banner6

Konut satışları sektördeki beklentileri arttırdı

Konut satışları sektördeki beklentileri arttırdı

İNCELEME 21.10.2019, 21:00 21.10.2019, 21:00
Konut satışları sektördeki beklentileri arttırdı
Elif Didem DANACIOĞLU


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile başlayan ve kamu bankalarıyla devam eden faiz indirimleri sonrası eylül ayında konut satışları, sektörde yeni beklentileri de beraberinde getirdi.

Türkiye genelinde eylülde 146 bin 903 konut satıldı. Eylülde satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 arttı. İpotekli konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 artarak 57 bin 811'e yükseldi.

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü, sıkıntılı günleri geride bıraktı. İnşaat sektör temsilcileri, faizlerde bir nebze daha düşüş olması durumunda konut satışlarının daha da artacağı kanaatindeler. İnşaat sektörü adına hedef büyüten Bursalı inşaatçılar, Bursa'da konut satışlarında hareketliliğe vurgu yaptı. Konut satışları ile ilgili görüşlerini ifade eden inşaatçılar, konut sektörü ile ilgi ‘olumlu görüş' politikası izliyor. Yabancı yatırımcıların Bursa'ya taleplerinin yoğun olduğuna da dikkatler çekildi. Piyasaların daha da iyiye gitmesi yönünde beklenti içinde olduklarına dikkat çeken Bursa inşaat sektörü, bu anlamda inşaat sektörünün hızlı bir şekilde ivmesinin artarak devam edeceği görüşü hakim.
Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle hareketlenen konut satışlarında artışın devam etmesini beklediklerini ifade eden inşaatçılar, konut satışlarının artmasıyla konut piyasası ve müteahhitlerin nefes aldığını belirttiler. Müteahhitlerin yeni yeni üretime başladığı da görüşler içerinde yerini alıyor. İnşaat sektörünün yaklaşık 250 iş kolunu hareketlendiren bir sektör olduğuna dikkati çeken inşaatçılar, birçok sektörün de canlandığını dile getirdi.
Konut kredisi faiz oranlarının biraz daha düşmesinin konuşulduğunu vurgulayan inşaatçılar, yılın ilk yarısında yaşanılan düşüşü ikinci yarıda telafi edeceklerini umut ediyor. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını indirmesinin getirdiği ivmeyle satışların hız kesmeden artmaya devam ettiğini dile getiren inşaatçılar, "Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası canlandı ve vatandaşlarımız yeniden konut alımına yöneldi dedi. İnşaatçılar, "Merkez Bankasının önce temmuz sonra da eylülde faizleri indirmesiyle konut kredisi oranlarında düşüşler başlamıştı. Bu indirimler de konut satışlarına olumlu yansıdı. Özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının sunduğu seviyeye getirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan konut sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir dedi. Konut kredisine talebin artmasıyla 2018 sonu ve 2019 başında dip seviyelere gelen konut satışlarının da hızla artış gösterdiğini belirten inşaatçılar, yatırımcıların talebinin bu süreçte artı yönlü hareketlendiğini ifade etti. İnşaat sektörü temsilcileri konutta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. İşte görüşler...

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde eylülde satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 arttı. Eylülde satılan konut sayısı 146 bin 903 oldu. Konut satışlarında İstanbul 23 bin 265 konutla ilk sırada (yüzde 15,8) yer aldı. İstanbul'u 14 bin 906 konut satışıyla (yüzde 10,1) Ankara, 8 bin 830 konut satışıyla (yüzde 6) İzmir izledi. İpotekli konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 artarak 57 bin 811'e yükseldi.Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39,4 olarak belirlendi. İlk defa satılan konut sayısı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 azalarak 51 bin 393'e geriledi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 35 oldu. İkinci el konut satışları eylülde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42,3 artarak 95 bin 510 olarak gerçekleşti.Yabancılara yapılan konut satışları, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 azalarak 4 bin 177 oldu. Bu alanda ilk sırada bin 924 konut satışıyla İstanbul yer alırken, bu ili 744 satışla Antalya, 239 satışla Ankara, 213 satışla Bursa ve 141 satışla Yalova izledi. Eylülde Türkiye'den, Irak vatandaşları 781, İran vatandaşları 489, Rusya vatandaşları 248, Suudi Arabistan vatandaşları 214, Kuveyt vatandaşları ise 191 konut edindi.

