banner6

Sanayide topuk sesleri artıyor

İş dünyasında kadınların topuk sesleri artık daha güçlü duyuluyor. Başarılarıyla genç kızlara ve kadın girişimcilere örnek olan Bursa iş dünyasının önde gelen kadınları, sektörlerine ve firmalarına getirdikleri yenilikçi bakış açısıyla ülke ekonomisine katma değer sağlıyorlar.

İNCELEME 07.03.2022, 23:45 09.03.2022, 10:58
Sanayide topuk sesleri artıyor


SEMİH AYDIN

Türkiye’nin üretim üssü Bursa’da kadınlar iş hayatında önemli başarılara imza atıyor. Firma sahibi, yönetici, girişimci ve çalışan kadınların iş hayatında daha fazla boy göstermesi ülke ekonomisine katma değer sağlarken, eşitlikçi bir toplum yapısının oluşmasına da imkan sağlıyor. Başarılarıyla topluma örnek olan Bursalı iş kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Ekohaber’e değerlendirdi.


Nilüfer ÇEVİKEL- TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı
Kadınlar inovasyona yatırım yapmalı

Lider ve yönetici pozisyonundaki kadınlar çevrelerindeki tüm kadınları temsil ederler. İnovasyon çağımızın en popüler kelimelerinden. Özetle geleceği temsil eder. Bu yüzden kadınlarımızın inovasyona ve yenilikçi teknolojilere yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Emeklerimize sahip çıkmalıyız. Birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıyan Mustafa Kemal Atatürk’ün bize vermiş olduğu haklara sahip çıkıyor ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Av. Emine YAVUZ GÖZGEÇ
AK Parti Bursa Milletvekili
Eğitim oranı arttıkça kadının gücü artıyor

Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayatta daha fazla yer alması bizim için mutluluk verici. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü acı olaylar neticesinde kutlanmaya başlayan bir gün. Ancak biz bunu bir farkındalığa dönüştürmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi “Kadınları dışlayan bir toplum, potansiyelinin yarısından vazgeçmiş demektir.” Biz bu potansiyelin farkındayız ve bunu hayata geçirmek istiyoruz. 23 yıl boyunca fiili olarak avukatlık mesleğini yaptım. Hukuk alanında hakimlik ve avukatlık mesleklerinde kadın oranı oldukça fazla.  Akademisyenlerde de benzer bir oran söz konusu. Eğitim seviyesi arttıkça kadınların hem ekonomik hem de sosyal alanda yer alma oranı artıyor. Cumhurbaşkanımız önderliğinde bizler de kadınların önündeki engelleri kaldırmak, onları imkanlarla tanıştırmak için projeler üretiyor ve bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 


Oya EROĞLU
BUİKAD YK Başkanı
Kalkınmanın yolu kadından geçiyor

Bundan yıllar önce kadınların haklarını aramak için yaptıkları bir grev sonucunda, yine yıllar sonra Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş olan Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü kutluyorum. Kadınlar her zaman ekonomide ve toplumsal alanda olmalı. Kalkınmanın yolunun ancak buradan geçeceğine inanıyorum. 
BUİKAD olarak 13 senedir düzenlediğimiz ödül törenlerinde amacımız elbette başarıyı sahnede görüp, ödüllendirip, alkışlamak. Ancak bundan daha da önemlisi diğer kadınlara cesaret vermek. Onların da bu işi yapabileceğini, başarı hikayelerini duyduktan sonra motive olarak bu işi başarabileceklerini göstermek.


Gül Çiçek 
ZENGİN BİNTAŞ TOSYÖV Bursa Başkanı
Kadınları desteklemek insan olmanın gereğidir

Kurtuluş Savaşı’nda vatanın bağımsızlığı için cesurca cepheden cepheye koşan Türk kadını, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra da toplumun her alanında yer almaya başlamıştır. Ancak o günden bugüne iş hayatında hak ettiği yere maalesef gelememiştir. Özellikle sanayi ve siyasette kadını dışlayan, üst düzey yöneticilikte görev almalarını engelleyen, çalışma ortamında haksızlığa uğramalarına neden olan bir anlayış mevcuttur. Kadınların uğradığı her haksızlıkta, adaletsizlikte ve ayrımcılıkta onların yanında yer almak vicdanını yitirmemiş herkesin görevidir. Söz konusu anlayışın ve kadınlarımızın cinsiyetleri sebebiyle maruz kaldığı her türlü ayrımcılığın karşısında olmak ve onlara her zaman en büyük desteği sağlamak insan olmanın bir gereğidir. Bu çerçevede toplumsal ve ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve bu çerçevede destek mekanizmalarının geliştirilmesi, sosyal sorumluluk projeleri ile farkındalığın oluşturulması gerekmektedir. Bu bilinçle TOSYÖV Bursa Derneğimiz kurulduğu günden bu yana kadın girişimciler ve kadın istihdamı için özel çaba sarf etmekte ve sarf etmeye devam edecektir.
8 Mart, kadınlarımızın eşit şartlarda çalışma, güvenli ortamda yaşama ve hak ettiği değeri görmek istediklerini vurguladıkları bir tarihtir. Kadınlarımızın her alanda hak ettikleri değeri görebilecekleri bir ortamda yaşama ve çalışma ümidiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.


