banner34

banner50

banner6

Matlı: Lisanslı depoculuğu geliştirmemiz lazım

Matlı: Lisanslı depoculuğu geliştirmemiz lazım

İNCELEME 21.10.2019, 21:00 21.10.2019, 21:00
Matlı: Lisanslı depoculuğu geliştirmemiz lazım
Elif Didem DANACIOĞLU

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, "Eğitim, sağlık gibi tarımda bizim olmazsa olmazımız.Tarım politikalarını yeniden şekillendirmeli ve lisanslı depoculuk sistemini geliştirmeliyiz dedi.

Bursa TB projeleri ve tarım sektörünün geleceğini değerlendiren Bursa Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Bursa'da tarımın gücüne, tarımsal eğitime ve lisanslı depoculuk sistemine dikkat çekti. Özer Matlı, Türkiye'de tarım politikalarının yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye için lisanslı depoculuk sisteminin önemine değinen Özer Matlı, lisanslı depoculuk sisteminin tarım ve finans sektörünü doğrudan etkilediğini ifade etti. Konu ile ilgili önemli ilerlemelerin yaşandığını ifade eden Özer Matlı, elektronik ürün senetlerinin lisanslı depoculuğun bir çıktısı olarak karşımıza çıktığını ifade etti. Tarım ürünlerinin artık dünya piyasalarına açıldığını ifade eden Özer Matlı, Ürün İhtisas Borsası A.Ş.'nin altını çizdi.

TARIM YENİDEN ŞEKİLLENİYOR
"Türkiye'de tarımı yeniden şekillendiren metot diyen Özer Matlı, tarımsal ürünler noktasında üreticinin lisanslı depolarla beraber değişime açık olacağını söyledi. Özer Matlı, şöyle devam etti: "Serbest rekabet ortamı fiziki alımdan kağıt alımına döndüğünde bambaşka bir ticaret enstrümanı oluşacak. Türkiye tarımı için ciddi bir dönüş ve değişim olacak. Ülke tarımsal endüstri ile kalkınabilir. Tarımsal endüstri stratejiktir. Eğitim, sağlık gibi tarımda bizim olmazsa olmazımız. Tarım politikalarını doğru planlamalı, şekillendirmeli ve lisanslı depoculuğu geliştirmemiz lazım.Tarımsal ürünlerle katma değer yaratmak şart ve bunu tarımsal endüstriyle başarabiliriz."

"TARIMSAL EĞİTİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMELİYİZ
Özer Matlı, şöyle devam etti: "Tarımsal eğitim sistemimizi değiştirmeliyiz. Öğretmen okulları gibi tarımı tekrar okutmamız lazım. Tarım ölçek ekonomisiyle içiçe olmalı, kooperatifleşme mantığını yaygınlaştırmalıyız. Bursa, tarımsal standartlarda merkez konumundadır. Okumuş insanların tarım yapmasını istiyoruz.

"ÖLÇEK EKONOMİSİNİ PLANLAMALIYIZ
Ölçek ekonomisine değinen Özer Matlı, doğru planlama ile tarımın iyi yerlere gideceğini ifade etti. Tarım politikalarının netleşmesi gerektiğini vurgulayan Özer Matlı, "Tarım politikaları ve lisanslı depolarla bambaşka bir süreç oluşacak. Daha iyi planlama çıkacak. Türkiye'de tarım deseni çok hızlı değişebiliyor. Mısır alanları pamuğa, pamuk alanları soyaya kayabiliyor. Fiyat politikaları çok hızlı bir şekilde değiştirebiliyor. Fakat hala standart bir üretim planlamamız yok dedi.

"ÜYELERE YAKLAŞIK 50 MİLYON LİRALIK KREDİ HACMİ
"Bursa Ticaret Borsası kotasyon listesine tabi ürünlerden bazıları olan; koza ve ipek, tekstil hammaddeleri, her türlü hububat ve bakliyat, yağlı tohumlar, nebati ve hayvansal yağlar, zeytin başta olmak üzere değişik gıda maddeleri ve canlı hayvan, et alım satım işlemlerini tanzim ve tescil etmektedir. Bursa Ticaret Borsası mülkü olan 65 bin metrkarelik alanda kurulu ET-BA Kombina sahasında, günde 300 adet büyükbaş ve 2000 adet küçükbaş hayvan kesimi yapılabilmektedir. Bursa'nın İl Helal Belgeli et kombinası olan tesis, 25 adet soğuk hava deposu ile günde 40 bin kilo parçalanmış et hazırlama ve toplam 1400 adet hayvan park pazaryeri kapasitesiyle, Bursa'nın hizmetindedir. Bursa Ticaret Borsası 2018 yılı toplam işlem hacmi 3,7 milyar TL'dir. İşlem hacmi bakımından Türkiye'de 113 Borsa işlem hacmi sıralamasına göre 20. sırada olup, bugün toplam üye sayısı 1030'dur. KOBİ Destek (Nefes) Kredisi kampanyası düzenlenmiş ve kampanya kapsamında, Bursa Ticaret Borsası kendi mevduatının bir kısmını 1 yıl süreyle teminat göstererek, üyelerine yaklaşık 50 milyon liralık kredi hacmi yaratmıştır.


"Bursa, tarımsal üretim değeri Türkiye sıralaması 10'dur. Bir önceki yıla oranla tarımsal üretim değerinde % 39 artış olmuştur. Bursa, nüfus büyüklüğü itibariyle Türkiye'de 4. sıradadır. Bursa'nın arazi varlığı ise, % 32 tarım alanı, % 45 Orman alanı, % 2 Çayır- Mera Alanı, % 5 su yüzeyleri ve % 16 diğer arazilerden oluşmaktadır. Büyükbaş İşletme Sayısı 14.310 adet, Küçükbaş İşletme Sayısı 8.879 adet ve toplam hayvancılık işletme sayısı 23.189 dur.


"Türkiye 18 milyar dolar tarım ve gıda ihracatı ile toplam dünya gıda ihracatı içinde % 1'lik pay ile 26. sıradadır. Türkiye 18 milyar dolar tarımsal ithalat, % 1'lik payla dünyada 23. sırada. 7,5 milyar dünya nüfusunun % 47'sini oluşturan 3,3 milyar kişi kırsal kesimde yaşamaktadır. Bu oran AB'de % 25, Türkiye'de ise % 27 oranındadır. Çin ve Hindistan dünya kırsal nüfusunun yaklaşık % 45'ine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye, dünya kırsal nüfus sıralamasında 25 ve dünya kırsal nüfusunun binde 6'sına sahiptir. 2015 yılında toplam dünya GSYH'sı cari fiyatlarla yaklaşık 73 trilyon dolardır. Tarımsal katma değer, dünya GSYH'sının % 4,3'ünü oluşturmaktadır. Bunun % 80'ini Türkiye'nin de 18. olarak arasında bulunduğu 20 ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Toplam GSYH'nin %80'ini üreten ilk 20 ülke, tarımsal GSYH'nın da % 66'sını oluşturmaktadır. Dünyanın 18. büyük ekonomisi olan Türkiye, tarım kaynaklı katma değerde de % 2'lik payla dünyada 9. sırada bulunmaktadır. "

Sayı: 1221 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51