banner6

Madenciler engellerin kalkmasını istiyor

Elif Didem DANACIOĞLU "Elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasını isteyen madenciler, ekonomik şartlarda elektrik, akaryakıt, enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle rekabet güçlerini kaybettiklerini ifade etti. "Denizcilik sektörüne nasıl yapılmışsa madencilik sektöründe de elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasını istiyoruz diyen madenciler, indirim veya tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik özellikle bu dönemde bu sektörün ihtiyacı olduğunu vurguladılar.

İNCELEME 28.10.2019, 22:00 28.10.2019, 22:00
Madenciler engellerin kalkmasını istiyor
Elif Didem DANACIOĞLU


"Elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasını isteyen madenciler, ekonomik şartlarda elektrik, akaryakıt, enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle rekabet güçlerini kaybettiklerini ifade etti. "Denizcilik sektörüne nasıl yapılmışsa madencilik sektöründe de elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasını istiyoruz diyen madenciler, indirim veya tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik özellikle bu dönemde bu sektörün ihtiyacı olduğunu vurguladılar. Maden sektörünün diğer sanayi kuruluşlarının tamamının ham maddesini oluşturduğunu vurgulayan madenciler, "otomotiv, kimya, ilaç gibi sayılabilecek tüm sanayilerin ham maddesi maden ürünü dedi.

İhracata önemli katkısı olan sektörün tüm paydaşlarını tek çatı altında buluşturan ‘Bursa 5.Uluslararası Blok Mermer Fuarı' kapılarını ziyaretçilerine açtı. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 8 ayrı salon ve açık sergileme alanında 205 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlenen fuar, 42 ülkeden iş insanlarını ağırladı. 2 bin 200 blok mermerin sergilendiği, tonu 250 dolardan 4 bin dolara kadar değişen ürünlerle yaklaşık 20 milyon dolarlık değere sahip organizasyon ziyaretçisiyle buluştu. Bu yıl düzenlenen 5. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı'na 1600 tır ile 2.200 blok mermer geldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, "Madenciliğin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payını yüzde 1,5 ila 2'ye çıkarmayı, orta vadede ise yüzde 5 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. İzinler, çevre faktörü, zaman zaman bürokrasi, toplumsal algılar ve maliyetler gibi faktörlerden dolayı mermer sektörü faaliyet göstermesi zor olan bir sektördür. Ülkemiz, toplam maden ithalatına 2018 rakamlarına göre toplam 28- 29 milyar dolar para harcarken toplam maden ihracat tutarımız ise 8 -9 milyar dolar seviyelerinde.Madende dış ticaret açığımız 20 milyar dolar civarında. Geçtiğimiz yıl mermer sektöründe 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunun yarısı blok mermer ve doğal taş. Mermer sektörü madenciliğimizin en güçlü sektörlerinden bir tanesi. Sadece ocaklarda çalışan eleman sayımız 20 bin dedi.


İTHALATIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YERLİ KAYNAKLARI KULLANMALIYIZ
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer
" Türkiye'deki maden ihracatının yarısı doğal taş sektöründen gelmektedir. Dolayısıyla doğal taş tek başına önemli endüstriyel bir madde olarak ihracatımızda yer alıyor. Maden sektörüyle alakalı basında ve sosyal medyada bilgi kirliliği mevcut. İthalatın önüne geçmek için yerli kaynakları kullanmalıyız. Maden sektörünün tamamı orman vasfında geçen bölgelerin sadece 1000'de 2.9'unda faaliyet göstermekte. Bu bölgelerin yarısından fazlasında ağaç yok, taşlık bölge. Çevre konusunda hassasiyetimiz yüksek. Madencilik olmazsa sanayi kollarının hiçbiri olmaz. Madencilik sektörünün sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Daha önce 22 izin türünde güvenlik soruşturması istenirken, 8 izin türünde güvenlik soruşturması istenecek noktaya geldi. Orman izinlerinde yol alamadık. Bu konuda ilerleme kaydetmek için çalışacağız. Doğal taş ile ilgili çeşitli ticaret heyetleri düzenliyoruz. İhracatı artırmanın ana formülü bire bir görüşmeleri, yurt dışında ve içinde, fuarlar ve ticaret heyetleri aracılığıyla gerçekleştirebilmek. Maden sektörünün büyük sorunları var. Bu ekonomik şartlarda elektrik, akaryakıt, enerji maliyetlerimizin yüksekliği nedeniyle rekabet gücümüzü de kaybediyoruz. Bununla ilgili yeni bir çalışmada da uluslararası kuruluşlara enerji maliyetlerini yaptıracağız. Denizcilik sektörüne nasıl yapılmışsa madencilik sektöründe de elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasını istiyoruz. İndirim veya tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik özellikle bu dönemde bu sektörün ihtiyacı var. Çünkü maden sektörü diğer sanayi kuruluşlarının tamamının ham maddesini oluşturuyor. Otomotiv, kimya, ilaç gibi sayılabilecek tüm sanayilerin ham maddesi maden ürünü. Türkiye İhracatçılar Meclisi beş stratejik sektör belirledi. Madencilik sektörü bunun içinde yok. Madencilik sektörü stratejik sektörlerin ham maddesini oluşturan en önemli stratejik sektör.