Ülfet ÖZTÜRK
BUMKAD Kurucu Başkanı
Kadın emeği kalkınmada kritik rol oynuyor

Kadın emeğinin çalışma hayatına katılması ülkelerin kalkınması adına kritik bir rol oynamaktadır. Bir toplumun gelişmesinde ve ekonomik olarak büyümesinde, kadınların toplumsal yapıdaki faaliyetleri ve girişkenlikleri topluma önemli bir değer katmaktadır. Kadınların koçluk, mentorluk yetkinlikleri, ilham veren liderlik özellikleri, ekip yönetimi kabiliyetleri, duygusal ve sosyal zekalarını kullanma yetkinlikleri ile kadının sahip olduğu sorumlulukları ve giydiği tüm şapkalarındaki görevleri başarı ile yerine getirmesini sağlamaktadır. 
“Kadın güçlenirse toplum güçlenir, kadın güçlenir ise dünya güçlenir” mottosunu BUMKAD olarak sahipleniyor, kadına destek verecek projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Toplumu iyileştiren, geliştiren, fayda sağlayan tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım…


Sevda KESKİN GÜLMEZ
Güleryüz Otomotiv YK Başkanvekili
Bilginiz ve azminizle her yerde var olabiliyorsunuz

Erkek egemen bir sektörde faaliyet gösteren aile firmamızın yönetimindeki tek bayan olmanın gururunu yaşıyorum. Şirkette sürekli yenilik gerçekleştirmek adına çalışmalarımız oluyor. Bu noktada her zaman kadın çalışanlarımızın yanında oluyor ve onları destekliyoruz. Kadın çalışanlarımızın sayısını da her geçen gün artırıyoruz. Kadın olarak kendinizi erkek meslektaşlarınızla eşit olarak gördüğünüzde bir farklılık olmadığını anlıyorsunuz. Bilginiz ve azminizle her yerde var olabiliyorsunuz. Güleryüz Otomotiv olarak da kadın – erkek eşitliğinin öncüsü olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Neslihan ÖZER 
PERYÖN Güney Marmara Şb. Bşk.
İş hayatında kadın ve erkek birbirlerini tamamlıyor

Kadın ve erkeği birbirinden çok fazla ayırmamak lazım. İş hayatının içinde kadın ve erkeğin birbirlerini tamamlayıcı faktörler olduğuna inanıyorum. Bunun nedeni de çok basit. Kadının ve erkeğin güçlü kasları birbirinden farklı. İş hayatında başarıya ancak bu iki güçlü bir araya getirerek ulaşabiliriz. Dolayısıyla iyi bir çeşitlilik yönetimiyle çok daha iyi sonuçlar, verimli işletmeler ve üretimler sağlayabileceğimiz kanaatindeyim. Bu noktada kadının özelliklerini açıklamam gerekirse; kadınlar riskleri almada ve krizleri yönetmede doğasından gelen özellikleriyle çok daha güçlü kaslara ve etkin yönetime sahip. Bu nedenle kız çocuklarımıza, genç kızlarımıza ve genç girişimcilere olan desteğimizi artırarak, onların ülkemize ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmelerine imkan sağlayabiliriz.

 Elif ÖZHAN

 Kadın Ekonomi Platformu Başkanı - Özhan Marketler Zinciri YK Üyesi

 Daha çok kadın fikri, daha çok kadın emeği

Dünyamız hiç olmadığı kadar bunalımlı ve stresli dönemler yaşarken tekrar düşünmemiz gereken bir şey var.

Nerede Yanlış Yaptık?

Dünyamızın iş, sanat, spor, siyaset ve yaşam tasarımının yeniden yapılmasına ihtiyaç var ve bu kez tasarımın merkezinde kadın olmalı.

