banner34

banner50

banner6

İhracatçı yeni rekorlar peşinde

Elif Didem DANACIOĞLU Ocak ayı ihracat rakamlarına ilişkin görüşlerini ifade eden Bursalı firmalar, 2020 yılının ihracat rakamlarında artış yaşanarak ilerleneceği bir yıl olacağını söyledi. TİM tarafından açıklanan Ocak ayına dair geçici dış ticaret rakamlarına göre yılın ilk ayında ihracat yüzde 6,1 artışla 14 milyar 765 milyon dolar olurken ithalat yüzde 19 artışla 19 milyar 229 milyon dolara ulaştı.

İNCELEME 10.02.2020, 22:00 10.02.2020, 22:00
İhracatçı yeni rekorlar peşinde
Elif Didem DANACIOĞLU

Ocak ayı ihracat rakamlarına ilişkin görüşlerini ifade eden Bursalı firmalar, 2020 yılının ihracat rakamlarında artış yaşanarak ilerleneceği bir yıl olacağını söyledi.

TİM tarafından açıklanan Ocak ayına dair geçici dış ticaret rakamlarına göre yılın ilk ayında ihracat yüzde 6,1 artışla 14 milyar 765 milyon dolar olurken ithalat yüzde 19 artışla 19 milyar 229 milyon dolara ulaştı. 12 aylık ihracat ise 181,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye ekonomisinin 2019'un üçüncü çeyreğinden itibaren pozitif büyüme trendine girmesi ve ekonominin çarklarının hızlanması ithalat rakamlarına da yansıdığını ifade eden değerlendirmeler, ihracatta rekorların geleceğinin altı çizildi.
Ocak ayı dış ticaret rakamlarını değerlendiren TİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, ocak ayının Çin ve ABD arasındaki ticaret görüşmelerinde gerilimin düşmesi ve faz 1 anlaşmasının imzalanması ile olumlu başladığını ancak ikinci yarıda Çin'in Wuhan kentinden çıkan corona virüsünün yeniden küresel ticaret endişelerini artırdığını söyledi. Çin'in Türkiye'nin ihracattan ziyade ithalat tarafında ticaret ortağı olduğuna işaret eden Çetinkaya, "Şimdilik ticaret büyük oranda aksamadan devam ediyor ancak virüsün yayılması devam ettikçe siparişlerin ertelendiğini görebiliriz. Burada bazı ürünlerin tedarikinde sıkıntı yaşanması muhtemel olacaktır. Bu da hem bizim açımızdan hem de küresel ticaret açısından bir risk teşkil ediyor. Ancak bu olay özellikle petrol fiyatları üzerinde ciddi bir düşüşü de beraberinde getirdi. Bu fiyat düşüşü bizim dış ticaret açığımız açısından oldukça olumlu bir etki gösterecek dedi.
Ocak ayında rekora imza atan ihracat rakamları, yıl boyunca yeni rekorların görüleceğini düşünen Bursa iş insanları, yurt içinde ekonomik toparlanmanın devam ettiğini ve faizlerdeki düşüşle birlikte üretim ve ihracat rakamlarında yukarı yönlü ivmenin tüm yıla yayılacağı yönünde görüş verdi. İşte, Bursa iş insanlarının ihracat rakamları değerlendirmeleri...

Baran Çelik – OİB Başkanı
"Otomotivin Bursa toplam ihracatındaki payı %53 olmuştur
Ocak ayında otomotiv ihracatı % 3 artmış ve 2.4 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam sektörün bugüne kadar ulaştığı en yüksek Ocak rakamı olmuştur. Özellikle binek otomobiller ihracatında görülen çift haneli ihracat artışı toplam otomotiv ihracatımıza olumlu yansımıştır. Ocak ayında binek otomobillerde Fransa'ya % 72, İtalya'ya % 33, İspanya'ya % 48, Almanya'ya % 44, Belçika'ya % 20 ihracat artışları görülmüştür. Toplam otomotiv ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde ise AB ülkeleri dışında Rusya'ya % 37, Fas'a % 17, Mısır'a % 115 ihracat artışı yaşanmıştır. Ocak ayında AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı % 79 olmuş, AB'ye yönelik otomotiv ihracatımız % 1,5 artmıştır. Afrika ülkelerine % 18, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine % 33 ihracat artışı yaşanmıştır. Ocak 2020'de Bursa'nın otomotiv ihracatı % 8 artarak 619 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Bursa'nın toplam otomotiv ihracatından aldığı pay % 26 olurken, otomotivin Bursa toplam ihracatındaki payı % 53 olmuştur.

