banner6

Sanayicinin enerji çilesi

Sanayicinin enerji çilesi bitmiyor. EPDK ve BOTAŞ nisan ayında sanayi abonelerinin kullandığı doğal gaz ve elektriğe zamyaptı. 1 Nisandan itibaren sanayici elektriği yüzde 20, doğal gazı ise yüzde 50 zamlı kullanmaya başladı. OSB Uygulama ve Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikte güneş enerjisiyle ilgili sınırlamanın kaldırılmasıyla, sanayicinin yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kazandırması bekleniyor.

İNCELEME 05.04.2022, 01:20 05.04.2022, 12:00
Sanayicinin enerji çilesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “OSB Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Organize sanayi bölgelerinde (OSB), “güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin sanayi parselinin en fazla yüzde 25’ine kadar yapılabileceğine” ilişkin sınırlama kaldırıldı.

Değişiklikle gerek OSB’lerden gerekse sanayicilerden gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi amaçlandı. Buna göre, OSB’lerde yer alan sanayicilerin, sanayi alanları dışında ticaret, eğitim, sağlık alanları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “hizmet ve destek alanı” oluşturulmasına yönelik taleplerin değerlendirilmesi ve bu alanlarda yürütülecek faaliyetlerin kapsamı hususlarında genel prensiplerin belirlenmesi için genel kurul/müteşebbis heyetine görev verildi.Genişleme olanağı bulunmayan OSB’ler, sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik “hizmet ve destek alanı” üretemeyip, alan yetersizliğinden az sayıda hizmet ve destek alanı olan bölgelerde sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılayamama sıkıntısı yaşıyordu. Söz konusu sorunları yaşayan OSB’lerin hizmet ve destek alanı ihtiyacının karşılanabilmesi için OSB mülkiyetindeki alanlara ilave katılımcıların ya da kamu kurum ve kuruluşların mülkiyetindeki alanların da plan değişikliğiyle hizmet destek alanına çevrilebilmesine imkan tanındı. Yapılaşması tamamlanmış parsellerin çeşitli nedenlerle bölünmesi sonucu oluşan yeni parsellerdeki mevcut yapılar birçok durumda söz konusu yönetmelikte belirtilen yapı çekme mesafelerine uymuyordu. Bu sorunun çözümü ve bölünme işlemlerinin tamamlanarak sanayi parsellerinde üretime devam edilmesi amacıyla yapılaşma olan ve bölünen parsellerde yapı çekme mesafelerinin uygulanmasına istisnalar getirildi.

Memiş KÜTÜKCÜ
OSBÜK YK Başkanı

Yenilenebilir enerji hedefimizi destekliyor

Değişiklikle, OSB’lerde güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin, sanayi parselinin en fazla yüzde 25’ine kadar yapılabileceğine ilişkin sınırlama kaldırıldı. Buralarda güneş enerjisi santralleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına yoğun bir ilgi var. Yüzde 25 sınırının kaldırılması OSB sanayicilerini rahatlatacak ve bu bölgelerde GES yatırımlarına yeni bir ivme kazandıracak. Şu anda OSB’lerdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasitesi 860 megavatı güneş enerjisi santrali olmak üzere 1372 megavata ulaştı. Alınan bu karar, OSBÜK olarak belirlediğimiz mevcut yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar en az iki katına çıkarma hedefimizi destekliyor. 
Daha önce 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü bölgelerde tüketim amacıyla kurulan GES yatırımlarına 4. Bölge teşviklerinden yararlanma imkanı sağlandı. Yenilenebilir enerji yatırımlarını daha cazip hale getirerek Türkiye’nin enerji haritasını çeşitlendirmeye yönelik bu tür kararlar stratejik öneme sahip.

