banner34

banner50

banner6

Nilüferin temizlenmesi gerekmektedir

Nilüferin temizlenmesi gerekmektedir Bugün, ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton tarafından oluşturulan Clinton Global Initiative ( CGI)'e değinmek istiyorduk.

Gündem 25.09.2006, 21:00 25.09.2006, 21:00
Nilüferin temizlenmesi gerekmektedir
Nilüferin temizlenmesi gerekmektedir
Bugün, ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton tarafından oluşturulan Clinton Global Initiative ( CGI)'e değinmek istiyorduk. Sebebi, 20 Eylül'de ikinci yıllık toplantısına başlayan CGI'nin daha ilk gününden önemli duyurular yapılmasıydı. Ancak, Başbakan tarafından hizmete açılan çevre yatırımları gündemimize almak durumunda kaldık. CGI konusuna yazının sonunda kısa yer vereceğiz.
Başbakan geldi, önemli açılışlar yaptı. Öncelikli bir not, tek merkezden birden fazla tesis açılması doğru bir harekettir. Resmi açılış yapılan tesisler içerisinde BUSKİ Doğu- Batı ve Gürsu- Kestel- Barakfaki bölgesine hizmet veren Yeşil Çevre arıtma tesisleri de bulunmaktaydı. Hatırlayacağınız üzere ilk kademe arıtma tesisini 1997 yılında devreye alan BUSKİ, geçtiğimiz yönetim döneminde halk diliyle "tam arıtma" için gerekli olan tesislerin yapımını ihale etmişti. Bu önemli yatırım için Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi kullanan kurum bugün arıtma tesislerinden kaynaklanacak çamurun bertaraf edilmesi için harekete geçmiş durumda.
Diğer taraftan Yeşil Çevre arıtma tesisi, özel sektörün ülkemizde gerçekleştirdiği en önemli çevre yatırımlarından birisidir. Sözü edilen yatırım, Türkiye'de örneği görülmemiş bir çevresel altyapı projesidir. Özel sektörün, bırakın kamudan destek almayı, kamunun da yükümlülüklerini de üstlenerek kurduğu bir sistemdir.
Sözü edilen tesislerin çevreye olumlu etkileri olacaktır. Nilüfer'e verilen kimyasal ve biyolojik yük azalacak, derenin daha az kirlenmesine katkıda bulunacaktır.
Basında çıkan yorumlara bakılırsa, medya mensuplarının tesislerle ilgili önemli beklentiler içinde olduğu görülmektedir. Şunun belirtilmesinde gerek vardır; bugün Nilüfer'e sıfır kirlilik yüküne sahip olan suyu vermeye başlasak dahi derenin temiz akması beklenmez. Uludağ Üniversitesi tarafından Nilüfer üzerinde yapılan araştırmalar, dere yatağında sediment halde ağır metal dahil tüm önemli kirleticilerin mevcut olduğunu göstermektedir. Çamur kıvamında olan bu kirli tabakanın Nilüfer'in tabanından kaldırılması gerekmektedir. Nilüfer'in kokmasının sebebi işte bu havasız ortamdaki organik bozunmalardır.
Bu açıdan sözü edilen çalışmanın yapılması gerekmektedir. Sonuçta, Başbakana kestirilecek bir kurdele olmayacaktır ama Bursa'nın çevre kalitesinin yükselmesi için en önemli hizmet gerçekleşecektir. Biz dere temizliğini gündemimize almışken CGI yıllık toplantısının ilk gününde 2,1 Milyar USD' lik bir fon oluşturduğunu duyurdu. Bildiğiniz üzere CGI, Clinton tarafından geçtiğimiz yıl meydana getirilmiş bir platform. CGI, özellikle sağlık ve çevre gibi küresel boyutu olan sorunların çözümü için çalışanları bir araya getirip sinerji yaratıyor. CGI'ye çok farklı alanlardan destek geliyor. CGI bünyesinde, bir sağlık sorununa çözüm bulduğuna inanan bir bilimadamından, bu alana yatırım yapmak isteyen bir risk-sermaye şirketine kadar geniş bir yelpazeye sahip durumda. Görevdeki Başkan'ın eşi dahi CGI projesinin içinde yerini almış vaziyette. 20 Eylül'de yapılan bir açıklama Kleiner Perkins Caufield & Byers risk sermaye şirketinden geldi. Şirket, CGI aracılığıyla yenilenebilir enerji araştırmalarına 100 Milyon USD destek vereceğini duyurdu. Kleiner Perkins Caufield & Byers, yakıt hücreleri alanında Lillipituan ve güneş pilleri konusunda Miasole şirketlerine yatırım yaptığı biliniyor. Bir başka deyişle yakıt hücrelerinin küçülmesi ve güneş pillerinin ucuzlayarak hafiflemesinin arkasındaki güç Kleiner Perkins Caufield & Byers. Şirket yaşadığımız yüzyılda en önemli değişikliklerin temiz yakıt konusunda olacağına inanıyor.
Clinton'ın yaptıklarını takip etmekte yarar ver.

Sayı: 542 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51