banner6

Otonom araçlar 2030'da 1,6 trilyon dolar değer yaratacak

Bu yıl ikincisi düzenlenen "Automotive Meetings-Bursa (Dünya Otomotiv Buluşmaları-Bursa) etkinliği, Türkiye dahil 35 ülkeden 264 otomotiv ana ve yan sanayi firması temsilcisini buluşturdu. Sektörün önde gelen firma temsilcileri, sektördeki son gelişmeleri anlattı.

İNCELEME 18.11.2019, 22:00 18.11.2019, 22:00
Otonom araçlar 2030'da 1,6 trilyon dolar değer yaratacak
Bu yıl ikincisi düzenlenen "Automotive Meetings-Bursa (Dünya Otomotiv Buluşmaları-Bursa) etkinliği, Türkiye dahil 35 ülkeden 264 otomotiv ana ve yan sanayi firması temsilcisini buluşturdu.
Sektörün önde gelen firma temsilcileri, sektördeki son gelişmeleri anlattı. 6 bine yakın iş görüşmesinin gerçekleştirildiği programda, katılımcı firmalar gelecek için önemli iş birliklerinin kapısını araladı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB), Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) ve Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde, bu yıl ikincisi düzenlenen "Automotive Meetings-Bursa (Dünya Otomotiv Buluşmaları-Bursa) etkinliği gerçekleşti. Türkiye dahil 35 ülkeden 250'nin üzerinde otomotiv ana ve yan sanayi firması temsilcisini bir araya getiren bu dev buluşmada yeni model, siparişler ile trendler görüşüldü ve sektörün son durumu ele alındı.
Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin 2018'de 31,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Bu yılın 10 aylık sonuçlarına göre 2019 yılında da 30 milyar doların üzerinde bir ihracata ulaşacağımız görülüyor dedi.
Otomotiv endüstrisinin 13 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Çelik, sektörün Türkiye ihracatının yüzde 19'unu tek başına gerçekleştirerek önemli bir rekora imza attığını söyledi.Bu yıl da 14'üncü kez şampiyonluğa çok yakın olduklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu: "Ülkemiz Avrupa'nın ikinci büyük ticari araç üreticisi olmasının yanı sıra dünyanın 15'inci, Avrupa'nın da 5'inci büyük motorlu araç üreticisi konumunda. Endüstri olarak 2018 yılında 31,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2017 yılındaki ihracatımız 28,5 milyar dolardı. Bu yılın 10 aylık sonuçlarına göre 2019 yılında da 30 milyar doların üzerinde bir ihracata ulaşacağımız görülüyor. Bugün endüstrinin üretim kapasitesi 2 milyon adede ulaşmış durumda, üretimimiz de 1,55 milyon adet, ihracatımız ise 1,3 milyon adet. Ürettiğimiz aracın neredeyse yüzde 80'ini ihraç eder konumdayız.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ
MOTİVE ETTİ
Çelik, otomotiv endüstrisinin bu başarısının, Türkiye'nin gelişimi adına gelecekte çıtayı daha da yukarıya çıkarmak için sektör temsilcilerini motive ettiğine değinerek, şöyle devam etti: "Net ihracat gelirinden istihdama kadar ülke ekonomisine en güçlü katkıyı veren sektörlerimizden olan otomotiv endüstrisi son 13 yılda 36 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiş durumda. Otomotiv endüstrisinde her gün daha da artan rekabet, sektördeki yeni trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi zorunlu kılmakta. Bu nedenle otomotiv endüstrimizin ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması, rekabet gücünün geliştirilmesi, ihracat pazarlarının korunması ve artırılması büyük önem taşımaktadır. Sektörde yaratıcılık, yenilikçilik ve özgürlük içeren yeni projelerin teşvik edilmesi ihracatımızın yüksek katma değerli ve sistemli bir şekilde büyütülmesi çok büyük önem arz etmektedir.