Pınar Taşdelen Engin- UTİB Başkanı
"Stratejik sektör niteliği taşıyor
Bursa ilimizin 2019 yılında tüm sektörler bazında toplam ihracatı % 5,5 azalışla 14 milyar 987 milyon dolar oldu. Bursa ili bağlamında tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz ise sırasıyla % 1 ve % 2 azalışla 1,6 ve 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2020 Ocak ayı verilerine baktığımızda ise Bursa ilimizin tüm sektörler bazında genel ihracatı % 6 artış ile 1 milyar 174 milyon dolar olurken tekstil sektörü ihracatı % 8,67 artışla 95 milyon dolar ve hazır giyim sektörü de % 5,39 artışla 137 milyon dolar oldu. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak her yıl yaklaşık 160 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ülkeler bazında ihracatta Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracatın toplamı, tüm ülkelere yapılan ihracatın % 55' ini oluşturuyor. Bu oran diğer bazı sektörlerimize göre düşük ve bu durum bir nevi sigorta niteliği taşıyor. Tekstil ihracatımızın farklı ülkelere dengeli şekilde yayılmış olması, bölgesel olarak yaşanabilecek kriz ortamlarında sektörümüzün risk altında kalmasını engelliyor. Sektörümüz pazar çeşitlendirmesini son dönemde başarılı şekilde gerçekleştiriyor. Ülke ekonomisine sağlanan döviz girdisi ve istihdama katkı bağlamında sektörümüz çok önemli roller üstleniyor. Sektörümüzü stratejik yapan bir diğer özellik; dışa bağımlı olmaması. Ham maddeden son ürüne kadar ülkemizin bu sektörde entegre ve çok güçlü bir yapısı mevcut. Dolayısıyla küresel kriz dönemlerinde ülke ekonomisini sırtında taşıyan bir karaktere sahip. Bu bakımdan da stratejik sektör niteliği taşıyor.

