banner6

İklim değişiyor

İklim değişiyor Havalar gerçekten garipleşti değil mi? Yıllardan beri buradan yaşanacak sıkıntıları dile getirmeye çalıştık. Aslında, iklimlerin değiştiğinin sinyalleri yaşanan seller ve şiddetli kasırgalardan dolayı alınmaya başlamıştı.

Gündem 05.02.2007, 22:00 05.02.2007, 22:00
İklim değişiyor
İklim değişiyor
Havalar gerçekten garipleşti değil mi?
Yıllardan beri buradan yaşanacak sıkıntıları dile getirmeye çalıştık. Aslında, iklimlerin değiştiğinin sinyalleri yaşanan seller ve şiddetli kasırgalardan dolayı alınmaya başlamıştı. Bu sene güneşli geçen kış mevsimi herkesin dikkatini küresel ısınmaya itti.
İklim değişikliği yerel politikacıların gündemine, ekonomi sayfalarının manşetlerine kadar girdi. Bizce bu sebeplerden artık gündemden düşmeye aday bir konu haline geldi.
Bu yazının kaleme alındığı gün, Türk basınında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Raporu olarak isimlendirilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan rapor kamuoyuna açıklandı. Bilim adamları küresel ısınmayla ilgili hiç şüpheye gerek olmadığını açık bir şekilde ifade etti.
Ne yapılırsa yapılsın, 2100 yılında kadar hava sıcaklığının 1,1- 6,4 º C arasında artmasını beklediklerini anons ettiler. Bunun, deniz seviyesinde 18-58 cm. artış anlamına geldiğini de eklediler.
Dehşet verici bir haber...
Raporu hazırlayanlar artık yeni iklim koşullarının oluşmaya başladığını ve insan oğlunun buna hazırlanması gerektiğinin altını çizmekteler.
Ne yapılmalı?
Bazıların dediği gibi, kent meydanlarına çadırlar kurmaya mı başlamalıyız? Ya da otomobilleri mi terk etmeliyiz?
Bizce Türkiye karbon emisyonlarını hızla fiyatlandırmaya başlamalıdır. Ormancılık faaliyetleri ülke gündeminin ön sırasını almalıdır. Bildiğiniz üzere, atmosfere verilen karbonun geri döndürülmesinin tek yolu ağaçlandırma çalışmalarıdır.
Bu sayede, ormancılık ülke geleceği için de önemli bir ekonomik faaliyete dönüştürülebilir.
İklim korkusu
Tabii ki, bu yapılanlar küresel boyuttaki soruna bir çözüm olmayacaktır.
Ancak ortaya konacak açılım, uluslararası çözümde Türkiye'ye söz hakkı tanınmasına neden olacaktır.
Günümüzde, kışlık ürünler üretip satanların geleceği tartışılıyor.
Soruna bu boyuta bakmak yanlıştır. Yüz yıllık zaman dilimlerinde kendisini gösteren iklim değişikliği dalgalar halinde gelmektedir.
Birkaç sene normallerin üzerinde artan sıcaklığı ertesinde normalin üzerinde soğukluklar takip etmektedir.
Biz seneye yaşanacak bir soğuk dalgasıyla konunun unutulacağını düşünüyoruz ve gündemden düşmeye aday bir konu olarak görüyoruz.
İklim değişikliği korkusu orta vadeli önemli bir tepe yapmış durumdadır.
Yaşanacak gel-gitlerin giderek büyüyen ve ciddileşen sorunun bir tarafa atılmasına yol açmamalıdır.
Bu noktada basına önemli görevler düştüğüne inanmaktayız

Sayı: 561 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51