HAYVANLARIN KORUNMASI

Ev hayvanlarını sahiplenme, sahiplenilen hayvanların insanlara ve çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirlerin alınması ve sahipsiz hayvanların toplanması, rehabilitasyonu, hayvan bakımevlerinde barındırılması, sahiplendirilmesi ve sahiplenilmesi ile bu hayvanların insan, hayvan ve çevre sağlığına verebileceği olumsuz etkileri önlemeye yönelik tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bu konuda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görevleri kapsamına giren iş ve işlemleri yürütmekle görevli Tarım ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bağlı İl Şube Müdürlüğüne önemli görevler düşmektedir.

Hayvanların; sahipli hayvan, sahiplenebilecek hayvan, sahiplenilmesi yasak hayvan ve sahipsiz hayvan olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan özellikle sahiplenilmesi yasak hayvan ve sahipsiz hayvanlar yönünden kamuoyunun ciddi biçimde aydınlatılması gerekmektedir. Bu durum hem insanlar hem de söz konusu hayvanların hayatı bakımından önemlidir.

Konu ile ilgili olarak, İl Şube Müdürlüğünün, İl Hayvanları Koruma Kurulunun ve Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ayrıca hayvan sahiplerinin ve ev hayvanı satış yerlerinin de görev ve sorumluluklarının olduğunu belirtmek gerekir.

Son zamanlarda sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların insan ölümlerine ve yaralanmalarına sebebiyet vermeleri toplum hayatında ciddi üzüntüler yaşatmaktadır. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların yerel yönetimlerce toplatma görevlerini yeterince yerine getirmemesi oldukça düşündürücü ve endişe vericidir. Bu konuda yerel yönetimlerin aşağıda belirtilen görevleri bulunmaktadır:

a) Yerel yönetimlerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.

b) Yerel yönetimler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tabi tutulmaları sağlanır.

c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, hayvan bakımevlerine nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için gerekli önlemler alınır.

ç) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yaparak Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği (Kısaca “HKHUY”) hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.

d) Sahipsiz hayvanlara yönelik yakalama işlemleri, kafes, ağ veya yakalama sopasıyla yapılabilir. Uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatı uygulamaları ile yakalama veteriner hekim koordinasyonu altında yapılır (HKHUY m.15).

Yerel yönetimlerce toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar, aşağıdaki esaslara göre hayvan bakımevlerinde bakılır:

a) Toplama ve hayvan bakımevlerine nakil esnasında alınan gerekli önlemlere rağmen ölen sahipsiz hayvanlar derhal diğerlerinden ayrılır ve yerel yönetimce belirlenmiş yerde açılmış derin çukurlara kireç ile gömülerek üzeri toprak ile kapatılır veya Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesince bertaraf edilir.

b) Hayvan bakımevlerine getirilen hayvanların mikroçip kontrolleri yapılır ve sahipli olduğu tespit edilenler yirmi dört saat içerisinde ilgili il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne bildirilir.

c) Sahipsiz hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan veri tabanına kaydedilir ve sağlık açısından ön muayeneden geçirilerek müşahede yerlerine üremelerini önleyecek şekilde yerleştirilir.

ç) Ön sağlık muayenesinde gebelikleri tespit edilen hayvanlar kısırlaştırılmadan kaydedilerek ayrı bölümlere alınır. Hayvan sağlığına zarar vermeyecek ve cenin oluşumunu tamamlamamış şekildeki gebelikler sonlandırılır.

d) Sahiplendirilmeye uygun olan hayvanlar rehabilite edildikten ve gerekli tıbbî müdahaleleri yapıldıktan sonra sahiplenme talebinde bulunan ve 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kişilere sahiplendirilir. Hayvan bakımevleri sahiplendirme için bağış veya ücret talep edemez (HKHUY m.16).

Çalışmalarınızda başarı, ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içtin saygılarımızı sunarız.