banner6

Karanlıktan çıkabilecek miyiz?

Karanlıktan çıkabilecek miyiz? Dünya Kupası finalinin oynandığı saatlerde Türkiye'nin sanayi ve turizm merkezleri kararmıştı. Elektrik kesintisinin nedeni ve en ağır hissedildiği ilin Bursa olduğu ifade edildi.

Gündem 31.07.2006, 21:00 31.07.2006, 21:00
Karanlıktan çıkabilecek miyiz?
Karanlıktan çıkabilecek miyiz?
Dünya Kupası finalinin oynandığı saatlerde Türkiye'nin sanayi ve turizm merkezleri kararmıştı. Elektrik kesintisinin nedeni ve en ağır hissedildiği ilin Bursa olduğu ifade edildi.
Kesinti o kadar uzun sürdü ki, kamu yönetimi normalin dışında tedbirler almaya çalıştı.Biliyorsunuz, kesintinin başlamasıyla Bursa merkezli birçok sebep ileri sürüldü. Enerji nakil hattındaki arıza, Demirtaş Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin devre dışı kalması ve son olarak özel sektöre ait santrallerin şartel kapatması
Görüldüğü kadarıyla Türkiye'nin önemli bölümünün karanlığa mahkum edilmesinin ardındaki gerçek sebebin özel sektörün protestosu olduğu ortaya çıktı. Sorumlu olan şirketler hakkında soruşturmanın devam ettiği basına yansıdı.
İlk olarak, bu soruşturmanın çok şeffaf yapılması gerektiğine inandığımızı söylemek isteriz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez özel kurumlar kamu düzenini tehdit etme pozisyonu almışlardır. Bu deneme, kuşkusuz hızla liberalleşen ülke ekonomisi için ileride önemli emsaller oluşturacaktır. Günümüzde kamu özelleştirme programı içerisinde iletişimden, enerjiye, petro-kimyadan, ağır sanayiye ve tüm ulaştırma komponentlerini özel sektöre devir etmektedir. Tüm bu sektörlerde yaşanabilecek direnişlerin önemli riskler oluşturacağı kesindir.
Türkiye kitlesel hareketlerin kolay tahmin edilebildiği bir ülkedir. Nasıl günümüzde herkes konut sektörüne girmekteyse bir aralar da herkes tekstil, turizm ve doğalgaz çevrim santralleri yatırımlarına girişmiştir. Belirli seviyeden sonra arz fazlası oluşmasını engellemek için kamu bu yatırımları sınırlamıştır. Daha önce alınan izinler için önemli bir kazanım söz konusu olmuştur. Bu enerji üretim tesislerinin zaman içerisinde önemli karlar elde ettiği bilinmektedir.
2001 kriziyle birlikte ülkenin içine girdiği durgunluk sanayi üretiminde de önemli bir düşüşe neden olmuş ve elektrik tüketimi düşmüştür. O sıkıntılı dönemlerde hatırlayacağınız üzere kullanılmayan elektriğe devletin ödeme yaptığı haberleri gazetelerin birinci sayfalarını kaplamaktaydı. Krizden çıkılınca bu haberler birden bire ortadan kalkmıştır. Bugün ise özel sektörün santrallerinin bazılarının kapanması durumunda karanlıkta kalacağımızın haberleri aynı dozda yapılmaktadır. Türkiye adı üstünde gelişmekte olan bir ülke, zaman zaman aşırı büyüyen sonra daralan bir ekonomiye sahip. Bu dengesiz ekonomi, sürdürülebilir bir enerji politikasının yürütülmesinde sorunlara neden olmaktadır.
Aslında günümüzde en önemli sorun olarak sektörlerin çoğunda mevcut olan yarı-liberal düzendir. Elektrik üretim alanı da buna iyi bir örnektir. İşi doğası gereği, herkese elektrik üretiminin açık olduğu ve onlarında doğalgazı istediğinden istediği fiyata aldığı bir sistemin kurulmasıdır. Burada karşımıza devletin enerjiden sağladığı dolaylı vergiler çıkmaktadır. "Karanlıktan çıkabilecek miyiz?" sorumuza geri dönelim. Cevabımız; "evet, toplum olarak vergilerimizi ödediğimiz zaman."

Sayı: 534 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51