banner6

Manisa kararı Bursa yan sanayini etkilemez

Elif Didem DANACIOĞLU Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW) Türkiye fabrika yatırımı kararı neredeyse kesinleşti. Kaynaklarda, fabrikanın Manisa'da kurulmasının beklendiği belirtiliyor.

İNCELEME 09.09.2019, 21:00 09.09.2019, 21:00
Manisa kararı Bursa yan sanayini etkilemez
Elif Didem DANACIOĞLU


Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW) Türkiye fabrika yatırımı kararı neredeyse kesinleşti. Kaynaklarda, fabrikanın Manisa'da kurulmasının beklendiği belirtiliyor. Bursa yan sanayinin başka bir bölgeye yatırım yapmasına gerek olmadığını ifade eden Bursalı yan sanayiciler, Bursa'nın yurt dışı yan sanayi içinde önemli bir yapıda olduğunu ve firma birleşmeleri beklendiğinin altını çizdi.


Uzun süredir Volkswagen fabrikasının nereye kurulacağı tartışmaları arasında favori illerden biride Bursa'ydı. Bu durum sanayicileri heyecanlandırdı, ancak fabrikanın Manisa'ya kurulacağı kesinlik kazanmış oldu. Global çaptaki birçok otomobil markasının Türkiye'de fabrikası bulunuyor. Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW) yeni kuracağı fabrika için Manisa'yı seçtiği ifade ediliyor. Vergilerin çok yüksek olması Alman devini düşündürse de Ankara görüşmelerinin bu kararı almasında etkili olduğu söylentiler arasında. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin Volkswagen'in yeni fabrika yatırımı için en güçlü aday olarak gösterildiği günlerde, Alman basın mensupları Türkiye'ye önemli bir ziyarette bulunmuşlardı. Bursalı pek çok yan sanayi firması Alman devi otomotiv üreticisi Volkswagen için parçalar üretiyor. Güçlü bir yan sanayiye sahip olan Bursa yan sanayicileri, Manisa haberleri ile ilgili üretim planmalarını değiştirmediklerini ifade ettiler. Yatırım stratejilerini gözden geçiren Bursalı yan sanayiciler, Volkswagen Grubu'nun Türkiye'de yapmayı planladığı yatırımın çevre illerde, özellikle Balıkesir sanayi bölgesinde yatırım gelişmeleri beklediklerini belirttiler. Şuan raylı sistem ve otobanında  devreye girmesiyle birlikte Sakarya – İzmir hattı, yan sanayi için en ideal lokasyon olarak ifade eden yan sanayiciler, yurt dışından gelecek yatırımların Türkiye yan sanayini etkileyeceğinin altını çizdiler. "Bursalı yan sanayinin başka bir bölgeye yatırım yapmasına gerek yok diyen sanayiciler, Bursa yurt dışı yan sanayi içinde önemli bir yapıda ve firma birleşmeleri beklendiğini ifade ettiler. Bursa otomotiv sektörü için önemi noktada. Bursa'da Tofaş-Fiat, Renault ve Karsan gibi sektörün önemli markaları yer almakta. Bu markalara üretim yapan birçok yan sanayi kuruluşu yıllar içerisinde kazandığı sektör tecrübesine sahip. "Bursa'da faaliyetlerine devam eden birçok yan sanayi kuruluşunun tecrübesini Bursa yahut Manisa hiç fark etmez yatırıma dönüştürerek ülkemizin kazanmasına katkı sağlayacak hamleler yapacağını düşünüyorumdiyen sanayiciler ile yan sanayiyi konuştuk.

Ayhan Korgavuş - Ünver Group YKB
"Otomotiv markalarının ilgisini çekmekte
Bursa'mızın otomotiv sektörü için önemi ortada. Bölgemizde, Tofaş-Fiat, Renault ve Karsan gibi sektörün önemli markaları yer almakta. Bu markalara üretim yapan birçok yan sanayi kuruluşu yıllar içerisinde kazandığı sektör tecrübesi ve yetişmiş kalifiye personele sahip. Bursa, ülkemizin otomotiv sektörü açısından önemli bir merkez üssü konumunda. Bu durum ülkemize yatırım yapmak isteyen önemli otomotiv markalarının haklı olarak ilgisini çekmekte. Uzun süredir Volkswagen fabrikasının nereye kurulacağı tartışmaları arasında favori illerden biride Bursa'mızdı. Bu durum bizleri heyecanlandırdı, ancak fabrikanın Manisa'ya kurulacağı kesinlik kazanmış oldu. Bu yatırımın öncelikle ülkemizde olmasına bir sanayici olarak çok sevindim. Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim. Bursa'da faaliyetlerine devam eden birçok yan sanayi kuruluşunun tecrübesini Bursa yahut Manisa hiç fark etmez yatırıma dönüştürerek ülkemizin kazanmasına katkı sağlayacak hamleler yapacağını düşünüyorum. Bu kapsamda mutlaka ilerleyen günlerde devletimizin de sağlayacağı destekler ile yatırım sürecinin hız kazanmasını sağlayacaktır.

Bayram Ali Özdemir - Ropart Group Genel Müdürü
"Sakarya-İzmir hattı yan sanayi için en ideal lokasyon
Yan sanayi firmaları yatırım stratejilerini gözden geçiriyor. Volkswagen Grubu'nun Türkiye'de yapmayı planladığı yatırımın çevre illerde, özellikle Balıkesir sanayi bölgesinde yatırım gelişmeleri bekleniyor. Şuan raylı sistem ve otobanın da devreye girmesiyle birlikte Sakarya – İzmir hattı, yan sanayi için en ideal lokasyon.Burada önemli bir konu ise, Çek & Slovak & Polonya  yan sanayilerin yatırım planları beklenmekte. Ülkemiz için gelecek vizyonda önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Yurt dışından gelecek yatırımlar Türkiye yan sanayini etkileyecek. Bursalı yan sanayinin başka bir bölgeye yatırım yapmasına gerek yok. Bursa, yurtdışı yan sanayi içinde önemli bir yapıda ve firma birleşmeleri beklenmekte.

Mustafa Bintaş - Mubitek Kurucu Başkanı
"Yan sanayinin başka bir bölgeye taşınmasına gerek yok
Yan sanayinin başka bir şehirde yatırım yapmasına gerek yok. İstanbul-Bursa-İzmir bağlantı yolları ile birlikte Bursa yan sanayi daha hızlı ulaşım sağlayabilecek.Verimlilik sağlayabilmek için ölçü ekonomisini belirli boyutlarda yakalamak lazım. Farklı bölgelerde iş yerleri açmak verimsizlik getirir. Bursa yan sanayinin bir başka bölgeye taşınmasına gerek yok, zaten otoban projesi ile istenilen bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor.

Sayı: 1215 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51