banner6

İstanbulda 200 bin Bursalı var

İstanbulda 200 bin Bursalı var "Bursa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi" ile ilgili yazıyı kalem aldığımız gün, yerel basının magazin sayfalarında komşu bir şehrimizden Bursa'ya yerleşmiş hemşehrilerimizin dayanışma gecesinin fotoğraflarına rastladık. Bursa'nın tarih boyunca çevresindeki yerleşimler için bir cazibe merkezi olduğu bilindiği için bu tür aktiviteler dikkat çekmemektedir.

Gündem 10.04.2006, 21:00 10.04.2006, 21:00
İstanbulda 200 bin Bursalı var
İstanbulda 200 bin Bursalı var
"Bursa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi" ile ilgili yazıyı kalem aldığımız gün, yerel basının magazin sayfalarında komşu bir şehrimizden Bursa'ya yerleşmiş hemşehrilerimizin dayanışma gecesinin fotoğraflarına rastladık.
Bursa'nın tarih boyunca çevresindeki yerleşimler için bir cazibe merkezi olduğu bilindiği için bu tür aktiviteler dikkat çekmemektedir. Bursa, farklı yerlerden göç alarak büyümüş, gelişmiş bir büyük kent.
Yerel Gündem 21'in söz konusu projesi işte bu farklı tipte insanları Bursalı yapmaya çalışmaktadır. Peki, Bursa dışarıdan göç alırken acaba göç vermiş midir?
Evet, bu soru aklımıza o dayanışma gecesi fotoğraflarına bakarken geldi?
Şüphesiz evet, ama boyutu nedir?
Bu noktada yardımımıza İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından 1962'de yapılmış bir çalışma yetişti. "Bursa Vilayetinin İktisadi Bünyesi ve Gelişme İmkanları Hakkında Ön Proje" sanayileşme çabasında olan Bursa'ya o tarihte bir yol haritası olduğu anlaşılmaktadır. 1960'larda İstanbul'da çalışan ABD'li akademisyenlerin desteğiyle hazırlanan proje çok enteresan bulgulara yer vermektedir.
1955 yılı itibariyle Bursa dışında yaşayan Bursalılar'ın nüfusu 64.819'muş. Bu rakamın 24.093'ü İstanbul'da yaşamaktaymış. Aynı tarihte Bursa'nın nüfusunun 128.875 olduğunu düşünürsek şehrin ne kadar büyük göç verdiği anlaşılacaktır.
Diğer taraftan İstanbul'un nüfusu 1955'te 1.268.771'dir. Yani İstanbul nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si köken olarak Bursalı olduğu sonucuna varılabilir.
2000 yılı nüfus sayımına göre İstanbul'da 10.018.735 kişi yaşamakta olduğuna göre günümüzde 200.000 civarında Bursalı'nın bu şehirde hayatına devam ettiği iddia edilebilir.
Diğer taraftan 1955'ten itibaren sanayileşme ve ulaşımdaki imkanlardan dolayı Bursa'dan İstanbul'a göçün daha da arttığı bilinmektedir.
Bu gerçek ifade edilen rakamın çok üstünde bir Bursalı nüfusun İstanbul'a yerleşik durumda olması gerektiğini hatırlatmaktadır.
Bursa'nın son elli senede örneğine az rastlanır bir göç hareketi yaşadığı görülmektedir.
Hem göç veren hem göç alan Bursa'da bugün köken olarak Bursalı olmayanlar kentlilik bilincini oluşturmaya çalışmaktadır.
Bu çabaların faydasının uzun vadede görüleceğine inanıyoruz. Ancak bu haliyle "Bursa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi"nin geliştirilmeye ihtiyacı olduğuna da inanıyoruz.
Bugünkü Bursa nüfusunun kabaca yarısının diğer şehirlerde yaşadığını ve onların da bu sürece dahil edilmeleri gerektiğinin altını çiziyoruz.

Sayı: 518 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51