banner6

Fahrettin Gülener endüstrinin geleceğini yetiştiriyor

Bursa sanayisinin duayenlerinden Fahrettin Gülener tarafından kurulan Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV) mesleki eğitim alanında örnek projelere imza atıyor. Maker Karavanlar ile tüm Türkiye’yi gezen ERTEV, daha üçüncü yaşını doldurmasını rağmen, 46 şehirde 36 binin üzerinde çocukla buluştu.

Gündem 09.11.2020, 20:51 09.11.2020, 20:51
Fahrettin Gülener endüstrinin geleceğini yetiştiriyor
Bursa sanayisinin duayenlerinden Fahrettin Gülener tarafından kurulan Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV) mesleki eğitim alanında örnek projelere imza atıyor. Maker Karavanlar ile tüm Türkiye’yi gezen ERTEV, daha üçüncü yaşını doldurmasını rağmen, 46 şehirde 36 binin üzerinde çocukla buluştu.

Fahrettin Gülener’in yeni teknolojiler geliştirip, genç mucitler yetiştirdiği ERTEV, farklı eğitim modelleriyle çocuklara mesleki eğitimi sevdiriyor. ERTEV Başkanı ve Ermetal Şirketler Grubu Kurucusu Fahrettin Gülener, “34 yıllık tecrübe ile ERTEV’de yeni bir varoluş döngüsünü temsil etmek üzere işimin başındayım” dedi.

SEMİH AYDIN

Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı’nın kuruluşunu, hayata geçirdiği projeleri, çalışmalarını ve gelecek dönem hedeflerini EKOHABER’e anlatan ERTEV Başkanı, duayen sanayici Fahrettin Gülener, kendisini gönül girişimcisi olarak tanımlayarak, Türkiye endüstrisinin gelişmesine katkı sağlayacak eleman yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi.
ERTEV’in henüz üçüncü yaşını doldurmasına rağmen oldukça verimli ve hareketli bir vakıf olduğunu dile getiren Gülener, “Geriye dönüp bakıldığında tarihe mâl olmuş BEGEV Vakfı’nın öncü kurucuları arasından birisi olarak 34 yıllık bir tecrübe ile ERTEV´de yeni bir varoluş döngüsünü temsil etmek üzere işimin başındayım. Kısacası 37 yıldan beri uygulamalı eğitimciliği yapan bir vakıf lideriyim” diye konuştu.
“Üretim ordusuna 29 Mart 1972’de kalıpçılık alanında Erkalıp adı ile başlangıç yaptım” diyen Gülener, zor yıllarda, birçok çaresizlik içinde ‘çare buluculuk’ diye yeni bir beceri modeli edindiğini ifade etti. Gülener, “Bu ve benzeri zorlukların toplumda önemli işlerin başarılması için çok gerekli olan takım çalışmasını başaranlardan biri oldum. Ancak ‘iyi yetişmiş’ teknik eleman bulmak kolay değildi. 70’li yıllardan beri çalıştığım kişileri atölye ortamında kendim kısa kısa kurslar vererek eğitmeyi başarı ile devam ettirdim. 1983 yılından itibaren fabrika içinde donanımlı bir eğitim atölyesi kurarak yetenekli teknik öğretmenler ile yaptığımız üretimler sonucunda hatasız parça üretimi ciddi bir motivasyon getirdi. Hemen hareket edip vakıfçılık merakı olan iş ve meslek adamları beraberinde eğitim temsilcileriyle sık sık toplantılar yaptık” dedi.