Mehmet KOÇER
NOSAB Bölge Müdürü

Sağlanan kolaylıklar GES başvurularını artırdı

Organize sanayi bölgeleri yönetimleri, kendi alanlarında firmaların ihtiyaç ve taleplerini en iyi bilen ve ihtiyaçlara en doğru yaklaşımı geliştirebilecek olan yapılardır. Bu sebeple hizmet ve destek alanlarının belirlenmesi ve yürütülecek faaliyetlerde prensiplerin genel kurullara ve müteşebbis heyetlere bırakılmasının doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum.  Öte yandan, bu değişikliğe göre, bu alanlarda yapılacak olan imar değişiklikleri, plan tadilatları, OSB’nin teklifine istinaden mülkiyeti OSB, katılımcı ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerden yapılacak. Kısaca söylemek gerekirse, yapılan bu değişiklikle hem OSB yönetimlerinin sorumluluk ve yetki alanları hem de hareket alanı genişliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulumu konusundaki bazı kısıtlamaların kaldırılması, yatırımları kolaylaştırıyor. Bu değişikliğin ardından, enerji maliyetleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması gibi faktörler de düşünüldüğünde, sanayicilerimizin GES yatırımlarına daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Biz 2021 yılı itibarıyla firmalarımızın uygun bedelle yeşil enerji kullanması konusunu enerji tedarik sözleşmemize ilave etmiştik. GES ile ilgili öncü olmak için de İdari Hizmet Binamız ve Endüstriyel Arıtma Tesisimize çatı GES sistemi kuracağız. Hem teşvik kapsamının genişletilmesi hem de son yönetmelik değişikliğiyle sağlanan kolaylıklar bizim bölgemizde de GES başvurularını artırdı, devamının geleceğini düşünüyoruz.

Yenilenebilir enerji, ekonomik gelişim için ilk tercih
Türkiye’de toplumun büyük çoğunluğu yenilenebilir enerjiyi ekonomi ve ihracat açısından ilk tercih olarak değerlendirirken, yüzde 71’i yenilenebilir enerji kullanımının kişinin yaşam kalitesini olumlu etkileyeceğini düşünüyor.
Konda Araştırma’nın Türkiye’de iklim değişikliği algısını farklı grupların hassasiyetleriyle birlikte incelediği İklim Değişikliği Algı Raporu açıklandı.
Araştırma kapsamında 34 ilin merkez dahil 119 ilçesine bağlı 208 mahalle ve köyünde 2 bin 475 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşüldü. Saha çalışması 11-12 Eylül 2021’de yapılan araştırma, 15 yaş üstü yetişkin nüfusun farklı sosyoekonomik seviye ve yaşam tarzlarına göre çevre ve iklim değişikliğine ilişkin algı, görüş ve tercihlerini yansıtıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 94’ü çevre ve doğayı korumanın toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu olduğunu düşünüyor.
Ekonomik kalkınma ve çevre koruma arasındaki ilişkiyi anlamak için sorulan sorulara, Türkiye genelinde her 4 kişiden 3’ü “ekonomik kalkınma için çevre kirliliğine katlanılmaması gerekiyor” cevabını verirken, vatandaşların yüzde 83’ü çevre ve doğaya zarar vermeden kalkınmanın mümkün olduğu görüşünde.
Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasından önce gerçekleştirilen araştırmaya göre, her 3 kişiden 2’si Türkiye’nin üretimde sera gazı salımını azaltması, toplumun yüzde 70’i Türkiye’nin iklim hedeflerinin Avrupa Birliği’ninki (AB) kadar iddialı olması gerektiğini belirtiyor.