Kadının daha aktif, karar alıcı, fikir üreten ve merkezde olduğu bir dünyaya ihtiyacımız var. İletişimin güçlü olduğu, birbirini anlayan, uyumlu ve barış içinde değer yaratan bir dünya tasarlamanın yolu buradan geçiyor. İşe, hayata, sanata, siyasete kadın bakış açısıyla yeni bir tasarım yapıldığında daha mutlu ve barışçıl bir dünya oluşacak. Kadının emeği kadar bilgisi, fikri ve öngörüsünün daha çok değerlendirilmesi gerekiyor.

Yıllardır iş dünyasında, sivil toplum örgütlerinde ve derneklerde olan birisi olarak gözlemlediğim ve inandığım bir şey var.

‘Kadın eli değdiği her işe değer katıyor.’

Biz hem Özhan Market ailesi olarak hem de Kadın Ekonomi Platformu olarak kadının etkisine çok inanıyoruz. Emek, fikir, beyin gücü ve üretim…Kadın etkisinin her alanda olmasını destekliyor, teşvik ediyoruz.

Biliyoruz ki, Kadın Etkisi dünyayı daha mutlu bir hale getirecektir.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun.

Aslı TÜRKÜN KARAÇOR
Türkün Holding YK Üyesi 
Kadın güçlüyse hepimiz güçlüyüz

Kadın güçlüyse aile güçlüdür, kadın güçlüyse toplum güçlüdür, kadın güçlüyse hepimiz güçlüyüz.
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli etkenlerden biri de şüphesiz, kadınlara verilen değerdir.
Dolayısıyla kadınların iş gücüne katılımı, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından bir gerekliliktir.
Kadınlarımızın daha mutlu ve refah seviyesi yüksek bir yaşama sahip olduğu; şiddet, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi önemli sorunlarının ortadan kalktığı bir yaşama sahip olmalarını diliyorum.
Güçleriyle, duruşlarıyla, sevgileriyle dünyayı güzelleştiren tüm kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

Nurcan ÖZDEMİR
EPSA Yalıtım YK Başkanı
Ülkenin omurgasında kadınlar var

Bu ülkenin omurgası kadınlar. Dolayısıyla kadınlarımızın omurgasının dik olması gerekiyor. Bu nedenle kadınlara her alanda destek olunmalı. Ülkemizde ve Bursa’da her geçen gün kadın girişimci sayısı artıyor. Çok değerli iş kadınlarımız var. Artık kadın ve erkek ayrımı yapmadan, kadınlar gününde bir farkındalık oluşturmaya çalışmadan, hep birlikte ülkemizin kalkınmasına katkı koymamız lazım. 
Firma olarak gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla sektörümüzde ses getirmeye ve kadın bakış açısının farkını ortaya koymaya çalışıyoruz. Beyaz eşya sektöründe yenilikçi ürünler imal ediyoruz. Firma olarak bu alanda Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığımızı söyleyebilirim. Sürekli kendimizi yeniliyor ve geliştiriyoruz.


Emel ÖZKAN TAŞYAKAN
Destek Otomotiv YKÜ
Kadınlar en iyisini yapmak ister

Kadınlar hayatın her alanında dahil olduğu işlerle ilgili öncelikle en iyisini ve en doğrusunu yapmak ister. Evdeki tertip, düzenini iş yaptığı ortama yansıtmak, çalıştığı yeri renklendirmek, pratik zekalı olmak ve işi kolay yoldan doğru sonuca ulaştırmak kadınları meslekte de ön plana çıkartıyor.  Aynı zamanda kadınlardaki dikkat, titizlik ve planlı çalışma iş hayatında da aynı anda birden çok görev ve sorumluluk alabilmesini, üstlendiği işleri başarıyla sonuçlandırabilmesini sağlıyor. 
Kendi mesleğim olan mühendislik alanından örnek vermem gerekirse koordinasyon, dikkat ve planlı çalışma istenen bölümlerde kadınların tercih edildiğini söylemek mümkün. Bu iş kolu yönetimsel bir sorumluluk almak olabilirken üretimde çok küçük hassas parçaların montajını yapmak da olabilir. Günümüzde halen insan gücü gerektiren yerlerde erkek tercih edilse de hassas bir montaj işi yapılması gerektiğinde kadınların işe dahil olması her sektörde artmaya başladı. Örneğin geçmişte üretim alanında kadınlar sadece tekstil sektöründe yer alırken günümüzde özellikle otomotiv sektöründe daha fazla kadın çalışan tercih ediliyor. 

