banner34

banner50

banner6

Mobilyacılarda KDV indirimi morali

Mobilyacılarda KDV indirimi morali

İNCELEME 06.01.2020, 22:00 06.01.2020, 22:00
Mobilyacılarda KDV indirimi morali
Mobilya sektöründe KDV'nin yüzde 8'e indirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Mobilya sektörü adına yıla oldukça sevindirici bir başlangıç olduğunu ifade eden mobilyacılar, KDV indirimiyle mobilya sektörünün vites büyüteceğini söylerken, hammaddedeki KDV oranlarının da %8'e indirilmesini ve bu şekilde kalıcı hale getirilmesini talep ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mobilyadaki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğünü açıkladı. Yeni yılda mobilya sektörüne KDV müjdesi sevinç yarattı. Kararın hem yurt içi satışlara hem de ihracata pozitif katkı sağlayacağını ifade eden mobilyacılar, sektör açısından pozitif çıktıları olan KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Uygulamanın kapsamının mobilya alt sektörlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini talep eden mobilyacılar, üreticiyi, satıcıyı, tüketiciyi desteklemek için KDV indiriminin devam etmesi sektör adına çok olumlu bir adım olduğunu söyledi. KDV'nin yüzde 8'e çekilmesinin sektör açısından, dolayısıyla ülke ekonomisi açısından olumlu olacağı öngörülen değerlendirmelerde, mobilyada KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesinin sevinçle karşılandığı, mobilya hammaddesi için de KDV indirimi beklendiği ifade edildi.

Yavuz Uğurdağ - İTSO Başkanı
"Girdi-çıktı KDV oranları eşitlenmeli
"Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak yaptığı açıklamasında mobilyada KDV oranının yüzde 8'e düşürüldüğü müjdesini verdi. Mobilyanın başkenti konumunda bulunan şehrimiz adına bu karardan dolayı Sayın Bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yeni yıl müjdesi gibi gelen bu açıklamaların, yeni sezon hazırlıkları gerçekleştiren mobilyacılarımıza moral ve motivasyon sağlayacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra mobilya hammaddelerinde de kendilerinden KDV indirimi bekliyoruz. Mobilya sektörü olarak özellikle hammadde konusunda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu noktada girdilerdeki KDV oranının %18, çıktılardaki KDV oranının %8'de bulunması ihracatçı firmalarımıza büyük sıkıntılar yaşatıyor. Tüm mobilya sektörü olarak hammaddedeki KDV oranlarının da %8'e indirilmesini ve bu şekilde kalıcı hale getirilmesini yetkililerimizden talep ediyoruz. Alınan kararların tüm mobilya sektörüne hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Ahmet Güleç - MOSFED Başkanı
"İstihdama da pozitif anlamda yansıyacaktır
"Mobilyada 2019 iç satışları 50 milyar TL olarak gerçekleşti, ihracatta ise 3,5 milyar dolar hedefi yakalandı.İndirim kararıyla birlikte 2020'nin çok daha pozitif geçmesini umuyoruz. En son 30 Haziran'da biten KDV indirimi nedeniyle evlenme hazırlığında olanlar, evini yenileyenler mobilyaya yüzde 20-30 daha ucuza sahip olmuşlardı. Bu durum aileleri sevindirdiği gibi sektörü özellikle 2019'un ilk yarısında hareketlendirmişti. Mobilya ihracatında 2020 hedefimiz 5 milyar dolar, iç pazarda ise 55 milyar TL'lik bir işlem hacmi bekliyoruz. Hemen senenin başında böylesine bir kararın alınması hem iç pazara hem de ihracatta olumlu katkısı olacaktır. Karar sektördeki istihdama da pozitif anlamda yansıyacaktır. Halihazırda doğrudan 300 bin, dolaylı olarak 500 bin kişiyi istihdam eden sektörümüz, ek 100 bin istihdam sağlar. Ayrıca, satışlar kayıt altına girdiği ve gireceği için devletin gelirleri de artar. Sektör açısından pozitif çıktıları olan KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesi gerekiyor. Hatta uygulamanın kapsamının mobilya alt sektörlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyoruz.Mobilya sektörünün sorunlarının çözümünde devletin destek ve teşviklerine her zaman ihtiyaç duyuyoruz. Bu doğrultuda üreticiyi, satıcıyı, tüketiciyi desteklemek için KDV indiriminin devam etmesi sektörümüz adına çok olumlu bir adım olmuştur ve olacaktır. Hedef rakamlara baktığımızda 25 milyar dolarlık üretim, 10 milyar dolarlık ihracat ile dünya sıralamasında ilk 10, Avrupa'da ise ilk 5'te olmayı hedefleyen stratejik ve rekabetçi bir sektör olmak mobilya sektörünün hedef ve vizyonu oluşturmaktadır. Bu hedeflere hep birlikte ulaşabilmek için mobilya sektöründe KDV indirimi kalıcı olmalıdır ve şimdi hep birlikte daha çok çalışma zamanıdır. Yanı sıra MDF, sünger ve hırdavat gibi ürünlerde ithal bağımlılığın yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle, sunta-MDF'de yüksek fiyatlar, sektör üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluşturuyor. KDV'lerinin de yüzde 18 olması ayrıca konuşmamız gereken bir konu.Bu kalemlerde de KDV'nin yüzde 8'e çekilmesinin sektör açısından, dolayısıyla ülke ekonomisi açısından olumlu olacağı öngörülmektedir.