Yesari Süalp - Ermetal Şirketler Grubu CEO'su
"Umut verici bir değer olarak kabul edebiliriz
Otomotiv sektörü ihracatı bilindiği gibi 2019 yılında 17,700 milyar dolar olmuş ve 2018'e göre % 0,4 bir artış gerçekleştirmişti. İhracatımızın önemli bir kısmının gerçekleştiği Avrupa'da geçen yıl bir önceki yıla göre % 1.2 civarında bir artış görülmüştü. Bu iki değeri göz önüne aldığımızda otomotiv ihracatımızın 2019 yılını kayıpsız geçirdiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte Bursa'da üretimi yapılan ve ihraç edilen otomotiv ihracatında ise % 6 seviyelerinde düşüş oldu ve 2019 yılında 8,339,524 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. 2020 yılında bu değerin artmasını bekliyor ve temenni ediyoruz. Ocak ayında otomotiv ihracatındaki geçen yılın Ocak ayına göre gerçekleşen % 3.2 artışı otomotiv sektörü adına umut verici bir değer olarak kabul edebiliriz. Bundan sonraki aylarda da bu artışın devam etmesini bekliyoruz. Biz yan sanayiler olarak da bu ihracat artışına katkı koymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ermetal Otomotiv olarak gerek parça ihracatı gerekse kalıp ihracatı olarak  14-16 milyon Euro bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Ahmet Özkayan - Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü
"Önümüzdeki dönemde daha da yükselterek sürdürecektir
Son açıklanan rakamlara baktığımızda Türkiye'nin ihracatının, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artarak 171 milyar 531 milyon dolara yükseldiğini görmekteyiz. Bu süreçte, ekonomik faaliyetlere göre aralık ayında imalat sanayinin payının yüzde 93 olması, sektör açısından son derece önemli. Aynı şekilde, yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ihracatındaki payının yüzde 4,3 ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payının ise yüzde 36,9 olarak gerçekleşmesi, ülkemizin teknoloji odaklı ilerleme çalışmalarında önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ülke olarak daha da gelişip kalkınmak için bu payın daha da artması gerekiyor. Çünkü teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi dünyaya satan ülkelerin, rekabette ön plana çıktığı ortadadır. Bunun için yerli ve milli üretim önceliğiyle, teknoloji geliştirmeye ağırlık verilmesi şart. Bununla birlikte, ülkemiz ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olan Bursa, ihracatta elde ettiği başarı ile yine Türkiye'nin ilk 3 kenti arasında yer aldı. Ülkemiz ve dünya ekonomisine sağladığı yüksek katma değerle ön plana çıkan Bursa; otomotiv, makine ve tekstil gibi ana ihracat kalemlerinde ortaya koyduğu etkin performansı, biz sanayicilerin de destekleriyle önümüzdeki dönemde daha da yükselterek sürdürecektir. Bursa'da makine sektörü açısından doğal bir kümelenme söz konusu. Özellikle son yıllarda artan AR-GE temelli teknoloji geliştirme çalışmalarının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte, Bursa'nın ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından ciddi katma değer yaratmaya devam edeceğine inanıyorum.

A. Erdem Acay - Coşkunöz Holding CEO'su
"Katkımızı şehir olarak artırmaya devam ediyoruz
Ülkemiz özellikle son yıllarda ihracat alanında çok önemli bir atağa kalktı. Geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren etkisini hissettiren reformlara, faiz oranlarının düşürülmesi ve finansman destekleri de eklenince ihracatta rekor seviyeye ulaştık. Bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19'luk artış yaşanması, 2020'ye yönelik umutlarımızı daha da artırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Sayın İsmail Gülle'nin açıklamasında hiç kuşkusuz bizi en çok memnun eden bölümlerden biri, Bursamızın 1,2 milyar dolarla en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü şehir olmasıydı. 2,4 milyar dolar ile Türkiye genelinde Ocak ayının ihracat lideri olan otomotiv sektörüne olan katkımızı şehir olarak artırmaya devam ediyoruz. Yılın ilk ayında yaşanan yüzde 8'in üzerindeki değer artışı da bunun önemli bir göstergesi. Diğer yandan otomotiv ve yan sanayi alanındaki başarımız yalnızca yerli otomobil üretiminin Bursa'da yapılmasını sağlamakla kalmadı, savunma ve havacılık sanayinde de dikkatleri şehrimize çekti. Ocak ayı ihracat rakamlarında bu alanda yüzde 706 gibi çok dikkat çekici bir artış yaşamamız, önümüzdeki dönemde şehrimizin otomotivin yanı sıra savunma ve havacılıktaki başarısının da konuşulacağını gösteriyor. Biz de Coşkunöz Holding olarak, otomotiv ve savunma-havacılık da dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz yedi sektördeki 12 şirketimizle Bursa'nın ihracatına, ülke ekonomimize ve toplumumuza değer katmayı sürdüreceğiz.