Simge KAYA 
Özbay Eğitim Kurumları Müdürü 
Kadınlar hedefe 
ulaşmada daha disiplinli

Toplumun tüm kesimlerinin cinsiyet ayrımı olmaksızın üretim süreçlerine katılması refah düzeyinin artması ve eşitsizliklerin ortadan kalkması açısından çok önemlidir. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanması ve olanaklardan eşit şekilde faydalanması ile birlikte kadınlar; eş zamanlı ve çok yönlü işlerde daha aktif olmakta ve karar alma mekanizmalarına da hız kazandırmaktadırlar. Erkek meslektaşlarından farklı bir bakış açısına sahip olmaları ile de sorunların çözümü noktasında daha yaratıcı fikirler ortaya çıkabilmektedir. Gözlemlerime dayanarak söylemek isterim ki zaman zaman kadınlar fikirlerini paylaşmakta daha cesur olabiliyorlar.  Bu da iş hayatına, farklı fikirlerin ortaya çıkması ve hedeflerin belirlenmesi açısından büyük katkı sunmaktadır. 
Kadınların aile hayatında aldıkları anne ve eş gibi toplumsal rollerinin de etkisi ile daha toparlayıcı olmaları, kısıtlı olan zamanı erkek meslektaşlarına oranla daha etkin kullanmaları söz konusu olabilmektedir. Günlük yaşamlarında da sık sık karşı karşıya kaldıkları birçok işi aynı anda yapabilme yeteneklerini iş hayatına yansıtabilmeleri ile iş akışlarının da hızlandığı görülmektedir. Bir de disiplin var. Çoğu kadının iş hayatında hedeflere ulaşma konusunda erkek meslektaşlarına oranla daha disiplinli ilerlediğini de son zamanlarda sıklıkla görüyoruz. Kadınların iş hayatındaki beceri ve yeteneklerinin tümüyle ortaya çıkabilmesi için kadınlar üzerindeki ön yargının kırılması ve fırsat eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması büyük önem arz etmektedir.

Hilal GÜNDÜZ
MEB Mimarlık Kurucu Ortağı
Kadın yöneticiler kaliteli iş yapma konusunda daha önde

Günümüzde, kadın girişimcilere verilen önem artmaktadır. Ayrıca toplumda sosyal açıdan engellerin; kadına biçilen roller, cinsiyet ayrımı ve toplumsal baskı gibi etkenlerin azalmasıyla da çalışma hayatında kadınları daha fazla görmekteyiz. Kadın girişimcilerin artması, ekonomik ve sosyal güçlenmesi, ülkenin ekonomik gelişimi ve sosyal sisteminin güçlendirilmesi açısından çok önemlidir. 
Araştırmalara göre; kadın yöneticilerin, erkeklere göre takım çalışması, çalışanlarla ilişkiler ve kaliteli iş yapma konularında daha önde olduğunu gösterir. Kadınların, iş hayatında daha fazla olması ile sosyal ortam ve çalışan ilişkilerinin iyileştiğini görürüz. Kadınlar, her ne kadar sezgisel davransalar da iş hayatında daha pozitif, daha sağduyulu, adil ve eşitlikçi çalışma ortamı sağlarlar ve bu özellikler sayesinde tamamı erkeklerden oluşan yönetim kurullarına nazaran, başarılı olma ihtimalleri çok daha fazladır. Ayrıntıcı ve titiz çalıştıkları için işlerin sorunsuz yürümesine büyük oranda katkı sağlarlar.
Kadınlar, yalnızca evlerini değil, bulundukları her yeri güzelleştirir, iyileştirirler.  Daha fazla olmamız umudu ile…

Lale Yıldız 
TTI Pharma Genel Müdürü
Yapabileceklerimize olan inancımızda cinsiyet olmamalı

Kadınlar hayatın her alanına yön verirken, Türkiye’de kadınların karşılaştığı sorunların temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve devamında fırsat eşitsizliği yatıyor. Bu eşitsizliğin yansımalarını eğitime, toplumsal hayata, iş gücüne katılım ve şiddet gibi birçok alanda gözlemliyoruz. Oysa hayatın her alanında eşit katılıma ihtiyacımız var. Kadınların iş hayatına katılımı bir ayrıcalık değil, bizi başarıya götürecek bir zorunluluk. Bu noktada zihnimizdeki engelleri yıkmak önemli. Kadınlar olarak beynimizde kendi yarattığımız bariyerleri kaldırmalıyız. Başarabileceğimize dair inancımız önemli. Ve yapabileceklerimize olan inancımızda cinsiyet olmamalı. Değişen şartlara uyum sağlamak, uzun vadeli düşünmek, vazgeçmemek ve yılmadan devam etmek oyunun kuralı. Buna ilaveten kadınlar olarak birbirimizden öğrenme ve cesaret almak da bize çok önemli bir başarma gücü ve motivasyon sağlıyor. Yaptığımız işe kendimizi vermek ve en iyi olmak için çalışmalıyız. Çünkü eşitlik sadece kadın için değil, eşitlik herkes için. Ve 8 Mart tarihini özel bir gün olmaktan çıkardığımız zaman ancak gerçek eşitliği sağlamış olacağız. 

