banner6

Ramazan geliyor, şimdi kan verme zamanı

Ramazan geliyor, şimdi kan verme zamanı Ramazan ayının habercisi Berat Kandili'ni geride bıraktık. "Onbir ayın sultanı" olarak nitelendirilen Ramazan'ın dini anlamını burada anlatmaya ehliyetimiz yoktur.

Gündem 11.09.2006, 21:00 11.09.2006, 21:00
Ramazan geliyor, şimdi kan verme zamanı
Ramazan geliyor, şimdi kan verme zamanı
Ramazan ayının habercisi Berat Kandili'ni geride bıraktık. "Onbir ayın sultanı" olarak nitelendirilen Ramazan'ın dini anlamını burada anlatmaya ehliyetimiz yoktur.
Bugün Ramazan ile birlikte ön plana çıkan bir hususu gündeme getirmek istiyoruz. Kan ihtiyacınıRamazan boyunca sıhhate sahip olanlar oruç tutarken, sağlık sorunları olanlar ne yazık ki bu kutsal ayı tam anlamıyla yaşayamıyor.
Diğer taraftan, bu kutsal ay içerisinde kan almak durumunda olan hastalar önemli bir sorunla karşılaşıyor.
Çünkü, bilindiği üzere oruçlu iken kan verme işlemi yapılamıyor ve oruç bozulduktan sonra da insanlar kan verecek imkanı bulamıyor.
Sonuç olarak, yaşamları veya yaşam kaliteleri o an alacakları kana bağlı olan kişiler önemli sıkıntılar yaşıyor.
Bursa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Sayın Nihat Çakır'dan aldığımız bilgiler sorunun boyutunu gözler önüne sermekte.
Merkeze, kan almak için günde 80 başvuru yapılmakta. Ramazan ayı dışında günde 45-50 civarında kan bağışı söz konusu. Görüleceği üzere normal bir günde dahi önemli bir kan açığı var ve kutsal ayla birlikte bu açık artıyor. Sayın Çakır, Ramazan boyunca günde 5-10 kan bağışı aldıklarını söylüyor.
Okurların da tespit edeceği üzere kan bağışı konusunda önemli bir sorunumuz mevcut.
Ramazan gelmeden mevcut kan ihtiyacı için toplumsal bir inisiyatif gösterilmesi gerektiği ortadadır.
Kızılay, Ramazan'da bazı özel çalışmalarla kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Teravih namazları sonunda cemaatin bağışa davet edilmesi ya da Ramazan eğlencelerinin yapıldığı yerlerde ekip oluşturulması gibi. Sayın Çakır'dan aldığımız bilgiler, Kızılay'ın ay boyunca bu amaç için daha fazla ekip çalışması yaptığını gösteriyor.
İlave olarak fabrikalar ve dernekler ziyaret edilerek destek isteniyor.
Ramazan yaklaşıyor, hepimiz için güzel haber. "Onbir ayın sultanı" gelirken evlerde, işyerlerinde birtakım hazırlıklar yapılır. İhtiyaçlar karşılanır, iş programı yapılır. Kana da toplumsal açıdan bu anlayışla bakmalıyız. Bu amaçla diğer hazırlıklarımız içerisine kan bağışına da almalıyız.
Kızılay'a bağış için yapılacak başvurularda, bir doktor tarafından genel sağlık kontrolünden sonra çok hijyenik şartlarda kan alma işlemi yapılmaktadır.

Sayı: 540 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51