Haluk Bükümcü - Pakipek Tekstil YKB
"İnovasyon veAr-Ge ön plana çıkıyor
İTHİB ve UİB tekstil ihracat rakamlarını açıkladı. 2019 yılında bayan dış giyim kumaş sektörü cirolarını arttırdı, ancak kar oranlarımızda ciddi azalmalar var. Dünyadaki rekabet ve tüketici konumundaki batı (USA, AB) daha az tüketmeye başladı. Orta sınıf tüketici azalırken, üst sınıf ve alt sınıf tüketicide artış var. Batılı markalar Türkiye'den kumaş yerine hazır giyim almayı daha çok benimsediler. Biz üreticilerde zaman içinde hazır giyim yatırımı yapmaya başlayacağız. 2020 yılında beklentilerimiz artarak devam ediyor. Daha çevreci, ekolojik ürünler ön planda. Umarım bekledigimiz olur, Devletin ihracat teşviklerini arttırması gerekir. Hem üretici hemde ihracatçı olmak gerçekten zor iş. Dünya hızla degişiyor, buna ayak uydurmalıyız. İnovasyon ve Ar-Ge ön plana çıkıyor. 

Uğur Pehlivanküçük - UPK Otomotiv YKB
"Önemli bir payda Bursa sanayisine ait
Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, 2019'da ihracat, Genel Ticaret Sistemi (GTS) dikkate alındığında bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolara yükselirken, ithalat ise yüzde 8,99 azalışla 210 milyar 394 milyon dolara geriledi. Bu rakamlarda önemli bir payda Bursa sanayisine ait. Ancak, özellikle otomotiv sektöründe daha özelde faaliyet gösterdiğimiz ağır ticari araçlar segmentinde beklediğimiz ihracat artışını 2019'da gerçekleştiremedik. Bunun birçok nedeni var. Özellikle Avrupa pazarı dikkate alındığında % 25 bir Pazar daralması olduğunu görüyoruz. Alternatif Pazar yaratma çabalarımızın sonuçlarını 2020 yılında almayı umut ediyoruz. Bu yıl ihracatta beklenen Pazar gelişimini sağlayamadığımız açıktır. Ayrıca varolan müşterilerimizden de ekstra indirim, bonus ve vade uzatımı gibi talepler aldık. Mecburen bunları karşıladık. Ancak  önemli bir finansman ayağımız olan KDV iadeleri konusunda da Mali İdarenin işlemleri ağırdan alması, dosyaların başkanlıklarda bekletilmesi, iade süreçlerinin verilen sözlerin aksine yoktan sebepler inşa edilerek ve mevzuat içindeki boşlukların kullanılarak uzatılması gibi sorunlarımız artarak devam etti ve bu durum likidite akım tablolarımızda ciddi sorunlara yol açtı. Finansal piyasalarda yapılan kurdaki inanılması güç aşağı ve yukarı tahminlerde bütçe dengelerimizi sağlamada, önümüzü görmede bize ciddi sıkıntı oluşturdu. 2020 yılının, özelde ağır ticari araç grubuna üretim yapan otomotivciler açısından 2019 yılından çok da büyük bir farklılık arzetmeyeceğini, ihracat rakamları olarak da öncekinden daha iyi bir yıl olacağını düşünmüyoruz. Yine bir sis bulutu içinde kör uçuş yapıyoruz, yapacağız görünüyor.  


İpek Yalçın - Thierry Diniz Genel Müdürü
"Otomotiv sektörünün iyi veriler göstermesi çok önemli
Otomotiv sektörünün ocak ayı ihracatı % 3,2 artışla 2,4 milyar dolar oldu. Sektörün, ülkenin toplam ihracatından aldığı pay ise % 16,3. Yani otomotiv sektörü, ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör. Binek araç ihracatında artış görülürken otobüs/minibüs ihracatında düşüş kaydedildi. Pazar payında Almanya liderliği korurken, ABD en düşük ihracat gerçekleştirilen ülkelerden biri oldu. Bursa, İstanbul ve Kocaeli'nin arkasından 3. il olarak ilk sıralarda ve yaklaşık ihracatın % 27'sini gerçekleştiriyor. OEM olarak da ilk 3 sırada Ford Otosan, Toyota ve Oyak Renault'u görmekteyiz. Zorlu Pazar koşullarına rağmen; otomotiv sektörünün iyi veriler göstermesi çok önemli. OEM ve yan sanayi olarak; kur hareketlerindeki dengesizlik, küresel ticaret savaşları, maliyet baskısı hepimizi zorlamaktadır. Yeni yatırımların ve büyümelerin konuşulduğu bu dönemde; hepimiz işlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz.


