banner6

22.11.2021, 23:16

İMO kent içi ulaşımı masaya yatırdı

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası ‘’Bursa Ulaşımının Gelecek Vizyonu’’ başlığıyla kent içi ulaşımındaki trafik sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı, 6 Kasım Cumartesi günü. İMO başkanı Mehmet Albayrak’ın açış konuşmasıyla başlayan Sempozyumda, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşımdaki sorunları ve planladıkları çözüm yollarını açıkladı. Pandemi nedeniyle toplu taşımdan uzaklaşan Bursalıları yeniden toplu taşım sistemlerimizi kullanmaya davet etti. Halen kredisini temin edip BursaRay seferlerini 2 dakika aralığa düşürmekle saatlik taşıma kapasitesini 40 binin üzerine çıkaracaklarını, bu kapasiteyle BursaRay’ın artık metro sınıfına atlayacağını, yeni otobüsler aldıklarını, Bursalıların konforlu toplu taşım sistemlerimizi kullanmalarını beklediklerini, böylece kent içi trafiğindeki sıkışmayı azaltacaklarını, vurguladı. Burulaş Genel Müdürü Kürşat Çapar da BursaRay’da planlanan bu gelişmenin dayanacağı ileri teknolojili sistemin detaylarını anlattı.

Ardından konunun uzmanları ve bilim insanları kent içi ulaşım sistemini masaya yatırarak ve de dünyadan örnekler vererek Bursa kent içi ulaşım sorunlarının çözüm yollarını anlattılar. Ben de konuşmacılardan biriydim, konuşmamda BursaRay’ın oluşum sürecini ve bir arşiv niteliğindeki bilgileri katılımcılara sundum. Konuşmamın son bölümünde de dünya kentlerinden bazı örnekler vererek, artık kent içi ulaşımın ağırlıklı olarak aktarmalı toplu taşım sistemleriyle ve de bisiklet kullanımıyla geçekleştiğini anlattım. Bir Alman kentinden verdiğim örnekte, firma sahiplerinin dahi arabalarını tramvayın son durağında park ederek, iş yerlerine tramvayla gittiklerini, kentin belediye başkanının da işine bisikletle gidip geldiğini, vurguladım.

Sonuçta kent içi trafik sıkışıklığının önlenmesinde kilit hamlenin, biz kentlilerin özel araçlarımızdan vaz geçip, aktarmalı toplu taşım ve de uygun alanlarda bisiklet kullanmamız olacağını vurguladım ve birkaç çağrı yaptım, şimdi o çağrılarımı daha yoğun vurgulayarak tekrarlıyorum;

1- Çağrım BTSO ve OSB Yönetimlerine ve OSB’deki Firma Sahiplerine

Burulaş yönetimiyle kol kola girin, vardiya saatlerini BursaRay’ın yoğun olmadığı saatlere kaydırarak, firmalarınızın servis araçlarını kent içinden çekin, çalışanlarınızın OSB ve EMEK duraklarına kadar Otobüs+BursaRay ile gelmelerini, servis araçlarının bu duraklardan onları alıp fabrikalarınıza getirmesini, dönüşlerinin de aynı düzende yapılmasını sağlayın. Bu oluşumunuz, çalışmaları süregelen, BursaRay seferlerinin 2 dakika aralığa düşürülmesiyle, çok daha etkin konuma ulaşacaktır.

2- Çağrım BUÜ Rektörlüğüne

BURULAŞ yönetimiyle sizin de kol kola girip, öğretim görevlileriniz dahil, tüm öğrenci ve çalışanlarınızın üniversiteye geliş gidişlerini Otobüs+BursaRay ile yapmalarını, üniversite istasyonunda ve fakülte binaları önlerinde oluşturacağınız Paris Modeli bisiklet kiralama istasyonlarında alacakları bisikletlerle ve de BURULAŞ yönetiminin koyacağı otobüs ring hatlarıyla eğitim binalarına ulaşmalarını, sağlayın.

3- Çağrım BURULAŞ Yönetimine

Bilboardlara Büyükşehir Belediye Başkanımızın Bursalılara şu çağrısını asın;

Sevgili Bursalılar, hafta sonları ve resmi tatil günlerinde, BOTANİKPARK ve HAYVANAT BAHÇESİNE, aktarmalı olarak BursaRay ile gidin!

Bu düzeni sağlamak için BURULAŞ, BursaRay Paşaçiftliği ve Acemler istasyonlarından uygun sıklıkta ve adette otobüs seferleri oluştursun.

Evet sevgili Bursalılar, gelin hep beraber kol kola girelim, araçlarımızı evlerimizde veya BursaRay duraklarında bırakalım, aktarmalı bir düzen içinde otobüs ve uygun noktalarda park edilecek kiralık bisikletleri kullanarak, hedeflerimize ulaşalım ve de yolları boşaltalım, trafik sıkışıklığını unutalım, var mısınız???

Bu arada bisiklet değince, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Ertuğrulkent bisiklet yolu ağını tamamladığını, çocuklarınızın okullarına, sizlerin alışveriş merkezlerine ve BursaRay istasyonlarına bisiklet kullanarak ulaşmanızı beklediğini, sizlere iletiyorum.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51