Fatma AYYILDIZ

Finezza Ev Tekstili Sahibi

Üretimde kadın eli verimlilik demektir

Sanayileşmenin getirdiği doğal kaynakların tükenmesi ve buna bağlı olarak çevre kirliliğinin artması, son dönemlerde farkındalığın artmasına rağmen tekstilde geri dönüşüm ve değerlendirilebilir tekstil atıklarının planlanmasını gündemimize taşımıştır.

Firmamızda yaptığımız değerlendirmeler sonucu, üretimimizden artan kumaşları eğitime katkısı olması açından tekstil eğitimi veren kurumlarla ve evlerinde -aile bütçesine katkı amacı taşıyan- ev hanımlarıyla  paylaşmaya ve onların yeni ürün tasarımları aşamasında ihtiyaçlarını karşılamaya yönelttik. Hali hazırda üretilmiş ve üretim aşamasında gereken enerji kullanılmış kumaşların bu şekilde bir yeniden kullanıma tabi tutulması enerjinin, zamanın ve maliyetin daha faydalı ve farklı kanallara yönelmesini sağlayacaktır. Tekstilde dönüşüme bir adım olarak başladığımız bu projede enerji tasarrufu sağlanmasını, doğal kaynakların kullanılmasında akılcılığı ve rengarenk kumaşlarda kullanılan kimyasal işlemlerin yarattığı doğaya kimyasal atık salınmasını firmamız adına bir nebzede olsa engellemek çabasındayız. Üretimde kadın eli demek tüm detayların gözden geçirilip kaynakların doğru kullanılması ve verimlilik demektir.                          

İpek Özge DİNÇEL
ERTEV Kurucu Müdürü
İnovatif kadınlar kariyerlerinde her zaman kazanıyor

Sanayi Devrimi’nden sonra Bilgi Çağı da iş hayatında kadın destekçisi. Bilişsel ve duygusal sistemlerin üretici birleşimi olan duygusal zeka, eğitimli kadınların yüksek ölçüde başarı sağladığı bir alan olarak dikkat çekmektedir. Bilgiye telefonun bir tuşu ile ulaşabildiğimiz bu çağda duygusal zekanın kullanılması ve çağdaş yönetim felsefesinin şartlarının sağlanması giderek önem kazanmaktadır. İnovatif kadınların ortak özelliği olan esneklik, yaratıcılık ve çözüm üretmeyi hedeflemek mesleklerine kattıkları yenilikleri arttırmakta. Erkek yöneticilere kıyasla hisleri kuvvetli olan kadın yöneticilerin; takım çalışması, çalışanla ilişkiler ve kaliteli iş yapma konularında gayretleri de yüksek olmaktadır. Tüm bu özellikleri benimseyen inovatif kadınlar hem kariyerlerinde zaman kazanmakta hem de iş dünyasına olumlu örnek teşkil etmektedir.

Semanur UÇ
Segula Tech. İş Geliştirme Md.
Kadınlar kolaylıkla çözüm bulabiliyor

Biz kadınlar gerek mevcut dünya düzeninde gerekse de iş hayatında önemli rollere sahibiz. Kadın toplumun yapı taşını oluşturduğu gibi aynı zamanda iş hayatında analitik ve duygusal zekasını harmanlama becerisi sayesinde önemli işler başarmakta. Kadınlar empati yapabilme yeteneği sayesinde olaylara kolaylıkla çözüm bulabilir. Eğer bir toplum içerisinde kadın varsa, o toplum üretkendir, ileridir, medenidir. Eğer bir toplumun içerisinde kadın varsa o toplum o zaman gerçekten bir toplumdur. Türk toplumunda kadının yerini, iş hayatında kadının katma değerini inşa eden Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Vasfiye ÇİLEK
Çilek Mobilya YKÜ
Kadınlar inovatif düşünce yapısıyla başarılı oluyor

Her alanda olduğu gibi iş hayatında da inovatif düşünce yapısına sahip olmamız, biz kadınları başarıya götüren en önemli özelliklerimizden. Yaptığımız işlere inovatif bakış açımızla değer katan kadınlar olarak; ekip ruhuyla çözüm odaklı çalışma yeteneğimiz, kuvvetli iletişimimiz olaylara hassas ve duyarlı yaklaşımımız sadece iş hayatında değil, hayatın her alanında bizleri daha da başarılı kılıyor. Çilek Mobilya olarak, hayatımıza güç katan ve ilham veren tüm kadınların, verdikleri emeklerin karşılık bulması için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle,
Düşleri ile dünyamızı güzelleştiren tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