Mustafa Balcı - MOSDER Başkanı
"2020 yılında artık yüzde 8 bandında sabitlenmesini istiyoruz
"Mobilya sanayimiz adına yılın ilk müjdesini almış bulunuyoruz. Sektörümüz adına geçtiğimiz yılın da en önemli gündem konusu olan KDV indirimi ile ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, yaptığı açıklama ile yeniden yüreğimize su serpti. Yüzde 8'e inen KDV rakamları ile 2020 yılına güzel bir giriş yapmış olduk. KDV İndiriminin kalıcı olmasını daha önce de birçok kez gündeme getirmiştik. Hatta konuyla ilgili Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yardımcısı Sayın Fuat Oktay aracılığı ile mektup iletmiş ve sektörümüzün en önemli gündemi olan KDV indiriminin kalıcı olması yönünde taleplerimizi dile getirmiştik. 2019 yılı içerisinde belli periyotlarda uzatılan KDV indiriminin 2020 yılında artık yüzde 8 bandında sabitlenmesini istiyoruz. Türk mobilya sanayi olarak 179 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin son yıllarda en yükselişe geçen sektörlerinin başında bulunan mobilya sektörü, 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 9 bandında ihracatta yükselişe geçti. Katma değeri yüksek olan mobilyada, 2020 yılı hedeflerimizi de bu doğrultuda daha yüksek tutuyoruz ve yüzde 25 oranında ihracat rakamlarına ulaşmayı planlıyoruz. 2023 yılı vizyonu kapsamında ise ülkemizin sektörümüzün adında milli ihracat hedefi 10 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Mobilya sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörüdür ve birçok yan sanayiyi de desteklemektedir. Aynı zamanda Türkiye'de istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biridir. KDV indirimi ile sektör, istihdama daha çok yatırım yapacaktır. KDV indirimi tüm sektör paydaşlarımız ve son kullanıcı olan vatandaşlarımız için hayırlı olsun.

Okan Güler - İMOS Başkanı
"İç pazarın büyümesine etkisi büyük olacak
"2020 yılının müjdeli haberini aldık.Bununla birlikte yurtiçi pazardaki daralma canlanacaktır, aynı zamanda istihdama da katkı sağlayacağına inanıyorum. Hammaddeye uygulanan KDV oranlarının da aşağıya çekilmesi daha da mutlu edecektir.

Özcan Ayhan - İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı
"Piyasaya canlılık getirecek
"Zamanlama çok iyi. Sezon başlangıcında yapılan bu açıklama sektörümüzü memnun etti. Piyasaya bir canlılık getirecek. KDV oranının düşmesiyle geçen yıl yapılmayan alışverişlerin bu yıl yapılacağını düşünüyorum. Bu yıl hem düğüncüler hem de evlerini yenileyecek vatandaşlarımız sektöre canlılık getirecek. Her yıl şubat, mart ve nisan ayları düğüncüler için alışveriş aylarıdır. Bu yıl satışlar ocak ayından itibaren başlar ve ilk 6 ay hareketli geçer. İyi başlarsa iyi biter diye düşünüyoruz. Tüketiciye çok cazip gelecek. 2020 mobilyacılar için altın yıl olacak.

Sayı: 1232 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51