Mustafa Andıç – İMSİAD Başkanı
"Sektörde hareketlilik bekliyoruz
Türkiye genelinde yüzde 15'in üzerinde bir artış gerçekleşti. Bu olumlu havanın sektöre canlılık, satışlara da yukarı yönlü bir hareketlilik sağlayacağı ve satış rakamlarının toparlanma sürecine gireceği kanaatindeyim. Konut kredi faizlerinin % 0,99'a inmesi satışları tetikleyen en önemli unsurdur. Konut satışlarından büyük bir hareketlilik bekliyoruz. İnşaat sektörü olarak halkımızın konut sahipliği oranının yukarılara çekilebilmesi için böylesi konut kredi faizlerinin düşürülmesi son derece önemli adımlardır. Halkımızın daha uygun rakamlara konut sahibi olabilmesi fırsatından hızla yararlanacağına inanmaktayız. Temennimiz önümüzdeki günlerde de hareketlenmenin devam etmesi. Bursa'da konut stoğu sürekli azalıyor, yeni üretimde ise ciddi bir daralma var. Gayrimenkul sektöründe bir önceki yıla göre Bursa, yüzde 77,29 daralmış durumda. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte konut arzında bir azalma olacak, kentin nüfus artışını da düşünürsek eğer 2 sene içerisinde konut bulmak eskisi kadar rahat olmayabilecek. Konut almak için alıcıların elini çabuk tutması lazım.

Mehmet Albayrak - İMO Bursa Şube Başkanı
"Ekonomik güven ortamının sağlanması bu anlamda da önemli
İnşaat sektörü 250'nin üzerinde iş kolunun istihdamını sağlayan bir sektör. Sektörde yaşanan kriz bu nedenle ağır ve etkili hissedildi. İstatistiklere baktığımızda konut satışlarındaki artışı görebiliyoruz. Fakat asıl sorunumuz arz talep dengesinin bozulması. Bu dengeyi konut kredisi faizlerindeki düşüşle sağlamak mümkün gibi görünmüyor. Ekonomik iyileşmenin tek yolunu inşaat sektörü bazlı düşünmemek gerekli. Otomotivinden, tekstiline, makine sanayine kadar her alanda iyileşme ve güven ortamı sağlanmalı. Konut sahibi olmak isteyen alıcının, alım gücü arttırılmalıdır. Ayrıca inşaat sektörünü sadece konut olarak da düşünmemek gerekli. Yeni fabrikaların, ofislerin oluşturulması için de sanayicilerimizin yatırım gücü arttırılmalı.Sektöre müteahhitlerimiz açısında da baktığımızda görünen o ki inşaat sektörünün içinde bulunduğu krizden çıkması çok hızlı olmayacak. Müteahhitler öncelikle var olan konut stokunu eritmek zorunda. Stokların tükenmesinin ardından finansmanı güçlü müteahhit firmaları için yeni yatırımların önü açılacaktır. İnşaat maliyetlerinin artışta konut üreticisini etkiledi. Maliyetlerin artışı sürerken konut üreticisinin bunu satış rakamlarına yansıtması ne yazık ki mümkün olmadı. Ekonomik güven ortamının sağlanması bu anlamda da önemli. Meslektaşlarımız, şu an sektördeki durağanlıktan en çok etkilenen meslek gruplarından birisi. Alınacak önlemler, arz talep dengesinin yeniden sağlanması, sadece konut satışlarını değil istihdamı da arttıracaktır. İnşaat sektörünün canlanabilmesi için diğer sektörlerdeki dengelerinde bir an önce oturması gerekmektedir. Otomotivden, tekstile, makine sanayine kadar diğer iş kollarındaki iyileşme, faizlerin düşürülmesiyle artan ilgiden daha hızlı şekilde inşaat sektörüne olan talebi arttıracaktır. Sürece bu şekilde bakarak çözümü aramamız gerekmektedir.

