En önemli araştırma şirketlerinden biri olan Ipsos'un Türkiye dahil 25 ülkede 18,014 kişi ile gerçekleştirdiği geniş çaplı araştırma ile Türkiye ve Dünyanın en büyük endişelerinin neler olduğunu ortaya çıkardı.
Buna göre dünyanın en çok endişelendiği ilk 5 konu; İşsizlik (yüzde 38), Finansal/Politik Yolsuzluklar (yüzde 33), Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (yüzde 33), Suç ve Şiddet (yüzde 30) ve Sağlık (yüzde 22).
Türkiye'nin en büyük 5 endişesi ise Terörizm (yüzde 76), Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (yüzde 30), İşsizlik (yüzde 26), Suç ve şiddet (yüzde 26) ve Finansal/Politik Yolsuzluklar (yüzde 26).
Türkiye'nin en büyük endişesi Terörizm (yüzde 76), terörizm konusunda çok endişeli diğer iki ülke ise Fransa (yüzde 55) ve İsrail (yüzde 45).
Türkiye'nin en büyük ikinci endişesi olan Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (yüzde 30) konusunda ise en çok endişelenen ülke Rusya olarak gözüküyor.
Rusya'nınyüzde 57'si bu konuda endişeleniyor. Bunu yüzde 56 ile Macaristan izliyor.
Türkiye'nin 3. sırada paylaştığı endişelerden biri İşsizlik (yüzde 26) İşsizlik endişesini en yüksek yaşayan ülke ise yüzde 70 oranla İspanya İspanya'yı yüzde 66 ile İtalya ve yüzde 58 ile Güney Afrika izliyor.
Türkiye'nin 4. sırada endişelendiği konular arasında yer alan diğer konu ise Suç ve Şiddet (yüzde 26) Bu konuda en büyük endişeyi Peru yaşıyor. Peruluların yüzde 74'ü Suç ve Şiddet konularında endişeliler. Peru'yu yüzde 60 ile Meksika, yüzde 56 ile Arjantin izliyor.
Türkiye'nin 5. Sırada endişelendiği konulardan bir diğeri ise Finansal ve Politik Yolsuzluklar. Bu konuda en endişeli ülke ise yüzde 67 ile Güney Afrika, onu yüzde 58 ile Macaristan ve yüzde 53 ile İspanya izliyor.
Bir diğer önemli araştırma da değerli yazarlarımızdan Selçuk Şirin'in Bir Türkiye Hayali kitabında yer alıyor. Yazar iki önemli konunun altını çiziyor: Biri İtiraz Etme Becerisi. Var olan düzene itiraz etmeden yeni bir şey ortaya koyamazsınız. Ekonomiye katılacak gençlerin başarılı olmak için bilgiyi işlemesi, sentezlemesi gerekiyor. Bunun için de sistematik bir şekilde eleştirel düşünce çerçevesinde itiraz etmelidir.
OECD ölçümlemelerinde Güney Kore'de eleştirel düşünce sahibi öğrencilerin oranı yüzde 28 iken, bizde ise yüzde 2,2. OECD ortalaması ise yüzde 10,5. Yazar bunun üzerinde herkesin uzun uzun düşünmesi gerektiğini belirtiyor.
Yazar kitabında diğer önemli konunun altını çiziyor. Türkiye'de insanların, çocukların hayal kurmadıklarını, hayal edemeden, önlerine konulan hayatları yaşadıklarını, önlerine konulan işleri yaptıklarını belirterek, yetişkin nüfusta hayal kuranların oranının sadece yüzde 14 olduğunu anlatıyor.
Bu güzel kitabı herkese tavsiye ediyorum, mutlaka okunması gereken kitap, kısa zamanda en çok satanlar listesine girdi bile.
Daha iyi bir hayat için, Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için bir şansımız var. O şans çocuklarımız. Çocuklarımızın daha çok hayal kurmasını sağlayalım, yaratıcı yönlerini geliştirmeye çalışalım.
SON SÖZ: İnsan hayalleri bittiği gün ölür.

Sayı: 1087 - Sayı'nın Kapağı