"DAHA YUKARILARA
TAŞIMAK İSTİYORUZ
Uluslararası bir araştırma şirketinin otomotiv sektörünün geleceğine yönelik yaptığı araştırma sonuçlarını da paylaşan Çelik, şunları söyledi: "Otonom araçlar 2030 yılında 1,6 trilyon dolar değer yaratacak ve bu değerin en önemli unsuru insan hatalarından kaynaklanan milyonlarca kazanın önlenmesiyle sağlanacaktır. Bu araştırmaya göre bugün araç almayı düşünenlerin yüzde 20'den fazlası elektrikli araç tercih edecek. Bu oran genç ve şehirli kitlelerde çok daha fazla. 2025-2030 yıllarında elektrikli araç üretim maliyetlerinin giderek düşerek elektrikli araçlar ile konvansiyonel araçlar arasındaki fiyat farkının hızla azalacağı öngörülüyor. 2030 yılına gelindiğinde araçların yüzde 45'i gelişmiş bağlanılabilirlik özellikleriyle donatılmış olacak. Otomotiv endüstrisinin bugüne kadarki başarılarıyla gurur duyuyor ancak gelinen noktayı hiçbir zaman yeterli görmüyor ve gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle endüstrinin ihracat değerini daha yukarılara taşımak istiyoruz.

Hüseyin Durmaz - Bursa OSB Başkanı
"Bursa 3 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin 4. büyük kenti olup aynı zamanda Türkiye'nin en önemli ticaret ve sanayi merkezi konumundadır. Bursa'nın sektörel anlamda kuvvetli olduğu bir başka üretim alanı da otomotiv ana ve yan sanayisidir. Bursa'da otomotiv ana sanayinde faaliyet gösteren 3 otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye'de imal edilen her 2 otomobilden birisi Bursa'da üretilmektedir. Bu durum Bursa'da güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapısınıda sağlamıştır.


H. Ersan Özsoy - DOSAB YKB
"DOSAB 2017 yılı itibariyle bölge firmaları tarafından 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Bölgenin %22'lik kısmını oluşturan otomotiv firmaları bölge ihracatının %75'ini karşılamıştır.

Baran Çelik - OİB YKB
"60 yıldan fazla süredir faaliyetlerine devam eden Türkiye Otomotiv Endüstrisi aynı zamanda son 13 yılın ihracat şampiyonudur. Endüstri ihracatı 2018 yılında 31,6 milyar USD ile tarihinin en yüksek rakamına ulaşmıştır. Türkiye'nin tedarik endüstrisinde de üretici ve ihracatçı olarak önemi giderek artmaktadır. Tedarik endüstrimiz sektörün ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm aksam ve parçaları üretebilme kabiliyetine sahiptir. 2018 yılında ulaşılan 11 milyar USD'lik tedarik endüstrisi ihracat rakamı toplam otomotiv ihracatının %34'ünü oluşturmaktadır.2017 ve 2018 yıllarında kırılan rekorlardan sonra, 2019 yılında bir kez daha 30 milyar Doların üzerinde bir ihracata imza atacağız ve üst üste iki yıl 30 milyar USD'nin üzerinde ihracat gerçekleştirmiş olacağız. Otomotiv endüstrimizin bu başarısı, ülkemizin her alanda gelişimi adına gelecekte çıtayı daha da yukarıya çıkarmak için bizleri motive ediyor. Bizler otomotiv endüstrimizin bugüne kadarki başarıları ile gurur duyuyor ancak gelinen noktayı hiçbir zaman yeterli görmüyor ve gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle endüstrinin ihracat değerlerini daha yukarılara taşımak istiyoruz.