Naci Şahin – Burçin İnşaat YKB
"Artarak devam edeceği kanısındayım
Türkiye genelinde %15'lik konut satış sayısı iyi bir yüzde olsa da Ekim –Kasım-Aralık aylarında bu yüzde oranının kesinlikle artarak devam edeceği kanısındayım. Bursa'mızda da satılan konut yüzde oranı artarak devam edecektir. Ancak bilinçli ve profesyonel çalışmalar ile ya kentsel dönüşüm noktaları ve bölgeleri daha ciddi araştırılmalı ya da yeni arsalar kişisel rant olmadan imara açılmalı.

Mustafa Altın – Altın İnşaat YKB
"Umut verici ama yeterli değil
Konut faiz oranlarında kamu bankalarının uyguladığı oran ile sektör bir nefes aldı diyebiliriz. Birbuçuk yıldır süregelen durgunluktan sonra sektöre bir hareket geldi, bu hareketin sonucunda bu hem satışlara yansıdı hem de sektör temsilcilerini motive etti. Ancak; bu hava ile rehavete kapılmamalı bu sürecin sürekli olması sağlanmalıdır. Çünkü şuan sadece nefes alan sektörün ayağa kalkması epey zaman alacaktır. Nekahet dönemi diyebileceğimiz bu süreçte herkes elindeki stokları eritmekte ama hala tam olarak önünü göremediğinden (güven ve piyasaların oturması anlamında) yeni projelere start vermemekte. Yeni ruhsat sayılarına baktığımızda bunu net olarak görebiliriz. Sektörün ayağa kalkması için; faiz oranlarının daha düşük seviyelere çekilmesi ya da en azından bu seviyede tutulması, kamu bankalarında kredi kullandırmada bürokratik engellerin kaldırılması, özel bankaların faiz oranlarını kamu bankaları seviyesine çekmesi etkili olacaktır. Yine mevduat faizlerindeki düşüşün devam etmesi de önemli bir etken olacaktır. Ayrıca tapu harçlarında süregelen indirimin 2020'de de devam etmesi sektörün ayağa kalkma sürecini hızlandıracaktır. TÜİK verilerinden de anlayacağımız gibi sektöre bir hareket geldi. Bu sevindirici ve umut verici ama yeterli değil. Bu süreçte biz kendi firmamız olarak sektöre ve bölgeye katkı koymaya devam edeceğiz. Bu süreçten hep birlikte ayağa kalkacağımızı düşünüyorum. Ayrıca; konut alacakların da bu oranlar ve maliyetlerdeki artışlarının henüz fiyatlara yansımamasından dolayı bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Çünkü stokların azalmasıyla birlikte maliyetteki artışlar mutlaka fiyatlara yansıtılacak bu durumda şuanki avantaj fırsatı kaçacaktır.


Hüseyin Kıratlı – Kıratlı İnşaat YKB
"Özel bankalarında faizleri indireceği kanaatindeyim
Ağustos / 2018'de başlatılan ekonomimize yönelik saldırılar sonrası alınan tedbirler ve akabinde faizlerin düşmesi ve özellikle devlet bankalarının konut kredi faizlerini psikolojik eşik olan % 1'in altına indirip % 0,99 olarak uygulaması neticesinde Ağustos / 2019'dan itibaren konut satışlarında gözle görünür bir artış yaşanmıştır. Eylül ayında bu artış daha belirgin hale gelmiştir. Bundan sonrası içinde artışın devam edeceğini düşünmekteyim. 9 Ekim günü başlatılan Barış Pınarı Harekatı biraz tedirginlik yaratsa da, kısa sürede başarıya ulaşacağından emin olduğum terörle mücadele harekatı tamamlandığı zaman tedirginlik ortadan kalkacak ve konut-gayrimenkul satışları artarak devam edecektir. Bu yılsonuna kadar yapılmasını öngördüğüm % 2-3'lük ilave faiz indirimi ile birlikte faiz indirmekte nazlı davranan özel bankalarında daha fazla direnemeyeceği ve faizleri indireceği kanaatindeyim. Bu durumun da konut satışlarını artırmanın yanında otomobil, işyeri satışlarına da olumlu etki yapacağını ve yeni yatırımların önünü açacağına inanıyorum. Bir başka konuda, kentsel dönüşüm projelerindeki sorunların ilgili kurumlar tarafından hızla çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira bu sorunlar müteahhitlerin yeni projeler yapmasına engel olmaktadır.

Sayı: 1221 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51