banner34

banner50

banner6

Kondratieff faturayı canıyla ödedi

Kondratieff faturayı canıyla ödedi Nikolai Dmyitriyevich Kondratieff, 1892-1938 yılları arasında yaşamış bir Rus ekonomist. 46 yıl gibi kısa denebilecek bir süre yaşamış olmasına rağmen önemli bulgular elde etmiş bir bilim insanı.

Gündem 26.06.2006, 21:00 26.06.2006, 21:00
Kondratieff faturayı canıyla ödedi
Kondratieff faturayı canıyla ödedi
Nikolai Dmyitriyevich Kondratieff, 1892-1938 yılları arasında yaşamış bir Rus ekonomist. 46 yıl gibi kısa denebilecek bir süre yaşamış olmasına rağmen önemli bulgular elde etmiş bir bilim insanı. Kondratieff, Sovyet İhtilali'nden sonra yapılan Birinci Beş Yıllık Planın hazırlanmasında çalışmış bir kişi.
Plan'ın başarısı onu Ulusal İş Adaresi Enstitüsü'nün başına getirmiştir. Ekonomik çevrimler üzerine yoğunlaşan Kondratieff, serbest piyasanın geçerli olduğu ülkelerde tekerrür eden bir döngünün varlığını bulmuştur. Kondratieff Döngüsü (ya da çevrimi) diye adlandırılan bu çalışmalar sonucunda ilk olarak makamını, sonrasında da hayatını kaybetmiştir.
Stalin, Kondratieff'in ortaya koydukları bulguların devlet otoritesini sarstığını düşünmüştür. Çünkü Kondratieff, nasıl insanlar doğup, büyür ve ölürse, ekonomilerin de aynı şekilde bir süreçten geçtiğine inanmaktaydı. 1928 yılında Enstitü'den alınan bilim adamı aynı yıl yargılanmış ve 1938'de idam edilmiştir.
Ona göre, buhrandan çıkan bir ekonomi yüksek enflasyon içerisinde uzun dönem büyüdükten sonra resesyonla neticelenecek bir krizle karşılaşmakta, sonrasında varlık değerlerinin artacağı dezenflasyon dönemine girmektedir. Dezenflasyon dönemi hisse senetlerinde ani şok düşüşlerle bitmektedir. Sonrası yeni buhrana kadar geçen deflasyon sürecidir. Kondratieff, dezenflasyon sürecini bitiren dönemin sadece hisse senetlerindeki ani düşüşlerle başlamadığını aynı zamanda altının da değerinin hızla düştüğünü söylemektedir.
Yukarıda, Kondratieff Döngüsü'nü ve Türkiye'nin ekonomik trendini en iyi şekilde gösteren İMKB endeksinin 20 yıllık tarihi grafiğini veriyoruz. Kalıba ancak bu kadar uyum söz konusu olabilir.
Yani ne uzun süreli yüksek enflasyonlu büyüme bize ait bir sorundu, ne 2001 krizi Ecevit'e bedel ödetilecek bir olaydı, ne de 2003'te başlayan dezenflasyon süreci Erdoğan'ın bir başarısı. Doğal süreç işlemektedir.
Tüm dünyada bonolar, hisse senetleri ve altın aynı gün değer kaybetmeye başlamıştır. Başlayan bu süreç acaba yeni bir deflasyon sürecinin başlangıcı mıdır?
Haftaya bu sorunun cevabını aramaya çalışacağız
Not: Grafikler Tuncer Şengöz' ün katkılarıyla yayımlanmaktadır.

Sayı: 529 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51