Ömer Faruk Korun - HOSAB YKB
"HOSAB, 216 hektar büyüklüğe sahiptir ve çoğunluğu otomotiv sektöründe olmak üzere 114 firma faaliyet göstermektedir. HOSAB'da faaliyet gösteren firmaların %40'ı otomotiv ve yan sanayi sektörüne dönük üretim gerçekleştirmektedir. Bölgemizin bu yapısından dolayı yönetim olarak 2016 yılında 17 firmamızın bulunduğu HOSAB Otomotiv ve Yan Sanayi UR-GE Projesi'ni kurduk.Ülkemiz ihracat şampiyonu otomotiv ana ve yan sanayinin önemli firmalarının yer alacağı etkinliği, kentimiz ve ülkemiz adına önemsiyoruz. 15 bin istihdamı bünyesinde barındıran ve hızla gelişen bir bölgeyiz. Yine bölgemizde, otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteren firmalar oldukça fazla. Bu anlamda firmalarımızın bu önemli etkinlikte iş birlikleri yapmalarını çok değerli buluyoruz

Arif Ağaoğlu-A Plas YKB
"Ülkemiz ekonomisinin lider sektörü olan otomotiv ve yan sanayisinin en önemli ihtiyaçlarından biri de firmanın kendisini, üretim yeteneklerini,çalıştığı OEM'ler dışında başka OEM'lere de göstermesi ve iletişim kurmasının gerekliliğidir. Önemli kararların alınmasında alt yapı oluşturacak çalışmaların yapıldığı, çeşitli görüşlerin paylaşıldığı etkin bir "Business to Business ortam olan "Automotive Meetings bize ciddi katkılar sağlamış ve sağlamaktadır.

Zafer Atabey-Borusan Mannesman Genel Müdürü
"Otomotiv endüstrisinin merkezi Bursa'da gerçekleştirilen Automotive Meetings sektörü tüm segmentleri ve yan endüstrileriyle bir araya getiriyor. Mevcut ilişkilerin pekişmesi, yeni ilişkilerin kurulması ve bilgi alışverişi için önemli fırsatlar sunuyor. Borusan Mannesman olarak ülkemizin ekonomik büyümesinin dinamosu ve övünç kaynağı olan otomotiv sektörümüze uzun yıllardır hizmet sunmaktayız.

Selçuk Gülsün - PAGDER YKB
"Çağımızın malzemesi şüphesiz ki plastiktir. Otomotiv endüstrisinde de güvenlik ve konfordan feragat etmeden araçları daha hafif hale getirmek çok büyük önem arz etmektedir. Plastik sektörü olarak bu amaca ulaşmada otomotiv sektörünün en büyük destekçisiyiz. Öyle ki artan araç özelliklerine, güvenlik önlemlerine ve motor gücüne rağmen otomobillerin daha hafif hale gelmesi mühendislik plastiklerinde yaşanan gelişmelerle paralellik arz etmektedir. 1970 yılında araçların yalnızca %6'sı plastik iken günümüzde bu oran %18'e yükselmiştir. Gelecek dönemde bu artışın devam etmesi ve araçlarda daha çok plastik kullanılması beklenmektedir. Karbon salınımımızı azaltmak ve çevresel sorunların önüne geçmek için otomotiv ve plastik endüstrileri daha derin bir işbirliği içinde çalışmalı ve yeni nesil materyaller geliştirerek araç başına kullanılan plastik miktarını arttırmalıdır.

Ali İhsan Yeşilova - Yeşilova Holding YKB
"Bu buluşmaları çok önemsiyorum. Elektrikli ve otonom otomobiller konusunda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Otomobil icadından beri insanların hayatına yaşamını kolaylaştırıcı bir unsur olarak girdi, gün geçtikçe de insanlarla ilişkileri artarak sürdü. Dünyada çok hızlı teknolojik değişim var. Bu hızlı değişimde en çok payı otomotiv sektörü alıyor. Çevreci bir kabuğa bürünerek otomotiv sektörü yoluna devam ediyor.

Doğan Çelik - İzmir Kalıp Kurucu & Genel Müdür
"Yeni ve güçlü birlikteliklerin oluştuğu, stratejik kararların alınıp,yenilikçi bakış açılarının doğacağı ülkemiz ve endüstrisine katkı sağlayacak güzel bir toplantı.

