banner34

banner50

banner6

OSB'ler umutlu

OSB'ler umutlu

İNCELEME 13.01.2020, 22:00 13.01.2020, 22:00
OSB'ler umutlu
Bursa Organize Sanayi Bölgelerinde 2019 yılı gerek döviz kurunun etkisi, gerek elektrik ve doğalgaz fiyat artışları nedeniyle üretim çarkları yavaşladı. Umudunu koruyan sanayiciler, "2020 yılında sanayimizde daha fazla tüketim olsun, daha fazla üretim, ihracat ve istihdam sağlayalımdedi.

Elif Didem Danacıoğlu

Ekonomideki durumun temel göstergelerinden biri olarak anılan OSB'ler ile ilgili gelen son değerlendirmelerde, 2019 yılında elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sanayici için zorlu bir maliyet doğurdu.
Üretime odaklanan Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayiciler, zor bir yılı geride bıraktı. İkinci çeyrekte toparlanmaya giden sanayi bölgeleri toplam tüketim baz alındığında yavaşlamanın sinyalini verdiler. Döviz kurlarının ve yaşanan zamların etkisi OSB'lerdeki elektrik ve doğalgaz tüketimlerini etkiledi. Yaşanan piyasa daralmalarının bir yansıması olarak görülen küresel ekonomik kriz, birçok sanayi kuruluşunu yatırıma ve üretime ağırlık vermişken firmaların oldukça sıkıntılı günler geçirmesine neden oldu.
Değerlendirmeler, enflasyonun yükseldiği, büyümenin gerilemesi, işsizliğin hızlı şekilde arttığı 2018 yılı ile benzer bir ekonomik senaryonun 2019 yılında da yaşanması sanayicileri memnun etmediği yönünde.
2019 yılı ile ilgili değerlendirmelerine devam eden sanayiler, ekonomide alınan bir takım önlemlerle iyileşme trendini görmeye başladıklarını belirttiler.
Sanayi üretiminde önemli göstergeler olarak kabul edilen doğalgaz, elektrik ve su tüketimi miktarları, 2018'e göre 2019 yılında önemli ölçülerde değişim göstermedi. Bu veriler ışığında, Türkiye'nin üretim üssü olan yüksek kapasiteler, ihracat çalışmaları ve katma değerdeki yüksek göstergesi ile sanayide bir ekol olan Bursa Organize Sanayi Bölgeleri'nde 2019 yılı elektrik, doğalgaz, su tüketimlerini değerlendirdik. İşte görüşler...


Erol Gülmez - NOSAB Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi
"Sanayi üretiminin beklentileri karşıladığı bir yıl olur
Ekonomik göstergeler göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılının sanayi sektörü için zor geçtiğini söyleyebilirim. Elektrik ve doğalgaza gelen ortalama %60 zam, sanayi üretiminde çeşitli güçlüklere yol açtı. 2019 yılı verilerini incelediğimizde, bölgemizde elektrik ve doğalgaz tüketimlerinin 2018 yılı toplam miktarına göre daha düşük olduğunu görüyoruz. Tüketim miktarlarının düşmesi sanayi üretiminin de daraldığını gösteriyor, fakat ekim ayından sonra gelen artış sanayi sektöründe hareketlilik sağladı. Bu hareketlilik bizi ümitlendiriyor. Umarım üretimde yılın soy aylarında görülen bu canlılık devam eder ve 2020 yılı ülkemizde üretimin arttığı, sanayi üretiminin beklentileri karşıladığı bir yıl olur. Biz, OSBÜK Yönetim Kurulu olarak da, NOSAB olarak da her platform da sanayicinin beklenti ve taleplerini dillendirmeye çalıştık. 2020 yılında da bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.

