banner34

banner50

banner6

Vatandaşa farklı bir yaklaşım

Vatandaşa farklı bir yaklaşım Yazının kaleme alındığı günlerde İngiltere merkezli terörist eylem hazırlıklarının önlendiği haberleri gelmişti. İngiliz polisi daha önceki yakalamalarda olduğu gibi açıklama yapmaktan kaçınıyordu.

Gündem 14.08.2006, 21:00 14.08.2006, 21:00
Vatandaşa farklı bir yaklaşım
Vatandaşa farklı bir yaklaşım
Yazının kaleme alındığı günlerde İngiltere merkezli terörist eylem hazırlıklarının önlendiği haberleri gelmişti.
İngiliz polisi daha önceki yakalamalarda olduğu gibi açıklama yapmaktan kaçınıyordu. Ancak sızan bilgilere göre yine yakalananların hepsi İngiliz vatandaşı.
Bu bilginin basın aracılığıyla duyurulduğu dakikalarda ABD Başkanı Bush'un halen "medeniyetler çatışmasının devam ettiği" şeklinde tercüme edilebilecek ifadeleri duyuldu. Aslında garip bir durum, dünyayı yönetme iddiasındaki güçlerin kendi vatandaşlarına savaş açtığının bir ilanı bu. Dünyada huzurun tekrar nasıl tesis edileceğini bekleyip göreceğiz.
Terör olaylarıyla anılır olan İngiltere bugünlerde, dikkatimizi çeken farklı bir uygulamaya geçiyor. İçlerinde kendisine savaş açmış kişilerin de olduğu vatandaşlarına bakış açısını temelden değiştiriyor. İngiltere kamu yönetimi açısından yeni bir çığır açıyor. Nedir bu yeni yaklaşım?
İngiltere Hükümeti bütçeye 1,5 milyar GBP civarında bir para koymuş durumda. Bu meblağ yerel yönetimlerce vatandaşa dağıtılmak üzere hazır vaziyette. Hükümet vatandaşa bu miktarın nasıl ve kimlere dağıtılacağının duyurularına başladı. Geri kazanım yapan kişiler bütçeden maddi kazanımlar sağlayacak. Hükümet ürün satmaya çalışan pazarlama firmalarının uyguladığı promosyonları vatandaşlarının ilgisine sunuyor. Vatandaşlarına bir müşteri gibi davranıyor.
Geri kazanıma sağlanacak katılım paralelinde para, bedava tatil ve uçak biletleri, vergi iadeleri gibi seçenekler sunuluyor. Uzmanlar bu yaklaşımı "havuçla" terbiye şeklinde değerlendiriyor. İngiltere'de Recycle Now tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusun yüzde 60'ı geri kazanım programlarına uyuyor. Bu oranın, ülkenin katı atık programı hedeflerine uyumlu olmaması nedeniyle bu projeyi başlatmış durumdalar. Hükümet, hedefler yakalandığı takdirde sağlanacak faydanın dağıtılacak teşviklerden daha büyük olduğunu görüyor. Atığın oluşmadan önlenmesini ajandasının başına almış durumda. Asıl burada üzerinde durulması gereken konu, İngiliz Hükümetinin seçimi Onlar bizde geçerli olan cezalandırma politikasını terk etmiş durumdalar. Kanun ve yönetmeliklerde müeyyideler bölümü açarak kamu düzeninin istenen kaliteye ulaşamayacağını gördükleri anlaşılıyor. İşin detayına inildiğinde cezaların tespiti ve uygulanmasının da yönetimler açısından kolay olmadığı ve hayatiyet kazanmadığı da bir gerçektir. İngilizler gerçekleri görmüş durumdalar. Bakalım, vatandaşa ceza keserim diyerek sonuç alınamayacağını, biz ne zaman algılayacağız?

Sayı: 536 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51