banner6

St Petersburg'dan Rus -A.B.D. ortaklığı çıktı

St Petersburg'dan Rus -A. B.

Gündem 24.07.2006, 21:00 24.07.2006, 21:00
St Petersburg'dan Rus -A.B.D. ortaklığı çıktı
St Petersburg'dan Rus -A.B.D. ortaklığı çıktı
G-8 Zirvesinden basına enteresan kareler yansıdı.
Rusya ve A.B.D. Başkanlarının golf aracıyla yaptığı gezinti, Bush'un Merkel'e omuz masajı yapması ve yine malum kişinin açlığını bastırırken argo içerikli konuşmaları.
Ortadoğu'da yaşanmakta olan vahşetin de Zirve'de gündeme geldiğini biliyoruz. Bir taraftan insanlık suçlarının işlendiği günlerde, dünyanın büyük ekonomilerini yönetenlerin bu konuda taraf tuttuğu resmen açıklandı. Bunların dışında Zirve'den hatırlanacak bir husus var mıdır? Aslına bakarsanız var. Bush ve Putin' in elektrikli golf aracıyla yaptığı gezinti sonunda Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi;
"Beyaz Saray Putin Yönetimi'yle sivil nükleer anlaşma imzalamak için görüşmelere başlayacak."
Sözü edilen anlaşma daha önce İran'ın Rusya ile nükleer işbirliği yapması dolayısıyla gündemden düşmüştü. Sivil nükleer anlaşmanın içeriği, A.B.D.'den Rusya'ya nükleer atık ithalatı yapılabilmesidir. ABD nükleer atıklarından kurtulmanın yolu olarak Rusya'ya ithalatı çözüm olarak görmektedir. Süper gücün sorunu öyle boyuta ulaşmıştır ki İran tehdidini bir kenar itmektedir. Rusya, 2001 yılında nükleer atık depolama ve tekrar değerlendirme işlemlerinin ülke içinde yapılabilmesine izin verdi. Günümüzde Bulgaristan ve Ukrayna nükleer atıklarını bu ülkeye gönderiyor. Rusya'da kurulu Mayak adındaki tesiste atıklar tekrar işleniyor. Mayak her türlü nükleer atığın işlenmesine olanak sağlamasa da Rusya tüm taleplere sıcak bakıyor.
Rusya'nın A.B.D. ile işbirliğine girdiği takdirde, A.B.D. üretimi nükleer yakıt kullanan Güney Kore ve Tayvan'ın da atığını alması bekleniyor.
Yani önemli bir ekonomik getiri söz konusu.
G - 8'de uzlaşılan en önemli konu bizce iki ülke arasında sivil nükleer anlaşmanın görüşmelerine başlanmasıdır.
Nükleer santral kurmaya hazırlanan Türkiye'nin bu gelişmeyi detaylı bir şekilde irdelemesi gerekmektedir.
Görülen nükleer atığın ülkelerin dış politikalarının önüne dahi geçebildiğidir.

Sayı: 533 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51