Murat KILIÇ
Sunvital Enerji Kurucu Ortağı

Asıl beklenti dışındaki arazilere kurulum yapmak

OSB’lerde genel olarak araziler çok kıymetli olduğu için boş durumda olan çatıları değerlendirmek öncelik haline gelmektedir. Dolayısı ile firmalar boş durumda bulunan arazilerini bina olarak değerlendirip çatılarını GES ile kaplamak isteyeceklerdir. Hali hazırda OSB arazilerine GES kurma talebi yok denecek kadar az. Yönetmelikte yapılan değişikliğin çok fazla bir getirisi olacağını düşünmüyorum. OSB’deki işletmelerin asıl beklentisi OSB dışındaki arazilere kurulum yapabilmektedir. OSB dışındaki firmalar, aynı elektrik dağıtım bölgesinde olmak koşulu ile, farklı bir lokasyonda araziye GES kurulumu yapıp, işletmelerinde mahsup edebiliyorlar. Fakat OSB’ler şu anda bu kapsamın dışında tutuluyor. Bu konu aşılabilirse işletmelerimiz yeşil enerji dönüşümünde çok rahat yol kat edebileceklerdir.

Sanayiye bahar zamla geldi

Sanayi aboneleri 1 Nisan tarihinden itibaren doğal gazı yüzde 50, elektriği ise 20 zamlı kullanmaya başlayacak.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak fiyat tarifelerini duyurdu. 
Buna göre doğal gazda, nisan ayında geçerli olacak mesken abonelerinin tarifesine yüzde 35, sanayi abonelerinin tarifesine yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 44,30 zam yapıldı. BOTAŞ’tan nisan ayı tarifesine ilişkin yapılan duyuruda, “1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluğu ortaya çıkmıştır. Bu artışa rağmen konutlarda kullanılan doğal gazın her bir metreküpüne devletimiz tarafından yüzde 70 destek verilmeye devam edilecektir” ifadeleri kullanıldı.
Sanayi elektriğine yüzde 20 zam
EPKD’nın faaliyet bazlı tarife tabloları da 1 Nisan 2022 tarihli 31796 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. 
Buna göre, alçak gerilim sanayi abonelerinin 1 Nisan’dan itibaren geçerli elektrik tarifesi yaklaşık yüzde 20 zamlandı. Bu aboneler için kilovatsaat başı elektrik fiyatı 191,77 kuruştan 230,10 kuruşa yükseldi. 
İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat, 112,41 kuruştan 112,43 kuruşa, yüksek kademede 167,83 kuruştan 167,85 kuruşa çıktı. İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat başı fiyatı, 167,43 kuruştan 167,45 kuruşa, yüksek kademedeki kilovatsaat başı fiyat da 222,70 kuruştan 222,73 kuruşa yükseldi.

Nilüfer ÇEVİKEL
TÜGİAD Genel Başkanı ve DOSABSİAD YKB

Sanayicinin hareket kabiliyeti kısıtlanıyor

Sanayide son bir yılda doğal gaz fiyatlarındaki artış yüzde 680’e dayandı. Yükü iyice artan sanayicinin hareket kabiliyeti kısıtlanıyor. Artışlar gözden geçirilmeli. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçiliyor. İş dünyası olarak bu süreçte en önemli beklentimiz, maliyetlerin düşürülmesi yönünde. Ülke ekonomimiz hassas bir dönemden geçerken üretici firmalar için maliyetleri düşürme odaklı destekler kadar maliyetleri yükseltecek enerji gibi önemli bir ana girdi kaleminde fiyat artışlarından kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Doğalgaz ve elektrikte özellikle son bir yılda ortaya çıkan sürekli artış tablosu, üretim ve yatırım planlaması açısından iş dünyasını ciddi manada zorlamaktadır. Haliyle işletmelerde üretim ve performans kaybı da kaçınılmaz olmaktadır. İhracat odaklı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine giden yol maliyet yükü azalmış bir üretim modeliyle mümkün olabilir. Yatırımların artması, üretim kapasitemizin yükselmesi için sanayicimizin üzerindeki maliyet yükünün azalması şart. Enerji fiyatlarında indirim beklediğimiz bir dönemde hayata geçirilen son fiyat artışının gözden geçirilmesini arzuluyoruz. Yüksek enerji maliyetlerinin önüne geçilmesi için enerji arzı güvenliğine odaklanılmasının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artması adına yeni teşvik adımlarının atılmasının da hayati önem taşıdığını vurguluyoruz.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51