Yasemin YEŞİLOVA
Yeşilova Holding YK Üyesi
Güçlü kadın, güçlü toplumu doğurur

Kadınlar iş hayatında pek çok alanda iz bırakıyor. Doğasından gelen empati, zengin bakış açısı, takım çalışmasına yatkınlık, hesaplanamayan riskleri almama ve analitik düşünme gibi yetenekleri ile iş yaşamında olumlu katkılar oluşturuyorlar. Güçlü, kararlı duruşları ve uzlaşmacı tutumlarıyla da bir denge unsuru oluşturuyorlar. Ama en önemlisi diğer kadınlar için rol model ve ilham kaynağı oluyorlar. Üstelik kadınların iletişim konusunda doğal bir yetenekleri var. Bu avantajları kabul etmek ve desteklemek gerekiyor. Kadının ekonomik ve toplumsal hayata katılımı; güçlü kadın ve güçlü toplumu doğurur. Bu yüzden kadınların kalkınmada etkin rol almaları ve ekonomik hayata daha fazla katılmaları noktasında gerekli bilgi ve becerilerle donatılmalarını sağlayacak projeler geliştirmek gerekiyor. Burada yapmamız gereken en önemli şey, kadınlara gerçek fırsatların verilmesini sağlamak ve iş dünyasında çok önemli, çok değerli olduklarını, iyi bir örnek oluşturduklarını görmektir. 
Yeşilova Holding olarak ise bu konudaki tutumumuz çok net: Ödüllendirme, terfi, takdir ve ücretlendirme dahil tüm konularda kadının erkekle eşit şartlarda çalışma hayatının içinde olduğu bir iklime sahibiz ve bunu tüm şirketlerimizde uyguluyoruz. İş hayatında kadınları sahne arkasına iten anlayıştan her zaman uzak durduk. Bir şirketin başarılı olmasını sağlayan ayaklardan birinin o şirketteki kadınların rolü olduğuna hep inandık. Bu anlayış çerçevesinde bu dönemde kadın çalışma arkadaşlarımızın grubumuz içindeki yeri ve önemine yakışır faaliyetler gerçekleştireceğiz. Bu vesile ile eğitimden sağlığa, ekonomiden siyasete kadar hayatın tüm alanlarında çalışan, emek veren, bugünün ve geleceğimizin inşasına katkı koyan tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Tülay H. ŞENGÜL
Maysan Mando Genel Müdürü
Gelecek güçlü kadınlarla daha güzel gelecek

Toplumların sosyal ve ekonomik hayatta elde ettiği tüm başarılarda kadınlar önemli roller üstlenmektedir. Emeğin, üretmenin cinsiyeti yoktur. Kadın güçlüyse toplum da güçlüdür.Kadın; sadece ekonomiye değil, var olduğu ve kendisini ifade ettiği her alana değer ve renk katar.
Kadınların iş hayatında daha çok yer alması ile makroekonomik kazançların da artacağına inanıyorum. Eşit fırsatlar tanındığı müddetçe bir kadının yapamayacağı hiçbir şey yok. Tüm kadınların hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda erkekle eşit haklardan yararlanma hakları bulunmaktadır.    Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi Maysan Mando olarak, iş hayatında kadın-erkek cinsiyet ayrımcılığı gözetmeksizin, fırsat eşitliği ilkemizle ilerliyoruz. Fırsat eşitliği, toplumsal kutuplaşmayı önler, birlik, dayanışma ve adalet duygularını temellendirir. Vatandaşlarına fırsat eşitliği sunan bir ülke, daha fazla kalkınacağı için teknoloji, bilim, sağlık ve spor gibi birbirinden farklı alanlarda başarılar elde eder. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için fırsat eşitliğine fırsat tanımalıyız.  Kadınların ekonomik hayata daha fazla katılım sağlaması gerektiğinin farkındayız ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.     
Kadınlar, doğaları gereği çevreleriyle daha kolay ve etkin iletişim kurabiliyor. Kadınların yüksek empati yetenekleri ve güçlü iletişim becerileri ile bulundukları her yerde fark yarattıklarına inanıyorum. Kadınlar olarak; her birimizin hayattaki duruşumuzla birer rol model olduğumuzun bilinciyle, daha çok değer ve teknoloji odaklı çalışmalı, birbirimizi cesaretlendirmeli ve desteklemeliyiz. Bizler tüm Maysan Mando kadın çalışanları olarak inanıyor ve biliyoruz ki ‘’GELECEK GÜÇLÜ KADINLARLA DAHA GÜZEL GELECEK!’’ Hayatın her alanında sevginin, merhametin, hoşgörünün, fedakârlığın, üretkenliğin ve barışın simgesi olan tüm kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Semra BAYKAN
Hedef Patent Genel Müdürü
Önemli olan iyi ve dürüst çalışmak

