banner6

Kömür döngüsü mü başladı?

Kömür döngüsü mü başladı? Davos toplantıları için önemli şahsiyetler İsviçre'nin tatil kasabasına akın etti. İzleyebildiğimiz kadarıyla, bu yılki Zirve'ye küresel ısınma damgasını vuruyor.

Gündem 29.01.2007, 22:00 29.01.2007, 22:00
Kömür döngüsü mü başladı?
Kömür döngüsü mü başladı?
Davos toplantıları için önemli şahsiyetler İsviçre'nin tatil kasabasına akın etti. İzleyebildiğimiz kadarıyla, bu yılki Zirve'ye küresel ısınma damgasını vuruyor. Davos 2007'den canlı yayın yapan televizyonlarda, "çevreden de para kazanılır" diyen yatırımcıları görmek mümkün.
Küresel ekonomiyi yöneten kişiler neden birdenbire çevreci kesildi? Bazı iddialar var; mesela değerli kağıtların satışında, o hiç kimsenin okumadığı sözleşme şartlarında doğal afetlerin önemli yer tuttuğu ve küresel ısınmanın devam etmesi durumunda finansal sistemin tehdit altında olacağı için Davostakilerin bu çevre sorununu gündemlerine aldıkları gibi.
Önemli işbirlikleri
Zirve'de küresel ısınmaya çare aranmaya çalışılırken Dünya Bankası'ndan ilginç bir haber geldi.
Banka'nın kurduğu Global Environmental Facility (GEF), karbon emisyonlarını disiplin altına alan projelere destek vermesiyle bilinir. Kurumun, son yıllarda gündeminin en önemli maddesini küresel ısınma oluşturuyordu. GEF, karbon emisyonlarının ticaretinin yapılabilmesi maksadıyla gerekli altyapının kurulması için gelişmekte olan ülkelerle önemli işbirlikleri yapmaktaydı.
Ancak, yeni yapılan bir açıklamayla GEF'in rota değiştirdiği görülmektedir. GEF, Hindistan'a kömüre bağlı termik santral kurulması için 55 Milyon USD'lik bir fon aktaracağını duyurdu. Daha sonra yeni bir paketle bu rakama 300 Milyon USD ekleneceği de belirtiliyor.
GEF, yenilenebilen enerjileri bir kenara atarak termik santrallere (kömür) yatırım kararını neden aldı?
En gerçekçi çözüm; kömür
Kurum, uzun vadede yenilebilen enerjilerin hala en iyi alternatif olduğunu ancak gelinen noktada gelişmekte olan ülkelerin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için en gerçekçi çözümünün kömürde olduğu sonucuna varmış.
Bu haberi okuyunca, enerji konusunda geçirdiğimiz evreler aklımıza geldi. Kömürle ısınırken, birden kömürlükleri depo yapıp fuel oil'in kullanım kolaylığına kapıldığımızı. Sonrasında tekrar tesisatta değişiklik yapıp eski göz ağırımız kömüre dönüşümüzü hatırladık.
Tercihimiz burada bitmedi bildiğiniz üzere; doğal gaz bizi temiz hava ve kolay tüketim nedenleriyle yeni yatırımlara zorladı.
Doğalgaza gelen ölçüsüz zamların, bazı enerji şirketlerini doğalgaz tüketiminden vazgeçirdiğini ve bu yatırımcıların kömüre dönmek için yatırım olanaklarını araştırdıklarını okumaktayız. Gelişmeler, bize kömür döngüsünün başladığını göstermektedir.

Sayı: 560 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51