İlker Duran – İlkom YKB
"Kimya sektörümüz başarılı bir ocak ayı geçirmiştir
Ocak 2020 ihracat rakamlarını incelediğimizde sektörümüzün Kimyevi maddeler ve mamülleri Türkiye ihracat rakamlarının 1,7 milyar dolar olduğu görülmektedir. Bursa özelinde sektörümüzün ocak 2020 ihracat rakamı 309 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geride bıraktığımız 2019 ocak ayı Bursa ihracat rakamı 199 milyon dolar olmuştu. Görüleceği gibi geçen yılın ocak ayı rakamlarına göre bu yılın ocak ayı rakamlarında % 55 bir artış gerçekleşmiştir.Bursa'da kimya sektörümüz ihracatta başarılı bir ocak ayı geçirmiştir.Bu başarıda emeği geçen tüm sektör temsilcilerimizi tebrik ediyorum.


Veda Girgin Eroğlu - VGE Tekstil Firma Sahibi
"Verimli ve hızlı bir yıl olacağının göstergesi olmuştur
TİM'in yapmış olduğu açıklama ile ülke genelinde Ocak 2020 ihracatının geçen yılın Ocak ayına göre % 19'luk bir artışla 19.2 milyar $ olarak gerçekleştirilmesi, ülke genelinde faizlerdeki gerilemenin ihracatçıların finansmana daha kolaylıkla ulaşmasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ispatladı. Kendi firmamızda her Ocak ayında bir önceki yılın Ocak ayı rakamlarına ulaşabilmek bizim için hedef oluyor. Çünkü Ocak ilk hafta yılbaşı tatilinin devamı, ikinci hafta Heimtextil olması nedeni ile ihracat yüklemelerine üçüncü haftadan itibaren hız verebiliyoruz. Ocak ayı ne yazık ki, tam kapasite çalışamadığımız bir ay olmasına rağmen hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşabildiğimiz bir ay olması itibarı ile 2020 yılının, biz ihracatçılar için verimli ve hızlı bir yıl olacağının göstergesi olmuştur.

Hasan Moral – Moral Tekstil YKÜ
"Piyasalarda hareketlilik hissedilmeye başlamıştı
Zor geçen 2019 yılının son çeyreğinde piyasalarda hareketlilik hissedilmeye başlamıştı. Bunun etkisi ile 2020 yılının Ocak ayında ihracat rakamlarındaki artış devam etmiş gözüküyor. Bursa tekstil sektöründe de pozitif yönlü Ocak ayı ihracat rakamları 2020 yılının devamı için umut vermekte. Özellikle Bursa'daki tekstil firmalarımızın kilogram başına ihracat değerlerine baktığımızda ortalamanın çok üstünde bir katma değer ortaya koyduklarını görüyoruz. Bu sayede firmalarımız dünya piyasalarındaki paylarını her geçen sene arttırmaya devam etmekte ve sağlamlaştırmakta. 2020 yılında ihracatçı firmalarımızın 2019 yılında kaybettikleri ivmelenmeyi tekrardan kazanacaklarına inanıyorum.