Mesleki eğitimde ‘Kendin Yap’ ve STEAM Modeli
ERTEV’in kurulması için önemli bir miktarda fon ayırıp, uygulamaya geçiş yaptığını dile getiren Gülener, “Henüz Vakıf kurulumunda iken; Erken Yaş MAKER eğitimlerini başlattık. Pandeminin başladığı tarihe kadar 4800 çocukla, eğitim merkezimizdeki uygulamalı eğitimler sonucunda ‘kendin yap’ prensibine uygun olarak çok verimli çalışmalarımız oldu” ifadelerini kullandı.
Dünyada eğitimde her geçen gün farklı modellerin uygulandığına dikkat çeken Gülener, ERTEV olarak uyguladıkları STEAM modelini ise şöyle anlattı; “Eğitim modelleri arasında üretime en fazla teşvik edeni vakfımız tarafından eğitim çalışmalarında temel olarak uygulanmaktadır. Bu model STEAM; Science (Bilim), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik), Art (Sanat) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan, bu konuların bütünleşik bir eğitim sistemi ile soru temelli ve uygulamalı bir şekilde işlenmesini amaçlayan eğitim modelidir. Çocuklara farklı bir bakış açısı kazandırarak; teorik bilgilerinin pratiğe dönüştürülmesini ve yeni bir ürün ortaya koyulmasını amaçlar.”
Maker Hareketi’nin ise dünyada son yıllar yükselen bir akım olduğunu kaydeden Gülener, “Maker Hareketi teknoloji ile ‘kendin yap’ kültürünü (Do It Yourself / D.I.Y.) bir araya getiriyor. Böylece kişilerin tüketimden üretime geçmeleri, yeni ürünler üretmeleri, yaratıcılık ve inovatif düşüncelerini kullanmaları ile aynı eğilimdeki diğer kişilerle bir araya gelmeleri anlamını taşımaktadır. ERTEV vakfımız bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarda Maker Hareketi araç ve donanımları aktif bir şekilde kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.
ERTEV Maker Karavan ile tüm Türkiye’de
Tüm Türkiye’yi dolaşarak gençleri ERTEV’in mesleki eğitimiyle buluşturan Maker Karavan projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Fahrettin Gülener, “Üç adet tam donanımlı Maker Karavan ile dağ, belde, köy, kasaba, Anadolu şehirleri ve çok sayıda devlet kurumlarında beceri eğitimleri kapsamında; mekanisyen uygulamaları, robotik-kodlama ve tasarımın temeli olan 3D yazıcı kullanımı eğitimlerini vererek birçok farklı maker örnekleri yapmalarını sağlıyoruz. Ülke genelinde 46 şehirde toplamda 210.000 km yol kat ederek 36.200 çocuğumuzla buluştuk. Onlara Maker ve STEAM alanlarında eğitim verdik. Ayrıca Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde 1000’in üzerinde öğretmene yönelik eğitim yine Maker Karavan aracılığıyla gerçekleşti. Maker Karavan projelerimiz çeşitli kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum paydaşları ile devam etmektedir” dedi.

Mesleki eğitimin gönül girişimcisi: Fahrettin Gülener
Mesleki eğitim alanında kendisini ‘gönül girişimcisi’ olarak tanımlayan ERTEV Başkanı Fahrettin Gülener, “’Her şeyi devlet yapmaz’ prensibine göre özel sektör çabaları ile vakıf ve benzerlerini çoğaltarak çok hızlı çözümlere yönelmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
Son yıllarda teknik eğitim kurumlarının öneminin azaldığını dile getiren Gülener, “Teknik eğitimin özel gerekleri anlaşılamadan yetersiz yönetmelikler yoluyla, ‘verimsizliğe indirgenen teknik eğitim’ sahibini aramaktadır dersem kimse bana darılmasın lütfen. Bu kapsamda ben ve benim gibi gönül girişimcileri yetebildiğimiz kadar endüstrimizin gelişmesine uygun eleman yetiştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Lise ve üniversitelerde müfredat yetersizliği, malzeme ve öğretmen eksikliği olduğunu vurgulayan Gülener sözlerini şöyle noktaladı; “’Karanlığa küfretme; sen de bir mum yak’ diyen Konfüçyüs, bizlere iyi bir çıkış yolu mirasını bırakmış. Bu öğüt bizlere bir yan yol çizmiştir ve ben kendi hedef ve heveslerimin gereğini bir Alman ciddiyeti ile yapmaya azimliyim. İlk-Orta-Lise beceri eğitimlerini verebilecek çok iyi sınıflarımız kurulmaya devam ediyor. CNC-PLC- Tasarımcılık- 3D uygulamaları- Temel Makinecilik ve benzerleri alanındaki sınıflarımız dolup taşmaktadır. Öğrencilerimizin tamamına işbaşı çağrıları yapılmaktadır. Mesleki eğitimin niteliğinin artmasıyla ülkemizin makine ve benzerleri alanındaki ihracatının 5-10 katına erişme şansı vardır.”

 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51