Yunus Aydın - Uludağ OSB Başkanı
"Kendini koruyamadığı görüntüsü var
2019 yılının son çeyreğinde Kestel 2'nolu bölgenin eklendiğinde rakamlarda artış olduğu gözleniyor. Fakat, bölgesel ayrıştırmayı yaptığımız zaman 2019 yılının ilk yarısında 2018 yılına göre elektrik tüketiminde düşme var. İkinci yarıda ise 2018 yılına göre kendini toplama var. 2019 yılının ilk yarısında tüketimde düşme görülürken, ikinci yarıda bir önceki yıla göre kendini toplama görüntüleri ortaya koydu. 2020 Ocak ayını değerlendirdiğimizde biraz daha iyiye gideceği umudu taşıyoruz. Geçmiş yılları toplam değerlendirdiğimizde ise, kendini koruyamadığı bir görüntü var. Sanayiye ait sıkıntılarda ise, ihracata dayalı firmalar ayakta duruyor, yerli piyasaya çalışan firmalar sıkıntılı. Bazı ülkelerden dolayı ihracatta da sıkıntılar olmaya başladı.Bu durum uluslararası platformdaki ülkemizin ekonomik yapıdaki gelişmelerine bağlı.

Alaattin Üçok-Mustafakemalpaşa OSB Bölge Müdürü
"Güven politikalarına ihtiyaç olduğu açık
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Alaattin Üçok, bölgede 2018 yılında 33 olan faaliyetteki firma sayısının 2019 yılında 38 olduğunu belirterek, "Buna rağmen 2019 yılında elektrik tüketimimiz 66,4 milyon kilovatsaatten 63,1 milyon kilovatsaate düştü dedi. 2019 yılında ekonomide çarkların hızlı dönmediğini vurgulayan Üçok, "2019 yılının üçüncü çeyrek büyüme verilerine baktığımızda yatırımların hala ciddi oranda eksi olduğu ortaya çıkıyor. Demek ki, sanayide yeni yatırımlar yok ama kapasite kullanımı yükselmeye başladı. Bu elbette iyi bir şey ama kapasite kullanımı bir yerde daha da artmaz, bunu arttıracak yeni yatırımlardır. Yatırım artışı için uygun iklim sağlanmasını bekliyoruz. 2019 yılı sonlarında gözlemlediğimiz toparlanmanın ekonomide bir çıkışa dönüşebilmesi için faiz, kur ve vergi oranlarını artırmaktan öte bir takım güven politikalarına ihtiyaç olduğu açık değerlendirmesini yaptı.


Yalçın Toy - Kayapa OSB Başkanı
"Kolay geçmeyeceğini söyleyebiliriz
Islah OSB olduğumuz için tüketim verileri mevcut değil. Otomotiv sektöründe ivme yakalanırken, diğer sektörler %10 -%15 civarında düşüş ile yıl kapandı. Geride bıraktığımız 2019'un ilk yarısının bir önceki yıl yaşananların da etkisiyle kolay geçmediğini söyleyebiliriz.

