banner6

Stadyumu ne yapmalı?

Stadyumu ne yapmalı? Hatırlayacağınız üzere, Bursa Atatürk Stadyumu yenileme projesinin açıklanmasının ardından "Stadın yıkılması daha doğru olacaktır" başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Söz konusu yazıda, 15 milyon USD gibi yatırımla mevcut tesisin yenilenmesi yerine şehir dışında yeni bir stadyumun yapılması teklif ediliyordu.

Gündem 10.07.2006, 21:00 10.07.2006, 21:00
Stadyumu  ne yapmalı?
Stadyumu ne yapmalı?
Hatırlayacağınız üzere, Bursa Atatürk Stadyumu yenileme projesinin açıklanmasının ardından "Stadın yıkılması daha doğru olacaktır" başlıklı bir yazı kaleme almıştık.
Söz konusu yazıda, 15 milyon USD gibi yatırımla mevcut tesisin yenilenmesi yerine şehir dışında yeni bir stadyumun yapılması teklif ediliyordu. Bu yolla hem şehir trafiği rahatlayacak, hem şehir merkezinde geniş bir alan kazanılacak hem de sporcuların daha iyi şartlarda performans sağlamasına olanak sağlanacaktı.
Geçen süre zarfında teklifimizin kamuoyundan ilgi görmesine sevindik. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; bizi sevindiren kişisel sebeplerden daha çok stadın şehir dışına taşınması halinde Bursa' nın kazanacaklarıdır. Bazı gazeteler konuyu bir anket çalışmasıyla gündeme getirdiler.
Yeni stadyumun alternatif yeri ve temsili görünümü üzerinde bile çalışmaların yapıldığını gördük.
Zamanla her şey gerçekten değişiyor. Eskiden karar makamındakiler kimseye sormadan toplumun geleceği üzerinde tasarruflar yaparken günümüzde karar vericilerin önemli bir asistanları mevcut; kamuoyu. Kamuoyu projeler ortaya koyabilmekte veya ortaya kona çözümleri geliştirebilmektedir. Gelinen noktada; stadyum projesiyle ilgili bazı ekleyeceklerimiz var. Buttim'in yanında bahis edilen alternatif alan bizce tam olarak uygun değil. Bugün itibariyle o saha artık şehir merkezinde kalmaktadır. Dünyada yeni yapılan tüm stadlar otoyollara bağlantılı şehrin gerçekten dışında yerlerdir.
BTSO' nun yardımı konusuna gelince. BTSO'nun desteği sevindiricidir. Ancak bugün batı ülkelerin tamamında stadların yapımında şehrin sponsor şirketleri görev almaktadır. Bursa da dünya çapında şirketler vardır.
Ülkemiz dünya spor organizasyonlarına adaydır.
Buna bağlı olarak belirli merkezlerde uygun stadyumların yapılması programa alınmalıdır. Program dahilinde gereken yatırımlara gidilmelidir. Bakın Almanya'ya; Dünya Kupası için önemli şehirlerinde gerekli yatırımları yaptılar. İhtiyaç duyulan finansman söz konusu yerlerin önemli şirketlerinin sponsorluklarıyla sağlandı. O kadar güçlü devletlerde dahi bu yatırımların hepsi kamu finansmanıyla sağlanmıyor. Projenin ticari değeri olduğu unutulmuyor.
Bizce stadyum işinde bu hususlar gözönüne alınmalıdır.
Merkezi idarenin de girdisinin sağlanması şarttır. Bu da yetmeyecektir, tüm yerel dinamiklerin katkısına ihtiyaç duyulacaktır. Bu bileşenlerin bir araya gelmesi için ise bir sivil insiyatife ihtiyaç vardır.

Sayı: 531 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51