Otomotivde 2019 yılının ihracat şampiyonları belli oldu
Türkiye ihracatının üst üste 14 kez şampiyon sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2019 senesinin şampiyon firmaları belli oldu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden (OİB) Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanılarak yapılan açıklamaya göre, 2019 yılında toplam 30,6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde Ford Otomotiv yer aldı.
Otomotivde en çok ihracat gerçekleştiren firmalar sıralamasında ikinci Toyota Otomotiv, üçüncü ise Oyak-Renault oldu.
İlk üç şirketin ardından ilk 10'da yer alan diğer firmalar ise sırasıyla Tofaş, Kibar Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, TGS Dış Ticaret, Bosch Sanayi ve Ticaret, Man Truck & Bus ve Good Year Lastikleri oldu.
Otomotiv endüstrisi, 2020 yılına da hızlı başladı. OİB verilerine göre otomotiv endüstrisinin ocak ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla 2,4 milyar dolar oldu. Bugüne kadarki en yüksek ocak ayı rakamına ulaşan sektörün, Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 16,3 olarak gerçekleşti.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2019 yılının otomotiv şampiyonlarını tebrik ederek "Türk otomotiv endüstrisinin ihracat başarısında emeği olan tüm şirketleri kutluyoruz. Bu yıl da ihracatımızı kalıcı olarak artırma yolunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz dedi. Endüstrinin ocak ayı ihracatını da değerlendiren Baran Çelik, "Geçen ay binek otomobillerde çift haneli ihracat artışı kaydettik. Diğer ana ürün gruplarında ise düşüş yaşandı. En büyük pazarımız AB Ülkelerine ise küçük de olsa artışla yıla başlamamız sevindirici oldu dedi.  
Ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 27 artarak 1 milyar 33 milyon dolar oldu.


TG 2019 YILI OTOMOTİV İHRACAT SIRALAMASI

1 FORD OTOMOTIV SAN. A.S.
2 TOYOTA OTOMOTIV SAN. TURKIYE A.S.
3 OYAK-RENAULT OTO.FAB. ANONİM ŞİRKETİ
4 TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.
5 KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş
6 MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.
7 TGS DIŞ TİC. A.Ş.
8 BOSCH SAN.VE TİC.A.Ş
9 MAN TRUCK&BUS SE DAR MÜKELLEF TÜRK. A.Ş.
10 GOODYEAR LASTİKLERİ T.A.Ş.
11 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
12 BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SANAYİ
13 FEDERAL MOGUL DIŞ TİC.A.Ş.
14 TOYOTA MOTOR EUROPE ADAPAZARI ŞUBESİ
15 MAXİON İNCİ JANT SANAYİ A.Ş.
16 TIRSAN TREYLER SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
17 PETLAS LASTİK SAN.TİC.A.Ş.
18 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
19 PROMETEON TURKEY ENDÜSTRİYEL VE TİCARİ
20 RAM DIŞ TİCARET A.Ş.
21 VALEO OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
22 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
23 ANADOLU ISUZU OTOM.SAN.VE TİC. A.Ş
24 CMS JANT VE MAKİNA SANAYİ A.Ş.
25 DÖKTAŞ DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SANAYİ A.Ş.
26 LİM OTOMOTİV TİC. A.Ş,
27 KARSAN OTOMOTIV SAN. VE TIC.AS
28 YİĞİT AKÜ MALZ. NAK.TUR.İNŞ.SAN.VE TİC.A.Ş.
29 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
30 AUTOLİV CANKOR OTO.EMN. SİS SAN.VE TİC.A.Ş
31 İNCİ GS YUASA AKÜ SAN. VE TİC. ANO.ŞİRKETİ
32 S.S.P OTOMOTIV SANAYI VE DIŞ TIC.A.Ş.
33 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
34 MAXİON JANTAŞ JANT SAN. VE TİC.ANO. ŞİRK.
35 HEMA EXİM TİCARET A.Ş.
36 NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
37 JANTSA JANT SANAYI VE TIC.A.Ş.
38 MURAT TICARET KABLO SAN.ANONİM ŞİRKETİ
39 CHASSIS BRAKES INTERNATIONAL OTO. SAN.
40 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
41 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
42 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
43 BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SANAYİ
44 ZF SACHS SÜSPANSIYON SIST. SAN.VE TIC. A.Ş.
45 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
46 BOZANKAYA OTO.MAK.İML.İTH.VE İHR. A. Ş.
47 SAMPA OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
48 EGE ENDÜSTRİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
49 GRAMMER KOLTUK SİST. SAN. VE TİC. A.Ş
50 PİRELLİ OTOMOBİL LASTİKLERİ A.Ş.