Ersan Özsoy - DOSAB YKB
"Umudumuz 2020 yılında sanayimizde daha fazla tüketim olsun
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların 2019 yılı elektrik, doğalgaz ve su tüketim verilerine bakıldığında; Elektrik tüketimi 2019 yılında 1 milyar 140 milyon 417 bin kilovatsaat oldu. Elektrik tüketimi 2018 yılında ise 1 milyar 132 milyon 794 bin kilovatsaat olmuştu. Böylece 2019 yılında 2018'e göre elektrik tüketimi artış oranı yüzde 0,66 olarak gerçekleşti. Doğalgaz tüketimi, 2019 yılı tamamında 152 milyon 817 bin standart metreküp olarak gerçekleşti. 2018 yılı tamamında firmaların doğalgaz tüketimi 154 milyon 700 bin standart metreküp olmuştu. Böylece 2019 yılında 2018 yılına göre firmaların doğalgaz tüketimleri yüzde 1,22 oranında düştü. Firmaların DOSAB Atık Su Arıtma Tesisine 2019 yılındaki deşarjları 15 milyon 562 bin metreküp oldu. 2018 yılında bu değer 15 milyon 519 bin metreküp olarak gerçekleşmişti. 2019 yılında atık su arıtma tesisine deşarjlar bir önceki yıla göre yüzde 0,27 oranında artış gösterdi. Proses su tüketim verileri ise 2019 yılı tamamında 8 milyon 971 bin metreküp olarak ölçüldü. 2018 yılında bu değer 8 milyon 397 bin metreküp olmuştu. 2019 yılında proses su tüketimi 2018'e göre yüzde 6,83 oranında arttı. DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, elektrik ve doğalgaz tüketimleri ile atık su arıtma tesisi deşarj verilerinin, firmaların kapasite kullanımı ve üretimleri anlamında bilgi veren önemli veriler olduğunu hatırlattı. Özsoy şu değerlendirmeyi yaptı: "Sanayimizde çarkların hangi ölçüde döndüğünü değerlendirmemiz açısından önem verdiğimiz tüketim verilerimizin 2019 yılı genelinde bir önceki yıl ile paralellik arz ettiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla, enflasyonun yüzde 20'lere yükseldiği, büyümenin 2,6 seviyelerine gerilediği, kişi başı gelirin yeniden 10 bin doların altına indiği, işsizliğin hızlı şekilde arttığı 2018 yılı ile benzer bir ekonomik senaryonun 2019 yılında da yaşanması bizleri elbette memnun etmedi. 2019 yılında ekonomide alınan bir takım önlemlerle önce stabilizasyon ardından da iyileşme trendini görmeye başladık. Ancak bu olumlu gelişmelerin henüz firmalarımızın üretimlerine yansıdığını söylememiz, DOSAB'daki tüketim rakamlarına göre mümkün değil. Umudumuz 2020 yılında sanayimizde daha fazla tüketim olsun, daha fazla üretim, ihracat ve istihdam sağlayalım.

Ömer Faruk Korun - HOSAB YKB
"2020 yılı için 2018 ve 2019 yıllarına göre daha iyimseriz
Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, yıllık enerji tüketim değerlerinin aslında ekonominin yerinde saydığını gösterdiğini belirtti. Korun, "Sanayici ve iş adamı durumdan memnun değil. Tüketimlere bakıp 2018 yılı ile aynı iş hacminin yapıldığını, aynı kapasitelerin kullanıldığını söylemek mümkün. Zira üretim için en önemli gösterge elektrik tüketimleri paralel bir seyir izlemiş. Ancak maliyetler tarafına baktığımızda, orada sürekli artan bir grafik var. İş insanları işte bunun için memnun değil. Zira geçen yıla damga vuran en önemli olayların başında temel kalemlere yapılan büyük zamlar geliyor. Elektriğe zam üstüne zam geldi. Doğalgazda 2019 içinde yüzde 32 gibi büyük zam yapıldı. Faizler indirildi ama ekonomide beklenen canlılığı halen göremiyoruz. Dolayısıyla maliyetler önemli oranda artarken 2018 yılı ile aynı seviyede olan tüketimler, sıkıntılı bir tabloyu işaret ediyor. 2019 yılında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomiler oldukça zarar gördü. Türkiye ekonomisi ilk iki çeyreğinde küçülen, üçüncü çeyrekte zayıf bir büyüme performansı sergileyen bir ekonomi oldu. Yılın son çeyreğinde büyüme oranımız yüzde 5 bile olsa yıllık büyüme ortalaması yüzde 0,5 dolayında kalacak. 2020 yılı için 2018 ve 2019 yıllarına göre daha iyimseriz. 2020 yılına girerken 2019 yılının son çeyreğinde başlayan toparlanmanın etkisini verilerden görebiliyoruz. İnşallah, sanayici ve iş insanları üç yıldır oluşan sıkıntıların yaralarını sarmaya başlayabilirler şeklinde konuştu.

Sayı: 1233 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51