MERMERDE İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 95
MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu
" 2001-2002 yıllarında 170-180 milyon civarında olan doğal taş ihracatı bugün 2 milyar doları geçiyor. Dünya pazarındaki talebe göre hareket ediyoruz. Rakiplerimiz İspanya ve İtalya'da bizim gibi hareket ediyor. Şuan dünyada en büyük marka değeri oluşturan ülke İtalya. İtalya'nın mermerden geliri 2 milyar dolar. Bizler sürdürdüğümüz faaliyetler ile İtalya'yı yakalamış durumdayız. Toplamda 8 milyon ton blok mermer üretiyoruz. Bunun 4 milyon tona yakınını iç pazarda işlerken, yaklaşık 5 milyon tonunu ise satıyoruz. Türkiye'de 60 çeşit mermer var ama 2'si ön plana çıkıyor. Bunlar altın ve mermer. Altını biliyorsunuz zaten, mermer 58 maden çeşidine eş değer. Türkiye'nin çok önemli iki değeri. Mermerde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95. Krizden çıkmak için at istiyoruz, ok istiyoruz yani izinleri istiyoruz, önümüzü açın başka bir şey istemiyoruz


688 MİLYON DOLARA ÇIKARDIK
Ege Maden İhracatçıları
Birliği Başkanı Mevlüt Kaya
" Türkiye 2019 yılının Ocak - Eylül döneminde 1 milyar 370 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye'nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 53 seviyesindeyken, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin 2019 yılının 9 aylık döneminde yaptığı 438 milyon dolarlık doğal taş ihracatının yüzde 64'lük dilimi olan 281 milyon dolarlık kısmının işlenmiş ürün ihracatı oldu. 2019 yılının Ocak - Eylül döneminde Türkiye geneli madencilik sektörünün ihracatı yüzde 5'lik gerilemeyle 3 milyar 200 milyon dolara düşerken, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin ihracatı yüzde 1'lik artışla 681 milyon dolardan, 688 milyon dolara çıkardık. Maden sektöründe yüzde 5'lik bir düşüş yaşandı, işlenmiş üründe bir çıkış yakaladık. İnadına üretim, inadına ihracat mottosuyla ihracat yapmaya devam edeceğiz.

Maden sektöründe ihracatın
yıldızları ödüllerine kavuştu
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Bursa'da düzenlediği "İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde 2018 yılında Türkiye'ye 290 milyon dolar döviz kazandıran; Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kayseri ve Konya illerinde Madencilik ve Doğal Taş Sektörlerinde faaliyet gösteren 34 üyesini ödüllendirdi. Türkiye'ye 2018 yılında 916 milyon dolar döviz kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu ihracata en büyük katkıyı sağlayan üyeleri için Muğla, İzmir, Denizli, Afyon ve Bursa'da düzenlediği "İhracatın Yıldızları Ödül Törenlerinde 189 üyesine ödül vermiş oldu.

Sayı: 1222 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51