UİB, 2020'ye yüzde 5 artışla başladı
Türkiye'nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,79 artış göstererek 2,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmış oldu. UİB'in Ocak 2020 ihracat rakamları açıklandı. Ocak ayındaki ihracatı 2 milyar 528 milyon dolar seviyelerinde olan UİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 31 milyar 851 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat rakamlarını değerlendiren Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Baran Çelik, "Ülkemiz ekonomisindeki pozitif hareketlenme doğrultusunda geçen yıl olduğu gibi bu sene de ülkemiz ihracatında artışlar bekliyoruz. Faiz oranlarının gerilemesi ile birlikte finansmana erişim kolaylığı sağlayan ihracatçılarımızın, yeni pazarlara ve ürün geliştirmeye odaklanarak, yeni stratejiler ile başarılarını yıl boyunca sürdüreceklerine olan inancımız tamdır. Biz de UİB olarak ihracattaki artış trendinin devamlılığı adına çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz dedi.

OİB'İN İHRACATI OCAK AYINDA 2,1 MİLYAR DOLAR
 Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,83 büyüme göstererek 2,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 27 milyar 247 milyon dolar olarak açıklandı.
 
UTİB'TEN OCAK'TA 103 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
 Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,67 artışla 103 milyon dolara ihracata imza atmış oldu. UTİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 1 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UHKİB İHRACATI OCAK'TA60,4 MİLYON DOLAR
 Ocak ayında 60,4 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,07 arttı. UHKİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 8,75 artışla, 693 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmiş oldu.

UMSMİB'İN İHRACATI, OCAK AYINDA 11,7 MİLYON DOLAR
Ocak ayında 11,7 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 156,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

UYMSİB'DEN OCAK'TA 6,1 MİLYON
DOLARLIK İHRACAT
Ocak ayında 6,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 127 milyon dolar seviyelerinde bir dış satışa imza attı.
Öte yandan UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin Ocak ayı ihracatı ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27 oranında artışla 212,6 milyon dolar olarak açıklandı.

İhracatın yarısını 5 sektör sırtladı
Türkiye, geçen ay tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirirken, dış satımın yüzde 51,3'ünü otomotiv, kimya, hazır giyim, çelik ve elektrik elektronik sektörleri yaptı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, firmalar bu dönemde hububattan otomotive, süs bitkilerinden su ürünlerine, halıdan demire 27 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin yılın ilk ayındaki dış satımı, küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen yüzde 6,1 artarak 14 milyar 764 milyon 795 bin dolar seviyesine yükseldi.
Otomotiv sektörü liderliği kaptırmadı. Geçen ay en fazla ihracat gerçekleştiren sektör yine otomotiv endüstrisi oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün ihracatı toplam dış satımın yüzde 11,5'ini oluşturdu. Bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon 1,5 milyar dolarlık, çelik 1,2 milyar dolarlık ve elektrik elektronik 824,8 milyon dolarlık dış satıma imza attı. Böylece en çok ihracat gerçekleştiren 5 sektör toplam ihracatın yüzde 51,3'ünü oluşturdu.

Kimya sektörünün ocak ayı ihracatı 1,7 milyar dolar
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörünün ihracatı geçen ay 2018'in aynı dönemine kıyasla yüzde 10,6 artarak 1,7 milyar dolar oldu. İKMİB'den yapılan açıklamaya göre, geçen yılı ihracatta rekorla tamamlayan kimya sektörünün ihracat performansı yükselmeye devam ediyor. Sektörün ihracatı geçen ay yüzde 10,6 artışla 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tüm sektörler arasında en fazla ülkeye ihracat yapan sektör olarak da öne çıkan kimya, ocak ayında 199 ülke ve bölgeye yaptığı ihracatla birinci oldu. Geçen yıl Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya, ocakta da aylık bazda en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak belirlendi.

Sayı: 1237 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51