Öncelikle Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Patent sektöründe çalışıyorum. Bu sektörde kadın ve erkek çalışan arasındaki tek farkın kadınların daha titiz ve düzenli çalışması olduğunu düşünüyorum. Evrak yoğun bir iş yapmamız dolayısıyla erkek meslektaşlarımıza göre bu noktada bir avantajımız olabilir. Ancak buradaki önemli nokta kadın – erkek ayrımı olmaksızın, her sektörde, her cinsiyette insanın aynı özveriyle çalışabilmesi. Cinsiyetin çok önemli olmadığını düşünüyorum. Sadece iyi ve dürüst çalışan insan olmanın fark yarattığına inanıyorum.

Türkan KAYA
Erdem Kaya Patent Direktörü 
Tercih değil, zorunluluk

Başarı odaklı bir organizasyonsanız, yaratıcılıktan karar süreçlerine kadar kadının potansiyelini keşfetmeyi ve değerlendirmeyi asla göz ardı edemezsiniz. Cinsiyet eşitliğine uyan tüm yapıların büyüme hızlarının daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulurken, kriz dönemlerinde kadın yöneticilerin başarılı aksiyonları da kayıtlara geçmiştir. Kadın ve erkeğin biyolojik açıdan eşit olmaması haklara ve fırsatlara eşit erişim hakkının olmaması anlamına gelmez. Eşitlikten kasıt haklar ve fırsatlar tarafında adil olunması gerektiğidir. Wep’s imzacısı bir firma olarak Erdem Kaya Patent’te adil ve insan odaklı bir yönetim anlayışı mevcuttur. Bu nedenle kadın çalışma arkadaşlarımız kariyer basamaklarında asla cam tavan ve cam duvarla karşılaşmazlar. Böyle özel bir günde de, iş dünyasından bir kadın olarak, “Kadınların iş hayatındaki varlıkları artık tercih olmanın ötesinde zorunluluktur” diyerek, kadın ve erkek ayırmadan tüm çalışanların fırsatlara eşit erişiminin en kısa sürede sağlanmasını diliyorum.

Aygül AYLA
Büke Plastik Genel Müdürü
Her görevin üstesinden gelebiliriz

Öncelikle annemin ve benimle birlikte iş hayatında mücadele eden kadın çalışanlarımızın ve de tüm dünyadaki kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.
Biz kadınlar, hangi sektörde olursa olsun, emeğimizle, gücümüzle, zekamızla ve vicdanımızla her türlü görevin üstesinden gelebiliriz. 
Biz, küçük bir kız çocuğu olarak başladığımız bu yolculukta önce sökük dikmeyi öğrendik. Bir parça bezin eksiğini tamamladık, yama yaptık. Daha sonra yolculuğumuza bir abla, bir anne belki ev kadını belki de iş kadını olarak devam ettik. Ne olursak olalım yolculuğumuzu başarı ile devam ettirmeyi biliyoruz. İş hayatımda benimle birlikte mücadele eden kadın çalışanlarım bunu defalarca kanıtladı. Her zaman sorumluluklarını titizlik ve özveriyle yerine getirdiler. 
Kadınlara birçok alanda yenilik yaratarak, onları sadece annelik ve eş görevini yapmakla yükümlü görmeyen önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.”


Nermin ATALAY
Ata Isı Genel Müdürü
Sektörümdeki ilk kadınım

Kurucusu olduğum firmamızda, şu an genel müdürlük görevini sürdürüyorum. Firma olarak elektrikli ısıtıcı imalatı yapıyoruz. Sektörümde kendi girişimini gerçekleştiren Türkiye’deki ilk kadınım. Bunun bile başlı başına bir farklılık olduğunu düşünüyorum. Ata Isı olarak sektörde 12’nci yılımızı tamamladık. Şu anda da yeni bir yatırım içerisindeyiz. Bu yatırımla birlikte, sektörümde üretilmemiş ürünleri imal etmeyi hedefliyoruz. Kadın bakış açısıyla bu alandaki farkımızı ortaya koymak ve firmamızı başka bir konuma taşımak istiyorum. En önemli hedefim ise ürünlerimizi yurt dışına ihraç etmek.