Yunus Emre Tutan - Weger-Tutanlar Motorlu Araçlar YKB
"Otomotiv sektöründe döküm ve işleme tesislerimizde başta OEM ve AFTERMARKET için volan, fren balatası, fren diski, kampana, kasnak, motor taşıyıcı üretimlerimiz ile hizmet vermekteyiz. Karşılıklı olarak bilgi alışverişi, sektördeki yenilikler ve gelişmeleri görüşüldüğü Automotive Meetings organizasyonunu oldukça faydalı bir atılım olarak görüyorum.

BURSALI 90 FİRMA STANT AÇTI
A PLAS GEN. OTOMOTIV
A.N.L GIDA VE TEMİZLİK
AKIA HESS
AK-PRES AUTOMOTIVE
AKTAŞ HAVA SUSPANSİYON SİSTEMLERİ
AKTEKNİK KALIP
ANC PROJE YÖNETİMİ DANIŞMANLIK
ASSAN HANIL
B PLAS BURSA PLASTİK METAL
BALAP
BEYÇELİK GESTAMP KALIP VE OTO YAN SAN
BOLT FASTENERS CO
BORUSAN MANNESMANN
BOSCH REXROTH
BOSCH TURKEY
BRUSA SEATING
BEBKA
BURSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MÜD
CAN METAL ENJEKSİYON DÖKÜM SAN.
CANEL OTOMOTIV
CANKAR PLASTİK
ÇELİKFORM GESTAMP OTOMOTİV
CEMRE HALICILIK OTOMOTİV
COATS TURKİYE İPLİK
COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA
COŞKUNÖZ METAL FORM
CEMTAŞ ÇELİK MAK. SAN.
DOSAB
DESTEK OTOMOTİV YAN SAN.
DOGASAN METAL
ELATEK KAUÇUK
ELELE DÖŞEME
EMAŞ PLASTİK
ERKALIP MAKİNA
ER-MİR TEKSTİL VE MAKİNA
ESC DEMİR ÇELİK END. ÜRÜNLER MÜH.SAN.
ETIS-BODOPLAST
FEKA OTOMOTIV
FICOSA
FORMFLEKS YALITIM ÜRÜNLERİ
FOURCE KOLTUK SİSTEMLERİ
GROUPE RENAULT
HOSAB
HTS METAL
HUNER KRIKO VE YEDEK PARÇA
İĞREK MAKİNA
İMORTAŞ
ISOTEK CNC.TAK. TEZ.
İZO-TEK İZOLASYON TEKSTİL
KARSAN
KOMETYAY YAY
KORÇİM METAL
KORTEKS MENSUCAT SAN.
MAGNETI MARELLI MAKO ELEKTRİK
MARTUR FOMPAK INTERNATIONAL
MAYSAN MANDO
MEKLAS OTOMOTIV
OMSAN LOJİSTİK
OMTEK OTOMOTİV
ONS MAKİNA SAN.
ORGANO KİMYA
ORTAKCI GLASS
ORVEN KAUÇUK OTO DONANIM
OSKİM OTOMOTİV
OTM PLASTİK
OZTUG OTOMOTİV
PILOT TAŞIT KOLTUKLARI SAN.
PISTON AMORTISOR SAN.
PLUS TOOLING
PRESMETAL OTOMOTIV
PRESSMECH PROGRESSIVE KALIP VE METAL
PROMETAL HAFİF MET.DOK.SAN.
PRUVA OTOMOTİV
ROLLMECH OTOMOTİV
ROPART GROUP
ŞAHİNCE OTOMOTİV
ŞAHİNKUL MAKİNA
SARDİS OTOMOTİV
SEGER SES VE ELEKTRİKLİ GEREÇLER SAN.
SIMETRIK PRO ÜRETİM
SKT YEDEK PARÇA VE MAK.
THIERRY DINIZ OTOMOTIV
TI FLUID SYSTEMS
TOFAŞ
UKUB
OİB
UPK OTOMOTIV
VALEO
VATAN PRES OTOMOTIV
VENES ELEKTRİK

Sayı: 1225 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51