız. Onlara da mümkün olan en kısa sürede HOSAB'ın her noktasındaki hizmeti sunmaya başlayacağız. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimizin, insanımızın ve ülkemizin gelişip kalkınması, refahının artması için bizler tüm ekip arkadaşlarımla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Sanayicilerimiz, daha fazla üretim ve ihracat için, daha fazla istihdam için büyük bir çabanın içinde.Bu çabaların karşılığının alınacağı inancındayım. AKOSAB Bölge Müdürü Fahrettin Beşli, AKOSAB'ın dünden bugüne gelişim sürecini özetledi, yapılan çalışmaları anlattı.
"DOĞRU OLAN BUYDU
Sınır komşusu olan Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) ile 2019 yılı başında OSB statüsü alan Akçalar Organize Sanayi Bölgesi (AKOSAB) HOSAB çatısında birleşti. 2012 yılından bu yana gündemde olan birleşmeyi sağlayan protokol 25 Haziran 2019 tarihinde iki bölgenin başkan ve yönetim kurullarınca imzalandı. Birleşme ile birlikte HOSAB 148 hektar büyüklükten, 216 hektar büyüklüğe ulaştı. Hali hazırda 112 olan sanayi parseli sayısı 172'ye, faal firma sayısı 130'un üzerine çıktı. Sınır komşusu iki bölgenin iki tüzel kişilik olarak yoluna devam etmesi yerine, güçlerini ve kaynaklarını birleştirip tek bir çatı altında daha güçlü şekilde yürümesini yıllardan bu yana istediklerini ifade eden HOSAB ve AKOSAB sanayicileri, olumlu sonuçlanan birleşmeden dolayı mutlu olduklarını ve "doğru olan buydu görüşünü verdiler.

Sayı: 1216 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51