banner34

banner50

banner6

O bir ekonomist değil

O bir ekonomist değil Geçen hafta duyurduğumuz üzere Ocak ayında yayımlanan "Prechter vakit tamam başlıklı yazıyı yineliyoruz. Bir psikolog olan Prechter, nasıl bu kadar isabetli tahminler yapabiliyor? Peki, neden kelli felli ekonomi profesörlerinin tahminleri hep yanlış çıkıyor? Çünkü finansal piyasalar dahil toplumsal tüm değişkenler kitle psikolojisiyle hareket etmektedir.

Gündem 12.06.2006, 21:00 12.06.2006, 21:00
O bir ekonomist değil
O bir ekonomist değil
Geçen hafta duyurduğumuz üzere Ocak ayında yayımlanan "Prechter vakit tamam başlıklı yazıyı yineliyoruz. Bir psikolog olan Prechter, nasıl bu kadar isabetli tahminler yapabiliyor? Peki, neden kelli felli ekonomi profesörlerinin tahminleri hep yanlış çıkıyor?
Çünkü finansal piyasalar dahil toplumsal tüm değişkenler kitle psikolojisiyle hareket etmektedir. Ekonominin temel kuralları finansal piyasalarda işlememektedir.
Bir ürünün fiyatı arttıkça alıcısı azalır. Ancak bir yatırım enstrümanının fiyatı ne kadar artarsa ona olan talep katlanır. Sonucunda bu piyasalarda krizlere neden olan çöküşler yaşanmaktadır.
Aşağıdaki yazımızda bunu dile getirmeye çalışmış ve okuyucuya Prechter'ın mesajını iletmiştik.
Sosyonomi yazılarına devam edeceğiz. Bundan sonra neler olabileceği ve global türbülansın nedenini açıklamaya çalışacağız.
Ancak şunu söylemek istiyoruz; okuyucu artık yavaş yavaş "deflasyon" kelimesini telaffuz etmeye başlamalıdır.
Prechter "vakit tamam"
Hatırlarsanız, 2005 Mart başında "Üç aşağı, beş yukarı" başlıklı bir yazı yazmıştık. Bu yazıda ABD'de "80' lerin Gurusu" ilan edilen ünlü toplum psikoloğu Robert Prechter'i tanıtmıştık.
Geliştirdiği, dalga teorisi hakkında bilgiler vermiş ve onunla yaptığımız soru-cevabı el değmeden yayınlamıştık.
Bugün sadece Prechter'ın o gün söyledikleri için "vakit tamam" dediğini okuyucuya iletmek istiyoruz.
Prechter'ın "dalga yapısı çok net dediği, Türkiye piyasaları için aynı günlerde TV'de ünlü akademisyenler tartışma içindeydi. Tartışmaları temel analiz ve beklentiler boyutunda giderken sonuç alamamış olsalar da program onlara entellektüel düzeylerini gösterme imkanı tanıdı.
TV'lerin başında aldığı risklerin ne olduğunu öğrenmeye çalışan bireylere, Wittingenstein ve Popper'ın felsefi tartışmalarını aktararak, biz ekonominin nereye gideceğini bilmesek de aslında bilgili akademisyenleriz mesajı verdiler.
Aslında örnek verdikleri Popper'ın, bilim felsefesine katkısı vatandaşın pek umurunda olmasa da bizim hocaların atladığı önemli bir nokta vardı. Popper'ın en ünlü öğrencisiPopper ismi toplumumuz için nasıl hiçbir şey ifade etmiyorsa, Soros ismi o kadar çok şey ifade etmektedir. Evet, Popper'ın en ünlü öğrencisi ünlü spekülatör George Soros'tur. Şu hani Asya krizini başlatan, İngiliz Pound'una tarihte ilk darbeyi vuran, hükümetler kurduran Soros.
Bu isim üzerinde o kadar çok spekülasyon yapılmıştır ki, dünyadaki tüm kötülükler Soros'a atfedilmektedir.
Gerçekte Soros, sadece ve sadece Popper'ın iyi bir öğrencisidir. Ve netice itibariyle Popper'ın "Tüm kuğular beyaz değildir" ifadesiyle anlatmaya çalıştığı algılama olgusunu değerlendirerek servet yapmıştır.
Elindeki serveti Open Society Foundation (Açık Toplum Vakfı) yoluyla kullanarak hayalindeki dünyayı kurmaya çalışmaktadır. Bildiğiniz üzere; Open Society, Popper'ın ünlü eseri "The Open Society and Its Enemies"den gelmektedir. Tabii bu noktada, onun bu çalışmaları küresel tüketim pazarının genişlemesi için yaptığı suçlamaları da vardır.
Sonuç itibariyle, aslında bilge insan olarak TV'lere çıkarılan kişilerin ekonomik göstergelerin bir algılama meselesi olduğunu söylemeleri gerekirdi.
Belki onlar hala okullarda öğrettikleri bilimin temellerini atan Newton'un yolundan gitmektedirler. Kim bilir? Newton, dünyayı tanımlamada kullandığımız fiziği formülize ederken boş zamanlarında ilüzyon çalışırmış. Bu konuda bayağı kendini geliştirdiği ve bir eser yazdığı söylenir. Yani algılamalarla nasıl oynanıldığının da kitabını yazmış. Geçtiğimiz günlerde okuma fırsatı bulduğumuz, Tuncer Şengöz'ün Elliott Dalga Prensipleri kitabında Newton'un, 1720'de South Sea Şirketi'nin hisse senetlerinde yaşanan tarihi spekülasyonda tüm servetini nasıl kaybettiğini okuduk. Yani Newton, algılamalarla nasıl oynanacağını bildiği halde kendi kurduğu bilimsel kuralların kolaycılığına kapılmış. Kitaptan öğrendiğimiz kadarıyla o meşhur "kütlelerin hareketlerini hesap edebiliyorum, ama insanların çılgınlığını asla" sözünü bu olaydan sonra söylemiş.
Aynı 1929 krizinde, kendi ve parasını yönettiği Cambridge Üniversitesi'nin tüm varlığını kaybeden Keynes; hatta söz konusu tarihte dünyadaki gelişimin sonsuza kadar devam edeceğini iddia eden Yale'den ekonometrenin kurucusu Fisher gibi. Neyse biz konumuza dönelim; Prechter'a göre artık "vakit tamam."

Sayı: 527 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51