Zuhal ASLI SAKA
Engin Özbek İnşaat ve Mimarlık Firma Sahibi
Soğukkanlı ve kapsayıcı bakış açımız var,

Yüksek mimar olarak Bursa’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın sahibiyim. Bence kadınlar erkeklerden daha detaylı düşünüyorlar. Kadınların olaylara bakış açılarının daha soğukkanlı ve kapsayıcı olduğunu düşünüyorum. Erkek egemen bir sektörde kadınlar olarak var olmaya çalışıyoruz. Erkeklerle çalışmak güzel ancak kadınların girdiği ortamın daha nezih olduğunu düşünüyorum. İlerleyen dönemde bunun daha da iyi olacağını ümit ediyorum. Kadınlar olarak inşaat sektöründe erkek meslektaşlarımıza göre tasarım alanında daha başarılı olduğumuz kanaatindeyim. Daha detaycı ve disiplinli yaklaşımımızla sektörümüzde fark yarattığımızı söyleyebilirim.

Berna ÖZTÜRK ÇARAL

Türker Danışmanlık YK Üyesi

Yenilikler kadın yöneticilerle geliyor

Kadınların iş hayatına katılımlarının ailelere, topluluklara ve nihayetinde ekonomilere önemli katkıları vardır. Biz kadınların ekonomik faaliyetlere katılımları yoluyla güçlenmeleri, daha istikrarlı ve adil toplumların oluşmasına katkı sağlar. Bir fikrim var diye girişimci kadınların inovatif yaklaşımları ile projelerini hayata geçirmeleri; güçlü ekonomiler inşa edilmesine, toplumların ve ekonomilerin rekabet edebilirliklerinin artmasına neden olur. Son yıllarda kadın girişimcilerinin ve yöneticilerinin sayısının iş hayatında arttığını gözlemliyoruz; bu da bir kadın girişimci olarak beni çok mutlu ediyor ve gururlandırıyor. Kadın yöneticilerin olduğu şirketlerde yeniliklere açık olma ve iş hayatında inovatif yaklaşımlar sergileme çalışanlar nezdinde de olumlu sonuçlar yaratmaktadır. Bu vesile ile yarınımıza alışık olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.

Özleyiş ARDALI

Senteservices Ajans Başkanı

İstihdamda kadınlar desteklendikçe herkes kazanacak!

Bu hem ekonomik gelişme sağlayacak ve refahı artıracak, hem de iş yerlerinin gelişmek, büyümek için ihtiyaç duydukları ‘soft skills’ denen iletişim yeteneği, espri, stratejik planlama, rehberlik, diplomasi, çatışma çözümü, yenilikçilik gibi özelliklerin iş yaşamına akmasını sağlayacak. Kadınların kararlara eşit katıldığı toplum düzenlerinde genel olarak refah artıyor, yoksulluk ve yoksunluk azalıyor. Tüm toplumun genel eğitim ve kültür düzeyi yükseliyor.

Kadınlar ayırt edici özellikleri ve yetenekleri ile “dönüşümcü liderlikle” farklı görüntü sergilemektedir. Çalışma hayatlarındaki tavırları daha açık iletişimi vurgulamaktadır. Kadın girişimciler iş hayatında çalışma yaşamının kalitesine önem veren, kalite üzerine odaklanan, yaratıcılığı, esnekliği, işletme yönetiminde insani yaklaşımları öne çıkaran, işletmelerini yönetirken sosyal ve kültürel amaçlara finansal amaçlar kadar önem veren bir yaklaşımlar bütününe sahiptir. Bu da girişimi destekleyen ya da var olan iş sürecini geliştirip büyüten bir motivasyon gerektirir. Erkekler ise, daha direktif yönetim tarzına sahip olma eğilimi içindedirler.


13. Geleneksel BUİKAD Ödülleri sahiplerini buldu
BUİKAD’ın ülke çapında ses getiren etkinliğinde iş dünyasının başarılı kadınları ödüllerini aldı. Çoşkulu törende konuşan BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu, “Kadın iş yaşamının süsü değil, dinamosu olmalı” dedi.

Yılın kazananları
Ulusal Kategori
Yılın Başarılı İş Kadını: Sevginar Baştekin
Yılın Fark Yaratan Kadını: Ebru Baybara Demir

Yerel Kategori
Yılın Başarılı İş Kadını: Sevda Keskin Gülmez
Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi: Nurşen Sanver
Yılın Başarılı Kadın Yöneticisi: Ülkü Özcan
Yılın Kadını Destekleyen Şirketi: Rollmech Automotive

BUİKAD Özel Ödülü
Kadın Girişimci Merkezi (KAGİDEM) projesiyle 
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin
Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği 
(Bursa LÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı 
Adalet Meral Güneş

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51